Chemické reakce Mgr. Helena Roubalová

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Chemické reakce a teplo
Advertisements

Výpočet hmotnosti chemických látek z chemických rovnic
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
NÁZEV ŠABLONY: INOVACE V CHEMII 52/CH21/ , VRTIŠKOVÁ VZDĚLÁVACÍ OBLAST: ČLOVĚK A PŘÍRODA NÁZEV VÝUKOVÉHO MATERIÁLU: CHEMICKÉ DĚJE A REAKCE AUTOR:
Chemické reakce I. díl Rozdělení reakcí podle druhu přeměny
Faktory ovlivňující rychlost chemické reakce
Druhy chemických reakcí
Neutralizace Mgr. Helena Roubalová
Reakce anorganické Chemie I
CHEMICKÉ REAKCE.
Typy chemických reakcí
Faktory ovlivňující průběh chem. reakce
Soli Při vyslovení slova sůl se každému z nás vybaví kuchyňská sůl - chlorid sodný NaCl. V chemii jsou však soli velkou skupinou látek a chlorid sodný.
CHEMICKÉ REAKCE.
Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o chemických reakcích Autor Ing. Lenka Kalinová JazykČeština Očekávaný výstup Aplikuje poznatky.
Změny při chemických reakcích
Chemický děj.
Vlivy na rychlost chemických reakcí
CHEMICKÁ ROVNICE A CHEMICKÁ REAKCE
Chemický děj 1. Klasifikace chemických reakcí 2. Chemické rovnice 3
Redoxní reakce Reakce, při kterých probíhá současně REDukce a OXidace chemických látek.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_34.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: říjen 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
Chemická reakce Mgr. Jakub Janíček VY_32_INOVACE_Ch1r0120.
Reakce anorganické chemie II.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Chemická reakce, chem. rovnice
Chemická reakce a její rovnice
Chemické reakce Materiál je určen k bezplatnému používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další používání.
Chemická reakce a její rovnice
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_139_Druhy chemických reakcí AUTOR: Igor Dubovan ROČNÍK, DATUM:
Výpočet hmotnosti chemických látek z chemických rovnic
Chemický děj Chemie Autor: Ing. Šárka Psíková
Jméno autoraMgr. Eva Truxová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablony V/2 Inovace.
Jak vznikají soli.
Zákon zachování hmotnosti Mgr. Helena Roubalová
CHEMICKÁ VAZBA řešení molekulách Soudržná síla mezi atomy v ………………..
Ch_006_Chemické reakce_Skladné Autor: Vladimír Bělín Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ Název.
Dopočítávání rovnic I. Mgr. Radovan Sloup
AUTOR: Ing. Ladislava Semerádová
EXOTERMICKÉ A ENDOTERMICKÉ REAKCE
ZÁKON ZACHOVÁNÍ HMOTNOSTI, CHEMICKÁ REAKCE
1) Podmínka zachování druhu atomů - Na levé i pravé straně chemické rovnice nesmí chybět žádný druh atomů reagujících látek, může však být obsažen v látce.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
REDOXNÍ REAKCE Chemie 9. ročník
Chemický děj a jeho zápis
Ch_015_Klasifikace chemických reakcí Ch_015_Chemické reakce_Klasifikace chemických reakcí Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice,
Výpočet hmotnosti chemických látek z chemických rovnic Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu.
Ch_018_Faktory ovlivňující rychlost chemické reakce Ch_018_Chemické reakce_ Faktory ovlivňující rychlost chemické reakce Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola:
ZŠ Benešov, Jiráskova CHEMIE Vlivy na rychlost chemických reakcí – 8.ročník Mgr. Jitka Říhová.
CHEMICKÉ REAKCE © Mgr. Petra Vojtěšková, Mgr. Irena Plucková, Ph.D.
Chemické reakce. Chemická reakce je děj, při kterém z výchozích chemických látek vznikají jiné chemické látky. Výchozí chemické látky = REAKTANTY Vzniklé.
Základní škola M.Kudeříkové 14, Havířov-Město, příspěvková organizace Projekt: Tvorba inovativních výukových materiálů Šablona: „Přírodní vědy“ Předmět:
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
EU peníze středním školám
TEPLO A PALIVA. TEPLO A PALIVA TEPLO – typy chemických reakcí endotermická reakce = reakce, při které se teplo spotřebovává např. rozklad CaCO3.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_04-01
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
ZŠ Benešov, Jiráskova CHEMIE
Typy chemických reakcí, Chemie 8. a 9. ročník
Obecná a anorganická chemie
VY_32_INOVACE_C9-003 Název školy ZŠ Elementária s.r.o Adresa školy
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Vlivy na rychlost chemických reakcí
Jak vznikají soli Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
VÝPOČTY Z CHEMICKÝCH ROVNIC
Rozdělení chemických dějů
Ch_007_Chemické reakce_Rozkladné
Transkript prezentace:

Chemické reakce Mgr. Helena Roubalová Chemie 8. ročník Chemické reakce Mgr. Helena Roubalová

Co je to chemická reakce? Mg + O2 → MgO reaktanty → produkty (výchozí látky) děj, při kterém zanikají ve výchozích látkách původní a v produktech vznikají nové chemické vazby.

Chemická reakce Mg + O2 → MgO hořčík + kyslík → oxid hořečnatý Čteme: hořčík reaguje s kyslíkem za vzniku oxidu hořečnatého

Typy chemických reakcí Chemické slučování - ze dvou jednodušších látek vzniká jedna složitější Mg + O2 → MgO H2 + O2 → H2O Chemický rozklad - z jedné složitější látky vznikají dvě jednodušší látky H2O2 → H2 + O2 CaCO3 → CO2 + CaO

Typy chemických reakcí Exotermická reakce = reakce, při které se uvolňuje teplo (reakce probíhá samovolně) Endotermická reakce = reakce, při kterých se teplo spotřebovává (tzn. že výchozí látku musíme zahřívat)

Co ovlivňuje průběh chemické reakce? 1. druh látky (reakce zinku a mědi s kyselinou chlorovodíkovou) 2. koncentrace reagující látky (reakce zinku s koncent- rovanou a zředěnou kyselinou chlorovodíkovou) 3. teplota výchozích látek 4. velikost plošného obsahu povrchu pevných reagujících látek (reakce práškového a kusového zinku s kyselinou chlorovodíkovou)

Otázky a úkoly 1. Vysvětli, co jsou to: a) reaktanty b) produkty 2. Přečti následující chemickou reakci: H2 + O2 → H2 O 3. Jaký je rozdíl mezi exotermickou a endotermickou reakcí?

V následujících chemických reakcích vyznač Otázky a úkoly V následujících chemických reakcích vyznač reaktanty a produkty: Zn + HCl → ZnCl2 + H2 CO + O2 → CO2 Na + H2O → Na OH + H2 H2 O → H2 + O2 NO2 → NO + O2 K OH + H2SO4 → H2 O + K OH

Otázky a úkoly U následujících chemických reakcí rozhodni, zda-li se jedná o chemické slučování nebo chemický rozklad. CO + O2 → CO2 H2O → H2 + O2 HgO → Hg + O2 SO2 + O2 → SO3