Název materiálu: ELEKTRICKÝ VÝKON – výklad učiva.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PRÁCE A VÝKON STEJNOSMĚRNÉHO PROUDU
Advertisements

Výkon elektrického proudu
Tomáš Prejzek ZŠ T. Stolzové Kostelec nad Labem Prosinec 2012
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření:
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Vztah mezi výkonem, prací a časem
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D2 – 05.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D3 – 05.
T. Prejzek ZŠ T. Stolzové Kostelec nad Labem Leden 2013
Název materiálu: ČAS – výklad učiva.
Účinnost el. práce Tomáš Prejzek ZŠ T. Stolzové Kostelec nad Labem Únor 2013 VY_32_INOVACE_FY_46 Dále metodika.
Elektrické spotřebiče - bezpečnost
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Název materiálu: ELEKTRICKÉ POLE – výklad učiva.
Název materiálu: OPAKOVÁNÍ 1.POLOLETÍ - OTÁZKY
Název materiálu: ELEKTRICKÉ ZNAČKY – výklad učiva.
Název materiálu: OPAKOVÁNÍ 1.POLOLETÍ - OTÁZKY
Název materiálu: SÍLA – výklad učiva. Název dle číselného rozsahu: VY_32_INOVACE_201. Autor materiálu: Mgr. Bronislav Budík. Zařazení materiálu: o Vzdělávací.
Název materiálu: ELEKTRICKÉ POLE – výklad učiva.
Název materiálu: ŘAZENÍ SPOTŘEBIČŮ – výklad učiva.
Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření:
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
Název materiálu: PASCALŮV ZÁKON – výklad učiva.
Název materiálu: OPAKOVÁNÍ 1.POLOLETÍ - OTÁZKY
VÝKON ELEKTRICKÉHO PROUDU
Název materiálu: OPAKOVÁNÍ 1.POLOLETÍ - OTÁZKY
Název materiálu: HYDROSTATICKÝ TLAK – výklad učiva.
Název materiálu: PRÁCE – výklad učiva.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Elektrické spotřebiče
Fy_099_Elektrický proud v kovech_Elektrická práce, výkon
Název materiálu: JEDNODUCHÝ OBVOD – výklad učiva.
Elektrické jevy III. Elektrická práce, výkon, účinnost
Číslo-název šablony klíčové aktivityIII/2–Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblast Elektřina a magnetismus DUMVY_32_INOVACE_MF_10.
Této práci říkáme elektrická práce.
Název materiálu: TEPLO – výklad učiva.
Dnes žáci 8.třídy se v hodině fyziky zabývali pojmy výkon a příkon.
Název materiálu: TEPLOTA – výklad učiva.
Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Mgr. Lada Kročková Základní škola národního.
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 6 Tematický okruhElektrický obvod.
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Elektrická energie Alžběta Hrušková, I.A.
Název materiálu: Elektrická práce – výklad učiva.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Název materiálu: TLAK – výklad učiva.
Práce a výkon v obvodu stejnosměrného proudu
Anotace Materiál je určen pro 1. ročník studijního oboru MIEZ, předmětu ELEKTROTECHNIKA, inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek – prezentace s.
Rychlovarná konvice Domácí elektrický spotřebič
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Elektrická práce Číslo DUM: III/2/FY/2/2/15 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast: Elektrické a.
P ř íkon a energie elektrického proudu.  elektrický proud má tepelné účinky  topná spirála – el. sporák, žehlička, fén, varná konvice apod. – využívají.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Ohmův zákon(příklady) Číslo DUM: III/2/FY/2/2/11 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast: Elektrické.
E LEKTRICKÁ PRÁCE A VÝKON Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Portál eVIM ELEKTRICKÁ ENERGIE.
DUM:VY_32_INOVACE_IX_1_10 Elektrický výkon Šablona číslo: IXSada číslo: IPořadové číslo DUM: 10 Autor:Mgr. Milan Žižka Název školyZákladní škola Jičín,
VÝKON ELEKTRICKÉHO PROUDU
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Název materiálu: VY_52_INOVACE_F8.Vl.53_Ohmuv_zakon_reseni_prikladu
Elektrická energie, elektrická práce, výpočtové úlohy
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Výkon elektrického proudu
Vlastnosti střídavého proudu
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Ohmův zákon(příklady)
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Elektrické napětí Název školy Základní škola a mateřská škola Libchavy
Termika VY_32_INOVACE_05-54 Ročník: IX. r. Vzdělávací oblast:
Transkript prezentace:

Název materiálu: ELEKTRICKÝ VÝKON – výklad učiva. VY_32_INOVACE_239 Název materiálu: ELEKTRICKÝ VÝKON – výklad učiva. Název dle číselného rozsahu: VY_32_INOVACE_239. Autor materiálu: Mgr. Bronislav Budík. Zařazení materiálu: Vzdělávací oblast : Člověk a příroda. Vzdělávací obor : Fyzika. Tematický okruh: Energie a její přenos. Ročník : 8. Metodické pokyny: Jsou uvedeny na jednotlivých listech, u každého cvičení. Datum vytvoření: 19.2.2013

P = W : t P = U . I ELEKTRICKÝ VÝKON Výkon podle definice je práce W vykonaná za dobu t. Jednotkou je W (Watt) nebo větší kW (kiloWatt) Elektrický výkon je elektrická práce W vykonaná za dobu t elektrickým proudem I ve vodiči, mezi jehož konci je napětí U. P = W : t P = U . I http://cs.wikipedia.org/wiki/Elektrick%C3%BD_v%C3%BDkon

P U . I P = U . I P P I = U = I U U = 1V…elektrické napětí P = 1W...elektrický výkon/příkon P I = 1A …elektrický proud U . I P = U . I P P I = U = I U

P = U . I = R . I . I = R . I2 ELEKTRICKÝ PŘÍKON V tepelných elektrických spotřebičích se přeměňuje elektrická energie na vnitřní energii spotřebičů, které se zahřívají a odevzdávají teplo do okolí. Takto se část energie ztrácí a tak zavádíme takzvaný příkon - tj. elektrická práce, která se skutečně  za 1 s vykonala. Z Ohmova zákona U = R . I Tepelné ztráty ve vodiči rostou se druhou mocninou proudu. P = U . I = R . I . I = R . I2 4

ELEKTRICKÝ PŘÍKON NEBO VÝKON U elektrických spotřebičů se někdy pojem výkon používá v mírně jiném, zúženém významu, neboť se rozlišuje výkon a příkon. Do výkonu se zahrnuje pouze ta část práce, která slouží požadovanému účelu (přemění se na požadovaný druh energie, např. u svítidel světelný výkon), zbytek spotřebované energie (přeměněné na jiné formy energie, u svítidla např. na teplo) se zahrnuje pouze do příkonu. Toto rozlišení nemá z hlediska elektrického obvodu žádný vliv, celý příkon je z hlediska zbytku obvodu výkonem, rozdíl je však podstatný pro uživatele příslušného spotřebiče – od žárovky hlavně chceme aby svítila / ne hřála...i když v teráriu je tomu naopak . 5

ELEKTRICKÝ PŘÍKON Elektrický příkon je uveden na štítcích elektrospotřebičů. Elektrický příkon lze měřit např. pomocí wattmetru. http://cs.wikipedia.org/wiki/Wattmetr U některých spotřebičů (vysavač) se také uvádí příkon napsaný velkým číslem na obalu, který je matoucí pro spotřebitele, který potřebuje vědět hlavně výkon (sání vysavače). Obecně se ale dá říci, že vyšší příkon dává i vyšší výkon spotřebiče. rychlovarná konvice příkon pracovní napětí 6

ELEKTRICKÝ PŘÍKON 7

Výpočty elektrického příkonu / výkonu Jaký je příkon rychlovarné konvice, která je připojena na elektrickou síť? Proud spirálou konvice je 2 000 mA. U = 230V I = 2000 mA = 2A P =?W P = U.I = 230V . 2A = 460W = 0,5kW Příkon rychlovarné koncice je 0,5kW, konvice je „pomalá“.

Výpočty elektrického příkonu / výkonu 60 Wattovou žárovkou protéká proud 261mA. Na jaké napětí je žárovka připojena? P = 60W I = 261 mA = 0,261A U =?V U = P:I = 60W : 0,261A = 230V Žárovka je připojena na síťové napětí 230V.