Stavba atomu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Atomové číslo prvku je rovno počtu protonů v jádře
Advertisements

CHEMIE
Periodická soustava prvků
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Periodická tabulka prvků
Stavba atomu.
Přehled citací a odkazů:
Jak se atomy spojují.
Chemická vazba.
AUTOR: Ing. Ladislava Semerádová
Periodická tabulka prvků
ELEKTRONOVÝ OBAL ATOMU II
ELEKTRONOVÝ OBAL.
Periodická soustava prvků
Model atomu.
Atom.
Struktura atomu.
IV. ELEKTRONOVÁ KONFI- GURACE a PSP
Výstavbový princip Periodickou tabulku lze využít také pro určení elektronové konfigurace prvku. Př.: Popište elektronovou konfiguraci H a He H  1s1;
Výstavbový princip Periodickou tabulku lze využít také pro určení elektronové konfigurace prvku (protonové číslo=počet elektronů)-jen u atomu!!! Postupně.
ATOM.
Chemická vazba.
elektronová konfigurace
CHEMICKÁ VAZBA.
Elektronový pár, chemická vazba, molekuly
Částicové složení látek
Chemická vazba.
PSP a periodicita vlastností
CHEMIE ANORGANICKÁ CHEMIE.
 Označení materiálu: VY_32_INOVACE_STEIV_FYZIKA2_19  Název materiálu: Fyzika elektronového obalu atomu.  Tematická oblast:Fyzika 2.ročník  Anotace:
Více elektronové atomy
Ionty.
PERIODICKÁ SOUSTAVA PRVKŮ
Anorganická chemie Povinný předmět pro 1. ročník FP a FM (nano)
Obal atomu, uspořádání elektronů
IONIZACE Ionizační energie atomu je definována jako práce potřebná k odtržení a úplnému vzdálení nejslaběji poutaného elektronu z atomu v základním stavu.
PERIODICKÁ SOUSTAVA PRVKŮ
Periodická soustava prvků
Anorganická chemie I určeno pro:
Pohyb nabité částice v homogenním magnetickém poli
Stavba atomového jádra
Znázorňování orbitalů
Výukový materiál:VY_32_INOVACE_Ionty Název projektu: Šablony Špičák Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Autor VM: Mgr. Šárka Bártová.
Stavba atomového jádra
Stavba atomu 1. Historický přehled 2. Stavba atomu 3. Stavba jádra 4
III. ATOM – ELEKTRONOVÝ OBAL
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo smlouvy: 4250/21/7.1.4/2011 Číslo klíčové aktivity: EU OPVK 1.4 III/2 Název klíčové aktivity: Inovace a zkvalitnění.
Kvantová čísla Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
PSP- periodická soustava prvků
Stavba elektronového obalu atomu prvku a poloha prvku v periodické tabulce prvků prvky jsou seřazeny do skupin a period podle rostoucí Ar – původně atomové.
Struktura atomu a chemická vazba
Model atomu 1nm=10-9m 1A=10-10m.
Stavba látek.
Jak se atomy spojují Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Základní pojmy ? Co je to ATOM ? ? Ze kterých částí se skládá atom? ? Co je to elektroneutrální atom ? Atomy jsou základní stavební částice všech látek.
Mgr. Dagmar Muzikářová Gymnázium Brno, Elgartova 2016/2017
stavba atomu – historie 1
Model atomu.
IONTY Co jsou ionty Co je elektronegativita a jak souvisí s ionty
Periodická soustava prvků
Elektron, neutron a proton elektrické vlastnosti částic
Periodická soustava - PSP
Elektrické vlastnosti látek
Stavba atomu.
Stavba atomového jádra
elektronová konfigurace atomu
Excitovaný stav atomů Mgr. Dagmar Muzikářová Gymnázium Elgartova, Brno
CHEMIE - Stavba atomu Střední škola hotelová a služeb Kroměříž
4.2 Které látky jsou chemické prvky?
Periodická soustava prvků (PSP)
Transkript prezentace:

Stavba atomu

Atomy Velikost jádra přibližně 0,01 . 10-12 m Hustota jádra řádově 1012 g.cm-3 Velikost atomu 100 až 600 . 10-12 m

Jádro proton p+ - jeden kladný elementární náboj neutron n0 - elektricky neutrální částice Protonové číslo Z udává polohu v Mendělejevově tabulce Neutronové číslo N Nukleonové (hmotnostní) číslo A A = Z + N Symbolika AZX různý počet neutronů při stejném Z - izotopy

Bohrův a vlnově mechanický model atomu Modely atomu Bohrův a vlnově mechanický model atomu

Sodík

Výstavba elektronového obalu Postupné zaplňování energetických hladin (atomových orbitalů AO) elektrony od AO s nejnižší energií Přímá souvislost s Mendělejevovou tabulkou Energeticky je nejvýhodnější konfigurace vzácných plynů

Elektronová konfigurace atomu konfigurace nejbližšího vzácného plynu + valenční elektrony ve valenční sféře Na: [Ne] 3s1 Elektronové konfigurace iontů obdobné

Vzácné plyny stabilní konfigurace helium neon argon

Ionizace

Ionizační energie atomu Ionizační energie atomu je definována jako práce potřebná k odtržení a úplnému vzdálení nejslaběji poutaného elektronu z atomu v základním stavu. Nejnižší ionizační energie mají alkalické kovy (Na, K, Rb, Cs)

Elektronová afinita

Elektronová afinita Elektronová afinita je energie, která se uvolní při připoutání elektronu k atomu za vzniku aniontu. Nejvyšší elektronovou afinitu mají halogeny (vůbec nejvyšší fluor) a dále chalkogeny (O, S atd.)

Elektronegativita Elektronegativita je empiricky nalezené číslo vyjadřující schopnost atomu prvku přitahovat vazebné elektrony kovalentní vazby.

Periodický zákon Vlastnosti prvků jsou periodickou funkcí protonového čísla. Periodicita se projevuje u řady chemických a fyzikálních vlastností i v řadách homologických sloučenin. Předpověď nových prvků a jejich vlastností: ekaaluminium - gallium ekasilicium - germanium

Různé dělení skupin skupiny hlavní nepřechodné prvky vedlejší přechodné prvky triviální názvy alkalické kovy Li, Na, K, (Rb, Cs) kovy alkalických zemin (Be), Mg, Ca, Sr, Ba, (Ra) lanthanoidy aktinoidy triáda železa (železných kovů) Fe, Co, Ni platinové kovy Ru, Rh, Pd, Os, Ir, Pt chalkogeny O, S, Se, Te, (Po) halogeny F, Cl, Br, I, (At) vzácné plyny, He, Ne, Ar, Kr, Xe, (Rn)

Vlnově mechanický model atomu Schrödingerova rovnice Kvantová čísla elektronů Pauliho princip výlučnosti Žádné dva elektrony nemohou v atomu existovat ve stejném kvantovém stavu, tj. nemohou mít všechna kvantová čísla shodná.

Orbitaly s kulově symetrické

Orbitaly p px , py , pz - orientace dvojvřetena ve směru os