Jak uspět při hledání klinické praxe v USA

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Přihláška na SŠ, Životopis a průvodní dopis - 9. r.
Advertisements

Život je jako cesta vlakem…
Kudy vlastně putují peníze
Stáže pro mladé zájemce o zaměstnání Představení projektu
Cyklus seminářů „Musíš chtít sama“ Jdeme s kůží na trh.
Využití potenciálu mobilního kanálu
Jak na to, aniž bychom se zničili
OSOBNÍ SEZNAMKA BEATRIS. PROČ OSOBNÍ? Dostane se Vám osobního přístupu Budete komunikovat s živým člověkem (se mnou) ☺ Nebudete vystavovat svůj profil.
Je zdravotnictví veřejný statek? Zdravotnické statky nesplňují základní charakteristiky pro veřejný statek – nejsou nevylučitelné ze spotřeby a nejsou.
Psaní grantových žádostí
PROGRAM  Struktura studia  Přednášky, semináře  Zápočty a zkoušky  Zapisování cizích jazyků a sport. aktivit  Vnitřní předpisy  Studijní oddělení.
Vlak „život“ Před časem jsem četl knihu, ve které byl život přirovnán k cestě vlakem. Je to vyjímečně zajímavé čtení, pod podmínkou, že ho správně interpretujeme.
Filozofická fakulta Univerzity Karlovy, FULBRIGHTOVA STIPENDIA.
Vocational Education and Training for Young people ODBORNÉ VZDĚLÁVACÍ KURZY PRO MLADÉ Tento projekt byl realizován za finanční podpory Evropské unie. Za.
Pracovněprávní vztahy v organizaci
Prezentace Neoficiálních Klientských Internetových Stránek Společnosti DUHA.
IS na podporu Projektu vzdělávání zdravotníků - prohlubování a zvyšování úrovně odborných znalostí Ing. Michal Opat.
Život.
Vítáme Vás na dnešním odpoledním setkání na téma…
Proč je důležité studovat Principy
ANALÝZA POTŘEB, MOTIVACE A FIREMNÍ PÉČE O ZAMĚSTNANCE VE VYBRANÝCH NZDM PARDUBICKÉHO KRAJE BAKALÁŘSKÁ PRÁCE Autor: Bc. Kejzlarová Šárka, DiS. Sběr dat:
Jak jsem uvedla na první stránce, jmenuji se Gábina a ještě doplním příjmení Urválková. Tak tedy, neznáte mě. A protože se vzájemně nevidíme a nemůžete.
BÍLÁ KNIHA TERCIÁRNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Národní program rozvoje vzdělávání v ČR. Leden, 2009.
Prodejní dovednosti pro společnost Chodura Konkurenceschopnost a kvalita - cesta k úspěchu zemědělského podniku.
Vzdělávací program N/01 Sociální práce pro absolventy všech typů středních škol s maturitou 3leté denní a 3a1/2leté dálkové studium ukončené absolutoriem3leté.
FULBRIGHTOVA STIPENDIA. FULBRIGHTŮV PROGRAM Poslání: „Podporovat vzájemné porozumění mezi národy prostřednictvím výměn v oblasti vzdělávání.“ 1946 – americký.
Motivační dopis Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
VOLBA POVOLÁNÍ VÁŠ PRŮVODCE.
Přesvědčujeme sami sebe, že život bude lepší, až se jednou provdáme a nebo oženíme, budeme mít děti atd. Pak jsme otrávení, že naše děti nejsou dost velké.
Sociální práce s rodinou 3
ERASMUS.  Obor předškolní pedagogika je vyučován pod Fakultou sociálních studií (Department of Social Education) v malebném městě Odense  V závislosti.
VÍTEJTE na prezentaci AIESEC … o mé činnosti v AIESEC.
Bc. Jitka Hošková. pomáhá určit, který uchazeč bude pro firmu tím nejlepším zaměstnancem, a zároveň která firma bude tou nejlepší pro uchazeče. Nalézt.
Jak vybírat školu a obor?. Víte, že? Víte, že… V Plzeňském kraji je téměř 60 středních škol Všechny důležité informace o oborech SŠ v Plzeňském kraji.
BÍLÁ KNIHA TERCIÁRNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Národní program rozvoje vzdělávání v ČR. Leden, 2009.
SEKTOROVÉ DOHODY význam, příprava, realizace. Co je Sektorová dohoda?  Unikátní nástroj umožňující významně ovlivnit rozvoj lidských zdrojů v ČR prostřednictvím.
Interviewing = Pohovor s klientem NKPD Lucia Madleňáková.
„Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Investuje do venkovských oblastí"
Motivační dopis přikládá se k životopisu cílem je zaujmout budoucího
První zaměstnání Petr Machala.
Námitky Karel Jarušek, Fit Academy
Univerzita Karlova v Praze Možnosti FREEMOVERS 17. března 2015 MgA. Stanislav Urbánek.
Studium v usa Fulbrightova stipendia pro studium a výzkum v USA Eusebio Perdiguero, NY 6 Flickr.com Proč právě USA Co je Fulbright Stipendia pro studenty.
Absolventi na trhu práce
Personální strategie mezinárodní firmy
Vzdělávání, výzkum a praxe územního rozvoje K možnostem vzájemné spolupráce.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Přijímací pohovor prakticky „ Hledáme-li nového člověka do firmy, pak vybíráme vždy konkrétního člověka pro konkrétní činnost v konkrétním podniku.“
INVESTICE DO VZDĚLÁNÍ – INVESTICE DO BUDOUCNOSTI PaedDr. LUDVÍK ZIMČÍK, ředitel ZŠ A MŠ BŘEZOVÁ (ŠKOLA NA KONCI SVĚTA)
I NFORMATIVNÍ SCHŮZKA PRO ABSOLVENTY MAGISTERSKÉHO STUDIA Šafránkův pavilon
Seminář k doktorskému studijnímu programu Zlín.
Fulbrightova stipendia Karlova Univerzita v Praze 4. dubna 2016.
Center for Machine Perception Department of Cybernetics, Faculty of Electrical Engineering Czech Technical University, Prague Doc Dr Ing Jiří Matas Marie-Curie.
Kariéra Předmět:Ekonomická praxe Ročník: 2. nástavbového studia - Podnikání Autor: Ing. Alexandra Herbriková Anotace: Materiál seznamuje žáky se základními.
SEM VLOŽTE RAZÍTKO. Poznámka: Tato brožura je určená k tisku. Pokud chcete mít jistotu, že je umístění pro tisk správně nastavené, zkuste si ji nejdřív.
Místní demokracie a participace na veřejném životě
Cesta k uplatnění na trhu práce Fond dalšího vzdělávání, 2017
Lékařem v zahraničí - Německo
Název společnosti Produkty a služby
TRADICE UPLATNĚNÍ DOPRAVNÍ DOSTUPNOST ŠIROKÁ NABÍDKA STUDIJNÍCH OBORŮ
Praxe - Anglie 2015 Veronika Bartáková.
Přijímací řízení ve školním roce 2016/2017
Nábor a výběr zaměstnanců
Základní informace Škola: Gymnázium a SOŠ Jaroměř, P12
Čím chci být, až vyrostu Tomáš Fryčka.
Typ klienta.
Mgr. Josef Smékal Střední zdravotnická škola, Brno, Jaselská 7/9
EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND
Kreditní systém studia
Motivační dopis Většinou se přikládá k životopisu
Transkript prezentace:

Jak uspět při hledání klinické praxe v USA Inside the Match Jak uspět při hledání klinické praxe v USA MUDr. Matija Šnuderl Fulbrightova komise pro vzdělávací výměny s USA 29. března, 2006

Ujasněte si proč chcete do USA Stanovte si životní priority, míru své motivace (co jste ochotni obětovat), plánujte dopředu Pokud se rozhodnete jít do USA, čeká vás dlouhá a náročná cesta,* během níž si budete připadat jako izolovaný blázen, cíl bude dlouho v nedohlednu Budete se učit více než ostatní, déle než ostatní, budete muset splnit přísnější kritéria, utratíte hodně peněz Budete na to sami * Ale nikoliv nemožná, místy někdy i zábavná 

Připomeňme si výhody Nemocnice poskytující residentury musí mít akreditaci zaručující dostatečnou úroveň vzdělání Velmi kvalitní a na residenta orientované postgraduální vzdělání – skvělý trénink ve vašem oboru Pokud uspějete, bude z vás skvělý lékař a máte před sebou dobré šance na úspěšný život V případě návratu do ČR budete jeden z mála s takovou kvalifikací

Malé zamyšlení o budoucnosti zdravotnictví v ČR Bez ohledu na vládu se bude jednat o kombinaci státem garantované základní péče financované z povinného pojištění a soukromého sektoru Specialisté, zejména špičkoví budou působit zároveň v obou sektorech (anglický model, dopoledne na klinice, odpoledne soukromá ordinace atp.) Bude růst spoluúčast pacientů v podobě přímých plateb a/nebo připojištění a tato spoluúčast bude výraznější v soukromé sféře S růstem spoluúčasti bude růst i tlak pacientů na kvalitu poskytované péče a bude růst konkurenční tlak o plateb schopnou klientelu Po návratu z USA budete odborně i prestižně ve velmi dobré pozici pro vybudování a udržení soukromé praxe

Jak na to … Získat ECFMG certifikaci = USA M.D. Získat titul MUDr. Složit USMLE: Step 1, Step 2 CK a CS Získat doporučující dopisy, kontakty Zaregistrovat se do ERASu Zaregistrovat se do NRMP Visum

Příprava začíná během studia v ČR stáže Klíčové pro poznání pracovního systému v USA, vytvoření kontaktu a podpory, získání doporučujících dopisů Stáž by měla být oborově orientovaná – měli byste vědět co chcete dělat (není ale podmínkou) Jakákoliv stáž v USA je lepší než nejspecializovanější stáž kdekoliv jinde (některá místa vyžadují zkušenost a až tři americké doporučující dopisy)

Problém – stáže v USA jsou vzácné Oficiální možnosti: W.I.S.E. (?), Regina´s Hope Sólo akce: není tak obtížná jak by se mohlo zdát, jen je zapotřebí být dostatečně vytrvalý a drzý vyberte si obor, ve kterém byste chtěli stáž získat, věnujte se tomu oboru už na své domácí fakultě -> získejte doporučení najděte nemocnice o které byste měli zájem, nejen velká centra, ale i menší města, analyzujte weby US MedSchools rozešlete emaily, že byste u nich rádi stážovali, můžete kontaktovat i přímo lékařské fakulty, přiložte do mailu své doporučující dopisy z ČR pokud se vám povede dohoda, požádejte o doporučující dopis (visum) a získejte finance

Ukázkový email… Dear Dr. Goldberg, jmenuji se Josef Novák a jsem studentem x-tého ročníku medicíny v (Praze, Brně, Olomouci). Protože velmi obdivuji (appreciate) úroveň postgraduálního tréninku v USA, rád bych se hlásil o residenturu. V současné době se při studiu připravuji na složení USMLE step 1 (resp. složil jsem již Step 1 se skóre 99). Pro bližší poznání amerického systému a získání osobní zkušenosti, bych rád absolvoval stáž v kardiologii. Kardiologii se dlouhodobě věnuji i na naší lékařské fakultě, docházím na semináře Kardiologické kliniky a jsem členem fakultního klubu Malý srdcař. Studoval jsem na webu stránky Vaší kliniky a protože úroveň Vaší kliniky na mě velmi zapůsobila, rád bych Vás požádal, zdali bych na Vaší klinice mohl stáž absolvovat. Dovoluji si Vám v příloze zaslat doporučující dopis šéfa naší kardiologicke kliniky. S pozdravem Josef Novák Tento text sice není patentově chráněn , ale vřele doporučuji nepřekládat ho otrocky, ale využít spíše jako inspiraci pro vlastní text, v perfektní angličtině.

Výhoda sólo akce Investujete ze začátku jen energii do psaní emailu, tj. pokud nic nevyjde, nebudete na tom hůř  než jste byli na začátku, nebojte se sebepropagace Možnost jet tam kam chcete, kdy tam chcete a dělat tam co opravdu chcete Američané jsou emailově zdvořilí a většinou odpoví promptně, většina z nich je otevřená a pokud jim to nemocniční politika umožňuje, dají vám možnost, nebojte se zeptat na pomoc s bydlením atd. Získáte dobrý kontakt v USA, cenné zkušenosti a pokud vás přijmou už jako studenta na stáž, můžete s nimi začít diskutovat o tom, že byste měli zájem i o residenturu Můžete se na totéž místo vrátit pro získání povinné praxe po škole, v dalších letech během studia

Další možnosti Medical School Summer Research programs Letní programy, zaměřené převážně na výzkum Často dobrá univerzita a špičková pracoviště Umožní vám první kontakt s USA, v případě úspěchu a zájmu návrat tamtéž, anebo navázat v průběhu stáže další klinickou stáž Získáte cenné zkušenosti, kontakty, vylepšíte své CV a získáte doporučení

Co dělat během stáže Být aktivní Být všude, zajímat se o všechno, dávat najevo to nejlepší ze sebe, pokud vás nezaměstnávají, zaměstnávejte se sami Přicházet první, odcházet poslední Být přátelský, otevřený, společenský Dávat jasně najevo, že máte zájem se vrátit S dostatečným předstihem se o vašich plánech bavit s šéfem, požádat o hodnotící dopis a ujistit se, že vám jednoho dne poskytne i doporučující dopis do Matche, zjistit míru jeho-její osobní podpory, pokud byste se do dané nemocnice hlásili Nechat se doporučit i na nějaké další místo ve městě (jiná nemocnice) pro získání dalších zkušeností (a doporučení) Po návratu znovu poděkovat, udržovat kontakt (Vánoce atd.)

Než půjdeme dále malé finanční zamyšlení… Pokud se rozhodnete jít do USA, bude vás to něco stát, berte to jako investici Stáž je cenná deviza ve vašem úsilí a nebude to nejdražší položka, je to zároveň jediná položka, kterou vám může někdo profinancovat Pokud se na residenturu dostanete, peníze se vám víc než vrátí

Jiná možná strategie O residenturu nebudete usilovat hned po absolvování, během lékařské fakulty můžete složit Step 1: přihlásíte se do výzkumu nebo na PhD. do USA, složíte zbylé USMLE, získáte praxi a můžete si vytvořit i klinické kontakty začnete pracovat ve svém oboru v ČR, postupně složíte Stepy potom se přihlásíte do residentury

Další podklady Doporučující dopis: Potřebujete minimálně tři, nejlépe americké anebo psané “americkým stylem“, nemusí být oborově specifický (vhodné pokud ho chcete použít pro přihlášku do různých oborů) Silné dopisy: výrazně vyzdvihují vaše dobré vlastnosti, popisují vaší aktivitu a schopnosti Můžete je zaslat do ERASu sami, anebo se můžete “vzdát práva vidět dopis“ a zasílá ho přímo pisatel: takové doporučení je bráno jako výrazně silnější a vyplatí se zejména, pokud máte jistotu, že vás pisatel bude silně podporovat Nebojte se (slušně) napsat pisateli, co byste v dopise potřebovali, když ho žádáte o podporu. Pisatel mohl hladce zapomenout co jste vlastně před pár lety dělali, bude jen rád pokud mu to připomenete (vyjmenujte svoji aktivitu, semináře, samostatnou práci, vlastní prezentaci případů atd.) a poprosíte ho, aby charakterizoval rovněž vaše pracovní nasazení, lidské vlastnosti, charakter a ohodnotil vás, čím více poskytnete vodítek (korektně) tím větší šance na silný dopis

Další podklady Personal statement NENÍ životopisem, je to esej, pomyslný jazýček na vahách Vaše jediná možnost ukázat se jako člověk v záplavě čísel a faktů Popište svoji cestu k medicíně, k danému oboru, snažte se být originální a trošku vtipní Vyhněte se klišé: “už od kolébky jsem chtěl zachraňovat lidské životy, cítím poslání zmírňovat lidské utrpení…“ Vysvětlete proč chcete do USA, pojměte to jako svoji přednost: popište jak jste váhali nad obtížemi s tím spojenými, že “jste mohli mít hezký život v EU, ale pak jste se rozhodli, že pokud skutečně chcete být co nejlepším možným lékařem…“ V perfektní a přirozené, nejlépe americké angličtině Než začnete psát, stáhněte si jich pár z internetu, ale NEOPISUJTE, váš příběh je ten nejlepší, napište ho nejdříve v češtině, ať vás neomezuje jazyk

Pár poznámek k ECFMG certifikaci Překlad lékařského diplomu: nejlepší je, pokud vám ho přeloží americká společnost, například její pobočka v Praze: Berlitz, Polylingua. Případně můžete odfaxovat do USA a nechat si zaslat překlad S českým překladem můžete mít problém není přímý překlad latina-angličtina Notářské ověřování Notářské doložky jsou v češtině, můžete s tím mít problém Notářské ověřování děla i Velvyslanectví USA v Praze (9-12 h, 30 USD za první listinu, 20 za každou další) CAVE: o ECFMG certifikaci rozhoduje neviditelný úředník ve Philadelphii a je na něm, jestli mu váš překlad anebo české notářské ověření bude připadat dostatečné. Dělejte vše v dostatečném předstihu a pokud se věci komplikují, řešte je aktivně vy sami, ECFMG vás neupozorní, že je něco špatně

Pár poznámek k ECFMG certifikaci Buďte aktivní při kooperaci se studijním oddělením své LF Zmocníte ECFMG, aby si vyžádala váš medical school transcript (výpis předmětů a známek) Upozorněte na to studijní a požádejte je s předstihem, aby vše bylo připraveno a odesláno jakmile žádost ECFMG dorazí, zaplaťte poplatky (CAVE: časové limity), jinak se může stát, že studijní odděleni žádost zamítne CAVE: věci se většinou komplikují, ujišťujte se, že vše probíhá jak má a pokud ne, tak to okamžitě řešte

Jak si vybrat místo v USA chytře  Konkurence v oboru - kompetice Extrémně kompetitivní: Ortopedie, Ophtalmologie, Dermatologie Středně kompetitivní: Gyn-Por, Radiologie, Chirurgie Méně kompetitivní: Pediatrie, Family, Interna, Psychiatrie, Patologie Prestiž místa: počet uchazečů:počet pozvaných na interview:počet obsazených míst Extrémně: 700:50:5 (TOP 10) Středně: 500:100:10 (TOP 30) Méně: 200:100:10 IMG friendly? Některé programy přihlášky cizinců ani nečtou a hází je do koše

Schématický vztah mezi faktory 0% 100% IMG Friendly Prestiž místa 0% 100% 0% 100% Kompetitivnost Pozn.: vztah není úplně rovnostranný, některá místa mají politiku otevřenosti vůči cizincům, jiná naopak, v méně “atraktivním“ oboru jsou i prestižní místa IMG friendly a ani nejméně prestižní místa v nekompetitivním oboru nemusí např.z administrativních důvodu přijímat cizince.

Poznámky k výběru místa Prestiž je nejvíce variabilní pojem a přikládejte mu nejmenší význam Všechny programy jsou akreditované a soupeří o residenty svojí kvalitou i málo prestižní místo vám dá skvělý výcvik Nejde o to vybrat si ten nejlepší program v USA, ale ten nejvhodnější pro vás, váš život a vaše budoucí plány CAVE: volba residentury vás ovlivní na celý život

ERAS – cesta k residency Všechny programy používají elektronické přihlašování ERAS ERAS: web, který vytvoří váš profil má v sobě všechny programy participujících oborů v USA: státy i nemocnice Po vytvoření profilu a vyhledání programů, o které máte zájem, rozešle automaticky vaši přihlášku na všechna místa o která máte zájem

Jak si nemocnice vybírají vás kritéria USMLE Step 1 score Počet pokusů o Step 1 USMLE Step 2 score Počet pokusů o Step 2 ECFMG certifikát v době podání přihlášky, resp. interview USMLE Step 3 Léta od absolvování, léta praxe v oboru, praxe v USA Počet míst k obsazení Vaše vízové požadavky: mám Green Card, chci H1B, beru J-1 Ostatní: síla doporučujícího dopisu, články, prezentace atd.

Kolik vybrat míst a jaká Vyberte rozumný počet míst (20-200), platíte za to a musíte mít šanci objet interviews (5-25% z přihlášek) Na první místo kladete místa, kde je největší šance- znají vás, pracovali jste tam, máte podporu zevnitř Dále místa, kam opravdu chcete: vysoce prestižní, vysněná, v zemi, kam chcete Místa, kde máte střední šanci: jsou IMG friendly, dobré programy, dobrá místa na život Tutovky: IMG friendly, ne vždy obsadí všechna místa, vzhledem ke svému Step 1 score, praxi a zkušenostem převyšujete průměr

Jak zjistit IMG friendly? www.imgfriendly.com Placená služba, kde získáte informace o svém oboru a otevřenosti míst vůči IMG Oslovte residency coordinator / administrator emailem s dostatečným předstihem, zeptejte se, kolik jim chodí přihlášek, kolik jich zvou na interview, kolik otvírají míst, jestli přijímají cizince, jestli sponzorují H1B vízum, jestli mají min.Step 1 score požadavky

Jak organizovat interview trail Program, který o vás má zájem vám pošle email s pozváním na interview a nabídkou datumu, pozvání půjde i ERASem Prostudujte si podrobně místo, kam vás zvou a pokud dostanete seznam interviewerů i jejich odborný profil (znalosti vypadají dobře a umožní vám promyslet si otázky) Visum: pokud není vyřízené, pošlou vám zvací dopis, který pomůže k získání visa (CAVE: faktor času) Směřujte interview do ledna Pokud vás osloví někdo z města, kde máte poslaných víc přihlášek (velká města, blízko sebe), nebojte se oslovit ty, kdo se vám ještě neozvali s tím, že máte interview a budete v té době v oblasti Některé programy se nikdy neozvou, ani po urgenci

Jak organizovat interview trail Příbuzní v USA? Přátele na studiích / pracující ? Koordinátor vám pošle doporučené hotely blízko nemocnice, některé (málokteré) programy vám hotel zaplatí Letenky v USA a vlastní výběr hotelů je nejlépe organizovat přes spolehlivého on-line obchodníka, např. Expedia (www.expedia.com): vše si můžete naplánovat a koupit z ČR, elektronické letenky, multidestination flights Levné hotely bývají blízko letišť a motely na kraji města CAVE: platební karta umožňující internetové platby (zároveň poskytne cestovní pojištění) Hotely: www.hotels.com , www.americanhostel.com Průvodci: LonelyPlanet

Proč leden? Ozve se vám maximální možný počet míst Interviews končí koncem ledna/začátkem února (neplatí pro ophtalmologii a některé samostatné Matche mimo NRMP) Dojem z Vás zůstane čerstvý a programy viděly většinu uchazečů dostanete relativně brzo feedback o tom jaké jsou vaše šance na out-of-Match, jak vás budou skórovat Z hlediska nákladů zhustíte své interviews do nejkratší možné doby

Jak probíhá interview a jak se chovat 1 Celý interview day řídí Director of Residency Training Program (profesor, člen fakulty a komise pro výběr uchazečů), Chief Resident (resident z vyššího ročníku) a Residency Coordinator (administrativní pracovník) Od rána do odpoledne máte 4-10 interviews s faculty members, cca 25-30 min Oběd s residenty by vám měl umožnit získat pohled z pohledu residenta, tj. toho kdo programem právě prochází, zákulisní informace, residenti vás zároveň provedou programem

Jak probíhá interview a jak se chovat 2 Můžete částečně ovlivnit složení svých interviewers, tj. pokud máte nějaký konkrétní zájem, najděte si, kdo se tím na daném oddělení zabývá a požádejte koordinátora, abyste s ním měli interview, je možné požádat i o to, aby vás interviewoval člověk se kterým jste pracovali Interview je aktivní proces, nikdo vás nebude zkoušet, budou se vás vyptávat (proč chcete dělat tento obor, proč ho chcete dělat u nás, jaké jsou vaše kariérní plány: soukromá praxe anebo akademická sféra atd.) a budou čekat, že vy se budete ptát Připravte si otázky Na faculty members: konkrétní na obsah vaší práce, jaká je úspěšnost residentů při hledání fellowshipu a při skládání atestačních zkoušek, podporu výzkumu (máte li o něj zájem) Na residenty: jak dlouho jsou v práci, jaké jsou vztahy mezi residenty a faculty, jak vám pomůžou, když máte trable, jak je to s bydlením

Jak probíhá interview a jak se chovat 3 Buďte slušně, čistě a dobře oblečení, pevný stisk rukou, dívejte se do očí, mluvte klidně a přiměřeně sebevědomě, usmívejte se Dejte nahlas najevo svoji největší přednost tj. MOTIVACI, prošli jste dlouhou a namáhavou cestu, jste zajímaví, protože jste cílevědomí, protože jste ochotni hodně obětovat Nezapomeňte zdůraznit své největší úspěchy a aktivity, ne každý interviewer četl vaši složku pořádně, nemusí si ji pamatovat Než na otázku odpovíte, zamyslete se, nestřílejte od boku, nesnažte se vyhovět a přikyvovat za každou cenu, ukažte vlastní názor, nenechte se překvapit neobvyklými dotazy NIKDY nediskutujte o politice a náboženství 

Jak probíhá interview a jak se chovat 4 Co by mělo z vaší strany zaznít: Jak velký máte zájem o dané místo, jak je budete vysoko skórovat Kolik budou otvírat pozic? Kolik z nich, pokud vůbec, budou otvírat out-of-Match? Jaká víza sponzorují a dát najevo případný zájem o H1B Jestli se dozvíte jak vás budou skórovat oni

Po interview… Napište všem se kterými jste měli interview a director of residency a poděkujte jim za tuto příležitost a zajímavý rozhovor, vyjádřete pozitivní dojem z programu, zdůrazněte váš zájem Požádejte Director of Residency, aby vám pokud možno přiblížil vaše šance (skórování, out-of-Match)

Skórování do Matche Match: páruje váš žebříček prioritních míst s nemocničním žebříčkem prioritních uchazečů Dostanete se na místo, které jste dali nejvýš a kde vás nejvíce chtějí (sestavujte ho racionálně s ohledem na své šance) Program má maximální snahu zjistit jak vysoko ho budete skórovat CAVE Ani vy, ani program nesmí říct jak vás bude skórovat Vaše positivní fráze zní: tento program patří mezi mé top 3 programy, velmi velmi vysoko na mém osobním žebříčku, nedokážu si představit lepší program, pokud bych dostal nabídku out-of-Match neváhal bych Jejich pozitivní fráze: udělal jste skvělý dojem a budeme o vás velmi uvažovat

Víza Pokud máte Green Card jste v pohodě, jinak Pracovní vízum J1: Exchange visitor program, umožňuje získávat cizincům postgraduální vzdělání v USA, sponzorem je ECFMG (na stránkách jsou příslušné formuláře), potřebujete vyjádření českého ministerstva zdravotnictví (pí.Ryklíková), že vaše studium v USA bude pro ČR přínosem a že se po ukončení vrátíte domů, toto vízum podporují všechny programy, které akceptují cizince Po ukončení MUSÍTE na dva roky opustit USA Výjimku vám můžou udělit za podpory: Department of Health and Human Services, The Veterans Adminsitration, The Appalachian Regional Commision aj. pro místa, kde je významný nedostatek lékařů vaší specializace, anebo, kde je vysoký zájem - Nějaká velmi silná akademická lobby pokud jste skutečnou špičkou ve svém oboru

Víza H1B: určeno pro “professionals in a specialty occupation“ tj.vysoce kvalifikovaným specialistům s mimořádným potenciálem, kde existuje výrazný zájem, aby vycvičený specialista neopouštěl po svém výcviku USA Lze bez omezení po čase změnit na jakékoliv jiné vízum a na Green Card Sponzorem je vaše nemocnice, málo nemocnic ho sponzoruje (vysoké náklady na administrativu a právníky), buďto skutečně elitní místa, anebo nemocnice, které chtějí zvýšit svoji atraktivitu pro schopné uchazeče z ciziny Povinnost složit USMLE Step 3: vřele doporučuji, dokud máte vše v hlavě po Step 2 CK

Out of Match Nemocnice-program, vám nabídne místo mimo počítačový Match Určeno pro vysoce perspektivní kandidáty, anebo ho nabízí nemocnice ne prestižní, které si tím chtějí pojistit dobrého kandidáta Už během interview může přijít návnada („když vám ted´ dám kontrakt, podepíšete nám ho?“) anebo po interview Pokud nabídku dostanete, uvažujte opatrně: - Místo snů: neváhejte a vezměte to - TOP 3 na vašem soukromém žebříčku: promyslete si, jestli vám stojí za ten risk nevzít ho a chtít ten nejlepší, riskovat Match (dostanete minimum času na rozmyšlenou- jejich strategie, pokud odmítnete, velmi pravděpodobně vás budou skórovat níže, protože jim bude jasné, že pro vás nejsou prioritní program) Průměrně zajímavý program: zvažte jestli nemáte na víc, zejména pokud jste ještě neprošli všemi interviews, zeptejte se na deadline vašeho rozhodnutí

Out of Match Pokud byste měli pár dní na rozmyšlenou Zkuste email Director of Residency vašich TOP programů, je to pokerová situace  „Vážený pane, mám stále mimořádný zájem o váš program, který pokládám za nejlepší pro svoji další kariéru. Ale dostal jsem v tuto chvíli nabídku na out-of-Match z jiného programu (nejmenovat). Jako cizinec, který nechce riskovat Match a případný neúspěch, velmi zvažuji, že bych ji akceptoval. Nicméně, daleko raději bych dělal residenturu u vás. Rád bych se proto zeptal zdali je možné, aby mi váš program rovněž nabídl pre-Match.“ Výsledek: Sorry, nemůžeme a nechceme, berte jejich nabídku (pokud je fér) Ano, dáme vám out of Match Out of Match vám dát nemůžeme (vnitřní politika), ale budeme vás hodnotit velmi pozitivně v Matchi…

Happy End Máte místo Začnete vyřizovat administrativu Papírování pro místo v nemocnici Papírování pro lékařskou licenci Papírování pro vízum

A na závěr… Svět je čím dál tím menší a život čím dál tím delší… Prožít celý život na jednom místě, v jedné nemocnici…? Po 10ti letech KDEKOLIV přijde rutina…  Tak proč se nepokusit dojít ve svém oboru co nejdál a co nejvýš, zkusit jinou zemi, jinou konkurenci, získat nejlepší možnou kvalifikaci… Děkuji za váš čas, pozornost a přeji hodně odvahy a tvrdohlavosti. Nenechte se odradit. Poděkování Fulbrightově komisi a p.Jakubu Tesařovi kontakt: msnud@centrum.cz