Co víme o indiánech ??.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Od vigvamů k mrakodrapům.
Advertisements

LODNÍ DOPRAVA.
Čínská filozofie Konfucianismus, Taoismus, nauka o Jin a Jang
Když jsi se narodil, plakal si a všichni okolo Tebe se usmívali.
Zpracoval: Marek Lovecký, 9 .A ZŠ a MŠ Horníkova 1
Lidé a čas 1) DÁVNÁ MINULOST.
Dokáže člověk vytvořit něco tak dokonalého jako je příroda ? …snad možná hudbu..
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Vývoj člověka Lidé i jejich život na Zemi se postupně mění, vyvíjejí se. Gorila Gorila je jedním z lidoopů, který žije volně v některých pralesích. U nás.
VY_32_INOVACE_06 Obyvatelstvo Ameriky
Zpracoval: Michaela Hrdá ZŠ A MŠ,Brno,Horníkova 1
Kanada.
AMERIKA Hospodářství, obyvatelstvo III2-Z7-I-07
Dominik nedzbala Svět TECHNIKY A JÁ Můj pohled na věc
DINGO (Canis lupus dingo) KLÍČOVÉ ÚDAJE Země původu: Austrálie
Kmen: Asmet Vypracoval: Tomáš K..
Dějiny Kanady Přednáška č. 2 Horák Jakub 1. První národy První obyvatelé před lety přes Beringův průliv Mnoho různých kmenů a skupin (více než.
EVROPSKá UNIE.
Až na samý časový okraj vzniku vesmíru nahlédla americká sonda WMAP. Podle jejího měření se vesmír rozepnul do obrovských rozměrů v triliontině sekundy.
VY _12_INOVACE_D.6.19 KELTOVÉ – 6. ROČNÍK Autor: Mgr. Renata Koprová Datum: 14. října Ročník: 6. ročník Vzdělávací oblast: Člověk a společnost.
AMERIKA obyvatelstvo.
KLÍČOVÉ ÚDAJE Země původu: Peru Doba vzniku: starověk Původní využití: společník Využití dnes: společník Průměrná délka života: 11 – 12 let Další jména:
Rodina byla nepohostinná a odmítla anděly nechat v místnosti pro hosty
Dopis od Boha.
ABRAHÁM VZOREM MODLITBY Centrum pro katechezi Olomouc, 2013.
Přečti pořádně hlavně konec !!! a nepodváděj !! A hlavně si přečti konec, to nemá chybu, jsi na správném místě! Učitel filozofie jednoho dne přisel, do.
Historie je největší domestikovaná šelma a nejstarší domestikované zvíře vůbec, provázející člověka minimálně 14 tisíc let obecně se předpokládá, že se.
VY_32_INOVACE_07 Obyvatelstvo Ameriky - pracovní list
Amerika obyvatelstvo.
Radek Šiška and Miloslav Macůrek
Kdo jsem Zdenka Suchánková Jsem pátá zleva.
Vliv náboženství na chápání světa Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek.
Zájmena Mgr. Renata Nogolová
Svět plný dobrodružství, středověké hrady, města a vesnice, krajina plná skal, lesů potoků a řek. To je Naturalis. Celý příběh začíná v podhradí Naturalisu,
Když jsi se narodil, plakal jsi a všichni okolo Tebe se usmívali.
Z truhly moudrosti krále Šalamouna 1. Byli Izraelité v babylonském zajetí stále? NE 2. Jaký byl perský král Kýros? DOBRÝ, CHOVAL PŘÍVĚTIVĚ, POMOHL IZRAELSKÉMU.
Povrch-Příroda-Rostliny
OBYVATELSTVO AMERIKY.
Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Severní Amerika – charakteristika obyvatelstva, hospodářství Číslo vzdělávacího materiálu: ICT8.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Linda Tůmová NÁZEV: VY_32_INOVACE_11_D_07 TÉMA:
Vikingové. Kdo byli vikingové  patřili mezi germánské kmeny  slovo Viking je pravděpodobně odvozeno od vík=záliv, říkali si tak obyvatelé dnešního Dánska,
Hudba: Floyd Cramer – Unchained melody Nepřítel zabírá v naší hlavě víc místa, než přítel v našem srdci.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Svatoňová Pavlína Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_52_INOVACE_1B_05_KANADA.
Zeměpis Světadíly a oceány VY_32_INOVACE_04_ZEMĚPIS_SVĚTADÍLY_A_OCEÁNY
Když jsi se narodil, plakal jsi a všichni okolo Tebe se usmívali.
OBYVATELSTVO SEVERNÍ AMERIKY
Jirka Pospíšil, KC NADĚJE Bučovice,
Zemědělci v době kamenné
Alfredo Rodríguez, Malíř narozený v Tepicu v Mexiku v roce 1954
náboženství staré Číny a Japonska
ČÍNSKÁ FILOSOFIE II Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
DUCHOVÉ PŘIPRAV SE NA UVĚŘITELNÉ!!! Jsou všude kolem nás... Nevěříš???
Amerika – Austrálie – Evropa Asie –Afrika - Antarktida
STARŠÍ DOBA KAMENNÁ – př.n.l..
DUCHOVÉ PŘIPRAV SE NA UVĚŘITELNÉ!!! Jsou všude kolem nás... Nevěříš???
Mgr. Jindřiška Řehořková
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: PhDr.
Nejstarší civilizace. Kořeny evropské kultury
Pravěk 6.ročník
VY_32_INOVACE_ZE7-07 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
ZOO Severní Amerika Hra Pravidla Zdroje obrázků
České země v pravěku Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s nejstaršími dějinami ČR – s pravěkem.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Světadíly Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství 6 - 9
Když jsi se narodil, plakal jsi a všichni okolo Tebe se usmívali.
AMERIKA - obyvatelstvo
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Transkript prezentace:

Co víme o indiánech ??

Víme alespoň základy ? Indiáni jsou původními obyvateli Ameriky (výjimku na severu tvoří Eskymáci a Aleuti) Toto označení poprvé použil Kryštof Kolumbus při Své objevné plavbě v domnění, že se plavbou na západ přes Atlantik dostal k východním břehům Indie Předchůdci indiánů přišli do Ameriky patrně v jediné migrační vlně okolo 12-13 tisíc let př. n. l. probíhající doba ledová způsobila výrazný pokles hladiny oceánů, a tak mezi Sibiří a Severní Amerikou místo Beringovy úžiny existovala tzv. Beringova šíje předchůdci indiánů následovali migrující lovnou zvěř na nový kontinent Indiánské kmeny obývaly před příchodem evropských kolonizátorů území celé Ameriky Rozmanité přírodní podmínky zde zapříčinily vznik různorodých indiánských kultur jež se plně přizpůsobily Svévu životnímu prostředí Indiáni jsou lidé žijící v souladu s přírodou tak , jako žádný jiný národ

Některé základní indiánské kmeny: Tak jako všechny indiány z různých oblastí rozdělujeme do různých jazykových skupin tak i například ze severovýchodních lesů je dělíme do dvou skupin – na algonkianskou a irokézskou -Do irokézské jazykové skupiny řadíme například Hurony ,Mingy či Oneidy (a spousta dalších kmenů) , kteří povětšinou obývali v dlouhých domech -Do algonkianské jazykové skupiny zařazujme např. Mohykány,Čejeny a Delawary (a mnoho dalších) Ještě některé kmeny z různých částí Ameriky: Čerokíové Mohawkové Komančové….. (Na severovýchodě žijí nejznámější indiánské kmeny, na dalších světových stranách méně známé a jelikož je tímto jejich rozdělení náročnější, severovýchod Ameriky byl znázorněn alespoň jako příklad pro představu)

Huroni -Původ slova je z francouzského ,,hure“ – hlava divokého prasete -vlastním jménem Onkvaonvé v překladu „Praví muži“jsou jedni z původních obyvatel Severní Ameriky, připadající do irokézské skupiny jazykově příbuzných kmenů -V jazyce Irokézů jsou známi jako Wendatové- obyvatelé poloostova, ostrované, zatímco Wyandottové, tak jak jsou dnes nazýváni, vznikli spojením dvou zbylých kmenů Huronské konfederace s příbuzným kmenem Petunů v 17. století. Huroni kdysi tvořili konfederaci čtyř a od počátku 17. století pěti kmenů severoamerických Indiánů obývajících na přelomu 16. a 17. století vesnice u Huronského jezera, provincie Ontario, Kanada. To bylo před jejich prvními styky s Evropany a následné decimace populace kmene virem neštovic. A také před válkami s Irokézy, které si později znepřátelili.

Čejeni - Šajeni, česky také Čejeni, anglicky Cheyenne, jsou severoamerický indiánský národ patřící k algonkinské jazykové skupině - Jméno, pod nímž jsou dnes známi, pochází z dakotského výrazu šahíyena„malí Kríové“ - Sami se označují tsétsêhéstâhese (tsitsistas) - Kolem roku 1800 byl jejich počet odhadnut na 3 500 a během první poloviny 19. století,v období šajenské prosperity, ještě rostl - V roce 1890, po skončení válek se Spojenými státy, bylo zaznamenáno pouze 3 137 Šajenů - Jejich populace klesala až do počátku třicátých let, kdy bylo Šajenů jen asi 2 500 -- Potom došlo k prudkému obratu - v roce 2000 uvádějí statistiky přibližně 15 500 osob hlásících se ke kmeni Šajeni tak jako ostatní indiánské kmeny si také podmanili věrného pomocníka,který jim pomáhal v lovu.Byl to kůň. S koněm byli rychlejší,mrštnější a také ve větším bezpečí.Kůň donutil čejeny přejít na kočovný způsob života a také k celoročnímu lovu bizonů a chovu koní.Bizoni byli hlavním jídlem na jídelníčku čejenů.Z bizonů čejeni využívali hlavně kůži a hlavně tzv. bizonní čapku  , která visela nad teepee.

Čejenské teepee s bizonní čepičkou na špičce Čejenská čepička z bizonní kůže

Lapač snů Lapač snů podle legendy pochází od indiánského kmene Siouxů. Siouxové dodnes v lapači snů vidí síť života - dobré sny zůstávají v síti života a ty zlé propadají dírou uprostřed. S tímto vynálezem se také pojí indiánská legenda: Kdysi dávno, když byl svět ještě mladý, vydal se starý kněz Lakota na vysokou horu. Tam měl vidění. Iktomi – velký podvodník a učitel moudrosti – se mu zjevil v podobě pavouka a promluvil k němu v posvátném jazyce, kterému rozuměl jenom lakotský velekněz. Jak Iktomi mluvil, vzal vrbovou obruč kmenových starších zdobenou peřím, koňskými vlasy, korálky a obětními dary a tkal z ní síť. Promluvil ke starému knězi o cyklu života, který začínáme jako malé dítě. Pak se z dítěte stáváme dospělým. Cyklus se uzavírá věkem, kdy potřebujeme péči jako malé dítě. „Ale,“ řekl Iktomi a dál natahoval síť, „v každé fázi života nás ovlivňuje mnoho sil, dobrých i zlých. Když posloucháš dobré síly, vedou tě správnou cestou. Když posloucháš ty zlé, ublíží ti a svedou tě na scestí.“ A pokračoval dál. „Existuje mnoho sil, které ti pomohou žít v harmonii s přírodou a Velkým Duchem a pochopit jeho nádherné učení.“ Jak pavouk mluvil, tkal dál svou síť…zvenku dovnitř. Když domluvil, podal síť knězi se slovy: „Vidíš, síť je dokonalým kruhem. Ale díru má veprostřed.“ „Vezmi si tuto síť, aby pomohla tobě i tvému národu…k dosažení cílů, k uskutečnění nápadů, snů a vizí vašich lidí. Pokud věříš ve Velkého Ducha, zůstanou tvoje dobré myšlenky zachyceny v síti, zatímco ty špatné propadnou dírou.“ Kněz Lakota přinesl tuto vizi svému lidu a Siouxové dodnes vidí v lapači snů síť svého života. Věší si jej nad postel, aby protřídili své sny a vize. Dobré sny zůstanou v síti života a zůstanou s nimi…ty zlé naopak propadnou otvorem a zmizejí. Některé kmeny věří, že zlé myšlenky zůstávají zachyceny do sítě, zatímco ty dobré projdou dírou uprostřed. I tato interpretace je správná.

Význam lapače snů Podle severoamerických indiánů lapač snů zachycuje dobré sny a špatné sny odhání. Měl by být zavěšený v místnosti, kde dotyčný spí, nejlépe poblíž okna nebo dveří, aby tak zajistil co nejlepší spánek, a následně pak i bdělý stav. Lapač snů ale také slouží jako amulet, který chrání před negativní energií a lze ho nosit při sobě pro štěstí. Každá část talismanu má svůj význam. -Kamínek uprostřed síťky znázorňuje "vlastní já" člověka, které je potřeba chránit zejména před negativní energií. -Kruh lapače snů představuje svět a vesmír, který chrání kamínek (tedy vlastní já člověka). Je to první překážka pro negativní energii a kruh zadržuje negativní vlnění. -Peříčka, která jsou přivázána ke kruhu zachytávají vesmírnou energii a sny, které filtrují. Špatné sny a negativní energie je pohlcena a dobré sny a pozitivní energie jsou přeneseny do síťky. Pokud se dostane přeci jen nějaká negativní energie do sítě, zde je ještě odchycena. Podle Indiánů zde negativní energie, která se v síti zachytí, zabloudí a nenajde cestu ke kamínku uprostřed (tedy k člověku). Symetrie sítě symbolizuje harmonii.

Jak si vyrobit lapač snů ? Potřebujeme: Kovová nebo umělá obruč, kůže(nebo hnědá vlna), pírka, korálky Postup: Vezmeme si připravenou obruč a začneme jí omotávát kuží či vlnou,dle možností.Omotáme celou obruč dokola a nakonci zavážeme a připevníme,aby nám vlna nebo kůže neklouzala.(viz obrázek a.,b.,c., d.)Trošku si stím pohrajete než obruč celou omotáte.Nezapomeňte udělat nahoře očko na pověšení.Pak vezmete opět kůži či vlnu a začnete opět omotávát,ale omotání nebudete upevnovat a utahovat,ale necháte volná očka.(viz obrázek e.)vytvoříte několik oček v první řadě,udělejte očka ještě v druhé a to tím způsobem,že do očem předchozích budete vždy vmotávat kůži(vlnu),tak aby to bylo postupně seřazené.(viz obrázek f.).Takto můžete pokračovat dále tolik řad kolik budete chtít.Na konec připevněte pírka a korálky do míst,kde se Vám zlíbí.Teď už jen stačí si ho dát k posteli,nejlépe na místo,kde máte hlavu,aby účinek Lapače snů byl perfektní.

Toto by měli být některé ze symbolů indiánů:

Indiánský horoskop

O indiánském horoskopu: Indiáni chovali nesmírný obdiv a úctu ke zvířatům. Základem jejich horoskopu jsou proto "totemy" stylizované do podoby zvířat. Každý z totemů představoval určité vlastnosti, ať už pozitivní nebo negativní. Vedle totemů se indiánský horoskop dále ještě dělil podle "živlů" a "větrů", které měly také své určité vlastnosti. Postavení v horoskopu mělo pro indiány velkou sílu - mohlo rozhodnout, zda bude člověk ve společnosti postaven do čela kmene, nebo kde bude jeho místo.

Výrazy přejaté z indiánských jazyků Squaw-žena indiána Mokasín-boty s minimální vycpávkou Koka-rostlina (u indiánů určená ke žvýkání již od mala) Tomahavk-víceúčelový nástroj indiánů ve tvaru sekery Totem- symbol celku a totožnosti kmenové skupiny Teepee- obydlí indiánů velkých plání a přilehlých oblastí, (kuželovitý stan) Kojot-severoamerická, psovitá šelma Ayahuasca-psychoaktivní odvar Batáty-druh tropické rostliny čeledi svlačcovité Husky-kompaktní pes Tatanka-bizon …atd.……

1) 2) 3) 4) 5) 6) Co se jmenovalo podle indiánského kmene huronů ? Obuv s minimální vycpávkou.. Přítel Olda Shatterhanda Podle jaké země se indiáni nazýváme ? Válečná sekera - …… Zvíře v indiánském horoskopu-20.4.-20.5. Jeden z drsnějších, indiánských kmenů.. 7) 8) ý/á :Tajenka: Jsi dobrý/á.

Vytvořila: Nováková Magdaléna VIII.B