Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy Základní škola Jičín, Husova 170 Číslo projektu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy Základní škola Jičín, Husova 170 Číslo projektu"— Transkript prezentace:

1 Název školy Základní škola Jičín, Husova 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT DUM:VY_32_INOVACE_VIII_3_19 Elektrické napětí Šablona číslo: VIII. Sada číslo:3. Pořadové číslo DUM:19 Autor: Mgr. Milan Žižka

2 Anotace: PowerPointová Prezentace určená k seznámení s pojmem elektrické napětí a s jeho jednotkami.
Druh učebního materiálu Výukový Typická věková skupina 12 – 13 let Klíčová slova Elektrické napětí, jednotka napětí volt, článek, baterie.

3 Elektrické napětí označujeme písmenem U, jednotkou je volt, má značku V.
Elektrické napětí je příčinou elektrického proudu. Někdy se přirovnává elektrické napětí, jako příčina elektrického proudu, k rozdílu výšky hladin, jako příčinou proudu ve vodním toku.

4 Napětí jednoho článku je 1,5 V.
Jedním z nejběžnějších zdrojů elektrického napětí je galvanický článek, v němž pomocí chemické přeměny mezi uhlíkovou a zinkovou elektrodou vzniká napětí 1,5 V. Anoda je kladná Katoda je záporná Napětí jednoho článku je 1,5 V.

5 Tato baterie má napětí (3 x 1,5 V) 4,5 V. Taková je plochá baterie.
Vhodným spojením několika článků vznikne baterie. Ta pak může mít podle počtu článků a jejich spojení větší napětí. Spojením uhlíkové tyčinky jednoho článku se zinkovým obalem druhého článku se zvětšuje napětí. Tato baterie má napětí (3 x 1,5 V) 4,5 V. Taková je plochá baterie.

6 Plochá baterie vznikne spojením tří článků
Na baterii po odstranění části obalu je vidět spojení tří článků.

7 Ukázka zdrojů napětí Plochá baterie 4,5 V. Vzniklá spojením tří článků. Tomuto zdroji říkáme 1,5 V baterie. Je to však jeden článek. Zdroji, který lze nabíjet, říkáme akumulátor. Toto je např. akumulátor z mobilního telefonu s nap. 3,7 V.

8 Schematická značka elektrického článku je
Tato schematická značka představuje baterii vzniklou spojením tří článků. Tři články jsou spojeny za sebou (tyčinka jednoho článku je vždy spojena s obalem dalšího článku.) Podobně spojením akumulátorových článků vznikne akumulátorová baterie, jako je například v automobilu.

9 Elektrické napětí - - značíme ho U, jednotkou je volt, značka V.
Zápis do sešitu Elektrické napětí - - značíme ho U, jednotkou je volt, značka V. Galvanický článek má napětí 1,5 V. Jeho schematická značka je: Vhodným spojením 3 článků vznikne baterie s napětím 4,5 V. Její schematická značka je: Nejdůležitějšími zdroji elektřiny jsou elektrárny.

10 Jaké napětí má tato baterie
Jaké napětí má tato baterie? Kliknutím na trojúhelníkové tlačítko vyber správnou odpověď. Tato baterie má napětí 1,5 V Tato baterie má napětí 3 V Tato baterie má napětí 4,5 V

11 Klepni na trojúhelník u správné odpovědi.
s napětím 1,5 V. Toto je článek Toto je článek

12 Toto je schematická značka baterie 4,5 V.
Klepni na trojúhelník u správné odpovědi. Toto je schematická značka baterie 4,5 V.

13 Nakresli schematickou značku tohoto zdroje.

14 Tyto zdroje mají často označený kladný (značí se +)
Elektrické napětí získané z baterií a z akumulátorů je napětí stejnosměrné. Tyto zdroje mají často označený kladný (značí se +) a záporný (značí se -) pól. Nejdůležitějšími zdroji elektřiny jsou elektrárny. V elektrárnách se vyrábí střídavý elektrický proud.

15 2.Jak se říká zdroji elektrického napětí na jízdním kole?
Úlohy pro žáky se zájmem o vědu a techniku. 1.Jaké znáš typy elektráren? Čeho se využívá v těchto elektrárnách k výrobě elektřiny? 2.Jak se říká zdroji elektrického napětí na jízdním kole? 3.Jaké napětí mají zásuvky v bytě? Je toto napětí pro člověka bezpečné?

16 Úlohy pro žáky se zájmem o vědu a techniku.
Správné odpovědi. Elektrárny Tepelné – využívá se tepla vzniklého spálením uhlí, plynu, ropy nebo biopaliv. Vodní – využívá se vodních toků, přílivů apod. Větrné – využívá se proudění vzduchu. Sluneční – fotovoltaické – využívá se slunečního záření. Jaderné – využívá se přeměny jader. 2.Zdroji na jízdním kole se říká dynamo. 3.Zásuvka má napětí 230 V. Toto napětí může být člověku nebezpečné.

17 Úloha pro žáky se zájmem o praktické ověření.
U Když zapíchneme dva hřebíky například do citrónu, a připojíme je pomocí vodičů, dostaneme zdroj s malým napětím.

18 Pozor! Žádné pokusy nedělejte
Když spojíme články tak, že spojíme kladné póly mezi sebou a záporné póly mezi sebou, napětí se nezvýší ( zůstává 1,5 V). Pozor! Žádné pokusy nedělejte s použitím napětí ze zásuvky. Jak už bylo uvedeno, toto napětí může být životu nebezpečné. Vhodné pro pokusy jsou například baterie a jejich spojování, zdroje k autodráhám a vláčkům. Zdroj obrázků: Galerie MS Office: 4/2013 a vlastní práce.


Stáhnout ppt "Název školy Základní škola Jičín, Husova 170 Číslo projektu"

Podobné prezentace


Reklamy Google