AKTIVA a PASIVA AKTIVA = PASIVA

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Lenka Štibrányiová
Advertisements

PŘÍJMY A VÝDAJE, CASH FLOW
LEASING z pohledu daně z příjmu
Majetek podniku.
Identifikátor: VY _32 _INOVACE _PJ/3. KA, 3. KN/EK/6 Název výukového materiálu: PODNIK – MAJETEK PODNIKU Anotace: Majetková a kapitálová výstavba podniku.
Financování Podstata a formy. Financování podniku = získávání, rozdělování finančních zdrojů a jejich využití k získávání potřebných statků a k úhradě.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary, Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_05_OCEŇOVÁNÍ.
Oběžný majetek Znaky spotřebovává se jednorázově mění svou podobu
VY_32_INOVACE_07_EKO_412_Mus
Bilance a bilanční princip
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
10. Martin Smíšek 2. A  Jelikož se DHM při jeho užívání opotřebovává a jeho hodnota postupně přechází do hodnoty nových výrobků nebo jiných výkonů.
Analýza peněžních toků – cash flow
Finanční řízení podniku
Účetnictví.
Říjen 2012VY_32_INOVACE_EKO_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. Střední.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 34Číslo.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E21.10 Ročník2. ročník.
FINANCE 2014/2015.
Podnik jako ekonomický systém postavení podniku v ekonomice definice kapitálu princip rozvahy struktura aktiv a pasiv.
FINANCE 2014/2015.
Rozvaha.
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Účtování dlouhodobého majetku „14“
Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší.
Účtování dlouhodobého majetku účtová třída 0
Finanční účetnictví 1 účtování dlouhodobého majetku – osnova přednášky
EKONOMIKA Ing. Jaromír Tišer ODEPISOVÁNÍ DLOUHODOBÉHO MAJETKU (DM)
EKONOMIKA DLOUHODOBÝ MAJETEK Ing. Hana Kročová
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary, Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_04_MAJETEK.
Dlouhodobý majetek Odpisy
Podniková ekonomika.
MAJETEK PODNIKU září 2012 VY_32_INOVACE_UCE_070106
Účetnictví – Rozvaha, její funkce, obsah a členění
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Dlouhodobý hmotný majetek – pořízení, evidence, vyřazení Vypracoval : Ing. Jana Šustrová Projekt Anglicky.
Kapitálová a majetková struktura podniku
Základy účetnictví 4. přednáška.
ROZVAHA říjen 2012 VY_32_INOVACE_UCE_070108
EKONOMIKA LESNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ
– soutěž PODNIKOVÉ ČINNOSTI Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. Střední škola.
Rozvaha, rozpad rozvahy do účtů, účtová osnova, účtový rozvrh „12“
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Ing. Soňa Šestáková Název materiálu: Majetek podniku Označení materiálu:VY_32_INOVACE_UCE1.OA
Finanční analýza.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ekonomika Ročník: 2.
Holínská, E.: Základy účetnictví BIVŠ LS 2009/ Stručný obsah 2. přednášky předmět účetnictví majetek podniku - aktiva struktura aktiv vlastnický.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor: Msc. Marcela Vojáčková.
Podnikání Ing. Vojtěch Jindra
Majetek podniku a zdroje financování
UC_A1_Základy účetnictví
Úvod do podnikových financí 2. přednáška Majetková struktura podniku.
Majetková (a kapitálová) struktura podniku
Finanční výkazy obchodních společností
INFORMAČNÍ ZDROJE FINANČNÍ ANALÝZY
Obchodní společnosti a jejich finanční výkazy
Základy firemních financí
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_Úč24.07 RočníkDruhý.
Majetek podniku. oběžný majetek – jednorázový, spotřebován, mění podobu (materiál) oběžný majetek – jednorázový, spotřebován, mění podobu (materiál) dlouhodobý.
Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Eva Zmeškalová Název šablonyVY_32_INOVACE UCE Název DUMuUCE S Stupeň a typ.
Hodnocení a odměňování pracovníků OBSAH: 1.Výrobní faktory v podnikové činnosti 2.Majetek podniku a jeho členění 3.Členění z hlediska složení majetku podniku.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marie Hovorková. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje Národní.
Bankovní účetnictví Nehmotný a hmotný majetek, zásoby
Podniková ekonomika.
AKTIVA a PASIVA AKTIVA = PASIVA
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Majetková a kapitálová výstavba podniku
MAJETEK PODNIKU Kateřina dušáková.
Účtování dlouhodobého majetku účtová třída 0
Řízení majetku ve vazbě na zdrojovou náročnost
EVIDENCE VÝNOSŮ A NÁKLADŮ V ÚČETNICTVÍ
MAJETEK V PODNIKU A ZDROJE FINANCOVÁNÍ
Transkript prezentace:

AKTIVA a PASIVA AKTIVA = PASIVA Majetek podniku – souhrn prostředků pro hospodářskou činnost organizace Majetek z pohledu účetnictví: podle druhů majetku podle zdrojů financování Majetek z hlediska formy = AKTIVA Majetek z hlediska zdrojů = PASIVA AKTIVA = PASIVA

AKTIVA a PASIVA ROZVAHA AKTIVA PASIVA Aktiva = majetek firmy Pasiva = zdroje financování /to, co firma vlastní/ /z čeho byl majetek zaplacen/ Charakteristika aktiv – vložené prostředky, které jsou výsledkem minulých událostí a u nichž se očekává, že přinesou podniku budoucí ekonomický užitek. Charakteristika pasiv – pasiva jsou zdroje financování aktiv. /vlastní kapitál a cizí zdroje/

AKTIVA a PASIVA Aktiva dělíme na: Dlouhodobý majetek /stálý, fixní, neoběžný/, který je v držení organizace déle než 1 rok. /DHM, DNM, DFM/ Oběžný majetek /krátkodobý/, který je v držení organizace méně než 1 rok. /zásoby, pohledávky, KFM, peněžní prostředky/ Pasiva dělíme na: Vlastní kapitál /základní kapitál, výsledek hospodaření, fondy tvořené ze zisku/ Cizí zdroje /dluhy, závazky a rezervy/ Dluhy a závazky pocházejí z minulých událostí a očekává se, že budou mít za důsledek snížení finančních prostředků organizace.

Oběžná Dlouhodobá Vlastní Cizí AKTIVA a PASIVA Organizace X s.r.o.: Stroj 200 tis. Kč /nezaplacený/ Materiál 60 tis. Kč /za půjčené peníze od banky/ Pokladna 200 tis. /vklad podnikatele/ Aktiva – minulé události, které přinesou ekonomický užitek Pasiva – minulé události, které sníží finanční prostředky Rozvaha Aktiva Pasiva Oběžná Dlouhodobá Vlastní Cizí

AKTIVA a PASIVA Rozvaha Aktiva Pasiva Oběžná Dlouhodobá Vlastní Cizí ________________________________________________________________________________________________________________________ Aktiva Pasiva Oběžná Dlouhodobá Vlastní Cizí 200 stroj zákl.kap. 200 Mater. 60 dodav. 200 Peníze 200 úvěr 60 _____________________________________________ 260 200 200 260 _____________________________________________ 460 = 460

Zakladatelský rozpočet PODNIKOVÁ EKONOMIKA Zakládání podniku Co a pro koho budeme vyrábět/prodávat/poskytovat služby Marketing Cenová strategie a forma distribuce Potřeba výrobních faktorů a práce /personalistika, management/ Potřeba zdrojů a kapitálu /financování, účetnictví a daně/ Velikost trhu, skupina zákazníků Rizika vnějších vlivů a konkurence Zakladatelský rozpočet Rozpočet nákladů a výnosů /příjmů a výdajů/ - zjišťujeme výnosnost a výši ročního zisku Rozpočet dlouhodobého a oběžného kapitálu a zdrojů jeho krytí - de facto sestavujeme roční rozvahu firmy

MAJETKOVÁ A KAPITÁLOVÁ VÝSTAVBA FIRMY/PODNIKU ŘÍZENÍ FIRMY/PODNIKU - schéma fungování podnikových subsystémů MANAGEMENT DLOHODOBÝ MAJETEK A TECHNICKÝ ROZVOJ ZÁSOBOVÁNÍ A LOGISTIKA VÝROBA PRODEJ A MARKETING EKONOMICKÝ SYSTÉM A ÚČETNICTVÍ PERSONALISTIKA - podnikové subsystémy nazýváme také podnikovými funkcemi

MAJETEK FIRMY/PODNIKU A. Členění majetku podle druhů MAJETEK /aktiva/ DLOUHODOBÝ /stálá aktiva/ hmotný nehmotný finanční OBĚŽNÝ /provozní aktiva/ zásoby materiál nedokončená výroba hotové výrobky zboží peněžní forma peníze /pokladna, banka/ ceniny krátkodobé CP pohledávky stroje, budovy, stavby, dopr.prostředky licence, know - how, značky, ochr.známky kapitálové investice

vklady tichého společníka Členění majetku podle zdrojů krytí Majetek /pasiva/ z vlastních zdrojů základní kapitál emisní ážio vklady tichého společníka zisk z cizích zdrojů bankovní úvěry dodavatelské úvěry emise obligací přijaté zálohy

Oba uvedené pohledy třídí stále stejný objem majetku firmy /pouze podle dvou různých kritérií/, a proto se musí co do velikosti a ceny rovnat !! AKTIVA = PASIVA základní princip významného účetního výkazu - ROZVAHY DLOUHODOBÝ MAJETEK Členění dlouhodobého majetku hmotný majetek /HM/ (cena > 40.000,-Kč, doba používání > 1 rok), kromě půdy a uměleckých předmětů se odepisuje HM dělíme na movitý a nemovitý nehmotný majetek /NM/ (cena > 60.000,-Kč, doba používání > 1 rok, odepisuje se finanční majetek /FM/ (cena není stanovena, doba používání > 1 rok, neodepisujeme) Rozhodnutí o zařazení do dlouhodobého majetku má pro firmu zásadní význam, jelikož ovlivňuje výši daní !!

Způsoby pořízení DM nákup vlastní výroba darování převod z osobního majetku podnikatele vklad majetku společníky nové zjištění finanční leasing Rozdíl mezi finančním a operativním leasingem a prodejem na splátky Finanční leasing – smlouva o pronájmu s následným odkupem předmět leasingu je právně majetkem LS nájemce je pouze držitelem nájemce se po splacení ceny a odkupní ceny stane majitelem Operativní leasing – smlouva o pronájmu s následným vrácením PL po celou dobu je pronajatý předmět v majetku pronajímatele po ukončení doby nájmu se vrací majiteli, nedochází k převodu vlastnictví Prodej na splátky podepsáním smlouvy o prodeji na splátky se předmět stává majetkem kupujícího k převodu vlastnictví dochází okamžitě v den podpisu smlouvy Výhody a nevýhody finančního leasingu – pořízení majetku i při nedostatku peněz, investice se rychleji dostává do nákladů, v případě nesplácení uhrazené splátky propadají a PL se vrací, vinkulace pojistného plnění a krácení tohoto plnění.

Pořizovací cenou = cena pořízení + náklady /související s pořízením/ Oceňování DM Pořizovací cenou = cena pořízení + náklady /související s pořízením/ Reprodukční pořizovací cenou = cena dle odhadce /ke dni účetního zápisu/ (majetek starší 5 let, bez dokladu o jeho hodnotě) Vlastní náklady = suma všech prokazatelných nákladů na pořízení /ne zisk/ Nehmotný majetek oceňujeme stejně jako HM. ODEPISOVÁNÍ DM DM /H i N/ se opotřebovává a jeho hodnota se do nákladů firmy přenáší postupně formou ročních odpisů !! Opotřebování : fyzické morální Odpisy = účetní a daňové /k poslednímu dni účetního období/ Oprávky = součet odpisů Vstupní cena – oprávky = zůstatková cena

Roční odpis = _______________________ 100 Daňové odpisy /rovnoměrné nebo zrychlené odepisování/ zvolené odpisy jsou závazné po celou dobu odepisování v případě technického zhodnocení odepisujeme ze zvýšené ceny majetku 6 odpisových skupin /3, 5, 10, 20, 30, 50/ u dlouhodobého nehmotného majetku odepisujeme pouze rovnoměrně OSVČ, které nevedou účetnictví, MAJETEK NEODEPISUJÍ !! /daňový náklad/ vstupní cena x sazba Roční odpis = _______________________ 100 Odpis. skup. 1 rok Další roky Zvýš. vst. cena 1 20 40 33,3 2 11 22,25 3 5,5 10,5 10 4 2,15 5,15 5 1,4 3,4 6 1,02 2,02

Zrychlené odpisy 1 3 4 2 5 6 10 11 20 21 30 31 50 51 Vstupní cena Odpis /1 rok/ = ------------------------------- koeficient 2.zůstatková cena Odpis /další roky/ = ---------------------------- koeficient - n Odpisová sk. 1. rok odpisu Další roky Zvýš.vst.cena 1 3 4 2 5 6 10 11 20 21 30 31 50 51

100.000 Kč ZO1 = --------------- = 20.000 Kč ZC = 80.000 Kč 5 80.000 Kč ZO2 = --------------- = 16.000 Kč ZC = 64.000 Kč 6 – 1 64.000 ZO3 = --------------- = 16.000 Kč ZC = 48.000 Kč 6 - 2 100.000 Kč x 11 O1 = ------------------------ = 11.000 Kč ZC = 89.000 Kč 100 100.000 Kč x 22,5 O2 = ------------------------- = 22.250 Kč ZC = 66.750 Kč 100.000 Kč x 22,5 O3 = ------------------------- = 22.250 Kč ZC = 44.500 Kč

Zůstatkové ceny při různém způsobu odepisování