HALOGENY.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název šablony: Inovace v chemii52/CH10/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: HALOGENY Autor: Mgr. Eva.
Advertisements

ODDĚLOVÁNÍ SLOŽEK ZE SMĚSÍ
Nekovy DOPORUČENÁ STRÁNKA:
Halogeny – prvky VII.A skupiny
Halogeny. Zástupci: F – fluor F – fluor Cl – chlor Cl – chlor Br - brom Br - brom I – jod I – jod Skupina s podobnými chemickými vlastnostmi Skupina s.
Halogeny.
Halové prvky Halogeny.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál objasňuje žákům pojem deriváty uhlovodíků, blíže.
KYSELINY.
17 skupina.
Halogeny Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o chemických výpočtech Autor Ing. Lenka Kalinová JazykČeština Očekávaný výstup Žák přečte chemické.
Nekovy a polokovy Chemie 8. třída.
HALOGENY.
VZÁCNÉ PLYNY & HALOGENY
ČÁSTICOVÉ SLOŽENÍ LÁTEK
Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o kovech, nekovech a polokovech Autor Ing. Lenka Kalinová JazykČeština Očekávaný výstup Rozpozná.
POLOKOVY.
KOVY.
Mgr. Ivana Blažíčková Základní škola a Mateřská škola Nymburk, Tyršova 446 EU-ICT-Ch-8-02.
Skupenství látek.
Halogeny Mgr. Helena Roubalová
Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o ohni
SOLI KYSLÍKATÝCH KYSELIN
HALOGENY Prvky 17. (VII.A) skupiny.
Chemická vazba.
Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o hydroxidech  Autor Ing. Lenka Kalinová Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žák porovná vlastnosti.
Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o kyselinách Autor Ing. Lenka Kalinová JazykČeština Očekávaný výstup Žák porovná vlastnosti.
ZÁSADY - HYDROXIDY.
OPAKOVÁNÍ UČIVA 8. ROČNÍKU
Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o kyselinách Autor Ing. Lenka Kalinová JazykČeština Očekávaný výstup Porovná vlastnosti a použití.
Halogeny Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 5
Halové prvky /halogeny/
KYSLÍK.
HALOGENIDY.
Směsi.
CHEMICKÉ REAKCE A ROVNICE
Zástupci prvků skupin RZ
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: květen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
H A L O G E N Y.
VODÍK.
Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o oxidech
VZDUCH.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
RZ Prvky 1. Halogeny. Zástupci: F – fluor F – fluor Cl – chlor Cl – chlor Br - brom Br - brom I – jod I – jod Skupina s podobnými chemickými.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice AUTOR: RNDr. Adéla Lipšová NÁZEV: VY_52_INOVACE_01_OPAKOVÁNÍ ZNALOSTÍ 8. TŘÍDY (1.ČÁST) TÉMA: OPAKOVÁNÍ ZNALOSTÍ.
Halogeny. Jsou to prvky VII.A skupiny Patří k nim: fluor F, chlor Cl, brom Br, jod I Kolik mají valenčních elektronů?
HALOGENY FLUOR, CHLOR, BROM, JOD.
HALOGENY. Prvky 17. skupiny periodické soustavy prvků (mají 7 valenčních elektronů) Mezi halogeny patří: FLUOR CHLOR BROM JOD Vlastnosti halogenů: Jsou.
NEKOVY - HALOGENY chemie 8. ročník HALOGENY – HALOVÉ PRVKY prvky VII.A skupiny (17) F, Cl, Br, I jsou velmi reaktivní - vyskytují se pouze ve sloučeninách.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 8 Autor: Mgr. Radek Martinák NEKOVY - halogeny O N Rn kyslík dusík vzácné plyny vodík He Ar Ne Xe Kr.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiří Hajn Název DUM: VY_32_Inovace_ – Halogeny Název sady: Chemie – 8. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. roč. Název materiálu VY_32_INOVACE_02_Halogeny Autor Melicharová Jana.
ANOTACE: MATERIÁL JE URČEN PRO ŽÁKY 8. ROČNÍKU A SLOUŽÍ K VÝKLADU NOVÉHO UČIVA. VY_32_INOVACE_CH.8.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr.
Halogeny Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785, financovaného.
Vzdělávací oblast/obor: Člověk a příroda/Chemie
Základní škola M.Kudeříkové 14, Havířov-Město, příspěvková organizace
Zástupci prvků skupin RZ
Halogeny Obr. 1 fluor Obr. 2 chlor brom jod
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
VY_52_INOVACE_08 Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice, okres Náchod cz. 1.07/1.4.00/ „Blíže k přírodním vědám“ Mgr. Markéta Ulrychová  
Čtyřsměrka – příbuzenské vztahy
AUTOR: Mgr. Gabriela Budínská NÁZEV: VY_32_INOVACE_7B_17
Autor: Stejskalová Hana
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Eduard Šram
Halogény Prvky VII.A podskupiny.
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a příroda, Chemie, Halogeny Autor: Ing. Světlana Hřibalová Název.
Halogeny VII. A fluor chlor brom jod.
Nekovy Halogeny VII. A skupina vlastnosti: tvoří anionty
Transkript prezentace:

HALOGENY

Autor: Mgr. Magdaléna Čížková

Anotace : Prezentace shrnuje učivo vzduch pro žáky 8. třídy. Materiál lze použít v přímé výuce, pro opakování učiva a k procvičení. Autor: Mgr. Magdaléna Čížková Jazyk: Čeština Datum vytvoření: listopad 2011 Očekávaný výstup: žák zařadí vzduch do různorodých směsí, zná složení vzduchu Speciální vzdělávací potřeby: žádné Klíčová slova: halogeny, chlor, fluor, brom, jod Druh učebního materiálu: prezentace Druh interaktivity: osmisměrka Cílová skupina: Žák Stupeň a typ vzdělávání: základní vzdělávání - druhý stupeň Typická věková skupina: 13 - 15 let

HALOGENY prvky VII.A skupiny PSP velmi reaktivní prvky barevné tvoří dvouatomové molekuly chlor, fluor brom, jod

CHLOR – Cl2 žlutozelený plyn jedovatý dráždí sliznice velmi reaktivní vyrábí se rozkladem roztoku NaCl stejnosměrným proudem používá se k výrobě plastů, HCl, bělení papíru, dezinfekci vody

FLUOR – F2 nazelenalý plyn explozivně reaguje téměř se všemi prvky jedovatý má největší elektronegativitu

BROM –Br2 Tmavohnědá těžká kapalina Rychle se vypařuje Jedovatý Poškozuje pokožku a oči

JOD – I2 tmavofialová, pevná, krystalická látka nezbytný pro správný vývoj a růst organismu roztok s alkoholem se používá ve zdravotnictví jako dezinfekce vyrábí se z mořských řas

OSMISMĚRKA CH F R E O N Y H L J D A K V M Ť I S C U T G X Ě Í Z CHLOR, FREONY, CHEMIE, KYSELINA,JOD, CHLOROVODÍK, OLOVO, KOV, HYDROXID, RTUŤ, FILTRACE, TEFLON, VZDUCH, SMĚS, SAVO, SKLO, DAR, NIKL

OSMISMĚRKA CH F R E O N Y H L J D A K V M Ť I S C U T G X Ě Í Z

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Magdaléna Čížková