IX. Celostátní finanční konference Finance pro města a obce z evropských fondů v letech 2007 - 2013 Praha 7. - 8. 12. 2006 Integrovaný plán rozvoje města.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Představení Generálních sekretářů a generálního zmocněnce Aktuální stav přípravy 2014 – 2020.
Advertisements

Aktuální proces přípravy programového období 2014+
KIPR Šumava první schůzka s ředitelem NSZM Ing. Petrem Švecem se uskutečnila na Modravě PS UR, akce komunitního plánování v šumavských.
Tvorba integrované strategie území MAS Ekoregion Úhlava.
Integrovaný plán rozvoje Města Bruntál
Integrovaný plán rozvoje města (IPRM) Integrovaný plán rozvoje města („IPRM“) Sekce regionální politiky a cestovního ruchu Integrovaný plán rozvoje města.
Role MZ ČR v souvislosti s veřejnou podporou – financování investic ve zdravotnictví
Integrovaný plán rozvoje města Náchod na období Jednání Řídícího výboru Náchod,
Případová studie k možnému využití ITI a k diskuzi o roli měst po roce 2013 Praha, Řízení rozvoje Hradecko-pardubické aglomerace ve vztahu.
Praha a fondy EU Programové období 2007 – 2013 Markéta Reedová náměstkyně primátora HMP.
Strategie čerpání evropských fondů v období 2007 až 2013: Konkurenceschopná česká ekonomika Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek ministra průmyslu a obchodu.
Integrovaný plán rozvoje města Ústí nad Labem - Centrum Podporováno z Evropského fondu pro regionální rozvoj „Vize přestane být snem“
Budoucnost strukturálních fondů Plzeň |Arnost Marks
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Co je a co není IPRM Mgr. Petr Pelcl
Integrovaný plán rozvoje města Kutná Hora 21. srpna 2007.
Role měst a obcí v kohezní politice 23. června 2011 Ing. Dan Jiránek Předseda Svaz měst a obcí ČR.
Jednání RHMP, Evropský sociální fond Evropský fond pro regionální rozvoj Praha a fondy EU Praha a fondy EU 7. výzva OPPK Ing. Milan Richter.
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR PRO OBDOBÍ
JJ Mois Année IX. Celostátní finanční konference “Finance pro města a obce z evropských fondů v letech “ IX. Celostátní finanční konference.
Evropské fondy v kontextu rozvoje města Brna Marie ZEZŮLKOVÁ Kancelář strategie města.
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE 2014+
Volnočasové projekty a EU financování
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Úvod do regionální politiky EU v ČR Eurocentrum Praha,
Chomutov, RNDr. Josef POSTRÁNECKÝ URBÁNNÍ DIMENZE VÝHLED V OBDOBÍ 2014+
Společná budoucnost Evropy a jejich měst Městská dimenze jako jedna z priorit kohezní politiky Oldřich Vlasák Poslanec Evropského parlamentu Předseda Svazu.
IX. Konference Finance pro města a obce Libor Lukáš hejtman Zlínského kraje zástupce AKČR pro Regionální operační programy Využití Regionálních.
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha Rozvoj informačních a komunikačních technologií v regionech Ing. Zdeněk Vašák RP MMR NUTS.
Způsoby podávání projektů na úrovni krajů Příprava financování projektů internetizace knihoven ze strukturálních fondů Havlíčkův Brod, 18. –
CEVTECH Soběslav Vítejte v Centru Ekologických a Vodárenských Technologií !
Ostrava Pilotní projekty v IOP „Integrovaný přístup k řešení romské problematiky v sociálně vyloučených lokalitách“
Potřeby obcí a jejich financování v období Ing. Dan Jiránek XV. Celostátní finanční konference Praha, 29. listopadu 2012.
Opatření 2.2. Rozvoj informačních a komunikačních technologií v regionech.
Program semináře: 1)Úvod, obecné informace o JPD 2 a výzvách (Mgr. Jakub Benda) 2)Změny ve 4. Výzvě (Mgr. Jakub Benda) 3)Informace o Prioritě 1 (Ing. Johana.
Ekonomický rozvoj měst a regionů Projekty CityRegio a CityRegio II Seminář „Zapojení ČR do Nadnárodní spolupráce a zhodnocení programu Interreg IIIB CADSES“
MĚSTA 2020 aneb od strategie k projektům
1 Region á ln í operačn í program regionu soudržnosti Středn í Morava 2007 – 2013 (ROP)
Regionální politika RP ČR.
Mgr. Zdeněk Semorád, náměstek ministryně MMR pro evropské programy
Naplňování krajských priorit za přispění evropských zdrojů z Regionálního operačního programu Moravskoslezsko Prezentuje: Jaroslav Palas
Regionální operační programy V rámci cíle Konvergence je pro období je připraveno celkem 7 regionálních operačních programům (ROP) určených pro.
Územní dimenze a nové nástroje v programovém období Mgr. Jelena Kriegelsteinová Ministerstvo pro místní rozvoj ČR.
PRAHA INTEGROVANÉ NÁSTROJE. INTEGROVANÉ NÁSTROJE V OBDOBÍ 2007 – 2013 Integrované nástroje
Evaluační aktivity Olomouckého kraje ve vztahu k vyhodnocení ROP SM Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje
© Berman Group. Strategický plán a tvorba koncepce rozvoje města Písku do roku 2025 Komise pro strategický rozvoj Vyhodnocení nadřazených koncepčních.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM Setkání s ASZ a NNO
Integrovaná strategie rozvoje území , Vrbátky.
ITI Pražské metropolitní oblasti. ITI - nový nástroj Evropské komise - Výchozími dokumenty jsou Strategie EU 2020 a návrhy nařízení Evropské komise -
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha Pardubický kraj.
Regionální interveční rámec pozice AK ČR pro programové období 2014+
Daniel Braun Konference „Moravskoslezsko “, Ostrava Příprava budoucího programového období
ITI METROPOLITNÍ OBLASTI (MO) Dr. Ing. Marie Zezůlková Kancelář strategie města.
Vyhlášené programy v roce 2016/2017
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
Regionální operační program NUTS II Jihozápad
Integrovaný regionální operační program
Integrované projekty měst
Oddělení politiky a strategií ŽP Podpora MŽP v oblasti čisté mobility SUMP – Olomouc Mgr. Jaroslav Kepka Oddělení politiky a strategií.
Evropský sociální fond
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
Daniel Braun Ministerstvo pro místní rozvoj Praha, 22. června 2012
Regionální akční plán Olomouckého kraje
Oddělení politiky a strategií ŽP Podpora MŽP v oblasti čisté mobility SUMP – Olomouc Mgr. Jaroslav Kepka Oddělení politiky a strategií.
Aktuální informace z odboru strategického rozvoje Milan Filip 25. 5
Transkript prezentace:

IX. Celostátní finanční konference Finance pro města a obce z evropských fondů v letech Praha Integrovaný plán rozvoje města Příležitost řešit rozvoj měst komplexně

1. 1. Urbánní dimenze Integrovaný přístup Integrovaný plán rozvoje města Základní požadavky Rámcová struktura 6. 6.Příklady – Plzeň, Chomutov/Most, Zlín Obsah prezentace

Urbánní dimenze v programových dokumentech ČR •urbánní dimenze - podpora pólů rozvoje regionů, tedy měst nebo jejich aglomerací, ve kterých dochází k přirozené koncentraci investic, obchodu a služeb s pozitivním vlivem na celý region •součást strategie EU pro období •poziční dokument SMO ČR - schválen v květnu 2006 –definuje témata a navrhuje znění intervenčních oblastí významných města pro období •ROP –po mnoha debatách koncentrována urbánní problematika do ROP –převedeno navíc 4,75% celkové národní alokace •1,5% původně z IOP výslovně na urbánní problematiku •1,5% původně na dopravní obslužnost + 0,25% původně OP ŽP ekologická městská doprava (tedy obojí pro MHD) - důsledek OP Doprava zrušil prioritu 6 týkající MHD bez náhrady •1,5% původně ESF - převedeno do ROP bez určení využití –každý ROP rozdělil převedené prostředky jinak

•pozice EK k Národnímu strategickému referenčnímu rámci –požadavek posílit urbánní osu –doporučení koncentrovat klíčové finance pro rozvoj měst do ROP –integrované plány (balíčky projektů) •seminář se zástupci EK dne –přirozená potřeb koncentrace investic v regionálních centrech –financování jednotlivých akcí probíhá prostřednictvím integrovaného plánu rozvoje měst –metodiku zpracování integrovaného plánu zajistí MMR –urbánní osa - tři oblasti podpory (doporučení pro ROP) •velká města nad obyvatel •obce a města nad obyvatel plnící funkci obce s rozšířenou působností •menší, převážně venkovská, sídla Urbánní dimenze v programových dokumentech ČR

Regionální operační programy (urbánní osa) Možnost využít nadregionální OP pro transfer námětů Integrovaný operační program (sídliště) OP Životní prostředí (ekologické zátěže, urbanizovaná krajina) OP Doprava (dříve obsahoval MHD, převedeno do ROP bez prostředků) OP Průmysl a inovace, částečně i OP VaV (brownfields) MĚSTA A OBCE

Integrovaný přístup •princip tématický –řešení jednoho tématu v rámci celého města nebo jeho části – např. MHD, vybavenost, sociální služby • princip územní –řešení jedné lokality s více tématy např. revitalizace brownfields na bydlení, vybavenost, objekty městské správy, administrativu •integrace zdrojů pro realizaci projektů - zapojuje více OP najednou –základ intervence financované z ROP –zvýhodnění v žádostech o dotace z jiných OP (???) –plán obdrží finanční rámec

•vazba na urbánní prioritu v ROP –příjemci města plnící roli regionálního nebo subregionálního rozvojového pólu (soutěž měst!!) –zatím nejednotné vymezení v ROP (každý ROP řeší jinak) •strategický dokument vs. implementační nástroj - vazba na strategický rozvojový plán, ale vybrány jen části které lze financovat ze SF (fondová strategie) - „malý“ operační program - interregionální přesahy, „evropská přidaná hodnota“ Integrované plány

•vychází ze strategického dokumentu města •předkládá se řídícímu orgánu ROP ke schválení •představuje věcný a finanční závazek města realizovat obsažené akce/projekty v období •aktualizace každé 2 roky •příjemci: město, kraj, zřizované organizace, NNO •partnerství při zpracování •může kombinovat financování ze všech priorit ROP •křížové financování, kombinace „měkkých“ a „tvrdých“ aktivit •stanoví výstupy, výsledky a dopady, které budou realizací plánu dosaženy vzhledem k poměrné části indikátorů za celý ROP •pro předkládání, schvalování a financování jednotlivých projektů na bázi Integrovaného plánu platí zjednodušená procedura Základní požadavky

Zásady zpracování •východiska - analýzy –dokumenty a politiky (Lisabon, Göteborg, Národní plán priorit, oblasti financování pro města –strategický dokument města - SWOT a hlavní problémy města •popis jednotlivých intervencí a jejich vzájemných vazeb •finanční plán –harmonogram čerpání –struktura výdajů na intervence, projekty –závazné celkové minimální prahy pro čerpání v jednotlivých letech •popis implementace

Revitalizace areálu Světovar v Plzni • •příklad územního integrovaného plánu • •bývalý voj. Areál, předtím pivovar • •v intravilánu, dobře dopravně napojeno • •5,4 ha • •převod na město schválen 2003 • •částečně převedeno, na cca polovinu areálu se stále čeká • •plánováno polyfunkční využít – –bydlení – –volný čas – –archiv, knihovna, muzem – –business • •první fáze: mil. Kč, rekonstrukce cenných budov pro veřejné účely a příprava celého území (zátěže, komunikace, technická infrastruktura) • •potenciál na vznik nové „prestižní“ adresy ve městě • •jedna z nejpřipravenějších brownfield zón v Plzeňském kraji

Revitalizace areálu Světovar v Plzni - výsledky studie proveditelnosti

Vymezená území pro revitalizaci v rámci VIP Chomutov/Most •Městské centrum jako rozvojový pól, kvalita života pro mladé profesionály (pracovní síly pro strategickou průmyslovou zónu Triangl) •Rozšíření rekreačních a turistických atrakcí Zoopark a Kamencové jezero o areál starých kasáren(revitalizace brownfield a rozvoj cestovních ruchu, posílení rekreační hodnoty města •Řešení sociální struktury a občanské vybavenosti sídlišt Kamená a Liščí Vrch

Revitalizace průmyslového areálu v centru města Zlín Společná infrastruktura Veřejné budovy – návaznost na stávající centrum města Technologický park Podnikatelské objekty …………………………

Děkujeme za pozornost •RNDr.Milan Svoboda •Mgr. Petr Pelcl Útvar rozvoje města Plzně •Ing.Zdeněk Hušek MEPCO s.r.o.