Ústav jaderné fyziky AVČR a Nezávislá energetická komise II

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Připojení fotovoltaických elektráren
Advertisements

Energetická bezpečnost ČR - představy x mýty x realita; technologický úhel pohledu Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
Fyzika Ekologie ©2008 (PowerPoint) Petra Křenová, Jirka Juřena a Lukáš Gottwald™
Výstavba a provoz solárních zdrojů elektřiny
Výroba a distribuce elektrické energie
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
ANO? Zajímáte se o některou z těchto oblastí?
ELEKTRÁRNY Denisa Gabrišková 8.A.
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Přichází zlatý věk plynu? Karel Dyba velvyslanec ČR při OECD Prezentace na IEC Ostrava 2011 na základě poznatků MEA (IEA)
EKO KVÍZ.
EU 2020: Obnovitelné zdroje či jádro Petr Binhack
Strategické změny v řízení elektrizačních soustav Špindlerův Mlýn Milan Kloubec, ČVUT FEL.
Bezpečnost dodávek v energetice Problematika obnovitelných zdrojů energie konference Euro Energy – , Mělník Josef Fiřt - ERÚ.
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Energetická bezpečnost ČR závěry NEK – aktualizace Václav Pačes Hynek Beran.
Aktualizace státní energetické koncepce a její dopady na MS kraj
MSEK – sdružení právnických a fyzických osob, které podnikají převážně na území Moravskoslezského kraje v odvětvích energetického průmyslu. Klastr sdružuje.
Budoucnost energetiky ČR Aktualizace státní energetické koncepce Diskuse AEM – Poděbrady 18. a 19. března 2003.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Energetická budoucnost Moravskoslezského kraje s novou jadernou elektrárnou nebo bez ní? Ing. Pavel Bartoš viceprezident MSEK.
Energetická (ne)bezpečnost. Spotřeba energie (od 17. století, podle zdrojů) „Fotosyntetický limit“ se uplatňoval po naprostou většinu historie. Dnešní.
Presentation Title. Pracovní skupina Czech BCSD pro energetiku Josef Votruba ENVIROS, s.r.o Pracovní skupina Czech BCSD pro energetiku.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Česká energetika na rozcestí Návrh nové Státní energetické koncepce České republiky s výhledem do roku 2050 Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra Ministerstvo.
Chytré sítě Smart grids.
Obnovitelné a Alternativní zdroje energie
Energetika.
Zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů energie z pohledu MŽP Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
Společenské a hospodářské prostředí
Aktualizace Státní energetické koncepce
1 NOVELIZACE ENERGETICKÉ LEGISLATIVY NÁZOR VELKÝCH SPOTŘEBITELŮ Luděk Piskač – tajemník SVSE ;
Výroba elektrické energie Druhy elektráren Připraveno s využitím materiálů společnosti ČEZ určených pro školy.
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
1 Vliv „balíčku“ EU na bezpečnost a dostupnost elektřiny a tepla v ČR, úloha jaderné energetiky Ministerstvo průmyslu a obchodu Ing. Josef Votruba Poděbrady.
 2007 Ministry of Industry and Trade, Energy Department Česká elektřina pro CE region Jak zapadá výroba elektřiny v ČR do energetické politiky EU Ladislav.
XXI. Seminář energetiků Regulace v energetice. Podpora OZE a její vliv na cenu elektřiny. Cenová rozhodnutí na r Seminář Teplárny Otrokovice, a.
Využití OZE v ČR Příprava NAP pro období Dana Peterková Ministerstvo průmyslu a obchodu AEM – Budoucnost české energetiky v Evropě Poděbrady.
Energetická legislativa Příprava zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů a kogenerace Poděbrady 19. března 2003 Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická.
Zdroje energie v ČR a koncepce energetiky do budoucnosti Vypracoval: Michal Zelenský.
Pohled MŽP na novely energetických zákonů Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel..:
Energetické a ekologické scénáře pro přípravu aktualizace energetické koncepce Poděbrady
PRESENTACE 20.říjen, 2010 Ing. Karel ROJKO.
1 Předpokládaný vývoj české a evropské elektroenergetiky Co mohou spotřebitelé očekávat Jak si lze navzájem vyjít vstříc květen 2008.
Odvětví průmyslu Česka
1 Tvůrci energetické politiky ? Hodnocení variant - ukazatele Vychází se z tzv. analýzy životního cyklu LCA, to je přístup zohledňující náročnost na zajištění.
BUDOUCNOST ČESKÉ ENERGETIKY V EVROPĚ
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
Výroba elektrické energie - obecná část
NÁRODNÍ ALOKAČNÍ PLÁN, OBCHODOVÁNÍ SE SKLENÍKOVÝMI PLYNY, DOPADY ZÁKONA O INTEGROVANÉ PREVENCI NA PRŮMYSL Ing. Josef Bubeník Česká energetická agentura.
Vliv legislativních a koncepčních změn na pozici zemního plynu v PEZ ČR Ing. Josef Kastl generální sekretář, Česká plynárenská unie Praha - Žofín, 22.
Těžký průmysl Energetika.
Výroba a přenos elektrické energie. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Autor – Vlastimil Knotek Závěrečná práce.  Elektrická energie je schopnost elektromagnetického pole konat elektrickou práci. Čím větší energii má elektromagnetické.
Dlouhodobá koncepce lokality JE Dukovany Petr Štulc 25.listopadu 2014 Seminář na téma: „MOŽNÉ SOCIOEKONOMICKÉ DOPADY V PŘÍPADĚ UKONČENÍ PROVOZU JE DUKOVANY,
Martin Sedlák, ředitel AliES 29. února Zvonečník, Praha.
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
Ing. Pavel Šolc Náměstek ministra průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE ČR A POSUZOVÁNÍ JEJÍHO VLIVU NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ 11 Jaderná.
ZEMNÍ PLYN – SOUČÁST ENERGETICKÉHO MIXU ING. PAVEL JANEČEK.
Obnovitelné zdroje energie Mýtus nebo záchrana? Petr Jeník OHK Most, odborná sekce životního prostředí, Jednatel sekce Regionální energetické fórum, Ústí.
Energetický průmysl. Co to je? Energetika je průmyslové odvětví, které se zabývá získáváním, přeměnou a distribucí(rozdělování) všech forem energie Jedná.
Regierung von Oberfranken Bayreuth, 8. června 2011 Workshop „Obnovitelné zdroje energie – větrná energie“ Workshop „Obnovitelné zdroje energie – Větrná.
1 Pohled ČSZE na energetický trh EU Josef Fornůsek - ČSZE Žofín, 1. listopad 2011.
Jak ovlivňuje Energiewende českou energetiku?
Problematika přenosových linek, cesty dalšího rozvoje
Státní energetická koncepce, energetická bezpečnost ČR, energetický systém EU: Jaká budoucnost čeká jádro? Dana Drábová Efektivitu již nelze měřit především.
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST BIOLOGIE A EKOLOGIE - PRŮŘEZOVÉ TÉMA
Energetická (ne)bezpečnost
Problematika přenosových linek, cesty dalšího rozvoje
Výroba elektrické energie - obecná část
Transkript prezentace:

Ústav jaderné fyziky AVČR a Nezávislá energetická komise II Kde je nyní Česká energetika? Vladimír Wagner Ústav jaderné fyziky AVČR a Nezávislá energetická komise II vystoupení při křtu knihy Perspektivy české energetiky – Současnost a budoucnost 21. března 2014 Jak je kniha aktuální? Změnilo se něco v posledních letech? Poučení z průběhu německé „Energiewende“ Blok AP 1000 aspiruje na Temelín Německá sluneční elektrárna Neuhardenber má 148 MW

Jaderná elektrárna Dukovany patří k těm nejlépe provozovaným Energetické koncepce – doporučení pro Česko 1) Rozmanitý mix s využíváním všech typů zdrojů. Priorita – efektivní reakce na změny 2) Uhlí dochází. Postupné nahrazení uhlí jádrem (dominantně), obnovitelnými zdroji a plynem. Priorita - snížení využití fosilních paliv a emisí. 3) Zrušení dotací do výkupních cen a podpora dotací investic do decentralizovaných malých obnovitelných zdrojů (FV na střechách). Priorita – efektivita, sociální únosnost 4) Mít vždy alespoň mírný přebytek výkonu i výroby (náhrada uhelné elektřiny u našich sousedů v Polsku a Německu českou jadernou elektřinou zlepší ekologickou situaci i v Česku). Priorita - bezpečnost a ekologie. Jaderná elektrárna Dukovany patří k těm nejlépe provozovaným Výstavba nového paroplynového zdroje v Počeradech

Změnilo se opravdu něco za poslední tři roky? Volání po přepracování koncepce na základě změn v posledních pár letech. Je smysluplné? Zvyšování instalovaného výkonu dotovaných fluktuujících zdrojů v regionu (Německo – přes 30 GW fotovoltaiky, přes 30 GW větrných → cíl přes 60 GW u každého v blízké době). Německé potřeba 50 – 80 GW. V dobách ideálního počasí obrovský přebytek výkonu v regionu. Prohloubení nerovnováhy na trhu s elektřinou – nic kromě dotovaných zdrojů se nevyplatí stavět, provoz plynových zdrojů je ztrátový i pro existující bloky. Ad hoc snaha o řešení nerovnováhy dělána bez konzultace se sousedy – německé odpouštění zelených poplatků firmám, vnitroněmecké kapacitní platby hlavně klasickým elektrárnám. Blížící se výpadek stabilních zdrojů hlavně v Bavorsku – nedostatek stabilních zdrojů schopných reagovat na výpadek na počasí závislých OZE. Cena plynu se nesnížila a existující plynové elektrárny se staly ekonomicky nejméně výhodné zdroje. Úkolem energetické koncepce není reagovat na rychlé fluktuace trhu a ceny, způsobené ad hoc činěnými rozhodnutími, ty nelze předpovídat. Měla by odrážet dominantně příslušné reálné geografické a technologické podmínky. Vše výše uvedené komise NEK II předvídala a reflektovala.

Německá „Energiewende“ (poučení) Hlavní priorita – odstavení jaderných zdrojů Další požadavek – maximalizovat podíl fluktuujících obnovitelných zdrojů Nehledá se sociálně ekologické optimum: Sociálně dostupná energie (efektivita její výroby) Ekologicky šetrná produkce energie Výsledek: Intenzivní deformace trhu dotacemi OZE (nevyplatí se stavba žádných nedotovaných zdrojů) – zákonitý velký přebytek výkonu v době větru a slunce Růst produkce z fosilních zdrojů, poslední tři roky hlavně z uhlí Růst cen elektřiny pro spotřebitele (neefektivní využití i velmi drahých zdrojů) Masivní přetoky elektřiny přes hranice ohrožující sousedy Německá uhelná elektrárna Neurath je druhá největší v Evropě

Bavorsko – modelový příklad pro Česko Bavorsko polohou, velikostí, průmyslovým zaměřením odpovídá Česku, má téměř 50 % elektřiny z jádra, výhoda – Alpy a vodní zdroje, zatím vývozce elektřiny Odstavení jádra má nahradit dovoz, plyn a místní FV a vítr Chybí vedení 800 km ze severu na jih – silné protesty (termín až 10 let) Snížení dotací do větru a FV – odstavení Bavorska (menší efektivita větrných zdrojů tam), „10H“ pravidlo – těžko nové větrníky Opravdu se jaderné bloky odstaví? Jestli ano – nutnost dovozu elektřiny, i z Temelína Fotovoltaika opravdu jádro nenahradí Po odstavení Jaderné elektrárny Grafenrheinfeld příští rok začnou Bavorsku problémy Zatím se odstavování jádra Bavorska moc netýkalo

Vhodná reakce Česka na „Energiewende“ a poučení Nejméně vhodné je kopírování Často je stejné počasí v celé oblasti – pokud vhodné obrovské přebytky elektřiny z FV a větru z Německa i k nám (nulová cena elektřiny v té době) Naše větrné elektrárny nemohou efektivitou konkurovat německým na severu Určitě nestavět velké větrné či solární zdroje (pouze decentralizované pro místní spotřebu) Stavět zdroje, které budou chybět – stabilní, nezávislé na počasí Jaderné zdroje Vodní (nejlépe přečerpávací) – u nás už velmi omezené možnosti Paroplynové – drahý plyn – silná závislost na politické situaci Biomasa – omezené možnosti – už i v Německu přiznali tuto omezenost Velmi důležité Úspory Posílení vedení – ochrana před fluktuacemi a pomoc v transportu elektřiny ze severu na jih - nutnost dostatečného výkonu stabilních zdrojů Posilování mezinárodní spolupráce a pomoci – mít přebytek výkonu i výroby Modernizace a podpora nových technologii produkce a skladování energie (v podobě výzkumu)