10. Slovenská demografická konferencia

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vysoká škola ekonomická v Praze květen 2012
Advertisements

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Volby do zastupitelstev obcí - říjen Hlasování a sčítání hlasů při volbách do.
Právní úprava v oblasti správního vyhoštění a zajištění
GEOGRAFIE OBYVATELSTVA
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD | Na padesátém 81, Praha 10 | czso.cz1/6 Téma C10 Centrální banka – alokace produkce.
Prostorový pohyb obyvatelstva
 Lze jen s platným cestovním dokladem (identifikační průkaz – občanský průkaz, cestovní pas, včetně víza 30/90 dnů)  Občané EU mají možnost neomezeného.
Děti s odlišným mateřským jazykem (OMJ) v předškolním vzdělávání
Státní občanství a cizinecký režim
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD | Na padesátém 81, Praha 10 | czso.cz1/X Petra Kuncová OTEVŘENÁ STATISTICKÁ DATA.
Migrace obyvatelstva Jan Kozák.
Nezaměstnanost.
Přístupnost internetové prezentace Českého statistického úřadu
Webové stránky obcí jako zdroj informací pro občany Mgr. Andrej Kyselica Oddělení statistiky výzkumu, vývoje a informační společnosti Český statistický.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Vývoj registru sčítacích obvodů České republiky jako GIS řešení.
Národní tematická síť F NTS F – národní tematická sít F Ing. Václav Götz 19.listopadu 2007.
MIGRACE.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha Slovenská demografická konference SMOLENICE 4.5. – Demografické chování.
DEMOGRAFIE věda, která se zabývá reprodukcí (obnovou) lidské populace.
Milada Horáková VÚPSV Praha Květen 2005
PRÁVO NA RODINNÝ ŽIVOT VS. MIGRAČNÍ KONTROLA Aktuální trendy slučování rodin v České republice v kontextu Evropské unie Dr. Alice Szczepaniková, University.
Český statistický úřad | Na padesátém 81, Praha 10 | czso.cz 1 Iva Ritschelová Data územně samosprávných celků v agendách ČSÚ (výkaznictví, statistiky,
Nový cizinecký zákon v Česku
Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá.
Nový systém ekonomické migrace
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Migrace a celkový pohyb obyvatelsva
Analýza REGULARIZACE JAKO JEDEN Z NÁSTROJŮ V BOJI PROTI NELEGÁLNÍ MIGRACI.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Migrace obyvatelstva Migrace (stěhování) a) vnitrostátní
Sociální lékařství a zdravotní politika PhDr. Mgr. Lubica Juríčková
ÚZEMNÍ POHYB OBYVATELSTVA
Mezinárodní migrace v kontextu České republiky: vývoj a perspektivy
Prostorová mobilita - aspekt trvání přemístění
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
REGULARIZACE JAKO JEDEN Z NÁSTROJŮ V BOJI PROTI NELEGÁLNÍ MIGRACI.
Sociální politika 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Bc. Jan Podloučka.  Základní registry  Zapisovatelé do ISEO   Práce s CzechPOINTem ◦ Ohlašovna – trvalý pobyt ◦ Ohlašovna – doručovací.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_247_Migrace obyvatelstva AUTOR: Alena Hořavová ROČNÍK, DATUM:
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Sběr a zpracování statistických dat Praha, 21. dubna 2008 Ústav informačních studií.
/v Pardubickém kraji/ Iva Svobodová, ITP PÚP v Pardubicích
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Moderní zdroj statistických informací.
Evidence obyvatel podle z.č. 133/2000 Sb., v plat. znění.
ÚZEMNÍ POHYB OBYVATELSTVA
Vývoj nezaměstnanosti, segmentace pracovního trhu
- bezprostřední souvislost se změnami po roce 1989, - rok 1992
Trh práce a politika zaměstnanosti Přednáška 8 Sociální výhody v nezaměstnanosti ve vybraných zemích EU.
Trh práce a politika zaměstnanosti
MEZINÁRODNĚPRÁVNÍ A EKONOMICKÉ POSTAVENÍ CIZINCŮ (V ČR A VE VYBRANÝCH ZEMÍCH EU) Z HLEDISKA DEMOGRAFICKÉHO VÝVOJE Ing. Mgr. Magda Uxová, DiS.
Podmínky pracovní migrace občanů třetích států do ČR PhDr. Tomáš Haišman ředitel odboru azylové a migrační politiky 1.
Základní registr obyvatel - ROB. Evidované subjekty státní občané ČR cizinci, kterým bylo vydáno povolení k trvalému pobytu na území ČR nebo povolení.
Zpráva o činnosti odboru cizinecké policie 2015.
MIGRACE.
Czech Statistical Office Na padesátém 81, Praha, Český statistický úřad odd. regionálních analýz a informačních služeb Praha Jana Podhorská.
Migrace Z latinského migratio = stěhování změna sídliště přecházením z jednoho kraje do druhého (přesídlování, stěhování) Emigrant = dobrovolný nebo sociálně.
Vnitřní trh EU, volný pohyb pracovníků - funguje bez problémů? Magda Faltová.
Dělení migrace = migrace či stěhování
JSEM OBČANEM EVROPSKÉ UNIE Učebnice od s. 14 n.. EUROOBČAN ČR je od roku 2004 členem EU Občané EU mají stejná práva a povinnosti (bez ohledu na to, ve.
CZECH STATISTICAL OFFICE Na padesátém 81, CZ Praha 10, Czech Republic STATISTIKA CIZINCŮ V REGIONECH ČR Tisková konference ČSÚ 11.
VÚPSV, v.v.i., Karlovo nám. 1, Praha 2, tel.: , Zkušenosti s pracovní imigrací v České republice Jiří Vyhlídal VÚPSV.
Prameny demografických dat Všechny prameny běžné demografické statistiky i výsledky speciálních výběrových šetření Poskytují údaje pro analýzu procesu.
Úhrada zdravotních služeb poskytnutých „migrantům“ na území ČR
Počet cizinců a zaměstnaných cizinců na území MS kraje
doc. JUDr. Jan Ondřej, CSc., DSc.
Územní pohyb obyvatelstva
DUM - Digitální Učební Materiál
MIGRACE.
Úřad práce ČR a povolování práce zaměstnancům ze zahraničí
Mezinárodní migrace Zdroj: 5
ODBOR AZYLOVÉ A MIGRAČNÍ POLITIKY
Transkript prezentace:

10. Slovenská demografická konferencia Statistika zahraniční migrace – teorie, ideály a praxe Bohdana Holá, ČSÚ (vedoucí samostatného odd. specifických statistik obyvatelstva) Kontakt: hola@gw.czso.cz, tel.: +420 27405 4073

Doporučení OSN ke statistice zahraniční migrace, 1.revize –1998 - I Země obvyklého pobytu Dlouhodobý migrant Krátkodobý migrant Taxonomie mezinárodních pohybů

Doporučení – Taxonomie mezinárodních pohybů osob

Vztah Doporučení a praxe Vyjednávací pozice statistických úřadů při implementaci Doporučení a role statistického úřadu při sběru dat Podchycení změny obvyklého pobytu Kategorie osob zahrnutých do statistiky zahraniční migrace

Vyjednávací pozice statistických úřadů Statistické úřady většinou pouze přebírají data od jiných státních institucí Kvalita dat přímo a silně závisí na kvalitě zdroje, nastavení parametrů pobytového režimu atd. Malá možnost ovlivňovat migrační politiku státu a pobytový režim cizinců Úřad druhé až třetí kategorie

Podchycení změny obvyklého pobytu Střední a východní Evropa – občané státu – pouze změna trvalého pobytu Cizinci – stav k datu a vystěhovalí – skutečná délka pobytu Cizinci – přistěhovalí – Jak lze zjistit, zda se jedná o změnu obvyklého pobytu nebo ne?

Přistěhovalí cizinci – změna obvyklého pobytu? Podle platnosti víz a povolení Dotaz na očekávanou délku pobytu Ex-post čištění a předběžné údaje o migraci a stavu obyvatelstva Kombinace Bez rozlišování (např. Německo)

Kategorie osob zahrnutých do statistiky zahraniční migrace Nesporně a bez problémů zahrnované kategorie: Pracující Osoby s volným právem usídlení Usazení v zemi Sloučení nebo vytvoření rodiny Azylanti Problematické, sporné nebo často nezahrnované kategorie Studenti Školení Pracovníci mezinárodních organizací Žadatelé o azyl Nelegální migranti

Ideály a praxe ve statistice zahraniční migrace Země B Země A Migrační tok z A do B Ideál: jeden a tentýž migrační tok je v obou zemích zaznamenán jako stejně velký

Praxe I – stěhování mezi ČR a SR

Praxe II – stěhování mezi ČR a Německem

Důvody rozdílů v podchycení migračních toků Odlišná legislativa (migrační politika, pobytový režim) Odlišná metodika (snaha o přiblížení Doporučením v rámci možností každého SÚ a země) Místo sběru dat (konzuláty, hranice, cizinecká policie, civilní obecní ohlašovna pobytu atd.) Lidský faktor Snadnější podchycení imigrace než emigrace

Důsledky I přes Doporučení řeší každý stát statistiku zahraniční migrace samostatně a jak nejlépe lze s ohledem na migrační politiku a pobytový režim státu Data o mezinárodní migraci jsou nespolehlivá Ukazatele odvozené od mezinárodní migrace jsou rovněž nespolehlivé Možné dvojí zdanění Možná neregulernost voleb do EP

Možná řešení Opuštění hranice jednoho roku (hranice 90 dní je lépe podchytitelná a je reflektovaná v zákonech většiny zemí) Nezahrnování žadatelů o azyl a podchycených nelegálních migrantů do statistik zahraniční migrace Na zahraniční migraci např. v rámci EU aplikovat principy vnitřní migrace (ustavení vazby mezi obcí předchozího a nového pobytu i přes hranice) Ustavení institutu hlavního a dalších bydlišť a navázání práv a povinností na hlavní bydliště.

Konec prezentace Děkuji za pozornost