Březen 2009 Slovo života „O cokoli budete prosit Otce ve jménu mém, dá vám.“ (Jan 16,23)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Slovo života Prosinec 2009 „Tak ať vaše světlo svítí lidem, aby viděli vaše dobré skutky a velebili vašeho Otce v nebesích.“ (Mt 5,16)
Advertisements

Jen se dívej na ptáčky 1. Jen se dívej na ptáčky, jejich přání Bůh zná, ty jsi víc, nežli oni, říká Pán. Ref: Nezoufej, neboť tvůj život má ve svých rukou.
Kde vzít energie k nadpřirozenému? Viktor Baláž, Vyškov,
TRHLINA Špatná zpráva s dobrým koncem
Slovo života Slovo života srpen 2012 srpen 2012 „Každý, kdo se ke mně přizná před lidmi, k tomu se i já přiznám před svým Otcem v nebi; kdo mě však zapře.
Centrum pro katechezi Olomouc, 2013
Slovo života Srpen 2009.
srpen 2013 Slovo života „Jestliže milujete ty, kdo milují vás, co za to můžete od Boha čekat? Vždyť i hříšníci milují ty, kdo je milují.“ (Lk 6,32)
Slovoživota Leden 2010 Ve dnech 18. až 25. ledna se v mnohých částech světa slaví týden modliteb za jednotu křesťanů, jinde slavený o Letnicích. Chiara.
Slovo života Říjen 2009.
Slovo života prosinec 2012 „Všem, kdo ho přijali, dal moc stát se Božími dětmi.“ (Jan 1,12)
STAŇ SE ZÁZRAK... Sk 3/1 Petr a Jan vystupovali o třetí hodině odpoledne — hodině modlitby — do chrámu. 2 Právě tam přinášeli nějakého muže, který byl.
…rádi bychom viděli Ježíše… (?) Jan 12, Někteří z poutníků, kteří se přišli o svátcích klanět Bohu, byli Řekové. 21 Ti přistoupili k Filipovi,
Slovo života Březen 2011 „Jsem služebnice Páně: ať se mi stane podle tvého slova!“ (Lk 1,38)
Únor 2009 „Když někdo přichází ke mně a neklade svého otce, svou matku, ženu, děti, bratry a sestry – ano i sám sebe – až na druhé místo, nemůže být.
Slovoživota Prosinec 2008 „Ne má vůle ať se stane, ale tvá.“ (Lk 22,42)
Slovoživota Červenec 2009 „Prodejte svůj majetek a rozdejte na almužnu. Opatřte si měšce, které nezpuchřejí, poklad v nebi, kterého neubývá, kam se k.
červenec 2013 Slovo života „Celý Zákon totiž ve své plnosti je obsažen v jediné větě: ´Miluj svého bližního jako sebe´.“ (Gal 5,14)
červen 2013 Slovo života „Když děláte dobře, a přesto musíte trpět, je to milé Bohu.“ (1 Petr 2,20)
září 2013 Slovo života „Nemilujme jen slovem a jazykem, ale činem, doopravdy!“ (1. Jan 3,18)
říjen 2013 Slovo života „Nebuďte nikomu nic dlužni – jen vzájemnou lásku. Neboť kdo druhého miluje, splnil zákon.“ (Řím 13,8)
Slovo života říjen 2012 „Na tvé slovo spustím sítě.“ (Lk 5,5)
Boží synové Ref: Synové, slyšte Boží hlas, kterým Otec k sobě volá vás, jezte pijte pospolu, mějte lásku Kristovu, aleluja, aleluja, aleluja, aleluja.
Slovoživota Únor 2010 „Já jsem dveře. Kdo vejde skrze mě, bude zachráněn; bude moci vcházet i vycházet a najde pastvu.“ (Jan 10,9)
Slovo života Slovo života Duben 2012 Duben 2012 „Vy jste už čistí tím slovem, které jsem k vám mluvil.“ (Jan 15,3) „Vy jste už čistí tím slovem, které.
Slovoživota Září 2009 „Nejprve tedy hledejte Boží království a jeho spravedlnost, a to všechno vám bude přidáno.“ (Mt 6,33)
Každé ráno začíná život....
Slovoživota Září 2010 „Neříkám ti nejvíc sedmkrát, ale (třeba) sedmdesátsedmkrát.“ (Mt 18,22)
Svatí jako duchovní vůdcové modlitby Centrum pro katechezi Olomouc, 2013.
Slovoživota Květen 2009 „Navzájem si pomáhejte podle míry Božích darů jako dobří správcové rozmanité Boží milosti.“ (1 Petr 4,10)
OTČE Centrum pro katechezi Olomouc, Modlitba Páně při mši svaté „Když jsme byli pokřtěni, nepřijali jsme ducha otroctví, abychom se znovu báli,
Ve společenství s Matkou Boží
Jak zvěstovat evangelium Obrněné Boží vojsko
Slovo života Slovo života květen 2012 květen 2012.
Slovo života Duben 2011 „Avšak ne co já chci, ale co ty chceš.“ (Mk 14,36)
Slovo života listopad 2012 „Kdo mě miluje, bude zachovávat mé slovo a můj Otec ho bude milovat a přijdeme k němu a učiníme si u něho příbytek.“ (Jan.
Slovo života životaSlovo Listopad 2009 „Spíš projde velbloud uchem jehly, než vejde bohatý do Božího království.“ (Mt 19,24)
Katechetické centrum Olomouc, 2014
Slovo života Slovo života leden 2012 leden 2012 Každoročně se od 18. do 25. ledna slaví v mnoha částech světa Týden modliteb za jednotu křesťanů, jehož.
1. Zpívej, že lásku a Boha znáš a že Bůh tebe zná. A když se zlého cos přihodí, on že tě pozvedá. Zpívej mu žitím svým, zpívej, že on dal ti jistotu radost.
Nic v životě křesťana nepůsobí takový nepokoj, jako odbývaná modlitba. (Jan XXIII.)
Ježíšova velekněžská modlitba I
Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci,  Je plné radosti = jásavý chvalozpěv. Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, 2013.
Události narození Ježíše Krista Více očima Vyškov
Centrum pro katechezi Olomouc, 2013
Slovo života Březen 2014 „Zachováte-li moje přikázání, zůstanete v mé lásce, jako jsem já zachovával přikázání svého Otce a zůstávám v jeho lásce.“ (Jan.
Slovo života srpen 2011 „Tady jsem, abych plnil tvou vůli.“ (Žid 10,9) „Tady jsem, abych plnil tvou vůli.“ (Žid 10,9).
Slovo života Červenec 2011 „Bděte a modlete se, abyste nepřišli do pokušení. Duch je sice ochotný, ale tělo je slabé.“ (Mt 26,41) „Bděte a modlete se,
Zeptej se sám sebe: „Mám utéct?“.
M I S E Slovo, které se stalo tělem A Slovo se stalo tělem a přebývalo mezi námi. Spatřili jsme jeho slávu, slávu, jakou má od Otce jednorozený Syn,
Slovo života Srpen 2011 „Tady jsem, abych plnil tvou vůli.“ (Žid 10,9) „Tady jsem, abych plnil tvou vůli.“ (Žid 10,9)
Jirka Pospíšil, KC Vyškov, Boží představy o Tvém životě Jirka Pospíšil, KC Vyškov,
Marta a Marie. Příběh o lásce Boha k člověku - Vztah z Boží strany beze zbytku naplněný - Vztah, který se máme snažit naplňovat i z naší strany - Vztah.
Papež František: Modlitba musí být smělá a neodbytná Centrum pro katechezi Olomouc, 2014Centrum pro katechezi Olomouc, 2014.
Já zpívám o svém Ježíši 1. Já zpívám o svém Ježíši, aby věděl svět, že je můj Pán nejdražší, všem chci povědět. Modlitbu mou vyslyšel, ke mně na zem sám.
1 Korintským 12:1-7 Pokud jde o duchovní dary, bratři, nechci, abyste zůstali v nevědomosti. 2 Víte, že jste ještě jako pohané chodili k němým modlám,
Je to trochu divné jak se to stalo. I když nejsi věřící, měl(a) by jsi se na to podívat.
Září 2013 Slovoživota „Nemilujme jen slovem a jazykem, ale činem, doopravdy!“ (1Jan 3,18)
Slovo života Slovo života Prosinec 2011 Prosinec 2011.
Slovo života Prosinec 2010 „Vždyť u Boha není nic nemožného.“ (Lk 1,37).
Slovo života Říjen 2012.
Třebaže nejsi věřící, podívej se a popřemýšlej.
Zázrak komunikace s Bohem
Slovo života Duben 2013.
Slovo života Listopad 2012.
Slovo života Květen 2012.
Slovo života Červen 2013.
Jan 1.: Na počátku bylo Slovo… …to světlo svítí v temnotě a temnota ho nezachvátila … …pravé světlo, které osvěcuje každého člověka, přicházelo.
Já zpívám o svém Ježíši 1. Já zpívám o svém Ježíši, aby věděl svět, že je můj Pán nejdražší, všem chci povědět. Modlitbu mou vyslyšel, ke mně na zem sám.
Já zpívám o svém Ježíši 1. Já zpívám o svém Ježíši, aby věděl svět, že je můj Pán nejdražší, všem chci povědět. Modlitbu mou vyslyšel, ke mně na zem sám.
Transkript prezentace:

Březen 2009 Slovo života

„O cokoli budete prosit Otce ve jménu mém, dá vám.“ (Jan 16,23)

V tomto světě můžeš pozorovat tu nejabsurdnější podívanou. Na jedné straně jsou lidé, kteří bloudí, stále hledají, uprostřed nevyhnutelných zkoušek života cítí úzkost z toho, že si sami nevystačí, že potřebují pomoc, že si připadají osiřelí - a na druhé straně je Bůh, Otec všech, který po ničem tolik netouží, jako po tom, aby ve své všemohoucnosti vyslyšel přání a naplnil potřeby svých dětí.

Je to jako prázdnota volající po naplnění. A jako plnost volající po prázdnotě. Ale nesetkávají se.

Svoboda, jíž je člověk obdařen, může mít i tento neblahý důsledek. Ale Bůh nepřestává být Láskou pro ty, kteří se k němu hlásí. Poslyš, co říká Ježíš:

„O cokoli budete prosit Otce ve jménu mém, dá vám.“

Nabízí se ti k úvaze jeden z příslibů, které Ježíš v evangeliu opakuje. Těmito slovy, různě zdůrazňovanými a vysvětlovanými, tě učí, jak dosáhnout toho, co potřebuješ.

Jedině Bůh může takto hovořit. Jeho možnosti jsou bezmezné. Všechny milosti jsou v jeho moci: milosti pozemské, duchovní, milosti možné i nemožné.

Ale dobře poslouchej! On ti napovídá, „jak“ máš před Otcem se svou prosbou stanout. „Ve jménu mém,“ říká. Máš-li trochu víry, tato tři krátká slova by ti měla dát křídla.

Podívej, Ježíš, který žil zde mezi námi, zná nekonečné potřeby, které máme a které máš i ty, a má o nás starost. A tak pokud jde o modlitbu, sám se do toho vložil a jakoby ti říkal:

„Jdi k Otci mým jménem a požádej ho o to, a pak ještě o to a to.“ On ví, že Otec mu nemůže říci ne. Je jeho Syn a je Bůh.

Nejdeš k Otci ve jménu svém, ale ve jménu Krista. Italské přísloví říká: „Vyslanci se neubližuje.“ Když jdeš ve jménu Krista k Otci, jsi také pouze vyslancem, záležitost se řeší mezi Synem a Otcem.

Mnozí křesťané, kteří se takto modlí, by ti mohli dosvědčit bezpočetné milosti, které dostali. Tyto milosti každodenně ukazují, že nad nimi bdí pozorné a láskyplné Boží otcovství.

„O cokoli budete prosit Otce ve jménu mém, dá vám.“

Možná mi nyní odpovíš: „Prosil jsem - a prosil jsem ve jménu Krista - ale nedostal jsem.“

To je možné. Už jsem hovořila o tom, že Ježíš i v jiných úryvcích evangelia vyzývá, abychom prosili, a přidává k tomu další vysvětlení, která ti možná unikla.

Říká například, že dostává ten, kdo „zůstává“ v něm, to znamená v jeho vůli.

Možná prosíš o něco, co nezapadá do Božího plánu s tebou a Bůh to nevidí jako užitečné pro tvůj pozemský nebo věčný život, nebo to pokládá přímo za škodlivé.

Jak by tě on, který je tvým Otcem, mohl v těchto případech vyslyšet? To by tě klamal. A to nikdy neudělá.

Bude tedy užitečné, když se s ním před modlitbou domluvíš a řekneš mu: „Otče, rád bych tě poprosil v Ježíšově jménu o toto, jestli se ti zdá, že je to dobré.“

A jestliže žádaná milost bude v souladu s plánem, který Bůh ve své lásce pro tebe vymyslel, splní se slova: „O cokoli budete prosit Otce ve jménu mém, dá vám.“

Možná prosíš o milosti, ale nemáš vůbec v úmyslu přizpůsobit svůj život tomu, co žádá Bůh. I v tomto případě by se ti zdálo správné, aby tě Bůh vyslyšel?

On ti nechce dát pouze nějaký dar, chce ti dát plnost štěstí. A té dosáhneme, budeme-li se snažit žít podle Božích přikázání, podle jeho slov. Nestačí na ně pouze myslet, ani se omezit na jejich rozjímání, je třeba podle nich žít. Budeš-li tak činit, dostaneš všechno.

Závěrem: chceš obdržet milosti? Klidně žádej ve jménu Krista o cokoli. Především však věnuj pozornost jeho vůli a buď rozhodnut uposlechnout Boží zákon.

Bůh je nanejvýš šťastný, když může rozdávat milosti. Bohužel, jsme to většinou my, kteří mu svazujeme ruce.

„O cokoli budete prosit Otce ve jménu mém, dá vám.“ “Slovo života” měsíčně vydává Hnutí Fokoláre. Text: Chiara Lubich, z listopadu Grafika di Anna Lollo ve spolupráci s P. Placido D’Omina (Sicilia - Italia)Anna LolloPlacido D’Omina Česká verze: P. Martin Šmíd (Česká Republika)Martin Šmíd