„Realizujeme Evropský prostor vysokoškolského vzdělávání“ konference ministrů, Berlín 18.-19.9.2003 „Realizujeme Evropský prostor vysokoškolského vzdělávání“

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Národní soustava kvalifikací pro terciární vzdělávání Praha & Brno 2. A 4. prosince 2008
Advertisements

POSPOLU Podpora spolupráce škol a firem se zaměřením na odborné vzdělávání v praxi T. Vencovská.
ECVET v Programu celoživotního učení
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Zapojení Pedagogické fakulty MU do činnosti Evropské agentury pro podporu speciálního vzdělávání Transformační a rozvojové programy na rok 2005.
Vývoj konceptu kompetencí v celoživotním učení a vzdělávání – teoretická východiska a aplikace v neformálním vzdělávání PhDr. Michaela Tureckiová, CSc.
AKVŠ – profesionalita – spolupráce Marta Machytková předsedkyně VV.
Sněm RVŠ, květen 05Projekt "Hodnocení kvality vysokých škol" 1 Projekt „Hodnocení kvality vysokých škol“ Sněm RVŠ Praha, květen 2005.
Problematika systému přípravy učitelů a stav výuky tělesné výchovy na vysokých školách Materiál pro 21. zasedání předsednictva Rady vysokých škol dne 20.
Koordinační centrum pro EQF Implementace EQF v Evropě – současný stav Valná hromada AVOŠ, 19. dubna 2012 Milada Stalker
Tatiana Gavalcová Rada VŠ, Pracovní komise pro vnější a zahraniční vztahy Boloňský proces: jak dál po vyhlášení EHEA (Budapešť - Vídeň, březen 2010)
Výstupy projektu Ing. Marek Vochozka, MBA, Ph.D.
Další vzdělávání v terciárním vzdělávacím sektoru Současnost a výhled do budoucna MŠMT Odbor vyššího odborného a další vzdělávání Mgr. Monika Měšťanová.
Projekt: Analýza dalšího profesního vzdělávání v Pardubickém kraji Návrhy a doporučení Kolektiv autorů: Institut rozvoje evropských regionů,o.p.s. Univerzita.
Rozvoj Národní soustavy kvalifikací podporující propojení počátečního a dalšího vzdělávání Systémový projekt (NSK – Národní Soustava Kvalifikací)
Evropské iniciativy pro rozvoj odborného vzdělávání Miroslav Procházka Praha Ustavující konference TTnetu České republiky.
Rámec kvalifikací VŠ vzdělávání Tomáš Fliegl, Odbor VŠ, MŠMT
Konference NIDM k uznávání neformálního vzdělávání Praha, 2. a 3. listopadu 2011.
„Inovace výstupů, obsahu a metod bakalářských programů vysokých škol neuniverzitního typu.“ CZ.1.07/2.2.00/ Seminář „Výstupy z učení“ Přerov, Vysoká.
Mezi Londýnem a Leuvenem – vybraná témata Věra Šťastná Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
Další vývoj přiřazování kvalifikací k EQF v České republice Miroslav Kadlec, Praha,
Národní kvalifikační rámec České republiky a projekt Q-RAM
EUROPASS PaedDr. Miroslava Salavcová
Dům zahraničních služeb Vypracovala: Eva Jermanová.
Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Výstupy z učení a národní kvalifikační rámec terciárního.
ECTS a Ostravská univerzita v Ostravě
WBL – principy, nástroje a evropské modely Mgr. Jasmin Muhič
Aktuální problémy v přípravě učitelů (Komise pro přípravu učitelů Rady VŠ) Materiál pro 17. zasedání předsednictva Rady VŠ dne
Mezi Berlínem a Bergenem Mezi Berlínem a Bergenem Internacionalizace studia – Projekt Bologna Promoters Sněm Rady vysokých škol, Pavel Kovář,
Situace vysokých škol v České republice Panelová diskuse: „Je naše vysoké školství českým národním zájmem?“ Jana Mačáková Univerzita Palackého v Olomouci.
Diverzifikace vysokého školství – nové výzvy Michal Karpíšek Seminář „Hodnocení kvality vysokých škol“ Telč, 28. dubna 2011.
Kreditový systém Předsednictvo Rady vysokých škol 14. Zasedání – , Praha.
„Inovace výstupů, obsahu a metod bakalářských programů vysokých škol neuniverzitního typu.“ CZ.1.07/2.2.00/ Zkušenosti se zaváděním moderních metod.
INTERNACIONALIZACE STUDIA NA ČESKÝCH VYSOKÝCH ŠKOLÁCH Pavel KOVÁŘ (RVŠ) Spolupracovníci: Věra ŠŤASTNÁ (MŠMT ČR) Dana PETROVÁ (NA SOKRATES) Zasedání předsednictva.
Studentská PARDUBICE
Evropská dimenze odborného vzdělávání Helena Úlovcová Helena Úlovcová Otrokovice 6. – Konference projektu UNIV 2 KRAJE.
Jan Brůha Konference UNIV 2 KRAJE Seč 2012 Další vzdělávání v ČR.
Zasedání výboru Lisabonské úmluvy Seminář NARIC, Š. Skuhrová.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
Mezi Berlínem a Bergenem Mezi Berlínem a Bergenem Internacionalizace studia – Projekt Bologna Promoters Předsednictvo Rady vysokých škol, Pavel.
Dokumenty Boloňského procesu
EUROPASS EUROPASS PaedDr. Miroslava Salavcová
Zpráva o činnosti SK RVŠ 5. schůze P RVŠ Studentská komora Rady VŠ ve stálém zasedání Ján Říha.
Implementace EQAVET v ČR
sněm RVŠ, Praha BOLOGNA 2020: setkání ministrů pro vzdělávání, Louvain (Belgie), duben 2009 výtah z komuniké Doc. RNDr. Tatiana.
Mezi Londýnem a Leuvenem – vybraná témata Věra Šťastná Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
Odborné vzdělávání a Evropa Helena Úlovcová
Londýnské ohlasy Londýnské ohlasy Boloňský proces ■ vyjádřena celková spokojenost ■ účastní se 49 zemí ■ strukturované studium Spokojenost.
Sněm RVŠ - bod 4.1 RVŠ Sněm RVŠ - bod 4.2 Základní informace: Bilanční a hodnotící zpráva RVŠ za funkční období
BOLOŇSKÝ PROCES - INTERNACIONALIZACE INFORMACE Z KONFERENCE MINISTRŮ VYS. ŠKOLSTVÍ BERGEN Prezentace pro předsednictvo RVŠ, Pavel.
Zajišťování kvality ve věcném záměru zákona o vysokých školách Jiří Nantl ředitel odboru vysokých škol Telč,
Zpráva o činnosti SK RVŠ 15. zasedání P RVŠ, Studentská komora Rady VŠ ve stálém zasedání Miroslav Jašurek.
Vývoj systému akreditace v evropském kontextu Jiří Smrčka tajemník Akreditační komise Praha.
Podpora vzdělávání na vysokých školách: Mezinárodní zkušenosti a doporučení Petr Pabian, Univerzita Pardubice, Telč, Podpora.
Kam směřuje reforma terciárního vzdělávání a proč je třeba ji udělat Tisková konference MŠMT 9. dubna
Praha, prosinec 2009SPAV - diseminační seminář1 Strukturované studium Projekt „Spolupráce technických fakult veřejných vysokých škol s podniky a dalšími.
Universitas semper reformanda? České reformní pokusy v evropských souvislostech Hodnocení kvality vysokých škol Telč,
Stabilizace sektoru vyššího odborného vzdělávání MŠMT Odbor vyššího odborného a dalšího vzdělávání.
1 Výsledky učení a novela zákona o VŠ seminář Impuls , AVU Tomáš Fliegl odbor vysokých škol, MŠMT.
1 Systémový rámec terciárního vzdělávání a rozvoje lidských zdrojů ve výzkumu a vývoji Individuální projekty národní Skupiny pro výzkum a vysoké školství.
Národní ústav odborného vzdělávání Aktuální úkoly v příštím období Jitka Pohanková Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol Špindlerův Mlýn,
European Qualifications Framework Evropský rámec kvalifikací Národní ústav pro vzdělávání :
ČVUT zítra prof. RNDr. Miroslav VLČEK, DrSc.. ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE 2 Postavení univerzity v měnícím se světě  Boloňské deklarace a společný.
PLÁN REALIZACE STRATEGICKÉHO ZÁMĚRU
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Kam směřuje reforma terciárního vzdělávání a proč je třeba ji udělat
Projekt Impuls / Seminář
Projekt Impuls / Seminář
Role sektorových rad jako reprezentantů zaměstnavatelů v procesech NSK
Tomáš Fliegl Odbor vysokých škol
Transkript prezentace:

„Realizujeme Evropský prostor vysokoškolského vzdělávání“ konference ministrů, Berlín „Realizujeme Evropský prostor vysokoškolského vzdělávání“ konference ministrů, Berlín Věra Šťastná odbor vysokých škol MŠMT

2  Od diskusí a proklamace k implementaci – větší konkrétnost závěrečného komuniké ministrů; – Boloňský proces má po Berlíně 10 hlavních cílů, ale byly jednoznačně stanoveny 3 základní priority - do r. 2005; – ministři chtějí na příští konferenci (2005) vědět, jaký je stav v prioritních oblastech v jednotlivých zemích - monitoring; – stanoveny úkoly a stanoveno, kdo za ně bude odpovídat.  Podtržena role vysokých škol a zároveň vysoké školy samy vyjádřily svoji vůli aktivně ovlivňovat proces;  Dvě roviny procesu: strukturální reforma a sociální rozměr (veřejná odpovědnost) Konference ministrů v Berlíně

3 Konference ministrů v Berlíně (2)  Větší otevřenost procesu - geografickým rámcem Evropská kulturní dohoda RE/UNESCO; zároveň důraz na kvalitu - tj. nové země musí reformy skutečně implementovat - přijato 7 nových zemí včetně Ruska;  Monitoring - kam jednotlivé země dospěly?  Propojení vědy a výzkumu se vzděláváním; důraz na 3. cyklus - doktorská studia- sítě na úrovni doktorských studií podporu  střediska excelence v EPVŠ  Uznávání vzdělávání - od roku 2005 každý absolvent obdrží Dodatek k diplomu zdarma a v cizím jazyce.

4 Základní priority kvalita (Evropa)  třeba vyvinout společná kriteria a společně sdílenou metodologii pro zabezpečení kvality;  prvotní odpovědnost za kvalitu leží na VŠ;  do r ENQA prostřednictvím NA a ve spolupráci s EUA, ESIB a EURASHE vyvine společný soubor standardů a procedur pro zabezpečení kvality a bude hledat, jakým způsobem zabezpečit „peer review“ systém pro NA; výsledky předány ministrům prostřednictvím Follow up Group;  nové iniciativy na evropské úrovni - Joint Quality Initiative, Evropské konsorcium akreditačních agentur.

5 Základní priority kvalita (národní úroveň)  do r každá země implementuje národní systém zabezpečení kvality s danými charakteristikami – jasně definována odpovědnost všech složek a institucí; – hodnocení programů nebo institucí bude zahrnovat vnitřní hodnocení, vnější hodnocení, budou na něm participovat studenti, výsledky budou veřejné; – budou ustaveny akreditace či obdobná procedura; – na hodnocení kvality se budou podílet zahraniční odborníci, jeho dalším rysem bude mezinárodní spolupráce a vytváření sítí;

6 Základní priority kvalita  Jaká bude role ČR v tomto procesu? ČR není zastoupena v nových iniciativách - proč? EUA a monitorovací výbor?  K diskusi – zastoupení zahraničních expertů a odborníků z praxe v akreditačních grémiích a v grémiích hodnotících kvalitu; – akreditace instituce vs. akreditace studijního programu - nedávný vývoj v Německu.

7 Základní priority cykly  Přijetí systému založeného na dvou hlavních cyklech – do r každá země začne s implementací 2 cyklů; – důraz na zabezpečení dobrého uplatnění absolventů  posílení dialogu VŠ-zaměstnavatelé;  kvalifikační rámce: na evropské i na národní úrovni  Evropský rámec kvalifikací, národní rámce kvalifikací – kvalifikace popsány podle své výstupní úrovně (level), pracovní zátěže, studijních výstupů (learning outcomes), kompetencí a profilu; – zapracování kratších forem terciárního studia; – kompatibilita evropského a národních kvalifikačních rámců.

8 Základní priority cykly  K diskusi – jaké obory nejsou vhodné pro strukturované studium a proč? – restrukturalizace učitelského studia (Tuning Project); – prostupnost mezi VŠ a VOŠ (v obou směrech), mezi VŠ – v kontextu celoživotního přístupu ke vzdělání - jak začlenit dříve dosažené vzdělání do studia? – národní rámec kvalifikací - jak vhodně popsat národní kvalifikace výše uvedeným způsobem?

9 Základní priority uznávání  Uznávání kvalifikací: Přijetí systému srozumitelného a srovnatelného systému titulů – Lisabonská úmluva - ratifikace + implementace; – od r každý absolvent obdrží Dodatek k diplomu - bezplatně a široce používaném jazyce; – Dodatek k diplomu pro účely studia i zaměstnání.  K diskusi – Dodatek k diplomu pouze v cizím nebo i v českém jazyce? – Vytipovat hlavní problémy při uznávání akademickém, profesním. Šetření v této oblasti a návrhy cest k odstranění problémů?  Úkol – do r zabezpečit vydávání Dodatku k diplomu na všech veřejných, soukromých a státních VŠ

10 Dále bylo zdůrazněno  Aktivní účast vysokých škol a studentů (apel na studentské organizace, aby hledaly cestu k co nejširšímu zapojení studentů);  „Joint degrees“ – odstranění legislativních překážek, zabezpečení kvality společného kurikula; – ENIC/NARIC návrh doporučení na uznávání JD; – EUA konference, , Babes-Bolyai Univ., Kluž – ERASMUS - MUNDUS  K diskusi – ČR nemá zvláštní legislativní úpravu pro ”joint degrees”, problémy (legislativní, organizační, finanční,..)VŠ při vývoji a implementaci JD?

11 Dále bylo zdůrazněno  Boloňskou deklaraci nelze implementovat “á la carte”, ale jako celek;  Promotoři pro Boloňskou deklaraci (Bologna promotors)  K diskusi – Řada VŠ chápe boloňský proces pouze jako reformu studijních programů a jejich restrukturalizaci na bakalářské a magisterské. Proces je třeba chápat jako celek, implementován však je s různou rychlostí v jednotl. oblastech. Které jsou hlavní priority ČR z deseti cílů Boloňské deklarace, Pražského a Berlínského komuniké v následujícím období?  10 cílů boloňského procesu: přijetí systému srozumitelných a srovnatelných stupňů VŠ vzdělání; přijetí systému založeného na dvou hlavních cyklech; zavedení kreditového systému; podpora mobility; posílení evropské spolupráce v zajišťování kvality; posílení evropské dimenze; celoživotní učení; vysoké školy a studenti; posílení atraktivity EPVŠ; propojení V&V se vzděláváním .

12 Závěrem  Návrh konkrétních aktivit: – Ve spolupráci s CSVŠ (Střediskem pro ekvivalenci diplomů) a národním promotorem (prof. Honzík) připravit seminář k vydávání Dodatku k diplomu; – Zpracovat studii monitorující situaci týkající se Joint degrees v ČR. Seminář věnovaný problémům s implementací JD v Evropě i v ČR; – Konference VŠ k implementaci reforem v ČR: berlínské priority, národní priority, stav implementace v ČR (např. jak jsou základní linie (ECTS) boloňského procesu zohledněny při akreditaci studijních programů )  Příští konference ministrů: Bergen,  Informace a berlínské komuniké lze nalézt na adrese:  EUA: ESIB:

13 Závěrem  Tuning:  Zpráva připravená prof. Zgagou "Bologna Process between Prague and Berlin - Report to the Ministers of Education of the Signatory Countries, Berlin 2003“  Trends III - studie připravená Evropskou asociací univerzit  Národní zprávy jednotlivých zemí  Závěry ze seminářů, zejména semináře pořádaného v Helsinkách: Seminar on Master Degrees - březen 2003; v Kodani: Seminar on Qualification Structures in Higher Education in Europe - březen 2003; v Praze: Seminar on Recognition and Credit Systems (ECTS and ECTS compatible for Higher Education in the Context of LLL)- červenec 2003; v Curychu: Conference on ECTS - The Challenge for Institutions. Děkuji vám za pozornost