Konference k otázkám integrace mládeže migrantů v České republice v rámci EU projektu iYouth úterý 4. prosince 2012, 9:30 – 16:00 Ministerstvo vnitra Projekt.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
MLÁDEŽ V AKCI Cíle programu  Podpora aktivního občanství mladých lidí  Rozvoj solidarity a tolerance mezi mladými lidmi  Posílení vzájemného.
Advertisements

Mgr. Dagmar Fialová Asociace muzeí a galerií České republiky
Prezentace výstupů z odborné stáže ve Zvoleně
Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR
Spolupráce se vzdělávacími institucemi. Projekt iYouth – Modely integrace a prevence sociálního vyloučení: podpora migrantské mládeže je spolufinancován.
Dramacentrum jako služba komunitě a veřejnosti Pavel Němeček Konference Olomouc
Význam mezinárodního dobrovolnictví pro rozvoj jednotlivce a otevřené společnosti Uznávání neformálního vzdělávání, Praha Robin Ujfaluši, ředitel.
Dotační možnosti pro obce a města
© Interface Wien GmbH Interface Wien GmbH Vítejte v Interface Wien!
LLP Comenius Evropská jazyková cena Label Petr Chaluš.
Plán rozvoje sociálních služeb Milevsko Ing. Michaela Švehlová Tato akce byla financována Evropskou unií, státním rozpočtem České republiky a Jihočeským.
1 Grantové schéma Vyrovnávání šancí žen a mužů Národní vzdělávací fond.
PREZENTACE KA 7 KONFERENCE PROJEKTU ITP ITP Ing. Jaromír Čáp, Národní vzdělávací fond, o.p.s. Velké Karlovice, Institut Trhu Práce.
Rozdíly a interakce veřejné služby a dobrovolnické služby Mgr. Petr Beck Odbor rodiny a dávkových systémů Ústí nad Labem
„Jekhetanes“ aneb spolu Sophia Dvořáková. KDO JSME? Šance pro Tebe je nestátní nezisková organizace. Šance pro Tebe působí v Pardubickém kraji, sídlo.
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Konference Dobrovolnictví v obci – jak na to? Soběslav, října 2013 Akce je součástí projektu NSZM ČR „Dobrovolnictví a veřejná služba v obci -
ZVYŠOVÁNÍ KVALITY VZDĚLÁVÁNÍ MIMOŘÁDNĚ NADANÝCH DĚTÍ NA 1. STUPNI ZŠ
Projekt „Provoz Center na podporu integrace cizinců VI.“ je spolufinancován z prostředků Evropského fondu pro integraci státních příslušníků třetích zemí.
Jako příklad uznávání neformálního vzdělávání Ing. Petra Nakládalová, ČNA Mládež YOUTHPASS.
MLÁDEŽ V AKCI Největší evropský grantový program na podporu neformálního volnočasového vzdělávání mládeže.
Monitoring dalšího vzdělávání
Pracovní skupina III Osoby v krizi a osoby ohrožené sociálním vyloučením.
MEZINÁRODNÍ SROVNÁVACÍ STUDIE Produkt RP Podpora Romů v Praze.
Studie v rámci projektu „ELCI“ Integrační přínos migrantských organizací Projekt ELCI je spolufinancován Evropskou komisí z programu EIF pro integraci.
Národní tematická síť F NTS F – národní tematická sít F Ing. Václav Götz 19.listopadu 2007.
Prevence rizikového chování a situace v Moravskoslezském kraji
MIGRACE.
Zdokonalování systému celoživotního vzdělávání v oblasti pedagogické, psychologické a výchovné péče o děti se sociokulturním znevýhodněním Arteterapie.
YOUTHPASS Akce 1.1 – Výměny mládeže (organizátorům)
Dům zahraničních služeb Vypracovala: Eva Jermanová.
Integrace migrantů na lokální úrovni
Projekt Brno-Zdravé město přínos občanům v rámci veřejné správy
PAS MLÁDEŽE Akce 1.1 – Výměny mládeže (organizátorům)
Komunitní a otevřená škola
Informační a poradenské centrum v Havlíčkově Brodě a spolupráce s veřejnými knihovnami Modelový program podpory slaďování profesního a rodinného života.
Interkulturní práce a slovník roku Mladý Jeroným, Jana Vlastníková.
Národní síť Místních akčních skupin České republiky, o.s. Litoměřice Ing. Jiří Krist.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Půl na půl – rovné příležitosti žen a mužů Vzdělávání zaměstnavatelů v oblasti rovných příležitostí žen a mužů TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM.
PROJEKT „Integrace sociálně znevýhodněných občanů mikroregionu Prachaticko se zaměřením na začlenění klientů smíšeného Azylového domu v Husinci na trh.
Zapojení se do "evropských" procesů a diskusí o sociálním začleňování Sociální inkluze ve světle současného vývoje a nového programovacího období Seminář.
Prevence sociálně patologických jevů a MŠMT
Komunitní centrum Amaro Phurd - Pražská
Sociální zemědělství Nová možnost sociálního podnikání
Naše zkušenosti a výsledky v dosavadní projektové činnosti v oblasti řešení problémů nezaměstnanosti a podpory uchazečů o zaměstnání uplatnit se na.
Podpora sociálního začleňování a boj proti chudobě
Vzdělání a vzdělanost a podpora zaměstnanosti
Role koordinačních skupin komunitního plánování v prorodinné politice Konference k zahájení projektu „Od analýz ke koordinaci sociálních služeb v Děčíně“
Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2011 setkání RRLZ,
Rodinná politika v Jihomoravském kraji Rodinná politika v centru pozornosti krajů a obcí ( Jihlava – konference)
OBLASTNÍ CHARITA MOST NÍZKOPRAHOVÉ ZAŘÍZENÍ PRO DĚTI A MLÁDEŽ ZASTÁVKA DUCHCOV.
MAS CÍNOVECKO o.p.s., organizační složka MAS CÍNOVECKO - LEADER Podpora sociální soudržnosti na území místního partnerství v programovém období
VÝMĚNA ZKUŠENOSTÍ S REALIZACÍ PROJEKTŮ OP VK SEMINÁŘ.
Možnosti mládeže v zahraničí 6. listopadu 2008 Škola ekonomiky a cestovního ruchu Sdružení na podporu mezinárodního přátelství „Slunce“, o. s.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
THE GRASSROOTS WOMEN´S INTERNATIONAL ACADEMY SÍŤ MATEŘSKÝCH CENTER o.s. Pečeť kvality Rut Kolínská
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
SETKÁNÍ ŘÍDÍCÍHO VÝBORU MAP vzdělávání ORP ŠUMPERK Mgr. Ivana Hanáková, Mgr. Martin Kuchtík.
Kvalita života Chybí zázemí pro setkávání lidí Chybí setkávání a společně trávený čas lidí, jako prostředek komunikace, posilování sociálních vazeb atd.
Možnosti mezinárodní spolupráce v mateřských školách Národní konference Erasmus+/eTwinning 13. – , Zámek Štiřín.
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Sdružení AMIGA - Agency for Migration and Adaptation
Bohemia EU Planners, s.r.o. PhDr. Vendulka Raymová
Subjekty a objekty veřejných politik
MIGRACE.
Konflikt, koření života
Liberecký kraj a nestátní neziskové organizace
Mabistrát hlavního města Prahy
Co je program Mládež v akci?
Transkript prezentace:

Konference k otázkám integrace mládeže migrantů v České republice v rámci EU projektu iYouth úterý 4. prosince 2012, 9:30 – 16:00 Ministerstvo vnitra Projekt iYouth Modely integrace a prevence sociálního vyloučení: podpora migrantské mládeže

Partneři projektu iYouth •Koordinátor evropského projektu •IOM – International Organization for Migration (Mezinárodní organizace pro migraci) Helsinky a mise IOM Praha, Vídeň, Marseille a Varšava. •Neziskové organizace pracující s mládeží a migranty •Česká republika: META o. s. •Rakousko: Interface Wien GmbH •Finsko: Kanava •Francie: ADRIC •Polsko: Arménská kulturní asociace a Nadace Naše Šance - Nash Vybir •Institucionální partneři •Česká republika: OAMP Ministerstva vnitra •Rakousko: Rakouská Národní rada mládeže •Finsko: Odbor mládeže, Magistrát Helsinky •Francie: Ministerstvo mládeže a Ministerstvo vnitra •Polsko: Magistrát města Varšavy

Finanční zdroje projektu •Tento projekt je spolufinancován z Evropského fondu pro integraci státních příslušníků třetích zemí •V České republice je spolufinancován Odborem azylové a migrační politiky Ministerstva vnitra

Cíle projektu iYouth •Posilovat kapacity organizací pracujících s mládeží a migranty tak, aby byly lépe schopné podpořit integraci cílové skupiny a působit preventivně proti sociální exkluzi mladých migrantů. –Proces peer review a zahraniční zkušenosti a nejlepší praxe –Nejlepší integrační modely pro práci s cílovou skupinou –Webová platforma –Workshopy budování kapacit neziskových organizací (často tzv. migrantských organizací nebo neformálních uskupení či jednotlivců)

Cíle projektu iYouth •Zvýšit povědomí o práci jednotlivých aktérů pracujících buď s mládeží, nebo s migranty nebo mládeží – migranty o dalších organizacích, uskupeních, institucích na lokální, národní, ale i evropské úrovni. –Networking –Konference 4. prosince 2012 –Konference v únoru 2013 v Bruselu na evropské úrovni

Imigrační kontext v Evropě •Prudký nárůst počtu imigrantů v uplynulých letech ve všech velkých evropských městech •Vídeň: 20 % obyvatel pochází přímo z cizích zemí a u 44 % je alespoň jeden z rodičů cizincem. •V Portugalsku ještě na počátku devadesátých let 20. století žilo pouze kolem sta tisíc imigrantů, v současnosti je to téměř půl milionu lidí, tj. v zemi došlo během dvaceti let k nárůstu imigrantů o 400 %. •Amsterodam: přistěhovalci tvoří dokonce 51 % obyvatel (alespoň jeden z rodičů se narodil v zahraničí), v některých částech města žije přibližně 80 % přistěhovalců •Hamburk: přibližně 50 % dětí mladších pěti let ve městě je z rodin s imigrační historií. •Ve všech evropských městech došlo k obrovskému nárůstu počtu mladých lidí s imigrační historií (2. a 3. generace migrantů)

Integrační kontext v Evropě •Nutnost zabývat se otázkami integrace •Integrace •Diverzita •Participace •Sociální koheze •Soužití

Integrační kontext mládež migranti Pochopení mladých migrantů •Specifické potřeby vyplývající z životních zkušeností a vlastní kulturní, náboženské a etnické zkušenosti. •Každý jedinec má své potřeby, prožitky, sny a dovednosti.

Integrační kontext mládež migranti Zapojování mladých migrantů •účast migrantů na životě společnosti •integrace do místních komunit, která působí jako prevence izolace a vyloučení •aktivní zapojení mladých migrantů do různých aktivit a akcí podporuje integraci •mladí migranti se seznámí s lidmi ve svém okolí, s místními zvyky a kulturou •aktivní účast boří bariéry, podporuje vzájemné pochopení a posiluje

Integrační kontext mládež migranti •Posilování postavení mladých migrantůPosilování postavení mladých migrantů •posilovat postavení mladých migrantů prostřednictvím zlepšování jejich informovanosti o právech, povinnostech •zlepšování informovanosti o dostupných příležitostech a dále prostřednictvím nabídky nových informací a dovedností, které mají mládeži poskytnout představu o možnostech zapojení dospělých lidí do společnosti.

Kontext České republiky •Organizace pracující s: •Mládeží •Migranty •Mládeží – migranty •Aktéři: institucionální partneři – ministerstva, krajské úřady, městské části, neziskové organizace, neformální uskupení, nízkoprahová zařízení, volnočasové kluby, jednotlivci, pedagogové, aktivní migranti aj.

Kontext České republiky •Zjištění potřeb cílové skupiny a jejich reflexe na institucionální úrovni, v dotačních programech •Podpora vzdělávání migrantské mládeže –Formální vzdělávání. Jazykové vzdělávání a podpora pedagogů. Informace o cílové skupině po absolvování povinné školní docházky. Střední školství. •Sociální začlenění mládeže migrantů a neformální vzdělávání –Problémy v sociálním začlenění a možnosti podpory. Volnočasové kluby, nízkoprahová zařízení – role v prevenci sociálního vyloučení. •Informovanost migrantské mládeže o dostupných službách •Networking na lokální, národní, evropské úrovni mezi organizacemi a institucemi poskytujícími služby relevantní pro migrantskou mládež •Spolupráce mezi různými partnery působícími v oblasti mládeže nebo migrace •Zapojení a aktivizace migrantské mládeže v různých aktivitách a vedení

Děkuji za pozornost. Marie Říhová IOM Praha