Energeticky úsporný projekt

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obnovitelné zdroje energie v ČR - současný stav a aktivity MŽP - KONFERENCE „Klimatické změny – na cestě ke Kodani“ 23.listopadu 2009, Bratislava.
Advertisements

Vzorové příklady a inspirace pro úspěšné realizace
Energetický audit.
Energetické řízení. Energetické řízení metoda Monitoringu & Targetingu Ing. Josef Pikálek 10. listopadu 2011 Kurz Manažer udržitelné spotřeby a výroby.
Solární systémy pro aktivní topení
PROGRAM SLOVSEFF II. PROSTŘEDKY NA FINANCOVÁNÍ UDRŽITELNÉHO ROZVOJE NA SLOVENSKU Jan PEJTER ENVIROS, s.r.o.
Program EKO – ENERGIE Výzva III Ing. Andrea Dostálová Datum: Přednášející:
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Veřejná podpora pro energeticky úsporné projekty
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
• Vliv výběru a kvality tepelné izolace komponentů a potrubí na energetickou náročnost systému předávání tepla Joule 2010 Září Zdeněk HERMAN Předávací.
Energetický management budov
EXPERT NA TEPLO.
Tisková konference TEPLOFIKACE LEDVIC 12. září 2013 Ing. Vladimír Gult předseda představenstva a generální ředitel.
Solární systémy pro aktivní topení Ing. Tomáš Kopecký 10:30.
Konference Bezpečnost dodávek v energetice – Projekty úspor Prezentace pro účastníky konference: Bezpečnost dodávek v energetice Ing.
Tepelné čerpadlo 3.
Ekonomika provozu a současné trendy v oblasti využívání sluneční energie A5M13VSO-7.
ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov Energetický audit VYHLÁŠKA.
Seminář: DOTACE NA ZATEPLENÍ, ZDROJE TEPLA A PASIVNÍ DOMY Výstaviště Č
Operační program Podnikání a inovace Nové výzvy a záměry do budoucna
Pohled Ministerstva životního prostředí na zákon o podpoře obnovitelných zdrojů Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí.
NZÚ – BD návrh Programové schéma je navrženo na základě analýz účasti vlastníků BD v ZÚ 2009, rozložení zájmu o jednotlivé oblasti podpory, jejich.
Podmínky podnikání v teplárenství a kogeneraci v ČR a v EU Ivo Slavotínek MVV Energie CZ s.r.o. Agora Flora, Chrudimská 2526/2a Praha 3.
Energetický management jako nízkonákladové opatření k dosažení úspor
Moderní zařízení pro energetické využití odpadů (EVO) malých kapacit
Podpora energetických auditů Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická agentura MSV Brno, 15.září 2003.
Ing. Jiří Štochl, technický ředitel, TEDOM-VKS s.r.o
Územní energetická koncepce Jihočeského kraje České Budějovice, 24. června 2003.
Pohled Moravskoslezského kraje na „Energeticky nezávislý kraj“ Ing
ENVIROS - Company presentation
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
Využívání druhotných zdrojů energie
Inovace systémů vytápění Možnosti úspor při vytápění a přípravě teplé vody TRONIC CONTROL® s.r.o. Ing. Vít Mráz.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
EKO-ENERGIE Operační program Podnikání a inovace Ing. Tomáš Severa Regionální projektový manažer České Budějovice
Brand Energie CZT Brandýs nad Labem.
Aktuální využití obnovitelných zdrojů pro výrobu elektřiny v ČR Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu , Praha.
PSYCHIATRICKÁ NEMOCNICE KOSMONOSY Zkušenosti s projekty EPC
Vliv aktualizované SEK na krajské ÚEK a jejich hodnocení z pohledu ČEA Ing. Táňa Dutkevičová Česká energetická agentura Praha Praha,
Energetický audit, jeho úloha přípravě projektu pro program Eko-Energie – Ostrava Energetický audit, jeho úloha přípravě projektu pro program.
Pohled zadavatele na energetický audit ve velkém průmyslovém podniku Ing. Petr Matuszek Brno
Energetický audit ve velkém průmyslovém podniku z pohledu zadavatele Ing. Petr Matuszek Seminář AEM Brno
Zákon o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Seminář AEM Praha,
Výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů v ČR v roce 2004 Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Seminář AEM MSV Brno,
Projekty vedoucí ke snižování emisí skleníkových plynů podporované Českou energetickou agenturou Andrea Kulhavá ČEA Seminář „Zákon o podpoře výroby energie.
Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.
Úspory energie a regenerace
Využití OZE v ČR Příprava NAP pro období Dana Peterková Ministerstvo průmyslu a obchodu AEM – Budoucnost české energetiky v Evropě Poděbrady.
Pardubický kraj – EPC projekty Ing. Milan Vich, energetický manažer Pk
1 Energetické posouzení současných staveb – projekt a realizace v kraji Ing. Petr Svítil, Tomáš Pavelka.
PLYNOVÁ KOTELNA V BYTOVÉM DOMĚ
Název projektu Změna vytápění Mateřské školky a Domu s pečovatelskou službou na vytápění biomasou Tomáš HojdaMartin Paťha Luboš RypáčekMartin Müller.
1www.eav.cz Energetická agentura Vysočiny, z.s.p.o. Ing. Michaela Bačáková EAV, z.s.p.o. Jiráskova 65 Jihlava
Problematika zákona o kogeneraci z pohledu provozovatelů závodních energetik Ing. Petr Matuszek Praha
Magistrát města Zlína. INFORMACE O MĚSTĚ Počet obyvatel Poloha210 – 300 m. n m. Rozloha119 km 2.
1www.eav.cz Energetická agentura Vysočiny z.s.p.o. Ing. Michaela Bačáková EAV, z.s.p.o. Jiráskova 65 Jihlava
Tepelná čerpadla a solární systémy pro bytové domy
ZELENÁ ÚSPORÁM PRO RODINNÉ DOMY DOTACE POUŽITO MATERIÁLŮ Z: WWW. ZELENAUSPORAM.CZ.
Dotační program Zelená úsporám Ing. Zbyněk Bouda Energetická Agentura Vysočiny, z.s.p.o.
PRODUKTY BIOSUNTEC – DOTACE NZÚ SAMOSTATNÝ OHŘEV VODY FOTOVOLTAIKOU I. (VEŠKERÉ CENY U VŠECH PŘÍKLADŮ JSOU VČETNĚ DPH) INSTALOVANÝ VÝKON:1,5 kW.
zelená linka: Zkušenosti SFŽP s posuzováním nákladovosti projektů Operačního programu ŽP.
Energetický audit a Průkaz energetické náročnosti budovy – Opava – Bruntál – Karviná Frýdek-Místek
Možnosti financování správy majetku a provozu budov z Evropských strukturálních fondů Aktuální výzvy, potenciál IROP a vícezdrojové financování Michal.
ENERGETICKÝ AUDIT, ENERGETICKÝ POSUDEK DLE 480/2012 SB. VE VZTAHU K DOTACÍM OPŽP A OPPIK.
Zakládající partneři Významní partneři Partneři Energetická optimalizace bytové domy Výroční konference MMR Ing. Michal Čejka
Vytápění Dálkové vytápění
Operační program životní prostředí
Valašské Klobouky, květen 2013
STRATEGIE VYUŽÍVÁNÍ DOMÁCÍCH ZDROJŮ BIOMASY
Transkript prezentace:

Energeticky úsporný projekt Využití odpadního tepla a Decentralizace výroby tepla Ing. František Koukal Energetický auditor Tel: +420 606 344 240 Ing. Pavel Lička Energetická agentura Vysočiny Jiráskova 65, 586 01 JIHLAVA E-mail: licka@eavysociny.cz Tel.: +420 567 30 33 25, +420 603 188 103 Fax: +420 567 30 30 33 Materiál společnosti Dale Carnegie Training® vám může pomoci při představování přednášejícího. Zkopírujte tento snímek, vložte jej na začátek prezentace přednášejícího a potom jej použijte na začátku prezentace při představování přednášejícího. Při vkládání snímku do prezentace přizpůsobí aplikace PowerPoint automaticky vzhled snímku vzhledu dané prezentace. Při představování přednášejícího nejdříve vysvětlete, proč je dané téma důležité a jaký je jeho přínos pro posluchače. Potom posluchače seznamte s kvalifikací přednášejícího pro téma přednášky. Na závěr přednášejícího představte. Snažte se u posluchačů vyvolat aktivní zájem o prezentaci. Tento úvod by neměl trvat déle než jednu minutu. Po ukončení prezentace nezapomeňte přednášejícímu poděkovat. Uveďte konkrétní důvod, proč byla prezentace pro posluchače přínosem. Lapek a.s. Pekárny Jihlava

+ = = ÚSPORY ENERGIE VÝHODNÁ INVESTICE DO BUDOUCNOSTI Jednotný evropský trh energií Sblížení cen energií + Vysoká energetická náročnost výroby v ČR Zhoršení konkurenceschopnosti českých výrobců Současná investice do úsporných opatření = = VÝHODNÁ INVESTICE DO BUDOUCNOSTI Snížení nákladů na energie

PŮVODNÍ STAV Vysoké tepelné ztráty v rozvodech Centrální nízkotlaká kotelna Parametry páry 20 kPa, 105°C K1 1700 kW K2 1040 kW K3 1040 kW Spotřeba technologické páry Celkem cca 600 kg/hod Tepelná ztráta objektu dle ČSN 06 0210 Celkem 686 kW Vysoké tepelné ztráty v rozvodech Předimenzovaný zdroj tepla (snížení výkonu až na 57% výkonu kotlů)

Celkem spotřeba paliv a energie Roční spotřeba energie v roce 2003 vstupy paliv a energie jednotka množství přepočet na GJ Roční náklady tis.Kč Nákup el. energie MWh 586,619 2 112 825,9 Zemní plyn tis. m3 808,1 27 516 4 090,7 Celkem spotřeba paliv a energie 29 628 4 916,6 Zemní plyn Centrální kotelna 475 tis. m3 Celkem 808 tis. m3 Pekařské pece 333 tis. m3

NAVŽENÁ OPATŘENÍ Decentralizace výroby tepla - Technologická pára zajištěna samostatným vyvíječem páry (1 jako 100% rezerva) 3 samostatné kotelny s nepřímým ohřevem TUV rekonstrukce parního vytápění na teplovodní

NAVŽENÁ OPATŘENÍ Využití odpadního tepla Nasazení spalinových výměníků využití tepla spalin pekařských pecí využití zbytkového tepla z prostoru pecí využití tepla spalin parního vyvíječe

VÝSTUPY PROJEKTU Realizací dojde k úspoře primárního paliva Realizací projektu dojde k využití odpadního tepla s využitelným tepelným výkonem 88,5 kW a roční využitelnou energií ve výši 1 338 GJ. Realizací dojde k úspoře primárního paliva v celkovém objemu 144 tis. m3 (17,8 %), to je 4 903 GJ Tato úspora představuje při cenách platných v době Zpracování energetického auditu (srpen 2004) roční úsporu provozních nákladů 687 tis.Kč

EKONOMICKÉ HODNOCENÍ Celkové investiční náklady 11 891 tis. Kč Roční úspora energie 4 903 GJ Roční úspora provozních nákladů 687 tis. Kč Uvažovaná míra diskontu 10,0 % Doba hodnocení 15 let Prostá doba návratnosti 17 let Diskontovaná doba návratnosti > Tž Environmentální vyhodnocení

STRUKTURÁLNÍ FONDY EU Operační program Průmysl a podnikání Opatření 2.3 Snižování energetické náročnosti a využívání OZE Min. výše podpory - 500 tis. Kč. - max. 30 mil. Kč, maximálně však 46 % uznatelných nákladů Výpočet uznatelných nákladů dle metodiky ČEA odečtení nákladů na referenční variantu odečtení přínosů za pět let Celkové investiční náklady 11 891 tis. Kč Uznatelné náklady 8 037 tis.Kč Maximální možná výše dotace 3 696 tis.Kč

AKTUÁLNÍ STAV (listopad ´04) Pára vyráběna pomocí vyvíječe Instalovány dva spalinové výměníky Vybudována 1 samostatná kotelna pro provozní halu Ohřátá voda akumulována v nádržích (celkem 9 m3) Budují se rozvody TUV z nádrží ROK 2005 Vybudování 2 dalších kotelen Rekonstrukce otopného systému Jeho napojení na současný systém Instalace absorpčního chladiče

Děkujeme za pozornost Lapek a.s. Pekárny Jihlava Ing. František Koukal Energetický auditor Tel: 606 344 240 Ing. Pavel Lička Energetická agentura Vysočiny Jiráskova 65, 586 01 JIHLAVA E-mail: licka@eavysociny.cz Tel.: 567 30 33 25, 603 188 103 Fax: 567 30 30 33 Materiál společnosti Dale Carnegie Training® vám může pomoci při představování přednášejícího. Zkopírujte tento snímek, vložte jej na začátek prezentace přednášejícího a potom jej použijte na začátku prezentace při představování přednášejícího. Při vkládání snímku do prezentace přizpůsobí aplikace PowerPoint automaticky vzhled snímku vzhledu dané prezentace. Při představování přednášejícího nejdříve vysvětlete, proč je dané téma důležité a jaký je jeho přínos pro posluchače. Potom posluchače seznamte s kvalifikací přednášejícího pro téma přednášky. Na závěr přednášejícího představte. Snažte se u posluchačů vyvolat aktivní zájem o prezentaci. Tento úvod by neměl trvat déle než jednu minutu. Po ukončení prezentace nezapomeňte přednášejícímu poděkovat. Uveďte konkrétní důvod, proč byla prezentace pro posluchače přínosem. Lapek a.s. Pekárny Jihlava