LOGICKÝ RÁMEC Návrh projektu pomocí metody logického rámce.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
P r o s t ě j o v v datech Olomoucký kraj obyvatel
Advertisements

RNDr. Martin Guth G-servis Praha, s.r.o. Třanovského 622/11
Připravovaná dokumentace
Evropská obchodní akademie1 Projektové cíle. Evropská obchodní akademie2 Projektové cíle   cílem projektového řízení je zajistit, aby požadované změny.
Integrovaný systém kvality v dalším profesním vzdělávání KVALITA V DALŠÍM VZDĚLÁVÁNÍ Liberec,
Institut pro integraci České republiky do Evropské unie Jak na projekt spolufinancovaný ze SF EU Mgr. Marek Havrda, MA.
Projektové řízení Modul č.1.
Zlepšování jakosti.
Efektivnost řídící práce
Příprava výzkumného projektu I. Bakalářský seminář Jan Vávra Miloslav Lapka 12. října 2011.
Metody zpracování vybraných témat (projektů)
Evropský sociální fond
©AIT, Metoda logického rámce Jan Havlík, AIT Odborná skupina pro predikci a optimalizaci projektů.
Analýza a popis pracovního místa
ÚČEL AUTOMATIZACE (c) Tralvex Yeap. All Rights Reserved.
Škola pro udržitelný život 2010 Plánovací procesy ve škole a vzdělávání Jiří Kulich, Michal Veselý.
Výroční konference ROP Střední Morava Využití nového modelu administrace pro přípravu projektových záměrů z ROP Střední Morava OlomoucZlín
Benchmarking Benchmarking je metoda řízení kvality, která zapojené
Didaktické prostředky
jako nástroj projektového řízení
- manažerská práce je závislá na lidských zdrojích - manažeři uskutečňují cíle podniku prostřednictvím svých spolupracovníků - personální management se.
© GI, konzultační a vzdělávací skupina OLOMOUC Vyhodnocení a zefektivnění procesů plánování sociálních.
Ekonomika informačních systémů
Příprava pracovníků v Tanex,PLASTY a.s. Ing. Dana Spejchalová, Ph.D.
Vybrané metody analýzy
METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ Základní přehled. Návrh projektu Ing. Pavel Růžička Kurz Manažer udržitelné spotřeby a výroby v rámci projektu.
MANEK Antonín ŠMEJKAL (2012) Antonín ŠMEJKAL (2012) ŘÍZENÍ RIZIKA.
1 Společně Měníme a Rozvíjíme Venkov – SMARV PRV ČR III /005/3310a/672/
Ludvík Eger, FEK ZČU v Plzni1 Metoda logického rámce Ludvík Eger Cheb, 2006.
Techniky projektového řízení
Reinženýring cesta ke zvyšování výkonnosti státní správy s využitím procesního řízení Ing. Martin Čulík Notes CS a.s. Konference ISSS 2003 Hradec Králové.
SEKTOROVÉ DOHODY význam, příprava, realizace. Co je Sektorová dohoda?  Unikátní nástroj umožňující významně ovlivnit rozvoj lidských zdrojů v ČR prostřednictvím.
Program zahájení - Petr Pavlinec, KÚ role systémového integrátora - Martin Vimr, PH organizace projektu - Vladimír Kvarda, PH obsazení projektového týmu.
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Ivo Novotný Jak vybrat dodavatele vzdělávání JAK SI SPRÁVNĚ VYBRAT... Dodavatele vzdělávání.
Přednáška č. 1 Proces návrhu databáze
Stanovení vazebních hypotéz Cvičení Stanovte pořadí hypotéz: a) Zvýšen hektarový výnos b) Příjmy v zemědělství zvýšeny c) Farmáři instruováni v.
Řízení finančních rizik
RNDr. Jana Sýkorová SOŠ a SOU technické, Třemošnice, Sportovní 322
Rozhodovací proces, podpory rozhodovacích procesů
Schéma procesu vstupy Průběh procesu výstupy činnost ZDROJE.
Základní struktura projektu Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice.
Asociace energetických manažerů a Sdružení velkých spotřebitelů Ing. Aleš Valla Obchodní ředitel MORAVIA ENERGO, a.s. Nová pravidla vyhodnocování odchylek,
Proces řízení kvality projektu Jaromír Štůsek
AKAD. ROK 2008/2009, LS PRŮMYSLOVÝ MARKETING - VŽ1 P R Ů M Y S L O V Ý M A R K E T I N G 8.
Praktické souvislosti projektového managementu Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je.
BUDOVÁNÍ SYSTÉMŮ MANAGEMENTU
Projektový management Risk management
METODY STŘEDNĚDOBÉHO PROGNÓZOVÁNÍ SURO jaro 2010.
Metodika řízení projektů
Proč s aplikací pracovat?. Aplikace Stopy mé Ekoškoly má jednoduché ovládání a snadno prezentovatelné výstupy. Zábavnější práci s analýzou Kvalitní a.
Důvody sestavování podnikatelského piánu Struktura podnikatelského plánu poskytuje podnikateli užitečný kontrolní prostředek pro zpracování informací.
Regionální rozvoj a praxe Základy projektového řízení Ing. Zdeněk Šilhan Regionální rozvoj a praxe Přednáška č. 5.0 Přírodovědecká fakulta Univerzity Palackého.
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy. Název projektu: Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy Reg. číslo: CZ /0.0/0.0/15_005/ Realizátor.
Ekonomika malých a středních podniků Přednáška č. 8: Finanční řízení MSP.
VYSOKÁ ŠKOLA TECHNICKÁ A EKONOMICKÁ V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH Plánování zakázek ve vybraném výrobním podniku ÚSTAV PODNIKOVÉ STRATEGIE Autorka bakalářské.
STRATEGIE ČIŽP Rob Bakx
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Motivace a stimulace pracovníků ve vybraném podniku Autor práce:
VZDĚLÁVACÍ PROGRAM NEZISKOVÉHO SEKTORU
Didaktické prostředky
VYSOKÁ ŠKOLA TECHNICKÁ A EKONOMICKÁ V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH
PROJEKT: Hodnocení průmyslových rizik
Projektování Projekt = plán, záměr, úmysl
Systém managementu jakosti 3
Ukazatele kvality Program školení.
Presentation Title 1st September 2002
Plán obchodního projektu
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
Transkript prezentace:

LOGICKÝ RÁMEC Návrh projektu pomocí metody logického rámce

Návrh Logický rámec Vyhodnocení Realizace

- Organizaci myšlení - Uvedení činností a investic do souvislosti s očekávanými výsledky - Stanovení cílů realizace projektu - Rozdělení odpovědností - Stručné a nedvojsmyslné vyjadřování

….. Co je cílem semináře Používat týmový přístup ke zlepšení postupu při návrhu, realizaci a vyhodnocení projektu Porozumět účelu a požadavkům efektivního návrhu projektu. Procvičovat použití logického rámce při řešení modelových projektů. V průběhu semináře aplikovat logický rámec na projekt, na němž v současnosti pracujete. Naplánovat si další kroky pro využití logického rámce.

Přečerpání nákladů / nepřiměřené náklady …. zjištění, která by měla vyplynout z LF Přečerpání nákladů / nepřiměřené náklady Překračování lhůt, příliš optimistické časové plány? Nedosažení naplánovaných cílů Nejasné vyjádření cílů & ukazatelů výkonů Nejasné rozdělení rolí a odpovědností Nestanovené či příliš optimistické předpoklady/rizika Nemožnost ověření Nejasné vyjádření vlivů, krátko či dlouhodobých (sociálních, technických, environmentálních, …)

“Jestliže nevíte, kam vlastně jdete, dovede Vás tam kterákoli z cest.” Kočka Šklíba Alenka v Říši divů

…. zásadní pravidlo řízení “Jestliže manažer/projektant neuvede či není schopen podrobně a písemně uvést své cíle v předstihu před okamžikem, nutným k započetí akce, nemůže si být jist tím, co dělá.”

…… co je to CÍL?? Činnosti + Zdroje Výsledky Cíle jsou specifické výsledky, kterých chceme dosáhnout. Cíl vyjadřuje konečný stav změn. Tyto změny musí být popsány tak, že jsou: Pozorovatelné Měřitelné

Cíl Činnosti

Zvýšil se národní důchod Je vybudován zavlažovací systém

Přínos, dopad do reality ……. hierarchie cílů Přínos, dopad do reality Činnosti

….. co je hypotéza?? Předpověď vztahu mezi příčinou a důsledkem, která obsahuje prvek neurčitosti. … PAK přijdu do kanceláře včas JESTLIŽE nastoupím do autobusu v 07.00 ... Nejistota?

….Uspořádejte podle příčiny a důsledku Instruovat farmáře o správném použití hnojiv. Hektarové výnosy se zvýšily. Příjmy farmářů se zvýšily. Rozšířilo se používání hnojiv.

….Uspořádejte podle příčiny a důsledku PŘÍKLAD A Pitná voda je dostupná v 60% vesnic v oblasti Snížen výskyt nemocí zapříčiněných znečištěnou vodou Je proveden výběr míst pro čistící systémy Čistící systémy byly uvedeny do provozu PŘÍKLAD B Najmuty další pracovní síly Zvýšena celková produkce výroby Program rozšíření výroby je funkční Zvýšen objem prodeje

…….Logika projektu PAK JESTLIŽE PAK JESTLIŽE PAK JESTLIŽE

….Posloupnost projektovaných očekávání Cíl - DOPAD DO REALITY Cíl vyššího stupně, k jehož dosažení je projekt jen jednou z předběžných podmínek. Účel - PROČ Čeho hodláme dosáhnout, “opravdový” či zásadní motiv pro vytváření výstupů. Vliv projektu. Výstupy - CO Specifické výsledky, dosažené řízením jednotlivých částí. Smluvní podmínky projektu. Dodávky. Činnosti - JAK Činnosti, patřící k jednotlivým výstupům, které mají být naplněny, a potřebné zdroje pro dosažení výstupů.

….Jednoznačné vyjádření vazebných hypotéz zdokonaluje návrh projektu Cíl Nemoci, způsobené závadnou vodou v SZ oblasti byly odstraněny. Účel Hygienické návyky byly přijaty místním obyvatelstvem. Výstupy 1. Pitná voda byla zavedena v 60% vesnic SZ regionu. Činnosti: 1.1. Vybrat vhodná místa. 1.2. Zorganizovat místní dělníky. 1.3. Vykopat studny.

….Jednoznačné vyjádření vazebných hypotéz zdokonaluje návrh projektu Cíl Nemoci, způsobené závadnou vodou v SZ oblasti byly odstraněny. Účel Hygienické návyky byly přijaty místním obyvatelstvem. Výstupy 1. Pitná voda byla zavedena v 60% vesnic SZ regionu. 2. Zdravotníci jsou vyškoleni Činnosti: 1.1. Vybrat vhodná místa. 1.2. Zorganizovat místní dělníky. 1.3. Vykopat studny. 2.1 Sestavit kursy 2.2 Uzavřít smlouvy se zdravotníky 2.3 Provést kurzy

……Počet příčinně svázaných úrovní není teoreticky omezen 4 až 5 úrovní obvykle postačuje pro plánování projektu

Objektivně ověřitelné ukazatele (OOU). Jen to, co můžeme měřit, můžeme i řídit!

……Objektivně ověřitelné ukazatele (OOU) Říkají nám, jak poznáme, že jsme úspěšně dosáhli, co jsme plánovali Nutí nás jasně vyjádřit naše očekávání na jednotlivých úrovních (Cíl, Účel, Výstupy, Činnosti) Poskytují základ pro objektivní hodnocení

……Konečný stav projektu Sada podmínek, které signalizují úspěšné naplnění ÚČELU. Zastánce i oponent se mohou dohodnout na vyjádření konečného stavu.

Minimální množství, postačující k měření všeho, co je důležité. …..Kolik ukazatelů: Minimální množství, postačující k měření všeho, co je důležité.

…..Ukazatele musí být cílené Kolik? (MNOŽSTVÍ) V jaké kvalitě? (JAKOST) Odkdy? Dokdy? (ČAS)

……Čtyři vlastnosti dobrého ukazatele Praktický Nezávislý Cílený Objektivně ověřitelný

OOU/SPUP …..Nezávislost Účel Úlovek rybářů zvýšen Zdokonalení místní rybářské techniky: člunů, sítí a lepším výcvikem. Jak byste lépe stanovili OOU?

…..Prostředky ověření (PO) Kde objektivně ověřitelné ukazatele získáte? Jsou dostupné z běžných zdrojů? Je nutný zvláštní sběr dat? Kdo to zaplatí? Jak rozsáhlý sběr dat se vyplatí? Stojí to za to? Kdo to provede?

….Shrnutí Objektivně ověřitelné ukazatele (OOU) Jsou důkazy pro prokázání úspěšného naplnění jednotlivých úrovní. Měří, co je důležité Musí být cílené: Kolik? (Množství) V jaké kvalitě? (Jakost) Dokdy (Časové ukazatele) Stanovení ukazatelů nás nutí k přesnějšímu popisu našich cílů Soustava OOU na úrovni účelu se nazývá Stav při ukončení projektu (SPUP) Dosažené výsledky mohou být objektivně ověřeny: zastánce i oponent (např. dodavatel a zákazník) se shodnou na tom, co z důkazů vyplývá Prostředky ověření nám řeknou, kde OOU najdeme = odkaz na základní dokumentaci projektu

Předpoklady / rizika a vnější vlivy

Svět neurčitostí Zde/nyní PROBLÉM Cíl Projekt Dobrý návrh projektu musí počítat se všemi nutnými a postačujícími podmínkami k dosažení cíle na vyšší úrovni. Předpoklady / rizika zahrnují ty vnější podmínky / faktory, které nebyly vybrány k přímému řešení v rámci projektu.

……Předpoklady / rizika Účel: Zvýšila se produkce kukuřice Výstupy: 1. Byly zasety výnosné odrůdy 2. Byla použita kvalitní hnojiva. Předpoklad: Do 30.6. Spadne 550 mm srážek. Klíčový předpoklad, na který mám malý či žádný vliv.

….Kroky pro zvládnutí předpokladů / rizik 1. Určit klíčové předpoklady / rizika. 2. Rozebrat ty předpoklady / rizika, která jsou příliš obecná. 3. Analyzovat jejich důležitost a pravděpodobnost s jakou mohou nastat. Rozhodnout o způsobu jejich zvládnutí - co podniknout.

….Rozbor předpokladů / rizik

….Určete kritické předpoklady a rizika, která připadají v úvahu Stupeň kritičnosti Vysoká Nízká Nízká Vysoká Pravděpodobnost

…..Možnosti zvládnutí vražedných rizik Nedělat nic: rizika i výhody současného stavu nezměněny. Sledovat předpoklady v průběhu projektu a snažit se je ovlivňovat. 3. Změnit projekt: Rozšířit výstupy či činnosti. Přidat další projekt. Zrušit projekt: jaké to bude mít důsledky?

Martina Kršňáková Petr Holý Krajský úřad Kraje Vysočina oddělení regionálního rozvoje krsnakova.m@kr-vysocina.cz holy.p@kr-vysocina.cz www.partnerstvi-vysocina.cz