SVĚTOVÁ POEZIE 2. POLOVINY 20. STOLETÍ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Autor: Pokorná Martina
Advertisements

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Představitel skupiny lumírovců
Česká poezie po r VY_32_INOVACE_31-15 V. Hrabě, E. Bondy.
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace
Daňková Daniela, C4B Gymnázium Jiřího Ortena
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY Změny v poezii v 60. letech Mgr. Ludmila Růžičková.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE/15/B3 AutorMgr. Karolína Kofránková Období vytvoření
Narodil se roku 1890 v Malých Svatoňovicích. Jeho otec byl lékař a jeho matka sbírala lidový folk l or.Měl bratra Josefa a sestru Helenu. Vystudoval gymnázium.
Název šablony: Inovace v HV 32/Hv10/ Zbíral Vzdělávací oblast: Umění a kultura Název výukového materiálu: Historie české populární hudby Autor:
JOSEF ŠKVORECKÝ * NÁCHOD.
FRÁŇA ŠRÁMEK Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
KAREL ČAPEK.
VY_32_INOVACE_ČJ. 7.19_Jan Neruda, prezentace Název šablony : Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Zaměření VM :Jazyk a jazyková komunikace.
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou J. Hanzlíka…. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí.
VY_32_INOVACE_31-09 Skupina 42 Josef Kainar.
Portréty literárních osobností světové literatury.
Světoví písničkáři.
Jan Werich Jiří Voskovec
VY_32_INOVACE_31-19 Česká próza po r Milan Kundera.
Projekt SOŠ a SOU Trhové Sviny Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ SOŠ a SOU Trhové Sviny, Školní 709.
Karel Čapek PhDr. Karel Čapek narozen 9. ledna 1890 v Malých Svatoňovicích, zemřel 25. Prosince 1938 v Praze, byl český spisovatel, novinář, dramatik,překladatel.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_733_9TR_CJ Autor: Mgr. Alena Pavelková.
Identifikátor materiálu: EU –
Allen Ginsberg Veverka Lukáš, V8A.
Jan Neruda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace
Portréty literárních osobností světové literatury.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE/17/B3 AutorMgr. Karolína Kofránková Období vytvořeníLeden.
Allen Ginsberg ALEŠ DLOUHÝ. Obsah  Život  Beat generation  Kvílení  Král majálesu.
Známá básnířka ze starověku a významná představitelka řecké lyriky Spory: na kterém ostrově v Egejském moři se Sapfó narodila? Lesbos x Eressos V dětství.
VY_III/2_INOVACE_81_Jan Werich
František Hrubín Jan Musil.
Vypracoval: Mgr. Milan Pilař
Název Václav Hrabě Předmět, ročník Český jazyk a literatura, tercie
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE/12/B3 AutorMgr. Karolína Kofránková Období vytvoření
VY_32_INOVACE_ČJ. 7.17_Jagues Prevért, bajka, prezentace Název šablony : Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Zaměření VM :Jazyk a jazyková.
Písničkáři 2. poloviny 20. století
Poezie ve světové literatuře
LAWRENCE FERLINGHETTI
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace Registrační číslo projektu – CZ.1.07/1.4 00/ Název projektu – BRÁNA JAZYKŮ.
Český jazyk a literatura Poezie českých autorů 1. poloviny 20. století – Vítězslav Nezval 3 Pavel Šupka
Zuzana Štecherová C4B,  1) Život  2) Dílo  3) Shrnutí  4) Zdroje.
Karel Toman Anarchistický buřič.
Umělecké směry 20. století
ANDRÉ BRETON Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Emil František Burian
Beat generation, rozhněvaní mladí muži
Poezie 1. pol. 20. století Skupina 42. Skupina 42 Skupina 42 České umělecké sdružení, vzniklo v roce 1942, odtud označení celé skupiny Sdružovala výtvarníky,
Světová literatura 2. poloviny 20. století opakování.
JAN NERUDA ( 1834 – 1891 ) - český básník, prozaik, novinář.
Vítězslav Nezval Martin Vocl C3B. Obsah Základní informace Život Dílo Charakter tvorby Pantomima Ukázka Otázky.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
ANDRÉ BRETON Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Jan Neruda - dílo.
SVĚTOVÁ POEZIE 2. POLOVINY 20. STOLETÍ
AUTOR: MGR. HANA GINTEROVÁ DATUM VYTVOŘENÍ:
Mgr. Marie Havránková VÍTĚZSLAV NEZVAL Literatura 1.pol. 20. stol.
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Jack Kerouac – Na cestě Název : VY_32_inovace_14 Český jazyk a literatura.
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_14_ČESKÝ JAZYK
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Milan Kundera - Žert Název : VY_32_inovace_18 Český jazyk a literatura.
Hádej, kdo jsem? NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha
VY_32_INOVACE_Jir_I_32 L.Ferlinghetti
Spisovatelé dětské literatury
Česká meziválečná poezie
VY_32_INOVACE_18_Literatura 19. století
PŘÍRUČKA ČESKÝCH BÁSNÍKŮ, SPISOVATELŮ A HERCŮ
Odraz 2. sv. války v české literatuře
Transkript prezentace:

SVĚTOVÁ POEZIE 2. POLOVINY 20. STOLETÍ VÝZNAMNÍ PŘEDSTAVITELÉ Mgr. Michal Oblouk

CHARAKTERISTIKA reflexe války, hledání naděje ve světě ohroženém válkami, strachem a násilím, jadernou katastrofou, ekologickými problémy, civilizačními chorobami i vlastní neschopností nebezpečí spojená s rozvojem vědy a techniky inspirace surrealismem, existencialismus, křesťansky orientovaná poezie, básnické experimenty civilizační, absurdní, filozofická a meditativní poezie, abstrakce, spiritualismus, postmoderna (odmítá novinky, snaží se obrátit pozornost člověka k tradici i mytologii)

JACQUES PRÉVERT (1900 – 1977) francouzský básník, scenárista, režisér a výtvarník (koláže) dětství trávil v Paříži spolupracoval se surrealistickým hnutím r. 1928 založil se svým bratrem produkční dům r. 1948 vypadl z okna, několik dní byl v kómatu, zranění mu způsobilo vážné neurologické následky zemřel na rakovinu plic ovlivněn meziválečnou avantgardou autor příběhové a zpívané poezie přispěl k vytvoření mnoha francouzských filmů a podnětně zasáhl i do oblasti divadla dílo: SLOVA – básnická sbírka, verše blízké francouzskému šansonu, vliv surrealismu

ALLEN GINSBERG (1926 – 1997) kontroverzní americký básník rusko-židovského původu, předchůdce undergroundu, jedna z vůdčích osobností beatnické generace na Kolumbijské univerzitě získal bakalářský titul, později byl ze školy vyloučen pro opakované krádeže a problémy s drogami r. 1955 se zúčastnil oficiálního zrodu Beat generation byl dvakrát na návštěvě v Praze, r. 1965 byl zvolen vysokoškoláky králem majálesu, vzápětí vyhoštěn STB byl homosexuál (s orientací se těžko vyrovnával) často experimentoval s halucinogenními látkami zemřel na rakovinu

GINSBERGOVO DÍLO KVÍLENÍ básnická sbírka, poema, manifest beatniků v USA žalovaná pro údajnou obscénnost revolta a kritika moderní civilizace projev autentického prožitku bohatá obraznost, naturalistické obrazy, vize a sny, volný verš výpověď o „generaci zničené šílenstvím“, která se za pomoci drog, alkoholu a orientální filosofie a hudby snažila uniknout z amerického pekla báseň je věnovaná předním představitelům Beat Generation - J. Kerouacovi, W. S. Burroughsovi a Nealu Cassadymu KADIŠ A JINÉ BÁSNĚ – kadiš = židovská modlitba za mrtvého KARMA ČERVENÁ, BÍLÁ A MODRÁ – výbor z poezie

LAWRENCE FERLINGHETTI (1919) americký básník, překladatel, knihkupec a vydavatel mládí prožil ve Francii na univerzitě v Jižní Karolíně vystudoval žurnalistiku, poté poezii na Sorbonně r. 1953 založil nakladatelství City lights books, ve kterém vyšla velká část knih beat generation počátek jeho tvorby je spojen s pokusy s LSD poezii psal hovorovým jazykem dílo: SKRYTÉ VÝZNAMY VĚCÍ OBRAZY ZMIZELÉHO SVĚTA LUNAPARK V HLAVĚ

BULAT ŠALVOVIČ OKUDŽAVA (1924 – 1997) ruský básník, písničkář, prozaik, šansoniér arménského původu, klasik moderní písňové poetiky druhou světovou válku strávil na frontě po válce studoval filosofii v Tbilisi, poté pracoval jako novinář a začal psát od r. 1955 začal veřejně zpívat, nebyl dobrý hudebník, přesto se jeho písně staly velmi populární stavěl se kriticky k socialistickému režimu, ale neusiloval o jeho změnu, jen o zlepšení podmínek jeho přeložené texty zpívá J. Nohavica dílo: ARBATE, MŮJ ARBATE – písňové texty, vyjadřují životní pocity mladého člověka AHOJ, ŠTUDENTE - novela, válka viděna očima mladého chlapce, který chce přežít

VLADIMIR SEMJONOVIČ VYSOCKIJ (1938 – 1980) ruský písničkář, herec a básník, zpěvák svých vlastních textů, které zhudebnil po válce žil v Německu, po návratu do Moskvy vystudoval divadelní fakultu MCHAT v letech 1960 – 1964 byl členem Divadla A. S. Puškina v Moskvě, roku 1964 se stal členem avantgardního divadla Moskevského dramatu a komedie Na Tagance jeho písně byly v Rusku zakázané, přesto byl nesmírně oblíbený měl za manželku francouzskou herečku zemřel na následky alkoholismu dílo: NERV, KLÍČ, BÁSNĚ A PÍSNĚ – nepatetická poezie, vyjadřuje pocity mladých v 70. letech

PABLO NERUDA (1904 – 1973) chilský komunistický básník a politik, nositel Nobelovy ceny za literaturu svůj literární pseudonym, který později přijal za své oficiální jméno, odvodil od jména českého básníka a spisovatele Jana Nerudy psal v mnoha básnických stylech od eroticky nabitých milostných básní, surrealistických básní, historických eposů až po politické manifesty zastával mnoho diplomatických postů a působil jako senátor v chilském Senátu za komunistickou stranu jeho pohřeb byl prvním veřejným protestem proti chilské vojenské diktatuře dílo/básnické sbírky: SÍDLO NA ZEMI, ŠPANĚLSKO V SRDCI, VELIKÝ ZPĚV, HROZNY A VÍTR

LEONARD COHEN (1934) kanadský básník, prozaik a známý písničkář narodil se v židovské rodině r. 1967 se přestěhoval do USA jeho hudební kariéra mnohonásobně překryla jeho práci jako spisovatele - písně jsou často citově vážné a lyricky složité první písně jsou založeny na folkové hudbě, od začátku 70. let prokazuje jeho hudba vliv různých druhů popmusic a kabaretní hudby jeho hudba se stala velice inspirující pro ostatní písničkáře dílo: POROVNEJME SI SVÉ MYTHOLOGIE, KOŘENKA ZEMĚ, KVĚTINY PRO HITLERA – básnické sbírky OBLÍBENÁ HRA, NÁDHERNÍ PORAŽENÍ – romány

DALŠÍ PŘEDSTAVITELÉ JEVGENIJ JEVTUŠENKO (1933) – ruský básník ANDREJ VOZNĚSENSKIJ (1933 – 2010) – ruský básník RAYMOND QUENEAU (1930 – 1976) – francouzský básník DYLAN THOMAS (1914 – 1953) – velšský básník MIROSLAV VÁLEK (1929 – 1991) – slovenský básník GREGORY CORSO (1930 – 2001) – americký básník SYLVIA PLATH (1932 – 1963) – americká básnířka

ZDROJE http://cs.wikipedia.org/wiki/Jacques_Pr%C3%A9vert http://www.americanpoems.com/poets/Allen-Ginsberg http://cs.wikipedia.org/wiki/Lawrence_Ferlinghetti http://cs.wikipedia.org/wiki/Allen_Ginsberg http://cs.wikipedia.org/wiki/Bulat_Okud%C5%BEava http://cs.wikipedia.org/wiki/Vladimir_Vysockij http://www.last.fm/music/%D0%92%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%80+%D0%92%D1%8B%D1%81%D0%BE%D1%86%D0%BA%D0%B8%D0%B9 http://cs.wikipedia.org/wiki/Pablo_Neruda http://cs.wikipedia.org/wiki/Leonard_Cohen