Bořivoj Brdička – Zájem o poznání poznámky pro Kulatý stůl SKAV 7.2.2013 ovlivněné orientací na vzdělávací technologie 1.Co udělat proto, aby škola byla.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
CLIL Content and Language Integrated Learning
Advertisements

E-learningové kurzy BC Primary Essentials TKT Essentials Learning Technologies for the Classroom CLIL Essentials.
Základní škola, Slavkov u Brna, Malinovského 280
Etický kodex I. Pedagogický pracovník jedná a rozhoduje se na základě principů humanity a demokracie, a to podle svých nejlepších dosažených znalostí.
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Hodnocení
Diagnostika vnitřních podmínek výuky
Příprava na hodinu dějepisu, organizace výuky dějepisu
Didaktika fyziky jako vědecká disciplína
Pedagogické kompetence 6. října 2014 Caroline Kearney vedoucí manažerka projektů & analytička vzdělávání.
Seznamuje žáky s procesem lidské socializace a společenským statusem.
Projekt „Učíme digitálně“ Registrační číslo CZ.1.07/1.3.00/ Profil Škola 21.
Žijeme ve společném světě Stav, vývoj, rizika a možnosti v soudobé „multikulturní“ společnosti a globálním světě.
KLÍČOVÉ KOMPETENCE Lucie Hučínová Výzkumný ústav pedagogický v Praze
Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.
Základní škola a Odborná škola Zbůch, V Sídlišti 349, Mgr. Milena Peteříková Konference projektu 11. listopadu 2009 Studijní a vědecká knihovna,
Podniková ekonomika Personální činnost.
Role školního koordinátora EVVO
Vlastní hodnocení školy ► evaluace = lat. valere – přeneseno do angličtiny= self-evaluation ► Scrivena, 1991 = „proces určování podstaty, hodnoty a ceny.
Výstupy z Úvodního semináře
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku gymnázia na předmět OSZ KLÍČOVÁ SLOVA: Celoživotní.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_JIROCHOVA.
P. SHRNUTÍ DOBRÉ PRAXE ZE ZAHRANIČÍ Lenka Hrkľová Odborný garant mezinárodního projektu Péče o děti jako mezigenerační most Nikola Křístek odborný expert.
Zdravá škola.
Komplementarita zájmového a profesního vzdělávání dospělých
Magisterské studium navazující I. ročník navazujícího studia – učitelství zdravotnických předmětů pro střední školy.
Projektová výuka. Úspěch projektu je závislý na dobrém naplánování a dobrém řízení v poměru 8:2.
Listopad 2006 (c) Radek Maca ÚVOD Průvodní prezentace ke studiu ICTK STRATEGIE ROZVOJE SLUŽEB ICT VE ŠKOLE.
Odborný růst a celoživotní učení Další vzdělávání pedagogických pracovníků.
Personální plánování.
Zpráva mezinárodní komise UNESCO ,,Vzdělávání pro 21.století"
Ing. Eva Bartoňová, náměstkyně ministra, skupina finanční, právní a správy úřadu, MŠMT.
Co tvorba ŠVP škole přinesla Možné přínosy tvorby z pohledu pilotního gymnázia v Rumburku.
Androdidaktika Vzdělávání. Smyslem vzdělání je dosáhnout moudrosti, nejen prostého vědění J. A. Komenský.
Předškolní vzdělávání v Evropských školách PhDr. Dana Musilová Inspektorka pro předškolní a primární cyklus Evropských škol
Projektová výuka na školách HEURÉKA CZ, spol. s r.o vzdělávací společnost pro podporu a rozvoj efektivity a adaptability lidských zdrojů a mezilidských.
Prioritní osa 4 Podpora celoživotního učení a rovného přístupu ke kvalitnímu vzdělávání jednání Řídicího výboru Operačního programu Výzkum,
UČENÍ EVA JEŘÁBKOVÁ.
Přednáška č.1 Školský management Mgr. Jana Kratochvílová.
Sociální politika Téma: Vzdělávací politika FSS MU Brno, 2006.
Marketingové řízení školy. Efektivní škola Profesionální vedení školy Sdílení vize a akceptování cílů školy spolupracovníky Vhodné edukační prostředí.
6. Dítě jako subjekt vzdělávání
Koncepce třídy  Činnost třídního učitele.  Třídní učitel by měl mít podporu v pracovníkovi pověřeném prevencí, ve školním psychologovi, ve výchovném.
Ekonomika malých a středních podniků Přednáška č. 10: Personální řízení v MSP.
Kariérní systém učitelů PhDr. Jitka Miklová, MŠMT
Škola pro všechny EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA K DOLŮM V PRAZE 12.
Podporujeme zájem o odborné vzdělávání Helena Úlovcová Národní ústav odborného vzdělávání Konference Budoucnost odborného školství, Praha,
Profese učitele z pohledu praxe střední školy (vážně i nevážně) Duben 2008.
Jeden svět na školách: Gruzie Jan Činčera, Jan Skalík, Bohuslav Binka Masarykova univerzita Brno Katedra environmentálních studií Člověk v tísni (CZ, GE)
STANDARDIZACE PROFESNÍCH ČINNOSTÍ UČITELE Projekt MŠMT ČR pro rok 2008.
Standardy jako zrcadlo českého kurikula Mgr. Olga Bauerová Mgr. Marek Lauermann ZŠ a MŠ Brno, Jihomoravské nám. 2.
„Multimediální vybavení ZŠ Dvorského“ Datum zahájení projektu: Datum ukončení projektu: Doba trvání projektu: 21,4 měsíce Celkové.
1. Rámcový vzdělávací program pro předškolní vzdělávání Zásady předškolního vzdělávání Cíle vzdělávání Podmínky vzdělávání Obsah vzdělávání Autoevaluace.
Stanovisko SKAV k problémům kázně ve školách.
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
Požadavky RVP PV Úloha diagnostiky při sledování
PŘEDŠKOLNÍ VZDĚLÁVÁNÍ
O dborné U čiliště a Z ákladní Š kola praktická Holešov
Zátěž a rizika povolání a optimismus učitele
“Those who know, do. Those that understand, teach.”
1. Rámcový vzdělávací program pro předškolní vzdělávání
Název projektu: Ve škole po škole
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_06 Vztahy mezi lidmi
Kurikulum: obsah školní edukace
Komunikace.
Děti a sport Jazyk a řeč.
Kvalita a akční plánování rozvoje vzdělávání. kvalita a akční plánování rozvoje vzdělávání.
Základní filozofické otázky
Kompetence kariérových poradců ke kariérovému vzdělávání
Transkript prezentace:

Bořivoj Brdička – Zájem o poznání poznámky pro Kulatý stůl SKAV ovlivněné orientací na vzdělávací technologie 1.Co udělat proto, aby škola byla vhodným místem pro učení?  To je velmi komplexní problém. Jako nejdůležitější bych viděl nutnost profesionálního přístupu se soustavnou snahou po zdokonalování (vize, plán, evaluace).  Je škola jediným vhodným místem pro učení (vize musí akceptovat vývoj světa)? 2.Jak může učitel zvyšovat zájem jednotlivých žáků o učení?  Každý (tak jako tak) postupuje svou cestou (individualizace/personalizace).  Přesvědčení žáků, že dělají věci, které budou v životě potřebovat (problémová orientace, projekty, pedagogika nejistoty).pedagogika nejistoty  Schopnost učitele zaujmout (nutný talent) – Tim Rylands: Myst 'Exile' in the classroom.Myst 'Exile' in the classroom  Snaha o dobré hodnocení (soutěživost). Sice hojně používaná, ale dost riziková. Souvisí s analýzou výukových výsledků (Vize daty řízeného školství).Vize daty řízeného školství

Bořivoj Brdička – Zájem o poznání poznámky pro Kulatý stůl SKAV ovlivněné orientací na vzdělávací technologie 1.Jakou roli hraje pedagogický optimismus při zvyšování zájmu dětí o učení?  Optimismus i pesimismus je nesprávný – realismus je na místě + štěstí (náhoda) – podobenství Roberta Bullougha pro začínající učitele (O bouři, O želvě a o rybě, O rozsévači). Kam může vést pesimismus – Absent professor.Absent professor  Lidský přístup je často lepší, než ryze pedagogický. Nesmí kolidovat s profesionalitou. 2.Co znamená mít od žáků vysoká očekávání?  Ve většině případů být zklamán.  Je důležité si uvědomovat, že snahou je pomoci každému, aby se dostal v rámci svých schopností co možná nejvýše (ve smyslu myslet a tvořit). 3.Jak zužitkovat ve škole to, co se děti naučí mimo školu?  Chápat mimoškolní prostor jako součást školy.  Otázka pak musí být též obrácena - jak zužitkovat mimo školu to, co se děti naučí ve škole?  Převrácená třída (Khan Academy a „převrácená“ třída).Khan Academy a „převrácená“ třída [1] Robert Bullough. Parables, Storytelling, and Teacher Education, Journal of Teacher Education, January/February 2010

Jak zvýšit zájem dětí a studentů vzdělávat se a učit se nové věci? •Jednou z možných cest je využití technologií. Nutné kompetence, které se stále vyvíjejí a nelze je získat bez učení, tréningu a soustavného zdokonalování – model TPCK, standardy, kariérní řád (osobní kontakt, prostojové učení).model TPCKprostojové učení •Veškeré poznávání je třeba chápat ve smyslu budování osobního vzdělávacího prostředí, jež zahrnuje mimoškolní neformální a informální aktivity – takové, při nichž dochází nejen ke kolaboraci, ale též ke kooperaci (konektivismus).konektivismus •Nezbytné je ovlivňování celé společnosti ve smyslu zájmu o poznání. OBECNÉ POSTUPY