Štrasburský rozsudek „D.H. a ostatní proti ČR“ – 2 roky poté

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Národní seminář k metodám evaluací aktivit v oblasti globálního rozvojového vzdělávání (GRV) Praha, 2010 Analýza monitoringu a evaluace globálního rozvojového.
Advertisements

Lucie Obrovská Kancelář veřejného ochránce práv
Evropský sociální fond v kontextu politiky soudržnosti Ing. Světlana Navarová, vedoucí oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV.
MAS Lužnice, o.s. Příprava strategie MAS Lužnice na období
Rovný přístup ke vzdělání v kontextu českého vzdělávacího systému: aktivity veřejného ochránce práv Lucie
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Právo na informace o životním prostředí.
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Seminář pro žadatele – dodatečná výzva Akce 3 CIP EQUAL Seminář pro žadatele o finanční podporu z CIP EQUAL Dodatečná výzva pro Akci 3 CIP.
Další vzdělávání v terciárním vzdělávacím sektoru Současnost a výhled do budoucna MŠMT Odbor vyššího odborného a další vzdělávání Mgr. Monika Měšťanová.
Životní podmínky osob s PAS – poznatky ochránce Petra Zdražilová, Praha, 6.listopadu 2014 Petra Zdražilová / 6. listopadu, © Copyright Veřejný ochránce.
Právní aspekty genderového rozpočtování v České republice JUDr. Kristýna Outlá Praha.
Projekt: Analýza dalšího profesního vzdělávání v Pardubickém kraji Návrhy a doporučení Kolektiv autorů: Institut rozvoje evropských regionů,o.p.s. Univerzita.
Operační program Rozvoj lidských zdrojů (OP RLZ).
Zdravotnický asistent, první ročník Sociální vyloučení Autor: Mgr. Lenka Březíková Vytvořeno: jaro 2012 SZŠ a VOŠZ Zlín ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná.
„Podpořeno grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci Finančního mechanismu EHP a Norského finančního mechanismu prostřednictvím Nadace rozvoje.
Problémy menšinových skupin I
Národní tématická síť E Rovné příležitosti žen a mužů TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM EU A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČR.
Reforma českého zdravotnictví poznámky a připomínky
Střední školství a trh práce Akční program podpory odborného školství.
Zkušenosti ze spolupráce státního a neziskového sektoru při realizaci projektů financovaných z ESF Ing. Vladimír Kváča, Ph.D. Ministerstvo práce a sociálních.
Sociální patologie SCPT SCPA
Komunitární program PROGRESS Jitka Zukalová, MPSV, oddělení Evropské unie.
REGULARIZACE JAKO JEDEN Z NÁSTROJŮ V BOJI PROTI NELEGÁLNÍ MIGRACI.
Společné povinné vzdělávání: utopie nebo nezbytnost? Jana Straková Sociologický ústav AV ČR.
Institucionální a politická dimenze sociálního vyloučení.
Grantové schéma Phare 2003 Rozvoj lidských zdrojů Seminář pro auditory Část obsahová Praha, 15. března 2006 Ing. Jarmila Modrá Národní vzdělávací.
Základní struktura projektu Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice.
Jabok, ETF 2010 Michael Martinek.  Sociální ◦ Politika ◦ Práce ◦ Událost ◦ Vyloučení ◦ Zabezpečení  Sociální politika: ◦ Objekt ◦ Subjekt ◦ Nástroj:
Zdravotnický asistent, první ročník Diskriminace na základě věku Autor: Mgr. Lenka Březíková Vytvořeno: jaro 2012 SZŠ a VOŠZ Zlín ZA, 2. ročník, Planimetrie,
Ústavní základy ochrany životního prostředí JUDr. Veronika Tomoszková, Ph.D.
PRÁVO SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ Důchodové pojištění JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
Chudoba jako sociální problém
Stav realizace ESF programů v gesci Ministerstva práce a sociálních věcí k Tisková konference 5. února 2007.
Sociální zemědělství Nová možnost sociálního podnikání
LEGISLATIVNÍ VYMEZENÍ INTEGRACE
Sociální politika Téma: Vzdělávací politika FSS MU Brno, 2006.
Sociální politika KVSOPO Jaro 2006 Katedra veřejné ekonomie Mirka Wildmannová 5. patro, místnost 523 Konzultační hodiny: úterý
Vzdělání z hlediska teorie statků
VZDĚLÁVACÍ POLITIKA.
Práva národnostních etnických menšin. Slovníček pojmů Příslušník=člen nějaké skupiny /přísluší k ní/ Formulovat=vyjádřit, zpracovat Národ=společenství.
Rovné zacházení a zákaz diskriminace v zaměstnání a povolání BEV802K přednáška č JUDr. Jana Komendová, Ph.D.
Vládní výbor pro zdravotně postižené občany. JUDr. Pavel Ptáčník vedoucí Oddělení sekretariátu Vládního výboru pro zdravotně postižené občany.
Centrum empirických výzkumů Fakulta veřejných politik Slezská univerzita v Opavě 3. září 2015, Opava.
Kam směřuje reforma terciárního vzdělávání a proč je třeba ji udělat Tisková konference MŠMT 9. dubna
Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
Informace o speciálním vzdělávání Liberec, 24. srpna 2015.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_TOMAS_VASATA_LIDSKA_PRAVA_LZPS_11 Název školyStřední škola služeb, obchodu a gastronomie.
PROJEKTY ZAMĚSTNANOSTI V REGIONU HRANICKO Ing. Marcela Tomášová 25. listopadu 2014 Nástroje podpory zaměstnanosti ve venkovských oblastech Olomouckého.
OBECNÁ ZJIŠTĚNÍ ZE ZKUŠENOSTÍ ZAMĚSTNAVATELŮ A ZAMĚSTNANCŮ S ODŠKODŇOVÁNÍM PRACOVNÍCH ÚRAZŮ A NEMOCÍ Z POVOLÁNÍ 6. konference Společně bezpečně v EU –
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
Deinstitucionalizace ústavní péče očima ochránce 1. března 2011 Hradec Králové Individuální projekt odboru sociálních služeb a sociálního začleňování "Podpora.
Republikový výbor pro prevenci kriminality 26. května Zpráva o stavu romské menšiny Metodika naplňování Strategie romské integrace 3.Dotace.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Radoslava Benová Název materiálu:
České školství v mezinárodním srovnání České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education.
ČLOVĚK s mentálním postižením Společnost pro podporu lidí s mentálním postižením v České republice, o.s. Barbora Uhlířová.
PhDr. Radek Suda, odbor sociálních služeb a sociální práce, MPSV
Motivační program spolupráce škol a zaměstnavatelů
SOCIÁLNÍ VYLOUČENÍ/EXKLUZE
Kam směřuje reforma terciárního vzdělávání a proč je třeba ji udělat
Subjekty a objekty veřejných politik
Studijní obor: Sociální činnost
Datum:   Projekt: Kvalitní výuka   Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Tisková konference Štrasburk dva roky poté
Tisková konference
DISKRIMINACE Z POHLEDU PEČUJÍCÍ RODINY
Sociální práce v praxi Oblasti působení soc. pracovníků
VYBRANÉ PROBLEMATIKY DNEŠNÍHO ŠKOLSTVÍ
Úvod do problematiky sociální politiky
NÁRODNÍ PROGRAM ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ V ČR
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Transkript prezentace:

Štrasburský rozsudek „D.H. a ostatní proti ČR“ – 2 roky poté

Koalice Společně do školy konstatuje, že 2 roky po rozsudku ESLP přetrvávají ve školství diskriminační bariéry a rovný přístup ke vzdělání není romským dětem spolehlivě garantován účinným školským zákonem byly zvláštní školy zrušeny pouze de iure, de facto transformace těchto škol neproběhla vzdělávací systém má dosud segregační charakter a významně se podílí na produkci etnicky profilovaného sociálního vyloučení z šetření zadaného MŠMT vyplývá, že mimo hlavní vzdělávací proud je neoprávněně až 10 tisíc žáků z romské menšiny

Důsledky z hlediska romské menšiny etnická příslušnost nesmí být Romům na újmu (čl. 24 LZPS) právo romské menšiny na všestranný rozvoj musí být garantováno (čl. 25 LZPS) nedostatečný přístup ke vzdělání je faktickou překážkou účasti romské menšiny na řešení věcí jí se týkajících (čl. 25 LZPS); nerovný přístup ke vzdělání brání vytvoření romských elit a romská menšina je proto stále objektem, nikoliv subjektem integrační politiky státu téměř třetina romské menšiny je strukturální diskriminací významně limitována v další vzdělávací dráze a tím samým do budoucna vylučována z plné účasti ve společnosti (např. na pracovním trhu) nízká úroveň vzdělání, jíž mají romští žáci příležitost dosáhnout, zásadně ovlivňuje vnímání menšiny majoritní společností

Celospolečenské důsledky právní – právní stát musí garantovat nediskriminační prostředí a respektování konceptu lidských práv sociální – eroze občanské solidarity, zvyšování etnického napětí, předsudků a násilí ve společnosti ekonomické – ze sociálního vyloučení romských občanů plyne pro státní rozpočet roční ztráta nejméně ve výši 16 miliard; přístup ke vzdělání patří mezi hlavní příčiny sociální exkluze

Koalice Společně do školy podporuje, že MŠMT vydává metodické doporučení, které má eliminovat neoprávněné přeřazování romských žáků do škol pro žáky s mentálním postižením v nejbližší době finančně podpoří mediální kampaň se záměrem účinně eliminovat rasové předsudky majoritní veřejnosti a otevřít širokou veřejnou debatu; MŠMT také pomůže vyjednat mediální partnery kampaně realizuje analýzu proveditelnosti zrušení nepřímo diskriminačního RVP ZV LMP do konce roku 2010 inovuje etický kodex se záměrem narovnat poradenskou praxi ve vztahu k žákům z romské menšiny zopakuje tematické šetření UIV do konce roku 2010