J AK SE ZAŘADIT DO SPOLEČNOSTI ? N A KOHO SE MOHU OBRÁTIT ? Praktická část.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Informace o příspěvku na péči
Advertisements

 Je v ČR organizováno a garantováno státem.  Vychází z Listiny základních práv a svobod, která zaručuje každému občanu právo na sociální zabezpečení.
Zavedení uživatelky do komplexní domácí péče případová práce Příklad dobré praxe Městská charita Plzeň Bc. Alice Průchová.
Krok do života 1 projekt, který pomáhá mladým lidem odcházejícím z dětských domovů vstoupit do samostatného života.
Zákon o sociálních službách
STOPA z.s. Pacientské setkání – Právní nároky pacientů
DŮSLEDKY SOCIÁLNÍCH UDÁLOSTÍ V RODINĚ Šimon Plecháček.
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Rozdíly a interakce veřejné služby a dobrovolnické služby Mgr. Petr Beck Odbor rodiny a dávkových systémů Ústí nad Labem
PRACOVNÍ REHABILITACE Osob se zdravotním postižením (§69 násl. Zák.č.435/2004 Sb.)
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Ing. Andrea Modrovská Datum: 28. dubna 2012 Název: VY_32_INOVACE_
Sociální reforma 2011 Zákon o pomoci v hmotné nouzi  Převedení rozhodování o dávkách pomoci v hmotné nouzi z obcí na Úřad práce ČR  Posílení sociální.
Jak řešíme zaměstnávání OZP a náhradní plnění u nás Kateřina Grusová Kateřina Grusová Městský úřad Jilemnice Městský úřad Jilemnice.
Sociální pojištění Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Psychopedie zabývá se klienty s mentální retardací, poruchami duševními (pervazivní vývojové poruchy, SPU a poruchy chování, schizofrenií, afektivními.
Sociální zabezpečení a důchodová politika
PRÁCE V EU/EHP A ŠVÝCARSKU
SOCIÁLNÍ SLUŽBY V ČR.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. Fr. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 15Číslo.
Podpora v nezaměstnanosti
Organizace sociální správy
ÚŘAD PRÁCE.
Sociální reforma 2011 Státní sociální podpora  Rodičovský příspěvek  Příspěvek na bydlení  Posuzování zdravotního stavu dětí  Sankce za neplnění povinné.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ekonomika Ročník: 2.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření20.
Jak se postavit na vlastní nohy Brožurka jako pomocník při startu do života Brožurka jako přehled zajímavých informací a užitečných rad o bydlení, hledání.
Pracovní právo ES a změny v pracovně právních předpisech v ČR.
Jak se zařadit do společnosti? Nastínění podstaty sociální práce
Koordinace dávek v nezaměstnanosti
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. Fr. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 15Číslo.
“Vaše Evropa Poradenství” Mgr. Michaela Suchardová, LL.M. Eurocentrum České Budějovice „Studuj, pracuj, cestuj v EU. Volný pohyb bez překážek?“
Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost
Úvod do práva sociálního zabezpečení Právo sociálního zabezpečení pro podnikatele a zaměstnavatele Vysoká škola Karlovy Vary, o. p. s. Mgr. Ilona Kostadinovová.
Správa sociálního zabezpečení
INVALIDITA JAKO SOCIÁLNÍ UDÁLOST
Sociální politika 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
1 Dáky v nemoci, mateřství a rovnocenné otcovské dávky.
„Problémy rodinné péče o osoby se zdravotním postižením“ Projekt „Nejsme chudinky, jsme hrdinky“ V Praze 30. září 2014.
Systém sociálního zabezpečení Úvod. Používané zkratky ÚP – úřad práce OSVČ – osoba samostatně výdělečně činná OBZP – osoba bez zdanitelných příjmů ČSSZ.
POVINNÉ A NEPOVINNÉ POJIŠTĚNÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu
ANOTACE OBJASNIT POJMY OBEC, MĚSTO, ZASTUPITELSTVO, RADA, STAROSTA, MĚSTSKÝ ÚŘAD. VÝUKOVÝ MATERIÁL.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Nejčastější právní problémy psychiatrických pacientů Mgr. et Mgr. Matěj Stříteský Férová nemocnice – Liga lidských práv - Brno.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Příspěvek na péči MUDr. Jarmila Lamková MUDr. Jarmila Lamková Ministerstvo práce a sociálních věci, Ministerstvo práce a sociálních věci, odbor posudkové.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
KOORDINOVANÁ REHABILITACE Z POHLEDU ERGOTERAPIE Mgr. Kateřina Svěcená Ergoterapeut Klinika rehabilitačního lékařství 1. LF UK a VFN v Praze.
Ošetřovatelská péče v pobytových zařízeních sociálních služeb MUDr. Tom Philipp, Ph.D., MBA náměstek pro zdravotní pojištění.
Sociální prostředky rehabilitace zdravotně postižených JUDr. Pavel Ptáčník, MPSV.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět:Finanční gramotnost Tematický.
Koordinační skupina OZP Vít Kaška. Seznam členů Agentura Naděje Agentura Osmý den, o. p. s. Agentura osobní asistenční služby o. s. Asociace vozíčkářů.
Sociální politika Definice Objekty sociální politiky Předmět sociální politiky Úrovně sociální politiky osobní rozsah věcný rozsah.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Vzdělávání pro zdrav í PředmětZdravověda Tematický.
Informační a poradenské centrum ZČU Informační a poradenské centrum ZČU Komplexní služby v oblasti studijního, psychologického, právního, sociálního a.
REHABILITAČNÍ DÍLNA - PŘÍPRAVA NA PRÁCI. C ÍLOVÁ SKUPINA Služba je určena osobám s mentálním postižením, které mají vážný zájem o začlenění do pracovního.
Z ÁKON O SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH 108/2006 S B.. Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6 Dubí III.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
ČLOVĚK s mentálním postižením Společnost pro podporu lidí s mentálním postižením v České republice, o.s. Barbora Uhlířová.
Pracoviště ošetřovatelské péče s.r.o. Hana Pekárková Pracoviště pečovatelské péče, o.p.s. Andrea Turková Komparace domácí zdravotní péče a pečovatelské.
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb
HLEDÁNÍ ZAMĚSTNÁNÍ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Důležitost propojování zdravotního a sociálního systému
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Sociální politika EU Dávky v nemoci.
Dostupnost návazných seniorských služeb a role PL
Blízká budoucnost Možnosti po ukončení základní školy
3. Krizová pomoc Sociální rehabilitace
OD KATALOGU K MAPĚ PODPORY
Sociálně aktivizační služby
Zkušenosti koordinátora podpory seniorů, ORP Roudnice nad Labem
Transkript prezentace:

J AK SE ZAŘADIT DO SPOLEČNOSTI ? N A KOHO SE MOHU OBRÁTIT ? Praktická část

C ÍL PRAKTICKÉ ČÁSTI Náhled na kompetence jednotlivých institucí a organizací Získání užitečných kontaktů

Česká správa sociálního zabezpečení Úřad práce Organizace poskytující odborné poradenství, sociální služby Sociální pracovník v nemocnici Městská část Zdravotní pojišťovna Praktický lékař

A. Před lety jsem měl autonehodu, jsem soběstačný, mám sníženou hybnost pravé poloviny těla, docházím na rehabilitace. Jsem stále v pracovní neschopnosti, zaměstnavatel mě nemůže převést na jinou pracovní pozici. Tedy v budoucnu musím začít pracovat někde jinde, nebo co budu vlastně dělat? Jak mám postupovat? Kde najdu nabídku volných pracovních míst? Vlastním automobil, mohu si zažádat o parkovací průkaz pro osoby se zdravotním postižením? Mohu využít ještě nějakých výhod?

ČSSZ - Žádost o invalidní důchod ÚP - Dávky pro osoby se zdravotním postižením MČ - Sociální odbor – bezplatné právní poradenství ÚP - Evidence uchazečů o zaměstnání Organizace - sociální poradenství, odborné sociální poradenství, pracovní poradenství, agentury podporovaného zaměstnávání MČ - Sociální odbor MČ - Odbor dopravy MODELOVÁ SITUACE A.

B. Prodělal jsem cévní mozkovou příhodu. Nyní jsem v pracovní neschopnosti, mám nesplacený úvěr u banky. Na co mám ze zákona nárok? Jak postupovat při vyřizování ID? O co si mohu zažádat? Nevezmou mi vše? Nemám se skrývat?

MODELOVÁ SITUACE B. ČSSZ - Žádost o invalidní důchod ÚP - Žádost o dávky pro osoby se zdravotním postižením Občanský soudní řád Dle §322 zákona č.99/1963 Sb., Občanský soudní řád - Právní předpis v plném znění k dispozici na internetu: d/tiskove-zpravy/ d/tiskove-zpravy/ EXEKUCE Organizace poskytující právní poradenství MČ – Sociální odbor – bezplatné právní poradenství

C. Před čtyřmi roky jsem prodělal cévní mozkovou příhodu. Nyní pobírám ID ve 2. stupni, mám hrazené pojištění? Co mám dělat? Chci se znovu vrátit do práce, mohu vůbec pracovat a zároveň pobírat ID? Kde mohu získat bližší informace? Moji blízcí mě všude nemohou doprovázet, jak mohu situaci řešit, abych na nich nebyl tak závislý?

MODELOVÁ SITUACE C. ČSSZ - poskytne informace ÚP - Evidence uchazečů o zaměstnání ČSSZ - poskytne informace Organizace - sociální poradenství, odborné sociální poradenství, pracovní poradenství, agentury podporovaného zaměstnávání ) Organizace nabízející asistenční a pečovatelské služby Česká správa sociálního zabezpečení „Předpisy o důchodovém pojištění neobsahují žádné ustanovení, které by omezovalo výdělečné možnosti poživatelů invalidních důchodů. Poživatelé těchto důchodů jsou tedy ve svých možnostech výkonu zaměstnání omezováni jen svým nepříznivým zdravotním stavem.“!!!

D. Prodělal jsem cévní mozkovou příhodu, pohybuji se na invalidním vozíku. Bydlím s dcerou a jejími dětmi v bariérovém bytě. Jaké mám možnosti? Mohu si přestavět vlastní byt, který je na druhém konci města? Mohl by za mnou někdo denně docházet? Na koho se mohu obrátit?

MODELOVÁ SITUACE D. ÚP – Dávky pro osoby se zdravotním postižením Organizace poskytující poradenství v oblasti odstranění bariér v domácím prostředí ÚP – Dávky pro osoby se zdravotním postižením Organizace nabízející asistenční a pečovatelské služby

E. Jsem na LDN, mám zájem nastoupit do rehabilitačního zařízení. Kdo mi poradí, kde bych mohl následně rehabilitovat? Mohu si zažádat o pobyt v lázních? Co mi proplatí zdravotní pojišťovna? Jaké kompenzační pomůcky pro zlepšení samoobsluhy mohu získat, kde je nějaká nabídka?

MODELOVÁ SITUACE E. Sociální pracovník v nemocnici Praktický lékař Zdravotní pojišťovny Organizace poskytující poradenství - oblasti vhodné volby kompenzační pomůcky/fyzioterapeut, ergoterapeut, sociální pracovník Společnosti prodávající kompenzační pomůcky

PODOTÁZKY PRO ZAMYŠLENÍ… Jak se mám prezentovat na pracovním pohovoru? Pokud nebydlím v místě trvalého bydliště, mohu si zažádat o příspěvek na péči? Zaměstnávání osob se zdravotním postižením => práva a povinnosti zaměstnavatele. Možnosti úprav automobilu či koupě nového automobilu pro osoby s omezenou schopností pohybu.

D ĚKUJI ZA POZORNOST A VAŠÍ AKTIVITU 