Formulace závěrů semináře WEC se zástupci české energetiky a průmyslu. Praha, 19. června 2008.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Energetická bezpečnost ČR - představy x mýty x realita; technologický úhel pohledu Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
Advertisements

Potenciální dopady energeticko-klimatického balíčku na průmysl ČR Ministerstvo průmyslu a obchodu C O O C O O C O O C O O C O O C O O 20. listopadu 2008.
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Kongres WEC 2007 Zasedání orgánů WEC Petr V e s e l s k ý Sekretář EK ČR / WEC.
Informace o vrcholné Konferenci OSN o udržitelném rozvoji (Rio+20): Očekávání, možné dopady, přínos pro ČR PhDr. Přemysl Štěpánek 10. listopadu 2011.
Nové technologie v elektroenergetice, příležitosti pro průmysl Praha, 19. června 2008.
Podmínky podnikání v teplárenství a kogeneraci v ČR a v EU Ivo Slavotínek MVV Energie CZ s.r.o. Agora Flora, Chrudimská 2526/2a Praha 3.
Aktualizace státní energetické koncepce a její dopady na MS kraj
Energetický management jako nízkonákladové opatření k dosažení úspor
Státní energetická koncepce – její sočasnost a budoucnost Ing. Drahomír Šelong oddělení energetické politiky Ministerstvo průmyslu a obchodu Listopad 2007.
Agregátní poptávka a nabídka
MSEK – sdružení právnických a fyzických osob, které podnikají převážně na území Moravskoslezského kraje v odvětvích energetického průmyslu. Klastr sdružuje.
Budoucnost energetiky ČR Aktualizace státní energetické koncepce Diskuse AEM – Poděbrady 18. a 19. března 2003.
Politika ochrany klimatu EU a vliv na sektor energetiky Praha, 19. června 2008.
Teplárenství a liberalizovaný trh s energiemi. České teplárenství Vývoj, současnost, perspektiva.
1  Ministry of Industry and Trade 2007 EU a její vliv na Evropskou energetiku i na energetiku ČR Státní energetická koncepce Ing. Zbyšek Sochor ŘS energetiky.
Územní energetická koncepce Jihočeského kraje České Budějovice, 24. června 2003.
Presentation Title. Pracovní skupina Czech BCSD pro energetiku Josef Votruba ENVIROS, s.r.o Pracovní skupina Czech BCSD pro energetiku.
20. SVĚTOVÝ ENERGETICKÝ KONGRES 2007 Celková charakteristika Kongresu „ Energetická budoucnost vzájemně propojeného světa“ Energetický komitét ČR WEC EGÚ.
Energetická politika ČR a doporučení NEK z pohledu scénářů vývoje energetické politiky WEC Praha,
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Česká energetika na rozcestí Návrh nové Státní energetické koncepce České republiky s výhledem do roku 2050 Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra Ministerstvo.
20. SVĚTOVÝ ENERGETICKÝ KONGRES 2007 ZÁVĚRY KONGRESU Energetický komitét ČR WEC EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje elektrizační soustavy.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Chytré sítě Smart grids.
Udržitelná energetika 3 Czech BCSD Praha, Ing. Vladimír Vlk, energetický poradce.
Pozice průmyslových spotřebitelů v globální konkurenci, vývoj cen Karel Šimeček, Seminář SVSE 15/05/08.
0 Důsledky COP15 pro politiku ochrany klimatu v evropském a českém kontextu Pavel Zámyslický.
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
Optimalizace produkce biomasy a jejího využití Ing. Jan Habart, Ph.D. CZ Biom, předseda Hospodářská komora, vedoucí pracovní skupiny obnovitelné zdroje.
Partnerství se soukromým sektorem v rozvojové spolupráci Michal Kaplan Česká rozvojová agentura Kulatý stůl na MZV Praha,
Zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů energie z pohledu MŽP Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
Názory průmyslových odběratelů na situaci v české energetice Roman Blažíček Lasselsberger a.s. © LASSELSBERGER, a.s.
Ruská federace x WTO a OECD
Ing. Pavel Šolc Náměstek ministra průmyslu a obchodu PREZENTACE WORLD ENERGY OUTLOOK Prezentace World Energy Outlook 2014 Čtvrtek ,
1 NOVELIZACE ENERGETICKÉ LEGISLATIVY NÁZOR VELKÝCH SPOTŘEBITELŮ Luděk Piskač – tajemník SVSE ;
2.Marketingové prostředí
Státní energetická koncepce a postavení plynárenství v ČR Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu České Republiky Praha,
Opatření na snižování emisí skleníkových plynů a plnění environmentálních cílů státní energetické koncepce Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo.
Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
Pozice odběratelů elektřiny v ČR Seminář SVSE květen 07 K.Šimeček.
Obchodování s emisemi skleníkových plynů jako nástroj redukce emisí Samostatné oddělení změny klimatu Tomáš Chmelík Samostatné oddělení změny klimatu Ministerstvo.
Současný stav a problematika plnění Státní energetické koncepce
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
AEM – význam a vliv krajských energetických koncepcí.. ENVIROS s.r.o. Vladimíra Henelová a kol. ÚEK - územní interpretace Státní energetické koncepce.
Úvod do problematiky Evropské unie. Historie Společenství průmyslová revoluce II. světová válka Schumanův plán Evropské společenství uhlí a oceli (ESUO)
1 Předpokládaný vývoj české a evropské elektroenergetiky Co mohou spotřebitelé očekávat Jak si lze navzájem vyjít vstříc květen 2008.
VIII. Jarní konference energetických manažerů Poděbrady, 10. Března 2004 Trendy v energetickém managementu v ČR a EU Ing. Vladimír Dobeš, M.Sc. ředitel.
VAZBY MEZI ÚZEMNÍMI ENERGETICKÝMI KONCEPCEMI A UŽIVATELI ENERGIE.
1 Regionální inovační strategie RIS. 2 O Regionálních inovačních strategiích Projekty RIS mají za cíl podporu rozvoje regionálních inovačních strategií,
Stav energetiky ve světě a výsledky konference WEC v Římě Praha, 19. června 2008.
EU ETS 2005 – 2012 Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Konference AEM , Praha.
Liberalizace trhu z elektřinou a plynem má být prostředkem k dosažení větší konkurenceschopnosti evropského průmyslu, ne cílem za který je často vydávána.
Názor průmyslového spotřebitele na Státní energetickou politiku K.Šimeček - SVSE Seminář AEM,Poděbrady 3/2003.
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
Prof. Ing. Jaroslav Jakš, DrSc.
Možnost kombinace dotací s EPC v rámci OPŽP
Vliv legislativních a koncepčních změn na pozici zemního plynu v PEZ ČR Ing. Josef Kastl generální sekretář, Česká plynárenská unie Praha - Žofín, 22.
Dlouhodobá koncepce lokality JE Dukovany Petr Štulc 25.listopadu 2014 Seminář na téma: „MOŽNÉ SOCIOEKONOMICKÉ DOPADY V PŘÍPADĚ UKONČENÍ PROVOZU JE DUKOVANY,
ENERGETICKÁ POLITIKA EU: udržitelná, bezpečná a dostupná energie Petr Zahradník, člen Národní ekonomické rady vlády (NERV) a EPOS při MMR.
Možnosti financování správy majetku a provozu budov z Evropských strukturálních fondů Aktuální výzvy, potenciál IROP a vícezdrojové financování Michal.
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
Cestovní mapa pro energetiku do roku 2050 Dobrá navigace nebo vábení Sirén ? Miroslav Vrba ČEPS, a.s. Fungování energetických trhů v ČR a v EU Ohrožení.
Ing. František Pazdera náměstek ministra průmyslu a obchodu PROCES AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE Palác Žofín, Praha 1. listopadu 2011.
Dopady energetické politiky na provozovatele přenosové soustavy
Energetická (ne)bezpečnost
Nezaměstnanost (a agregátní nabídka)
Ing. Martin Pecina, MBA Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže
Energetika budoucnosti - uhlí atom nebo obnovitelné zdroje?
Transkript prezentace:

Formulace závěrů semináře WEC se zástupci české energetiky a průmyslu. Praha, 19. června 2008

Souběh výrazných vlivů vytváří bezprecedentní a kvalitativní – a pravděpodobně dlouhodobé – změny ve světové energetice. Hlavní klíčové faktory těchto změn jsou:  Silně rostoucí poptávka po primárních energiích vyvolaná především rychlým ekonomickým růstem důležitých rozvojových zemí (Čína, Indie, další) a demografickým růstem obyvatelů planety (navýšení o 3 miliardy do roku 2050).  Dramatický růst cen primárních energií (lze očekávat, že éra nízkých energetických cen je minulostí).  Limitované fosilní zdroje a jejich nerovnoměrné regionální rozdělení.  Klimatické změny (nový a výrazný fenomén propojení energetiky a globální ekologie).  Těžko odhadnutelný vývoj vzájemně propojených globálních faktorů vytváří prostředí současné nejistoty, která ztěžuje potřebná strategická a investiční rozhodnutí  Zvláště v EU se úzkým propojením oblasti „Energie a klimatických změn“ do popředí dostává otázka energetické bezpečnosti, dostupnosti a zmírnění dopadů klimatických změn  Způsob, jakým bude vnímaná „energetická revoluce“ probíhat, předurčí naši společnou energetickou budoucnost v globálním měřítku. 3. energetická revoluce a její aspekty

„Dosažení udržitelné budoucnosti energetiky bude vyžadovat nebývalou úroveň globální součinnosti mezi průmyslem (energetikou) a vládami a hlubší integraci regionálních a mezinárodních energetických trhů.“  3. energetická revoluce je za určitých podmínek zvládnutelná  Stěžejní pozice fosilních paliv přetrvá i do budoucna  Význam jaderné energie se bude postupně zvyšovat WEC pro zastřešení souvisejících klíčových aktivit doporučuje:  Omezení skleníkových plynů + zajištění stabilních cen „uhlíkatých“ látek  Pravidla obchodu a investic v energetice + realistická návratnost  Širší zapojení vlád / partnerství veřejné a soukromé sféry Závěry 20. světového kongresu WEC

Globální dopady:  Tlak na zvyšování ceny elektřiny a zvyšování požadavků na kapacitu jejího přenosu  Tlak na zvyšování cen primárních energetických surovin (ropa, zemní plyn, uhlí)  Tlak na zvyšování cen energetických investičních celků + prodlužování realizace investic z titulu kapacitního přetížení dodavatelů Dopady související se specifiky evropské energetické politiky:  Snaha o internalizaci externalit – zdanění elektřiny a energetických produktů  Podpora obnovitelných zdrojů energie a její nepřímé efekty (zemědělství)  Dokončení liberalizace trhu s elektřinou a zemním plynem  Po počáteční deregulaci opětovné zvyšování regulace energetického sektoru  Nákladové efekty evropského systému obchodování s povolenkami CO 2 Výsledkem je zvýšené riziko a nejistota jak pro nabídkovou stranu, tak pro stranu poptávkovou … Vybrané dopady energetické revoluce na českou energetiku / ekonomiku

Zajištění v ČR nezbytného množství energie ve střednědobém výhledu i dlouhodobém výhledu Výstavba / obnova kapacit a související infrastruktury Omezení spotřeby energií a zvýšení energetické účinnosti Minimalizace dopadu energetiky na životní prostředí Snížení rizika a úrovně nejistoty v energetickém sektoru Výzvy a činy: Co by se mělo udělat?

Zajištění v ČR nezbytného množství energie ve střednědobém výhledu i dlouhodobém výhledu  Rozumná diverzifikace zdrojů z pohledu regionálního (importované vs. domácí suroviny)  Rozumná diverzifikace zdrojů z hlediska druhového (předem neodmítat některé zdroje nebo věřit pouze vybraným zdrojům ). Výstavba / obnova kapacit a související infrastruktury  Zajištění ekonomické návratnosti vložených investic  Redukce administrativních překážek a prodlev Omezení spotřeby energií a zvýšení energetické účinnosti  Realizace úspor na straně spotřeby  Aplikace moderních technologií s maximální účinností Výzvy a činy: Jak by se to mělo udělat? (I.)

Minimalizace dopadu energetiky na životní prostředí  Využití šetrných technologií zpracování energetických surovin, jejich transportu a výroby elektřiny  Ekonomicky opodstatněná a realistická míra internalizace externalit Snížení rizika a úrovně nejistoty v energetickém sektoru  Zpracování a uplatňování vyvážené, racionálně založené a dlouhodobě stabilní energetické politiky  Nastavení vyváženého regulačního rámce s minimem ad hoc zásahů Výzvy a činy: Jak by se to mělo udělat? (I.)

Zajištění v ČR nezbytného množství energie ve střednědobém výhledu i dlouhodobém výhledu  Vláda + energetické podniky Výstavba / obnova kapacit a související infrastruktury  Energetické podniky + orgány státní a místní správy Omezení spotřeby energií a zvýšení energetické účinnosti  Energetické podniky + spotřebitelé (průmysl a domácnosti) Minimalizace dopadu energetiky na životní prostředí  Vláda + energetické podniky Snížení rizika a úrovně nejistoty v energetickém sektoru  Vláda + regulační autority Výzvy a činy: Kdo by to měl udělat?

 Energetická opatření na úrovni hospodářských subjektů (průmysl), která ještě v nedávné minulosti bylo možno charakterizovat jako „NO REGRET“ (energetická efektivnost ve výrobě a spotřebě energie, přechod na ekologická paliva, nejlepší dostupné technologie (BAT) a „čisté“ technologie) se stávají strategickým a operativním „MUST“  Očekávané vývojové trendy vytváří pro průmysl a business vedle náročných výzev i PŘÍLEŽITOST a stimulus pro technologický vývoj, modernizaci, zefektivnění a export Výzvy a příležitosti

 Úzké propojení oblasti „Energie a Klimatu“ vytváří novou dimenzi pro strategické rozhodování na úrovni státu, sektorů a jednotlivých podniků  Klíčový efekt regulace CO 2 se projeví v hodnotě energeticky náročných firem  Klimaticko-energetický balíček je jedním z nejdůležitějších návrhů legislativy posledních let  Jasná, stabilní a dlouhodobá „pravidla hry“ jsou předpokladem pro přechod průmyslu na nízko- energetické a nízko-uhlíkové výrobní procesy Závěry: Ochrana klimatu

 Náročné energeticko-klimatické výzvy vyžadují zavádění „nejlepších dostupných technologií-BAT“  Tyto technologie v energetice jsou z velké části již dostupné či se očekává jejich dostupnost v příštích letech, např. „čisté uhelné technologie“, nebo v dlouhodobějším horizontu (uložení CO 2 )  Požadovaná diverzifikace výrobních kapacit v energetice otevírá prostor pro uplatnění výrobních technologií včetně „čistých uhelných“, paroplynových a jaderných zdrojů a využití OZE v centrálním či decentralizovaném zásobování tepla a elektřiny  Velkou technologickou pozornost bude třeba věnovat i dopravě energie a její spotřebě v hlavních spotřebních sektorech  I když sektor energetiky hraje současně vedoucí roli v přechodu na nízko-uhlíkové technologie, je tato oblast aktuální výzvou i pro průmysl Závěry – nové technologie

 Je nutno konat hned, jen tak lze minimalizovat potenciální budoucí škody – na druhou stranu je nezbytné důležitá rozhodnutí náležitě zvážit a zhodnotit jejich dopady.  Je zapotřebí převzít odpovědnost a spolupracovat –jen spolupráce napříč zájmovým spektrem (dodavatelé, odběratelé, vláda) zajistí optimální řešení  Nesvádějme vinu na druhé (EU) a snažme se pro-aktivně činit optimální kroky z hlediska daných podmínek.  Je nezbyté se smířit s tím, že cena těchto kroků nebude malá a je třeba ji zaplatit (a nalézt toho kdo zaplatí).  Uvědomme si, že v revolučních dobách není místo pro obvyklé „staré dobré“ metody, ale klíčové je být kreativní. Slovo závěrem …

• Funded by Member Committee annual subscriptions • Subscriptions set by EA-approved formula • Based on energy consumption, production, GNI • Additional funding: • Congress • Direct corporate contributions • Patrons Programme - WEC Foundation • Publication sales • Partnership royalties Energetický komitét ČR / WEC Budova ČEPS, Elektrárenská 2 CZ Praha 10 Tel: Fax: Website: World Energy Council 1-4 Warwick Street, London W1B 5LT Tel: Fax: Website: