1. část E L K É E C K I T R O B V O D Y.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Elektrický obvod III..
Advertisements

EU peníze školám Základní škola a Mateřská škola Tábor, Helsinská 2732 Název projektu: Moderní škola – naše budoucnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Elektrostatika IV Mgr. Andrea Cahelová Hlučín 2013.
Elektrický proud Podmínky používání prezentace
Co je elektrický proud? (Učebnice strana 122 – 124)
Elektrický proud.
Zdroje elektrického proudu
Nauka o elektrických vlastnostech těles
III. Stacionární elektrické pole, vedení el. proudu v látkách
Elektrický obvod IV..
Elektrický obvod a jeho části
ELEKTRICKÝ PROUD – CO UŽ VÍME
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Elektrické obvody Dělení elektrických obvodů Jednoduchý el. obvod
Měříme elektrické napětí
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Co už víme o elektrickém proudu
Název materiálu: ELEKTRICKÉ POLE – výklad učiva.
Pojistky. Zásady správného užívání elektrických spotřebičů
Název materiálu: ELEKTRICKÉ ZNAČKY – výklad učiva.
Elektrické jevy I. Elektrický proud Elektrické napětí
Název školy: Základní škola Lanškroun, nám. A. Jiráska 140
Elektrický proud Elektrický proud v kovech
Vnitřní odpor zdroje.
CO UŽ VÍME O ELEKTRICKÉM PROUDU
SESTAVENÍ ELEKTRICKÉHO OBVODU
Název materiálu: OPAKOVÁNÍ 1.POLOLETÍ - OTÁZKY
Název materiálu: JEDNODUCHÝ OBVOD – výklad učiva.
 ČÍSLO PROJEKTU: 1.4 OP VK  NÁZEV: VY_32_INOVACE_08  AUTOR: Mgr., Bc. Daniela Kalistová  OBDOBÍ:  ROČNÍK: 9  VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a.
Fyzika Elektrický obvod.
Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření:
 Označení materiálu: VY_32_INOVACE_STEIV_FYZIKA2_05  Název materiálu: Proud v pevných látkách.  Tematická oblast:Fyzika 2.ročník  Anotace: Prezentace.
ELEKTRICKÉ JEVY ELEKTRICKÝ OBVOD.
29.1 Elektrický proud Základní fyzikální veličina Značka I
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
ELEKTRICKÝ PROUD V PEVNÝCH LÁTKÁCH
SESTAVENÍ ELEKTRICKÉHO OBVODU
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: MIROSLAV MAJCHER Název materiálu: VY_32_INOVACE_02_ELEKTRICKÝ.
Elektrický obvod.
Elektrický proud.
Elektrický obvod. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
FyzikaFyzika Jednoduchý elektrický obvod Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno.
Ch_024_Galvanické články Ch_024_Chemické reakce_Galvanické články Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková.
Elektrický obvod.. ZÁKLADNÍ PRAVIDLA PŘI ZACHÁZENÍ S ELEKTRICKÝMI ZAŘÍZENÍMI. 1.NESAHÁME DO ZÁSUVEK VE ZDI A NEZASOUVÁME DO NICH JINÉ PŘEDMĚTY NEŽ ZÁSTRČKY.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Miroslav Kaňok, DiS. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN , financovaného.
Elektřina Interaktivní elektrický obvod Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno.
Chemické zdroje stejnosměrného elektrického napětí
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_16 Elektrický.
CO UŽ VÍME O ELEKTRICKÉM PROUDU Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Bc. František Vlasák, DiS. Název materiálu: VY_52_INOVACE_F8.Vl.44_Elektricke_napeti_zdroje.
VY_32_INOVACE_05-23 Ročník: VI. r. Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Vzdělávací obor:Fyzika Tematický okruh:Elektřina Téma:Elektrický obvod Jméno autora:Jaroslava.
Název školy Základní škola Jičín, Husova 170 Číslo projektu
Sestavení elektrického obvodu a jeho součásti
Elektrický proud II Ing. Jan Havel.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Název školy Základní škola Jičín, Husova 170 Číslo projektu
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Název školy Základní škola Jičín, Husova 170 Číslo projektu
Elektrický obvod VY_32_INOVACE_48_Uvod-el.obvod
Název prezentace (DUMu): Měření elektrických veličin
Název školy Základní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektu
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc
Schematické značky - opakování
Název školy Základní škola Jičín, Husova 170 Číslo projektu
Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název: VY_52_INOVACE_36_FYZIKA
Fyzika – Jednoduchý elektrický obvod
Název školy Základní škola Jičín, Husova 170 Číslo projektu
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Polovodiče Si Jaký chemický prvek má značku Si? Si Si klikni Je to čtyřmocný křemík. Je křemík za normálních okolností vodič, nebo izolant? Si Si Si izolant.
FYZIKA 2.B 5. hodina.
Transkript prezentace:

1. část E L K É E C K I T R O B V O D Y

ELEKTRICKÉ OBVODY JEDNODUCHÝ ELEKTRICKÝ OBVOD SÉRIOVÉ ZAPOJENÍ ŽÁROVEK PARALELNÍ ZAPOJENÍ ŽÁROVEK SÉRIO-PARALELNÍ ZAPOJENÍ ŽÁROVEK TEST AUTOR KONEC

JEDNODUCHÝ ELEKTRICKÝ OBVOD Nevíš proč svítí žárovka v kapesní svítilně? Již jsi o tom někdy přemýšlel, ale marně? Nevadí, teď máš příležitost dozvědět se více a pochopit princip funkce nejen kapesní svítilny, ale i dalších podobných zařízení. Jistě asi víš, že je zapotřebí do kapesní svítilny vložit baterie, tu a tam je vyměnit, když jsou vybité a občas vyměnit prasklou žárovičku. Jistě jsi si všiml i vypínače. Kapesní svítilna funguje na principu jednoduchého elektrického obvodu. Co je to ale elektrický obvod? Jednoduchý elektrický obvod je tvořen několika prvky obvodu, které jsou vhodně propojeny. Jde zpravidla o zdroj elektrické energie, vodiče, spínač a spotřebič.

JEDNODUCHÝ ELEKTRICKÝ OBVOD Zdrojem elektrické energie pro svítilnu může být monočlánek nebo baterie. Elektrická energie se v nich vyrábí chemickou reakcí. Někdy je třeba dát pozor na polaritu, tj. správné připojení kladného (+) a záporného (-) pólu. Vodiče umožňují vodivé propojení jednotlivých prvků elektrického obvodu. Zpravidla se jedná o kovový drát obalený izolantem např. plastem. Spotřebiče mohou mít různou podobu a sloužit k různým účelům. V našem případě je spotřebičem žárovka a slouží ke svícení. Světlo vzniká rozžhavením wolframového vlákna. Zpravidla je do obvodu zařazen ještě spínač, které umožňuje pohodlné a bezpečné spínání a rozpínání obvodu, což pozorujeme že žárovka svítí či nikoliv. K zobrazení zapojení elektrického obvodu se používají schematické značky, jako je tomu i v následujícím obrázku.

JEDNODUCHÝ ELEKTRICKÝ OBVOD spínač baterie žárovka vodič 4,5 V Chceš-li uzavřít obvod, klikni myší na spínač v obvodu!

JEDNODUCHÝ ELEKTRICKÝ OBVOD Chceš-li uzavřít obvod, klikni myší na spínač v obvodu!

JEDNODUCHÝ ELEKTRICKÝ OBVOD Chceš-li rozpojit obvod, klikni myší na spínač v obvodu!

SÉRIOVÉ ZAPOJENÍ ŽÁROVEK Žárovek do obvodu lze zapojit libovolný počet, ovšem odpovídat tomu musí i zdroj. žárovky jsou zapojeny v řadě za sebou žárovka 4,5 V Chceš-li uzavřít obvod, klikni myší na spínač v obvodu!

SÉRIOVÉ ZAPOJENÍ ŽÁROVEK Žárovek do obvodu lze zapojit libovolný počet, ovšem odpovídat tomu musí i zdroj. 4,5 V Chceš-li uzavřít obvod, klikni myší na spínač v obvodu!

SÉRIOVÉ ZAPOJENÍ ŽÁROVEK Žárovek do obvodu lze zapojit libovolný počet, ovšem odpovídat tomu musí i zdroj. 4,5 V Chceš-li rozpojit obvod, klikni myší na spínač v obvodu!

PARALELNÍ ZAPOJENÍ ŽÁROVEK Žárovek do obvodu lze zapojit libovolný počet, ovšem odpovídat tomu musí i zdroj. žárovky jsou zapojeny vedle sebe žárovky jsou zapojeny vedle sebe 4,5 V Chceš-li uzavřít obvod, klikni myší na spínač v obvodu!

PARALELNÍ ZAPOJENÍ ŽÁROVEK Žárovek do obvodu lze zapojit libovolný počet, ovšem odpovídat tomu musí i zdroj. 4,5 V Chceš-li uzavřít obvod, klikni myší na spínač v obvodu!

PARALELNÍ ZAPOJENÍ ŽÁROVEK Žárovek do obvodu lze zapojit libovolný počet, ovšem odpovídat tomu musí i zdroj. 4,5 V Chceš-li rozpojit obvod, klikni myší na spínač v obvodu!

SÉRIO-PARALELNÍ ZAPOJENÍ ŽÁROVEK Žárovek do obvodu lze zapojit libovolný počet, ovšem odpovídat tomu musí i zdroj. 4,5 V Chceš-li uzavřít obvod, klikni myší na spínač v obvodu!

SÉRIO-PARALELNÍ ZAPOJENÍ ŽÁROVEK Žárovek do obvodu lze zapojit libovolný počet, ovšem odpovídat tomu musí i zdroj. 4,5 V Chceš-li rozpojit obvod, klikni myší na spínač v obvodu!

TEST Jak se nazývá část obvodu označená otazníkem? ZÁŘIDLO ŽÁROVKA ? 4,5 V

TEST SPRÁVNĚ

TEST ŠPATNĚ

TEST PARALELNÍ SÉRIOVÝ 4,5 V Jak se nazývá uvedený způsob zapojení žárovek? PARALELNÍ SÉRIOVÝ 4,5 V

TEST SPRÁVNĚ

TEST ŠPATNĚ

Autorem tohoto programu je PhDr. Jiří Dostál. dos003@seznam.cz Program vznikl jako inspirace pro podporu tvorby výukových programů samotnými učiteli. Vytvořeno v aplikaci MS PowerPoint. Program je volně šiřitelný! 2005 http://www.elektrotechnickestavebnice.aktualne.cz