Politický systém. PhDr. Petr Kaniok, Ph.D. „Úvod do institucí EU“ „Předsednictví a Rady…“

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Předsednictví České republiky v Radě Evropské unie leden - červen 2009
Advertisements

Institucionální rámec EU © JUDr. Monika Forejtová, Ph.D.
VY_32_INOVACE_ 13 Instituce EU I
Chci ovlivnit rozhodování EU… Seminář v Evropském domě František Čakrt, Parlamentní institut Národní parlamenty v rozhodovacím procesu EU Úvod Co přinesla.
1 Ing. Vít Beneš, Ph.D. Ústav mezinárodních vztahů, v.v.i.
EU a Česká republika Instituce EU
Evropská družstevní společnost Prezentace jejích hlavních znaků Enzo PEZZINI Confcooperative Zastoupení v Bruselu.
Tíha EFC na našich bedrech – jak ji racionálně rozložit? Jindřich Trejbal – Odbor Evropská unie a mezinárodní vztahy MF, oddělení Koordinace agendy EU.
Vývoj evropské spolupráce a integrace
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Co změní Lisabonská smlouva? Eurocentrum, Praha, 23. října 2008 Jan Karlas Ústav mezinárodních vztahů, Praha.
Volby VY_32_INOVACE_29-12 volební systémy.
Základní škola Evropské unie
Nelíbí se mi porušování lidských práv v různých zemích světa… Seminář v Evropském domě Tomáš Weiss, Institut pro evropskou politiku EUROPEUM a FSV UK Společná.
Institucionální aspekty Lisabonské smlouvy Petr Kolář.
VY_32_INOVACE_29-06 DUM 6 PRÁVO EU.
Rozpočet EU - změny vyplývající z Lisabonské smlouvy
Vznik pozice předsedy Evropské rady - konečně skutečný representant EU (argumenty pro změnu zanesenou v Lisabonské smlouvě) Vypracovaly: Edita Bumbálková,
Instituce EU Evropská rada Rada Evropské unie Evropská komise
Pracovní skupina Dopravní politika Dopravní sektorové strategie 2. fáze.
Seminář v Evropském domě
INSTITUCE EVROPSKÉ UNIE Je nás sedm společných institucí EU. Máme také poradní orgány a další evropské instituce jako sousedy a spolupracovníky.
Historické milníky evropského práva
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Výchova k občanství II. stupeň Název a číslo učebního materiálu.
ESVA. Lisabonská smlouva ER – oficiální EU instituce Úroveň hlav států a vlád Stanovuje cíle a dává obecné směry SZBP – závěry ER Stálý předseda ER zajišťuje.
Příprava předsednictví ČR v Radě EU a role Sekce pro evropské záležitosti Aleš Opatrný Odbor koordinace evropských politik Sekce pro evropské záležitosti.
Evropské instituce Pavla Hormandlová. Evropské instituce Pavla Hormandlová VIII.B, 2008.
Pracovní orgány Evropského parlamentu. Předseda a předsednictvo  Předseda řídí veškerou činnost Parlamentu a jeho orgánů a zastupuje Parlament navenek.
SEVEROATLANTICKÁ ALIANCE
VY_32_INOVACE_ Smlouva o EU je platná od Je zavedeno „evropské občanství“ Přináší „kritéria konvergence“ – ekonomické sblížení 1.Stabilita.
Vyjednání Národního strategického referenčního rámce a operačních programů na období 2007 – 2013 Jiří Čunek 1. místopředseda vlády a ministr pro místní.
Autor: Jitka Krausová, ERC Stanovy ERC v ČR. autor: Jitka Krausová, ERC Stanovy ERC v ČR Stávající Stanovy ERC byly přijaty Prezidiem ERC v ČR dne
Integrační procesy v ekonomice
Jsme v EU, buďme v obraze. EU jako politický organismus Eva Pluskalová.
Dopady Lisabonské smlouvy na fungování Evropské unie
Vývoj evropské spolupráce a integrace Instituce EU s rozhodovacími pravomocemi.
Právo v Evropě Pavel Šuranský. Jsme občany ČR a zároveň i EU Plynou nám z toho nějaké výhody? Vyplývají z toho pro nás nějaké povinnosti nebo negativní.
TEST 17. POLITOLOGIE
Tato prezentace byla vytvořena
KONVENT prosinci 2001 Evropská rada v Laekenu schválila tzv. „Laekenskou deklaraci“. Tento dokument otevřel diskusi o budoucnosti Evropské unie s ohledem.
Příprava České republiky na výkon předsednictví v Radě Evropské unie leden – červen 2009.
Monika Matysová.  Evropská rada  Rada EU  Evropský parlament  Komise  Soudní dvůr EU.
Tři hlavní orgány Evropský parlament - hlas občanů Hans-Gert Pöttering
I NSTITUCE EU Veřejná správa v EU. Na konzultace s právníkem po celou dobu trestního řízení, ale také třeba na možnost informovat rodinu o svém zatčení,
R. Holušová & D. Kohn. ● pojem ● význam funkce předsednictví – výrazný nástroj ovlivňování agendy EU ● počátkem 90. let je předsednictví předmětem řady.
Dělba moci.
Mezivládní organizace – jediná úroveň
Rozhodovací proces v Evropské unii
Evropská Unie.
INSTITUCE EVROPSKÉ UNIE
Evropská unie - instituce
Instituce a právo ES/EU Přednáška ke kurzu „Právní aspekty evropské integrace“
Vytváření a prosazování českých zájmů v Evropské unii Členství ČR v EU, 18. ledna 2011.
Intergovernmental Organization one level State D State C State E State F State A State G State B Intergovernmental Organization.
EVROPSKÁ UNIE.
Příprava předsednictví ČR v Radě EU a role Sekce pro evropské záležitosti Hana Kavánková Odbor koordinace evropských politik Sekce pro evropské záležitosti.
Hospodářská politika Téma 2 Evropská integrace. Evropská integrace Historie „společné“ Evropy Instituce EU.
Společná obchodní politika EU (CCP) – právní rámec VŠFS seminář 2015.
Hlavní orgány v EU Monika Matysová.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství ročník III
EVROPSKÝ DŮM 27. ÚNORA 2013 MILENA VICENOVÁ KSAP, MINISTERSTVO ZAHRANIČNÍCH VĚCÍ „Kdo určuje směřování EU?“
Příprava předsednictví ČR v Radě EU a role
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Společná zahraniční a bezpečnostní politika
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT   Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 2. ročník oborů Technické lyceum,
Evropská družstevní společnost
Prof. JUDr. Vladimír Týč, CSc
EVROPSKÁ UNIE 7. TŘÍDA, ZŠ SUCHDOL.
PESCO vs. EDF: projekty rozvoje schopností
Transkript prezentace:

PhDr. Petr Kaniok, Ph.D. „Úvod do institucí EU“ „Předsednictví a Rady…“

Politický systém

Kritéria politického systému Jasně definovaná sada institucí a jejich vzájemných vztahů Občané a aktéři usilují o naplnění svých cílů prostřednictvím institucí a jejich vztahů Rozhodnutí institucí mají dopad na chování aktérů Existence zpětné vazby

Základní rysy institucionální struktury Dynamičnost a proměnlivost v odlišných periodách dominovaly jiné instituce Odlišnost od institucí národního státu Oslabení vztahu mezi vládou a zákonodárným tělesem Jiný rozměr systému kontroly a rovnováhy Problém legitimity

Evropská rada…to je summit! Článek 15 SEU Počátky v 60. letech 20. století nutnost diskuse o dalším tempu a směru evropské integrace Projev mezivládního přístupu Do evropského práva zakotveno až v roce 1986, přesně ukotveno Smlouvou o EU (1992) Především diskuzní klub

Předseda Evropské rady Nová funkce důsledek reformy předsednictví Volen Evropskou radou opakovaný mandát, QMV Řídí jednání, udržuje konsensus a kontinuitu, reprezentuje EU na poli zahraniční politiky ?

Herman van Rompuy Bývalý belgický premiér Zvolen 19.11.2009 http://www.youtube.com/watch?v=bypLwI5AQvY

Rada EU Řízena předsednictvím (rotační princip, 6 měsíců) Jedinou výjimkou Rada pro zahraniční záležitosti v čele volený předseda (zároveň místopředseda Evropské komise)

Funkce Rady EU Podíl na schvalování legislativy (spolu s Evropským parlamentem) několik rozhodovacích procedur a vyjednávacích nástrojů Podíl na schvalování rozpočtu Artikulace „každodenních“ národních zájmů a požadavků

Národní princip Rada nebrání EU, ale členské státy V klíčových otázkách platí pravidlo 1 stát = 1 hlas (jednomyslnost) Kvalifikované většina, QMV (různý počet „hlasů“ pro každou zemi) Prostá většina (procedurální otázky)

QMV Do roku 2014 (11) Hlasy, počet zemí, obyvatelé Hlasy (cca 73%) Země (nadpoloviční většina, či 2/3) Obyvatelé (62%) Od roku 2014 (11) Země a obyvatelé Země (55% členů Rady, či 72%) Obyvatelé (65%) Do roku 2017 přechodné období

Hlasy v Radě ČR

Odbornost Nyní 10 sektorových Rad (liší se podle významu) „10 hlav 1 draka“ V 90. letech 22 konfigurací (výsledek extenze společných politik, redukce v roce 2002) Výstup je vždy výstupem Rady

Dnešní konfigurace Rady

Struktura Rady Expertní výbory „výrobna surovin“ Výbor stálých zástupců „kuchyně“ Rady EU COREPER I, COREPER II Rada EU „servírovací sál“ Generální sekretariát nezbytné administrativní kontinuum

Jak dosáhnout výsledku? Důležité faktory: Role předsedajícího státu tvůrce kompromisu Kultura kompromisu a konsensu (platí o celém rozhodovacím procesu EU) Neformální vyjednávací nástroje

A bodový princip A body – schválené na úrovni COREPER, postoupeno k formálnímu schválení ministry B body – buď vráceno do PS, či posunutou k politické diskuzi ministrům Falešné B body – posunuto ministrům, taktické hlasování

Shrnutí Rad Evropská rada je nejvyšším fórem EU Rada EU a její úrovně v různé míře schvalují spolu s Evropským parlamentem sekundární legislativu EU Rady zastupují zájmy členských států, zaměřují se především na dílčí zájmy Neplést s Radou Evropy!