Kateřina Vlčková, Kateřina Švejdíková, Iva Hudečková

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
CLIL Content and Language Integrated Learning
Advertisements

ON-LINE TESTY PRO DOKTORANDY NA UK FF PRAHA
Testy pro testování žáků 5. a 9. tříd 2012
PaedDr. Zuzana Horváthová, Ph.D. doc. Ing. Josef Abrhám, Ph.D.
Analýza dotazníků projektu National Teams of ECVET Experts
Obecná východiska, zdroje ►Mezinárodní soustavy kvalifikací ►Národní soustava kvalifikací pro terciární sféru ►Projekt Q-RAM/ Národní kvalifikační rámec.
Mosty mezi pedagogickou a psychologickou diagnostikou
Sociologie – metody a techniky sociologického výzkumu
Porovnání hodnotících škál bolesti v závislosti na kognitivní funkci
PREZENČNÍ INFORMAČNÍ SEMINÁŘ PRO VEDOUCÍ ZAMĚSTNANCE.
DOSPĚLÍ NA CESTĚ Lucie Myšková Vzdělávací trajektorie
Projekt Inkluze – nová cesta vzdělávání OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost registrační číslo projektu CZ.1.07/1.2.02/ Závěrečná konference 16.
Metody psychologie PhDr. Eva Tomešová, PhD.. Jak psychologové dospějí k závěrům o neznámém?  Používají VĚDECKOU METODU: IDENTIFIKACE VĚDECKÉ OTÁZKY FORMULACE.
Kateřina Vlčková, Kateřina Švejdíková, Iva Hudečková ČAPV 2013 UJEP Ústí nad Labem 1.
Výzkumy volebních preferencí za ČR a kraje od
Téma: SČÍTÁNÍ A ODČÍTÁNÍ CELÝCH ČÍSEL 2
Diplomová práce Autorka: Ing. et Ing. Zuzana Hynoušová
základního vzdělávání s ohledem na rovný přístup ke vzdělávání
Etapy práce na sociologickém výzkumu. 2 I. Formulace problému II. Rozhodnutí o populaci a vzorku III. Pilotní studie IV. Rozhodnutí o technice sběru dat.
ANALÝZA POTŘEB, MOTIVACE A FIREMNÍ PÉČE O ZAMĚSTNANCE VE VYBRANÝCH NZDM PARDUBICKÉHO KRAJE BAKALÁŘSKÁ PRÁCE Autor: Bc. Kejzlarová Šárka, DiS. Sběr dat:
STRATEGIE AGE MANAGEMENTU V ČESKÉ REPUBLICE CZ.1.04/5.1.01/ Mgr. Ilona Štorová AIVD ČR, o. s.
Stav a vývoj vzdělávacích systémů v Evropě: cíle, směřování, indikátory Simona Pikálková Ústav pro informace ve vzdělávání Lisabonské cíle vzdělávání v.
Odborná komise pro informační vzdělávání a informační gramotnost na vysokých školách Pilotní průzkum informační gramotnosti vysokoškolských studentů.
Mgr. Alena Lukáčová, Ph.D., Dr. Ján Šugár, CSc.
Přístup k vlastnímu hodnocení ze strany ČŠI
Čtení myšlenek Je to až neuvěřitelné, ale skutečně je to tak. Dokážu číst myšlenky.Pokud mne chceš vyzkoušet – prosím.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n.
SČÍTÁNÍ A ODČÍTÁNÍ V OBORU DO 100
Univerzita Karlova v Praze Filozofická fakulta Katedra psychologie
YOUTHPASS (Pas mládeže) Akce 2 – Evropská dobrovolná služba (pro Vysílající a Hostitelské organizace)
Programme for the International Assessment of Adult Competencies Zjištění týkající se postojů dospělých Jana Straková, Dům zahraniční spolupráce Tento.
Anotace: Prezentace seznamuje žáky s funkčními styly. V pracovním listu pak žák se pokusí rozdělit texty podle jednotlivých stylů. Vzdělávací oblast: Český.
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Výstupy z učení a národní kvalifikační rámec terciárního.
VLASTNOSTI MOTORICKÝCH TESTŮ Oddělení antropomotoriky, rekreologie a metodologie Katedra kinantropologie, humanitních věd a managementu sportu © 2009 FTVS.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku gymnázia na předmět OSZ KLÍČOVÁ SLOVA: Celoživotní.
Srovnání výsledků testů žáků 9. tříd základních škol v letech 2005 a 2011 Koho a na co jsme se ptali Filip Karel, Šimon Stiburek, Jan Hučín Scio Praha.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_MAM_KC_1_09.
Hodnocení škol a ředitelů zřizovatelem – Zlínským krajem
Některé aspekty predikce úspěšnosti jedinců ve sportovních hrách s míčem Katedra kinantropologie a základů humanitních věd FTVS UK Praha Šárka Honsová.
Mezinárodní výzkum dospělých Programme for the International Assessment of Adult Competencies První zjištění z výzkumu OECD PIAAC MŠMT, Tento.
Kateřina Vlčková Centrum pedagogického výzkumu,
Vazby mezi politickými postoji a politické znalosti Lukáš Linek, Sociologický ústav AV ČR, v.v.i.
TÝDEN PROGRAMU COMENIUS COMENIUS WEEK 2009 V rámci celoevropské akce Týdne programu Comenius se můžete zapojit do vytváření a hraní geohry a poměřit tak.
Společné povinné vzdělávání: utopie nebo nezbytnost? Jana Straková Sociologický ústav AV ČR.
Pohled pedagoga běžné základní školy na podporu komunikativních kompetencí žáků s narušenou komunikační schopností PhDr. Veronika Girglová Katedra speciální.
Masarykova univerzita Fakulta sociálních studií PSY252 Statistická analýza dat II Seminář 7 - Reliabilita.
Marketingový průzkum Milan Mrázek Matematika & Business
Teorie vzdělávání dospělých
Typy výzkumu  Kvantitativní  Kvalitativní  Smíšený  První zkoumá kolik lidí si co myslí atd …  Druhý co přesně si lidé myslí  Třetí je kombinací.
Personální plán pro podnikatelský plán
AUDIT ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ V MALÝCH A STŘEDNÍCH PODNICÍCH Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business.
Pilotní tréninky hotel Zlatý Orel K1- K14 Výsledky hodnocení tréninku kompetencí: Bilanční workshop hotel Troyer
Cíle programu – profesní a osobní rozvoj Zvýšit kvalitu kvalifikací a dovedností. Zlepšení jazykových kompetencí. Seznámení se zahraničními metodami práce.
Základy pedagogické metodologie Kateřina Vlčková Katedra pedagogiky PdF MU PS 2015.
EDUCATION AT A GLANCE 2015 Country Notes a klíčová data pro ČR Převzato dne z internetové stránky ministerstva školství:
… jsou bohatší lidé šťastnější?
Pedagogická diagnostika
Kritéria kvality metod a výzkumného šetření
Autor bakalářské práce : Karel Ibehej Vedoucí bakalářské práce: Ing
Psychometrické diagnostické Nástroje pro oblast školství
Principy testování a měření
CLIL v ČR a v zahraničí Content and Language Integrated Learning
VYUČOVÁNÍ A UČENÍ A/ B/ a/ cíle výuky b/ klíčové kompetence
Teorie vzdělávání dospělých
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Ekonomické vyhodnocení firemního vzdělávání a jeho vliv na výkonnost.
Aktuální stav dalšího vzdělávání a vize do budoucna
Výsledky žáků v anglickém jazyce na konci základního vzdělávání v JMK
A4M39PSY Psychologie v návrhu UI
Přednáška 1 Prof. PhDr. I. Čermák,CSc.
Transkript prezentace:

Kateřina Vlčková, Kateřina Švejdíková, Iva Hudečková ČAPV 2013 Kateřina Vlčková, Kateřina Švejdíková, Iva Hudečková Psychometrické vlastnosti a schopnost predikce učebních výsledků u dotazníků strategií učení se cizímu jazyku v českém prostředí

Strategie učení se cizímu jazyku Důležitý koncept v teorii a výzkumu osvojování a učení se cizímu jazyku od 60. let Vědomé postupy zvolené žákem k dosažení cíle (Chamot, 2004) Způsob, jakým si žák vybírá, získává nebo propojuje nové znalosti (Weinstein, Mayer, 1986) Související koncepty: autoregulace, metakognice, styly učení, kognitivní styl Klasifikace strategií podle psychologických funkcí (O‘Malley, Chamot, 1990): Metakognitivní Kognitivní Socio-afektivní podle čtyř jazykových dovedností (Cohen, Weaver, 2002): Čtení Psaní Mluvení Poslech Podle funkce v procesu zpracování informací (Oxford, 1990): Paměťové Kompenzační Afektivní Sociální Výběr a používání strategií ovlivněno mnoha proměnnými Pohlaví Motivace Nadání Zkušenost Pokročilost v cizím jazyce atd.

Cíl výzkumu Srovnat psychometrické vlastnosti a schopnost predikce vzdělávacích výsledků u 3 nejpoužívanějších dotazníků strategií učení se cizímu jazyku v jejich českých adaptacích: SILL - Strategy Inventory for Language Learning (Oxford, 1990) LSUS - Language Strategy Use Survey (Cohen, Oxford & Chi, 2002) LASSI - Learning and Study Strategies Inventory (Weinstein, Schulte & Palmer, 2002)

Výzkumné otázky 1. Jaká je souběžná validita dotazníků SILL, LSUS a LASSI? 2. Který z nástrojů vykazuje vyšší reliabilitu? 2.1 Je reliabilita nástroje ovlivněna administrací nástrojů? 2.2 Liší se reliabilita v závilosti na pohlaví? 3. Který dotazník vykazuje lepší predikční vlastnosti, co se týká vzdělávacích výsledků?

Překlad a adaptace dotazníků na české prostředí Metody výzkumu Překlad a adaptace dotazníků na české prostředí SILL: - Vlčková, 2007 - 5-bodová hodnotící škála LSUS: - Vlčková, Přikrylová, 2011 - Částečná standardizace - 4-bodová hodnotící škála LASSI: - Hudečková, 2012 - 5-bodová Likertova škála

Sběr dat Všechny dotazníky vyplněny stejnými 126 studenty Náhodné pořadí Vyplňování tři týdny po sobě Nenáhodný výběr Studenti uváděli strategie jejich preferovaného cizího jazyka

Výzkumný vzorek Rok sběru dat 2012 N 126 Stupeň vzdělávání vyšší sekundární Typ školy gymnázium Věk žáků 17 – 18 let Podíl žen 69 % Preferovaný cizí jazyk v 73 % AJ Počet let učení se preferovanému CJ většinou 8 - 10

výsledky Uváděné používání strategií učení se CJ Průměr SD Škála (v bodech) SILL 3.02 .41 5 LSUS 2.66 .31 4 LASSI 2.77 .28 Reliabilní koeficient Cronbachovo alfa α α muži α ženy Položky Škála (v bodech) SILL .91 .92 .89 72 5 LSUS 89 4 LASSI .82 .87 .79 80

Výsledky Souběžná validita nástrojů Výsledky v používání strategií u všech tří dotazníků byly korelované na p < 0,05. R SILL/LSUS .66 LASSI/LSUS .43 LASSI/SILL .41 Korelace výsledků používání strategií s ukazateli úspěšnosti R známka z CJ R sebehodnocení dovedností v CJ SILL - .20 .12 LSUS - .01 LASSI .22 (neg.) .34

Vliv pořadí administrace na reliabilitu výsledky Kombinace pořadí administrace dotazníků Počet žáků ABC SILL-LASSI-LSUS 20 ACB SILL-LSUS-LASSI 23 BAC LASSI-SILL-LSUS 15 BCA LASSI-LSUS-SILL 18 CAB LSUS-SILL-LASSI 19 CBA LSUS-LASSI-SILL 25 Vliv pořadí administrace na reliabilitu - LSUS – nejnižší reliabilita, když byl administrován jako první dotazník LASSI – nejnižší reliabilita, když byl administrován jako poslední SILL – nejvyšší reliabilita, když byl administrován jako poslední

DIskuse Používání strategií učení se CJ bylo nejvyšší u LSUS, poté u SILL a nejnižší u LASSI. Souběžná validita: nejvyšší korelace mezi SILL a LSUS. Reliabilní koeficient Cronbachovo alfa dosáhl u všech dotazníků přijatelné hodnoty. U všech dotazníků byla reliabilita vyšší u mužů. Pořadí administrace dotazníků ovlivnilo reliabilitu všech nástrojů. Prediktivní síla u dotazníků zjišťujících vzd. výsledky byla velmi nízká, avšak statisticky signifikatní. Sebehodnocení i známka korelovaly s LASSI.

Tento příspěvek vznikl v rámci projektu GAP407/12/0432 Strategie učení se cizímu jazyku a výsledky vzdělávání: Analýza shluků a sekvencí strategií financovaném Grantovou agenturou České republiky.