Omezení všeobecného osobnostního práva © Vladimír Plecitý, 2007.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ohrožení a porušení všeobecného osobnostního práva
Advertisements

Ochrana osobnosti ve zpravodajství, v tisku a při reklamě
Právo na soukromí © Vladimír Plecitý, 2007.
Právo na osobní svobodu, právo na jméno a právo na podobu
Nakládání s částmi lidského těla, Ochrana lidského těla po smrti
Rozzuřená fúrie aneb Práva dětí a skautský program
Nakladatelská licenční smlouva
Všeobecné osobnostní právo
Subjekty a předmět všeobecného osobnostního práva © Vladimír Plecitý, 2007.
Prostředky občanskoprávní ochrany všeobecného osobnostního práva © Vladimír Plecitý, 2007.
Reklamní právo v prax Oi Mgr. Libor Štajer, advokát CALL CENTRA NA PRAHU ROKU 2014 Petr Kůta
PR A PRÁVO Informace v této prezentaci nepředstavují závaznou právní poradu.
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI OBLASTI PODPORY 1.5 „EU PENÍZE STŘEDNÍM ŠKOLÁM“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Od č in ě ní nemajetkové újmy v p ř ípad ě zásahu do osobnostního práva Problematika náhrady nemajetkové újmy © Vladimír Plecitý, 2013.
Obecná ustanovení © Vladimír Plecitý, Osobnost člověka = jedinečné spojení biologických, psychologických a společenských aspektů, přesněji hodnot.
Všeobecná osobnostní práva. Zastoupení
Ochrana osobních údajů při poskytování informací
Právní aspekty související s provozováním video služeb Internet Video Forum 2007 Josef Aujezdský, advokát.
Právo na duševní a tělesnou integritu
Právo na čest a důstojnost, právo na slovní projevy osobní povahy
1 Památkový zákon a nový občanský zákoník Památková inspekce MK ČR říjen 2013.
Správní činnosti.
Úvod do autorského práva Když se nerozhodneš, buď nerozhodný, když se však rozhodneš, buď rozhodný.. L.N.Tolstoj FEL ČVUT v Praze Právo pro podnikatele.
Subjekty a předmět všeobecného osobnostního práva © Vladimír Plecitý, 2011.
PRÁVA VÝKONNÝCH UMĚLCŮ
Ochrana osobnosti Osobnost člověka
1 Práva související s právem autorským  Práva výkonného umělce (tvůrčí, § 67 a násl AutZ )  Právo výrobce zvukového záznamu (netvůrčí, § 75 a násl. )
Osobní údaje při registraci domén Praha září 2007 Mgr. Martina Šnajderová, DiS. Úřad pro ochranu osobních údajů.
Přiměřenost ve veřejné správě. Obtížnost problému přiměřenost = vztah mezi prostředky a cílem zásada přiměřenosti ve veřejné správě je všeobecně uznávaná.
Martina Kochová Lucie Svobodová Lenka Kratochvílová Eva Mašková
SIK Skupina odhalování informační kriminality
Právo na informace Tereza Danielisová,
Právní odpovědnost.
Správní dokumenty Rozhodnutí, Odvolání
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření23.
Zpravodajská licence, par. 12 Občanského zákoníku Fyzická osoba má právo na ochranu projevů osobní povahy, proto mohou být použity nebo pořízeny jen se.
Obecně Lucia Madleňáková
Všeobecné osobnostní právo
INTERVENCE STÁTU DO RODINNĚPRÁVNÍCH VZTAHŮ © Radovan Dávid, 2012.
OPATROVNICTVÍ © Radovan Dávid, 2012.
ZÁKLADY OBČANSKÉHO PRÁVA
PRÁVO VÝROBCE ZVUKOVÉHO ZÁZNAMU K JEHO ZÁZNAMU §§
JUDr. Jaroslav Stránský
Ochrana osobnosti Všeobecná osobnostní práva
Soudy jako subjekty civilního procesu Občanské právo procesní I JUDr. Ing. Radovan Dávid.
Ochrana osobnosti Všeobecná osobnostní práva
Přednáška Evropská Studia 2006 JUDr. Kateřina Ronovská, Ph.D.
2. Správní trestání a správní delikty
Přednáška Evropská Studia 2008 JUDr. Kateřina Ronovská, Ph.D.
Obecně Mgr. Lucia Rentková
Konference Městské kamerové dohlížecí systémy a ochrana osobních údajů, Praha 18. února 2011 PhDr. Miroslava Matoušová Úřad pro ochranu osobních údajů.
Právo na informace vers. ochrana soukromí Mgr. František Korbel, Ph. D. PS P ČR,
Opatrovnictví dítěte © Radovan Dávid, OBSAH Obecný úvod Poručenství a opatrovnictví Odlišnosti Opatrovnictví Vymezení pojmu Důvody.
Zákon o ochraně osobních údajů Miroslav Jurman Svobodný přístup k informacím
„Autorská práva související s používáním fotografií, obrázků a map“ Mgr. Karel Švercl, právník Odboru rozvoje, fondů EU, cestovního ruchu a sportu Krajského.
Kamerové systémy metodika Plzeňský kraj 7. března 2013 ÚOOÚ.
Správní řízení Vendula Povolná Ekologický právní servis Září 2007.
Legislativa v oblasti RP (žen a mužů) Mgr. Veronika Šprincová.
Přestupky Stanoviska VOP – kazuistika Prezentace pro pracovníky Krajského úřadu Jihomoravského kraje a podřízených správních orgánů Mgr. Ivo Kousal.
Práva a povinnosti mezi manželi
Aktuální judikatura k územnímu plánování
Správní řízení I. Správní řád, rozsah jeho působnosti
PRÁVA VÝKONNÝCH UMĚLCŮ
Prameny obchodního práva
Právní aspekty zpřístupňování otevřeného vzdělávání
Mimosmluvní instituty užití autorských děl
Právní normy ON 1. M.
Ekonomický základ veřejné správy MP313K Úvod do studia veřejné správy 9. přednáška doc. JUDr. Petr Havlan, CSc. Definujte zápatí - název.
GDPR a budoucí redakční praxe
Ochrana osobnosti ve zpravodajství, v tisku a při reklamě
Transkript prezentace:

Omezení všeobecného osobnostního práva © Vladimír Plecitý, 2007

K zásahu do všeobecného osobnostního práva fyzické osoby a tím i k omezení tohoto práva, může dojít jen s jejím souhlasem, tj. zásadně s jejím svolením. Výjimečně je možné zasáhnout do všeobecného osobnostního práva i bez svolení fyzické osoby jako oprávněného subjektu, popř. i proti její vůli. Český právní řád umožňuje s ohledem na potřebu prosadit některé zvláštní veřejné zájmy jednak : • přímé zásahy do všeobecného osobnostního práva fyzických osob, • jednak omezení oprávnění fyzických osob se svou osobností, resp. s jejími jednotlivými hodnotami disponovat. Při omezení všeobecného osobnostního práva je důležité, aby stanovení těchto výjimečných zásahů a tedy i omezení bylo zakotveno v zákoně a nikoli v podzákonných právních předpisech a bylo vždy přesně vymezeno co do obsahu, rozsahu a účelu. Z tohoto hlediska je na místě zakotvení omezení všeobecného osobnostního práva v občanském zákoníku, jako v základním občanskoprávním předpise.

K zásahu do všeobecného osobnostního práva fyzických osob a tím k jeho omezení může dojít : 1) Z vůle dotčené fyzické osoby, tj. na základě jejího svolení jako projevu dispoziční autonomie, která se v oblasti občanskoprávních vztahů, tj. vztahů právní rovnosti zásadně uplatňuje; 2) V případech stanovených zákony, a to a) občanským zákoníkem – jedná se o případy, které jsou v občanskoprávní teorii i aplikační praxi označovány jako tzv. zákonné licence (§ 12 odst. 2,3) b) jinými zákony z různých oblastí veřejnoprávního řádu – např. trestní zákon, zákon o boji proti alkoholismu, zákon o péči o zdraví lidu a další

Ve všech případech omezení všeobecného osobnostního práva nesmí toto omezení jít nikdy tak daleko, aby bylo jednak nepřiměřené a jednak jím byl neúnosně dotčen, popř. dokonce negován nedotknutelný základ osobnosti každé fyzické osoby, na jehož respektování je třeba s ohledem na zachování elementární úcty k důstojnosti fyzické osoby za všech okolností trvat. Za přiměřený zásah do všeobecného osobnostního práva fyzické osoby ve smyslu § 12 odst. 3 OZ lze považovat pouze takový zásah, který ke všem okolnostem a povaze konkrétního případu tvoří přiměřený (odpovídající) prostředek k dosažení sledovaného legitimního účelu.

Ustanovení § 12 OZ upravuje : I.Skupina případů – se svolením dotčené fyzické osoby § 12 odst. 1 Písemnosti osobní povahy, podobizny, obrazové snímky a obrazové a zvukové záznamy týkající se fyzické osoby nebo jejích projevů osobní povahy smějí být pořízeny nebo použity jen s jejím svolením. II. Skupina případů – tzv. zákonné licence § 12 odst. 2 (úřední licence) Svolení není třeba, použijí-li se písemnosti osobní povahy, podobizny, obrazové snímky nebo obrazové a zvukové záznamy k účelům úředním na základě zákona. § 12 odst. 3 (vědecká a umělecká licence + zpravodajská/reportážní licence) Podobizny, obrazové snímky a obrazové a zvukové záznamy se mohou bez svolení fyzické osoby pořídit nebo použít přiměřeným způsobem též pro vědecké a umělecké účely a pro tiskové, filmové, rozhlasové a televizní zpravodajství. Ani takové použití však nesmí být v rozporu s oprávněnými zájmy fyzické osoby.

Problematika souhlasu fyzické osoby se zásahem : a)Daný souhlas je nutno vzhledem k povaze věci vykládat vždy restriktivně; b)Jednou dané svolení může fyzická osoba dodatečně kdykoliv odvolat; c)Svolení fyzické osoby je možné vždy jen jde-li o takovou hodnotu osobnosti, s níž může fyzická osoba platně disponovat; Při dodržení uvedených zásad platí, že svolení fyzické osoby se zásahem do jejího všeobecného osobnostního práva, resp. do konkrétní osobnostní hodnoty, je okolností vylučující protiprávnost.