VELKOMORAVSKÁ ŘÍŠE 4. TŘÍDA

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
MANUFAKTURA A PRVNÍ STROJE
Advertisements

Název dokumentu: Velkomoravská říše Autor: PhDr. Jana Burianová
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavel Poštulka. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Vytvořil: Mgr. Renáta Pokorná
Téma: Dějiny s osobnostmi
Vytvořil: Mgr. Renáta Pokorná
VYBER CO SEM NEPATŘÍ Avaři Slované Hunové Křesťan Pohan Muslim
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 7. ročník Předmět: dějepis Autor: Jakub Komrska Základní škola.
Cyril a Metoděj r Cyril a Metoděj r
VELKÁ MORAVA 7. ročník.
Velká Morava.
VELKOMORAVSKÁ ŘÍŠE Lenka Venclová 7.ročník.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Číslo materiálu: EU Název: Velká Morava 3. Autor: Mgr. Marek Lengál Třída:
Velká Morava.
Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr.Marie Toncrová
VELKÁ MORAVA A POČÁTKY KŘESŤANSTVÍ (CYRIL A METODĚJ)
Všeználek vypravuje o Velkomoravské říši.
Je to první stát na našem území. Velkomoravská knížata:
Identifikátor materiálu: Přírodní vědy - 1/40 Anotace Dávní Slované – Obrázky z našich dějin – žák popisuje jednotlivé obrázky, uvědomuje si souvislosti.
Cyril a Metoděj – apoštolové Slovanů
Velkomoravská říše pro 4. ročník ZŠ
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
VY_32_INOVACE_154.
Velká Morava Lubomír Berka.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_CJL_HR_3_12.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Autor: Mgr. Ilona Nováková
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
Sámova říše, Velkomoravská říše
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Z.Šupková Název šablonyIII/2.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavel Poštulka. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotaceCyril a Metoděj Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Ústně stručně rekapituluje základní informace.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2Č. materiálu:VY_32_INOVACE_61.
EU do škol PhDr. Jana Žáková
Velká Morava.
Velká Morava.
Registrační čísloCZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Šablona číslo: Název výukového materiálu: Tematický okruh:
Středověk - opakování Autor: Mgr. Martina Fišerová Datum: , ročník: 7. ročník ZŠ Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Dějepis.
Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková
První státní útvary na našem území Sámova říše 1. Pravděpodobný rozsah Sámovy říše – označená červeně Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno.
Středověk – první státní útvary na našem území
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Mgr. Jindřiška Řehořková VY_32_Inovace_ Panovníci Velké Moravy
Druh učebního materiálu
zpracovaný v rámci projektu
Mgr. Jindřiška Řehořková VY_32_Inovace_ Opakování našich dějin
Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková
Velká Morava VY_32_Inovace_06SJ-4
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
Velká Morava.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
Velkomoravská říše Vlastivěda 4. ročník
Velkomoravská říše Historie - knížata.
VY_32_INOVACE_Lul_I_01 Velká Morava
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Jaroslav Bartl Číslo
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
Vlastivěda – obrazy ze starších dějin
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá Název materiálu: VY_32_INOVACE_ D.7.A.08_velka_morava Datum: Ročník: sedmý Vzdělávací.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Kolín V., Mnichovická 62
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170
VY_32_INOVACE_13 Velkomoravská říše Autor: Mgr. Jiří Šimůnek
Transkript prezentace:

VELKOMORAVSKÁ ŘÍŠE 4. TŘÍDA Vytvořil: Mgr. Renáta Pokorná VY_32_Inovace/6_338 11. 3. 2012

Anotace: Prezentace s počátky Velkomoravské říše a jejími panovníky Prezentace slouží k názornému výkladu a opakování, žáci si v závěru podstatné věci zopakují a udělají zápis. Jazyk: český jazyk Očekávaný výstup: žák se orientuje v hlavních reáliích minulosti a současnosti naší vlasti Speciální vzdělávací potřeby: Žádné. Klíčová slova: Velkomoravská říše, Konstantin a Metoděj, kníže Mojmír I., kníže Rastislav, kníže Svatopluk, kníže Mojmír II., zánik Velkomoravské říše Druh učebního materiálu: DUM - Prezentace doplněná výkladem Cílová skupina: Žák Typická věková skupina: 10-12 let (4. ročník)

Velkomoravská říše Počátkem 9. století vznikl na Moravě a na západním Slovensku první opravdový stát – Velká Morava. Původně zaujímala pouze území dnešní jižní Moravy a západního Slovenska. Slovanské obyvatelstvo se v zemi opět sjednotilo na obranu proti cizím útočníkům. Na mnohých místech byla vystavěna opevněná hradiště. V čele státu stála knížata z mocného rodu Mojmírovců. Kníže Mojmír postupně upevňoval svou moc a rozšiřoval území.

Kníže Rostislav V roce 846 upevnil na Velké Moravě svou moc za pomoci sousední Franské říše kníže Rostislav – mimořádně silný a obratný panovník i válečník. Frankové se postupem doby stali velkým nepřítelem Velké Moravy, protože jim Rostislav nechtěl dovolit, aby zasahovali do vnitřních záležitostí tohoto státu. Rostislav několikrát úspěšně odrazil útoky franských vojsk a nakonec ze země vyhnal také německé kněží, kteří kázali latinsky a většina prostých lidí jim nerozuměla.

Naši předkové na Velké Moravě se většinou klaněli různým bůžkům, stromům a studánkám – věřili v jejich nadpřirozenou sílu. Byli pohany.

Rostislav, aby upevnil na Velké Moravě svou moc, velmi podporoval šíření nového náboženství – křesťanství, které přinášelo víru v jediného křesťanského Boha, znalost čtení a psaní, ale i nové pořádky (Desatero božích přikázání). Pohané se přijetím křtu stávali křesťany. Císař mocné Byzantské říše sem na žádost knížete Rostislava vyslal věrozvěsty (učitele víry), dva učené bratry Konstantina a Metoděje. Ti se na svou misi důkladně připravili. Konstantin vymyslel nové slovanské písmo – hlaholici a do slovanského jazyka přeložil náboženské texty. Bratři zorganizovali výchovu domácích kněží a ti začali novou víru šířit mezi prostým lidem.

Konstantin a Metoděj Oba bratři pocházeli ze Soluně ležící na území dnešního Řecka. Starší Metoděj byl původně světským úředníkem a do kněžského stavu vstoupil teprve v pozdějším věku. Dočkal se vysvěcení na arcibiskupa. Mladší Konstantin byl knězem, zabýval se filosofií a ovládal řadu cizích jazyků: řečtinu, latinu, arabštinu, hebrejštinu. Konstantin po odchodu z Velké Moravy vstoupil v Římě do kláštera, kde přijal jméno Cyril, a brzy poté zemřel.

Hlaholice Až do této doby bylo u nás písmo věcí neznámou. Psát umělo pouze několik osob, většinou cizinci. Používali latinku, kterou zavedl ve své říši Karel Veliký a kterou k nám cizinci přinesli. Latinka u nás po krátkém užívání hlaholice zdomácněla.

Vznik křesťanství Křesťanství vzniklo v 1. století v římské říši Vznik křesťanství Křesťanství vzniklo v 1. století v římské říši. Postupně se šířilo, i když byli křesťané zpočátku pronásledováni. Pohanům křesťanství přineslo vzdělanost, nové mravní a kulturní hodnoty. Zakladatelem křesťanského náboženství byl Ježíš Kristus. Křesťané věří jen v jednoho Boha, který je věčný a vševědoucí. Ježíš hlásal, že lidé si mají pomáhat a řídit se božími přikázáními. Ta ukládala, že lidé mají milovat Boha i své bližní, nezabíjet jiné lidi, ctít rodiče, nekrást, nelhat a nezávidět. Hlavní myšlenky křesťanství jsou shrnuty v bibli.

Svatopluk Za vlády Svatopluka se stala Velkomoravská říše skutečnou středoevropskou velmocí. Kromě Moravy, Čech a Slovenska k ní patřila i velká část dnešního Maďarska a také oblasti v jižním Polsku. Země se rozvíjela i hospodářsky, vzkvétalo zemědělství, obchod a řemesla. Svatopluk na sklonku svého třiadvacetiletého panování nabádal své syny k bratrské lásce a svornosti:

Tři pruty Svatoplukovy Svatopluk vzal do rukou tři svázané pruty a položil je před sebe. „Zde vidíte tři svázané pruty. Kdo z vás je zlomí, převezme po mně vládu. Začni ty Mojmíre.“ Všichni tři synové se postupně snažili přelomit pruty, ale marně. Nikomu se úkol nezdařil. Vrátili je tedy otci. Svatopluk je rozvázal a podal každému ze synů jeden prut. „Nyní zkuste zlomit každý svůj prut.“ Synové se rozesmáli. Tento úkol byl snadný. A opravdu se to všem třem lehce podařilo. „Vidíte, že i ten nejslabší z vás druhý úkol snadno splnil. Proto si dobře pamatujte, že zůstanete-li spolu, nepřátelé vás nikdy nepřemohou. Budete-li se však navzájem hádat, vaše moc bude zlomena tak snadno, jako vy jste zlomili jeden prut.“

Mojmír II. Historie zná bezpečně jen dva Svatoplukovi potomky, z nichž Mojmír II. se ujal vlády po otcově úmrtí roku 894. Od počátku však musel čelit nesnázím. Z velkomoravského područí se brzo vymanily Čechy i Panonie. Větší nebezpečí však představovali kočovní Maďaři, kteří od poloviny 9. století pronikali do střední Evropy. Ti také roku 907 zcela vyvrátili velkomoravskou říši, ale po jejím zpustošení se stáhli zpět do nížin kolem Dunaje a Tisy.

Mojmír (830-846) Rostislav (846-870) Panovníci Velkomoravské říše Mojmír (830-846) Rostislav (846-870) 863 n. l. - příchod Konstantina a Metoděje, kteří zde šířili křesťanství hlaholice – první slovanské písmo Svatopluk (870-894) Mojmír II. (894-907)

Použité zdroje: Opevněné hradiště. In: Historie České republiky: Příchod Slovanů [online]. [cit. 2012-03-11]. Dostupné z: http://cr.ic.cz/index.php?clanek=opevnena&dir=slovani&menu=slovani Mojmír I. In: GamePark: Velkomoravská říše [online]. [cit. 2012-03-11]. Dostupné z: http://www.gamepark.cz/screenshot.asp?id=147686 Kníže Rastislav. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2012-03-12]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Prince_Rastislav.JPG Uctívání božstev. In: Historie České republiky: Příchod Slovanů [online]. [cit. 2012-03-12]. Dostupné z: http://cr.ic.cz/index.php?clanek=uctivani&dir=slovani&menu=slovani Vznik křesťanství. In: Historie České republiky: Příchod Slovanů [online]. [cit. 2012-03-12]. Dostupné z: http://cr.ic.cz/clanky/slovani/0217.jpg Příchod Konstantina a Metoděje. In: Lubomír Šára: Málotřídní škola - přípravy na vyučovací hodiny: Historie v obrazech [online]. [cit. 2012-03-12]. Dostupné z: http://malotridka.ic.cz/gallery/historie19.jpg Cyril a Metoděj. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2012-03-12]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Cyril_and_Methodius.jpg Velká Morava. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2012-03-12]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Great_moravia_svatopluk.png Svatopluk a jeho synové. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2012-03-12]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Josef_Mathauser_-_Svatopluk_a_jeho_synov%C3%A9.jpg?uselang=cs Mojmír II. In: PROMORAVIA: Historie Moravy [online]. [cit. 2012-03-12]. Dostupné z: http://promoravia.blog.cz/1004/mojmir-ii Vlastivěda 5. Nová škola, 2005. Brno : Nová škola, 2005. 52 s. ISBN 80-7289-070-0. Historie České republiky [online]. 2006-2008 [cit. 2011-09-19]. Habsburkové. Dostupné z WWW: <cr.ic.cz>.