PODZIMNÍ OBOROVÉ SETKÁNÍ EKOLOGICKÝCH NNO Krásný ztráty, Praha, 5. 11. 2013. 5.11.2013.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Činnost AKVŠ v roce 2012 Marta Machytková Bibliotheca academica 2012
Advertisements

Aktuální proces přípravy programového období 2014+
Co pro obce i kraje chystá Operační program Životní prostředí?
Budoucnost hospodaření s komunálními odpady Dr. Ing. Lubomír Chytka ředitel odboru odpadů MŽP.
1 Stavební kameny Národního akční plánu pro energii z obnovitelných zdrojů Euroenergy, spol. s r. o
Evropský rok dobrovolnictví • Evropský rok dobrovolných činností na podporu aktivního občanství (ERD) je tematickým rokem vyhlášeným pro všechny členské.
Budoucnost odpadového hospodářství z pohledu Ministerstva životního prostředí XII. Celostátní finanční konference “Pokles ekonomiky a dopad na hospodaření.
Českomoravská záruční a rozvojová banka a evropské peníze.
Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
Finanční možností svépomocných skupin
MK Vodoprávní aktuality Příprava nového občanského zákoníku Medlov – prosinec 2008 Vláda schválila (usnesení č. 510 z ) Sněmovní tisk čtení.
Samospráva venkovských obcí v komplexu veřejné správy.
Činnost Celostátní sítě pro venkov v České republice.
Aktéři udržitelného rozvoje Zapojování aktérů a sociální aspekty UR.
Implementace Aarhuské Úmluvy Alena Dodoková, Zelený kruh.
Aktivity města v oblasti ovzduší Ing. Petr Kajnar 4. prosince 2012 Statutární město Ostrava
Ministerstvo obrany Inspekce ministra obrany
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Company LOGO Konference „Modernizace veřejné správy 2007 – 2013“, Plány v oblasti zefektivňování veřejné správy Ministerstvo vnitra ČR.
Sdružení podnikatelů v teplárenství Seminář: Odpady a obaly Energetické využití – odpady v teplárenství Ing. Martin Háje, Ph.D. ředitel výkonného.
Územní plán Prahy: Jaká je situace? Martin Skalský / Vendula Zahumenská Praha  listopad 2013.
Energetika a stavebnictví Územní energetická koncepce Mezinárodní konference ABF P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Celostátní síť pro venkov
Pracovní skupina Dopravní politika Dopravní sektorové strategie 2. fáze.
PŘETRVÁVÁ KRIZE VE STAVEBNICTVÍ? 1 Přetrvává krize ve stavebnictví? Praha, Žofín, 7. října 2014 Ing. Jiří Koliba náměstek ministra pro stavebnictví.
PPP – aktuální vývoj v ČR 28. září 2005 Julie Leitgebová, PPP Centrum.
Můžou nás vybagrovat? Lukáš Matějka Arnika – Centrum pro podporu občanů StreetRadio, Praha října 2011.
Nový zákon o ochraně ovzduší. Schválen Poslaneckou sněmovnou ČR dne 10. února 2012 Projednán Senátem ČR dne 15. března 2012 a vrácen Poslanecké sněmovně.
Jarní oborové setkání nevládních ekologických NNO 2011.
Připravované výzvy Lucie Pudivítrová odbor fondů EU, MŽP.
Svaz měst a obcí České republiky a zákon o rozpočtovém určení daní Ing. Oldřich Vlasák předseda.
Zelený kruh – střešní organizace českých ekologických NNO Alena Dodoková Kateřina Ptáčková.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
Cena za podporu místní demokracie S o u t ě ž O LIDECH S LIDMI.
Podpora přípravy projektů NNO pro příští programovací období 2007 – 13 Chceme zpracovat takové projekty NNO, jejichž cíle jsou společné více organizacím.
Environmentální vzdělávání, výchova a osvěta v Pardubickém kraji v roce 2010.
Cena za podporu místní demokracie S o u t ě ž O LIDECH S LIDMI.
Národní síť Zdravých měst ČR Místní Agenda 21 Brno, NKQ, 20. února 2013.
Úmluva primátorů a starostů v podmínkách ČR Yvonna Gaillyová Ekologický institut Veronica Seminář NSZM, Praha,
Setkání informačních center Zlínského kraje Vizovice
Zpráva o činnosti SK RVŠ 5. sněm RVŠ, 20. června 2013 Studentská komora Rady VŠ ve stálém zasedání
Místní Agenda 21 podpora místní udržitelnosti Ing. arch. Marie Petrová Praha, 23. března 2012.
Účast veřejnosti při naplňování Karpatské úmluvy Setkání se zástupci krajů Barbora Šafářová Ústav pro ekopolitiku, o.p.s.
Internetizace knihoven Vít Richter Národní knihovna ČR
PSI a rozvoj IS J. Svoboda, MV ČR, OIVS. Národní konference – Praha 23. ledna 2008 Úvod Zákonná úprava Hodnocení stavu Veřejné informační služby Závěr.
28. listopadu 2011, Brno ELSA European Land and Soil Alliance Evropský svaz ochrany půdy Seminář - inovace v regionech.
Integrovaná prevence a omezování znečištění (IPPC) v České republice
Komunikace se členskými organizacemi Kateřina Vondrášová pro
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
SLOŽENÍ PŘEDSTAVENSTVA Ivan Plicka předseda Pavel Hnilička 1. místopředseda Jaroslav Šafer 2. místopředseda.
Hospodářský registr Ing. Jiří Pavlíček Konference ISSS 2006 Hradec Králové, 4. dubna 2006.
Organizační zabezpečení práva životního prostředí JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
Program ESPON 2013 Témata aktuální výzvy Národní informační den Ministerstvo pro místní rozvoj ČR 21. února 2011.
PLÁN ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ KARLOVARSKÉHO KRAJE 2016 – 2025 Vyhodnocení koncepce z hlediska vlivů na životní prostředí a veřejné zdraví Mgr. Alena Kubešová,
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
zelená linka: Dočerpání OPŽP & představení nového OPŽP Seminář OPŽP pro potenciální žadatele.
S DRUŽENÍ MÍSTNÍCH SAMOSPRÁV Nevládní a politická organizace s celostátní působností, která sdružuje a hájí zájmy obcí a měst v ČR Vznik na počátku 2008.
Národní síť Zdravých měst ČR Zdravotní plán města.
Aktuální stav přípravy programového období František Kubeš odbor regionální politiky Ministerstvo pro místní rozvoj ČR RSK Pardubického.
Dotační programy v období DRAHOSLAV CHUDOBA, DABONA s.r.o. 1.
Neziskový sektor jako partner. Národní úroveň Pracovní skupina „NNO a regionální rozvoj“ - otevřená platforma NNO na národní úrovni - téma: regionální.
FSS MU 2. dubna 2012 Neziskový sektor v České republice a partnerství.
Vyhlášené programy v roce 2016/2017
Postavení PS ve struktuře orgánů Rady vlády pro udržitelný rozvoj
ELSA European Land and Soil Alliance Evropský svaz ochrany půdy
Nový zákon o ochraně ovzduší
Liberecký kraj a nestátní neziskové organizace
Aktuální informace z odpadového hospodářství
Spolupráce, vzájemná očekávání, ovlivňování legislativního prostředí
Transkript prezentace:

PODZIMNÍ OBOROVÉ SETKÁNÍ EKOLOGICKÝCH NNO Krásný ztráty, Praha,

Informace o členech Oborové platformy: zvyšujeme povědomí * zapojujeme veřejnost * hájíme zájmy členů * rozvíjíme sektor * posilujeme spolupráci 2 Aktuality z Oborové platformy ekologických NNO 111 členů

zvyšujeme povědomí * zapojujeme veřejnost * hájíme zájmy členů * rozvíjíme sektor * posilujeme spolupráci 3 Zelený banner

Burza výzkumných témat Společný prostor pro sdílení nabídek prakticky zaměřených aplikovaných výzkumů a poptávek po nich zvyšujeme povědomí * zapojujeme veřejnost * hájíme zájmy členů * rozvíjíme sektor * posilujeme spolupráci 4

• – Zelené střechy ve městech – povídání s Josefem Vokálem • – Zhasni, chci spát aneb, když se zhasnout nedaří – Science café •Prosinec – Očkování – záchrana lidstva nebo skryté nebezpečí? • – Ochrana alejí pro rozvoj regionů (ZK + Arnika), Uherské Hradiště • – Vánoční večírek pražských ekologických organizací •Prosinec – Biopaliva (ZK + Glopolis), Olomouc •Leden – Konference k příručce „Účast veřejnosti při čerpání EU fondů“ (ZK + CDE), Praha zvyšujeme povědomí * zapojujeme veřejnost * hájíme zájmy členů * rozvíjíme sektor * posilujeme spolupráci 5 POZVÁNKY

Noví zástupci v komisích a pracovních skupinách zvyšujeme povědomí * zapojujeme veřejnost * hájíme zájmy členů * rozvíjíme sektor * posilujeme spolupráci 6 Monitorovací výboryZástupceOrganizace Monitorovací výbor Programu Zelená úsporám Jan Bárta Centrum pasivního domu - Tomáš ŠtayrTomáš Štayr- zástupce Ecoinstitut Aktuální seznam a kontaktní údaje na zástupce najdete zde:

zvyšujeme povědomí * zapojujeme veřejnost * hájíme zájmy členů * rozvíjíme sektor * posilujeme spolupráci 7 Ondřej Pašek (CEE Bankwatch) Edvard Sequens (Calla - Sdružení pro záchranu prostředí) Novinky z pracovních skupin pro přípravu EU fondů a skupiny pro dialog o hlubinném úložišti

•Vyvlastňování pro účely těžby •Státní energetická koncepce a Státní surovinová politika •Opětovné snížení poplatků za zábor zemědělské půdy •Zákon o NP Šumava (?) •Odpadová politika a ochrana ovzduší •Stav výzvy oborové platformy ministrovi životního prostředí k odpadům •Zpráva o stavu životního prostředí 2012 •Průhlednost bez elitářství a zbytečné byrokracie (prováděcí zákony k Občanskému zákoníku zvyšujeme povědomí * zapojujeme veřejnost * hájíme zájmy členů * rozvíjíme sektor * posilujeme spolupráci 8 Aktuality z Legislativního centra EKOLOGICKÁ LEGISLATIVA

Výstupy Zeleného kruhu: •Vysvědčení ministra Chalupy a vlády premiéra Nečase •Poslanecká rosnička 2013 a souhrnné hodnocení hlasování Sněmovny •Web •Prezentace výstupů na předvolebních besedách (např. beseda STUŽ) •Předvolební články v LN, Ekolistu, Deníku Referendum a další zvyšujeme povědomí * zapojujeme veřejnost * hájíme zájmy členů * rozvíjíme sektor * posilujeme spolupráci 9

ZK bude monitorovat: •Recyklace komunálního odpadu (novela vládního nařízení o Plánu odpadového hospodářství), jaro 2014, ex-ante EU fondů •Státní energetická koncepce, jaro 2014, ex-ante EU fondů •Surovinová politika ČR – otázky spaloven odpadu, limity těžby, vyvlastňování, těžba uranu a zlata, jaro 2014, ex-ante EU fondů •Aktualizace Politiky územního rozvoje – kanál D-O-L, úložiště jaderného odpadu, dálnice, 2014 ZK bude pracovat aktivně: •Infringement EIA a závěry ACCC – otázky definice účasti, judikatury účasti, územního plánování, listopad 2013 – 2014, ex-ante EU fondů •Zákon o statusu veřejné prospěšnosti zvyšujeme povědomí * zapojujeme veřejnost * hájíme zájmy členů * rozvíjíme sektor * posilujeme spolupráci 10 Aktuality z Legislativního centra CO NÁS ČEKÁ V ROCE 2014? (1/2)

ZK bude monitorovat: •Zákon o ochraně ovzduší – kontrola domácích topenišť, peníze jednomu kraji •Senátní nebo vládní novela zákona o odpadech – poplatek za skládkování •Horní zákon – znovuzavedení vyvlastňování kvůli těžbě uhlí •Zákon o ochraně půdy – zpoplatnění záborů půdy, výjimky, kvalita půdy •Zákon o NP Šumava •Zákon o podporovaných zdrojích energie – net-metering, dotace jádru •Zákaz průzkumu a těžby břidlicových plynů •Účast obcí na rozhodování o jaderném úložišti •Zákon o informacích aj. v návaznosti na Rekonstrukci státu ZK bude pracovat aktivně: •Kompetenční zákon – zrušení MŽP či MMR, slučování apod. zvyšujeme povědomí * zapojujeme veřejnost * hájíme zájmy členů * rozvíjíme sektor * posilujeme spolupráci 11 Aktuality z Legislativního centra CO NÁS MOŽNÁ JEŠTĚ ČEKÁ V ROCE 2014? (2/2)

Základní informační servis – výběr z informací o změnách klíčové legislativy životního prostředí a NNO, změny na MŽP, financování NNO Servis spojený s advokační činností – síťování mezi členy Zeleného kruhu, pomoc s tvorbou připomínek, rady ohledně vedení a načasování politických kampaní a oslovování cílových skupin zvyšujeme povědomí * zapojujeme veřejnost * hájíme zájmy členů * rozvíjíme sektor * posilujeme spolupráci 12 Nabídka Legislativního centra pro Oborovou platformu

Nový Občanský zákoník a doprovodné zákony: •Změny pro o.s. a o.p.s. •Rejstřík o.s. •Daňové úlevy pro NNO •Status veřejné prospěšnosti neschválen ZK prosazuje aktivně: •Co nejnižší administrativní zátěž NNO •Vydělit agendu o. s. z MV •Nepřipustit snížení daňových benefitů NN O zvyšujeme povědomí * zapojujeme veřejnost * hájíme zájmy členů * rozvíjíme sektor * posilujeme spolupráci 13 Aktuality z Legislativního centra LEGISLATIVA NNO

•Evropská Komise (EK) na jaře zahájila s ČR řízení kvůli porušování směrnice EIA (infringement) •EK vyčítá nedostatečnou účast veřejnosti v územní a stavební řízení, a zejména nedostatečný přístup NNO k soudům •Problém se intenzivně řeší na úrovni ministerstev, hrozí zastavení peněz na infrastrukturní projekty •Pravděpodobná novela zákonů - sledujeme •Potenciální riziko: spolu s naplněním požadavků EK hrozí omezení účasti v jiných oblastech, kde to EK nebude vadit zvyšujeme povědomí * zapojujeme veřejnost * hájíme zájmy členů * rozvíjíme sektor * posilujeme spolupráci 14 Aktuality z Legislativního centra ÚČAST VEŘEJNOSTI NA ROZHODOVÁNÍ

Možnosti zapojení 1) Pracovní skupina k účasti (kontakt: 2) Příklady dobré praxe (kontakt: 3) Web: (kontakt: zvyšujeme povědomí * zapojujeme veřejnost * hájíme zájmy členů * rozvíjíme sektor * posilujeme spolupráci 15 Aktuality z Legislativního centra ÚČAST VEŘEJNOSTI NA ROZHODOVÁNÍ

Děkujeme za pozornost! zvyšujeme povědomí * zapojujeme veřejnost * hájíme zájmy členů * rozvíjíme sektor * posilujeme spolupráci 16