OBEZITA Hana Škařupová; Veronika Vlachová

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZVÝŠENA HLADINA CHOLESTEROLU
Advertisements

Orientace firmy FitVitalita s.r.o v aktuálním podnikatelském prostředí
B.Procházka Poděbrady 16. –
OBEZITA.
CIVILIZAČNÍ NEMOCI NA PŘELOMU TISÍCILETÍ
Zásady zdravé výživy a nemoci způsobené nevhodnou stravou
METABOLISMUS LIPIDŮ II Anabolismus
Výživa člověka při zvýšené hladině cholesterolu
GLYKEMICKÝ INDEX POTRAVIN A OBEZITA. (Wolever, Bolognesi, 1996) Vzestup obezity v uplynulých letech je zapříčiněn především: změnami životního stylu a.
Zásady výživy sportovce
CUKROVKA /diabetes mellitus/.
stravovací režim školáků
SPRÁVNÁ VÝŽIVA PROJEKT „ZDRAVĚ JÍST, ZDRAVĚ ŽÍT“.
Také si myslíte, že to děláte správně?
Složení potravy.
Obezita Hejmalová Michaela.
Adéla Volková Eva Dorazilová Tereza Manová
VÝŽIVA V PREVENCI NÁDOROVÝCH ONEMOCNĚNÍ
ČASTÉ NEINFEKČNÍ NEMOCI- úvod
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Potraviny – zdroje energie
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P9 _ 1.9 TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ Metabolické procesy trávicí soustavy TYP: DUM výkladový.
Zdravé mlsání Dana Růžičková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí, Praha 26. února 2008.
Prevalence obezity v dětském věku – nové výsledky
Kompenzovaná cukrovka zpomaluje postup aterosklerózy i mikrangiopatii Kompenzovaná cukrovka Pravidelná fyzická zátěž Kontrola glykémie Nepřesahovat denní.
Potravinový talíř Člověk a jeho zdraví.
Název Výživová pyramida
Zdravá výživa Michaela Šrámková.
Školáci potřebují dostatek energie především dopoledne
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
OBEZITA.
NEINFEKČNÍ NEMOCI VYSOKÝ KREVNÍ TLAK.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_474.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_476.
Poruchy výživy. Pavel Šuranský.
Mgr. Dana Hrnčířová, Ph.D. Ústav výživy 3. LF UK
VY_32_INOVACE_9C1 NEMOCI A JEJICH PREVENCE
Lze předejít vzniku diabetes mellitus 2.typu?
Nadregionální síť středních zdravotnických škol pro vyšší kvalitu vzdělávání a praxe (reg. číslo CZ.1.07/1.1.00/ ), OPVK Klíčová aktivita č. 2 –
Metodika poradenství podpory zdraví a prevence nemocí
Cholesterol skrytý nepřítel vašeho srdce. Cholesterol – skrytý nepřítel Jednoduchou krevní zkouškou lze zjistit, zdali vaše hladina cholesterolu je normální,
Zdravotní problém lidstva
Zdravé stravování KC3.
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
OBEZITA U DĚTÍ prim. MUDr. Martin Zítek Dětské oddělení Krajská nemocnice Liberec,a.s.
Lékařské odezvy na otylost.  Obezita, česky otylost je stav, ve kterém přirozená energetická rezerva savce která je uložena v tukové tkáni, stoupla nad.
Martin Gregora.  Podvýživa je stav nerovnováhy mezi potřebami organismu a skutečným příjmem, který vzniká v důsledku nedostatku živin důležitých pro.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Civilizační choroby. otylost nadměrné hromadění energetických zásob v podobě tuku.
Číslo v digitálním archivu školy VY_52_INOVACE_VZ_06 Sada DUM Výchova ke zdraví Předmět Výchova ke zdraví Název materiálu Obezita Anotace Žáci se v průběhu.
Zdravá výživa Správné sestavení jídelníčku VY_32_INOVACE_01_36.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: NÁZEV:VY_32_INOVACE_ TEMA: Potravinová pyramida, poruchy trávení ČÍSLO PROJEKTU:
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
Číslo v digitálním archivu školy VY_52_INOVACE_VZ_27 Sada DUMVýchova ke zdraví PředmětVýchova ke zdraví Název materiáluVysoký krevní tlak Anotace V prezentaci.
PEČUJEME O ZDRAVÍ VY_32_INOVACE_II-C-14. Výživa - rostlinná, živočišná (živiny, vitamíny, jídelníček) Obranyschopnost - nemoc, úraz, imunita Pohyb a aktivita.
Příjem a výdej energie. V čem měříme množství energie? Množství energie (ať již obsažené v potravinách či potřebné pro správnou funkci našeho těla) měříme.
Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Číslo v digitálním archivu školy
PESTROST STRAVY.
5-denní jídelníček.
Ukážu ti, jak být pořád v dobré kondici!
Maso a masné výrobky Dodatky.
Transkript prezentace:

OBEZITA Hana Škařupová; Veronika Vlachová Prezenční forma: Všeobecná sestra 3.ročník 2009/2010 ZS

Obezita (otylost) V dnešní době tento jev dosahuje už epidemických proporcí a v globální dimenzi, neboť nejsou postiženy jen rozvinuté tržní ekonomiky, ale současně, ač se to zdá být paradoxní, i země rozvojové!!!

Co je to nadváha a obezita? termíny, které jsou používány pro označení rozpětí váhy, které překračuje hranice zdravé tělesné hmotnosti Body Mass Index vyšší než 25 bodů vyhodnocena jako nadváha BMI překračuje 30 bodů – obezita při spojení s rizikovými faktory, jako je například cukrovka 2. typu, je obezita stanovena již při hodnotě 28 bodů

BMI = hmotnost v kg výška v m 2

Jaký je výskyt obezity? ČR 21 % mužů a 31 % žen je obézních součet nadváhy a obezity ženy 68%, muži 72%. Oproti zbytku Evropy je u českých mužů zejména vyšší výskyt obezity , u žen je nižší výskyt nadváhy a výrazně vyšší výskyt obezity.

Jak obezita vzniká? Nepoměr mezi příjmem a výdejem energie Genetické dispozice (minimálně z 50 % je obezita podmíněna geneticky) Hormonální vlivy (jen asi v 1 % případů-hypotyreóza Cushingův syndrom) Metabolické vlivy Léky (antidepresiva, neuroleptika, tranqulizéry, gllukokortikoidy, gestestageny) Psychogenní faktory a jídelní zvyklosti

Obsah tělesného tuku BMI je považován za orientační rychlou metodu ke zjištění nadváhy či obezity Přesnější a významnější je zjištění množství tělesného tuku celkový obsah tuku v těle (nejen podkožní tuk, ale celkový tělesný tuk – např. obaly některých orgánů). hydrodenzitometrie, CT, NMR a duální rentgenová absorpciometrie

Klasifikace obezity

Stanovaní objemu a rozložení tuku v břiše Pas měříme v polovině mezi spodním okrajem dolního žebra a horním okrajem pánevní kosti, krejčovský metr přikládáme v horizontální rovině

Obvod pasu u zdravého jedince, s mírnou nadváhou a obézního

Obezita způsobuje zdravotní komplikace Vysoký krevní tlak (hypertenze) ICHS, AIM, ateroskleróza; CMP; DM II typu; dna Porušená glukózová tolerance Artróza velkých kloubů Vysoké hodnoty LDL cholesterolu! Onemocnění žlučníku – kameny Brániční kýla; Kožní problémy; některé nádory Gynekologické poruchy, neplodnost, komplikace v těhotenství Dušnost, spánkové apnoe Zažívací potíže a pálení žáhy Bolesti kloubů a zad- zvýšená mechanická zátěž

Po redukci hmotnosti –příznivý účinek Redukce dávkování léků Prodloužení délky života Výrazné snížení vzniku komplikací Úprava TK o 1-2 mm Hg při úbytku o 1% původní váhy

Kdy začít léčit nadváhu, obezitu? Dieta Mírné zvyšování pohybové aktivity je-li obvod pasu zvetšený Objeví-li se některé zdravotní komplikace

Cíl léčby obezity Dosáhnout výraznějšího poklesu hmotnosti, který se udrží po delší dobu Snížit riziko výskytu komplikací Prvním krokem je redukce o 5-10% Pro pacienty s těžkými stupni obezity je nutný vyšší úbytek na váze

Co je nejúčinnější? Zpravidla se kombinuje více léčebných metod současně Základní trojice léčby: Dieta Fyzická aktivita Změny chování

Dieta stanovena „na míru“každému jedinci nesmí být příliš přísná (vznik tzv. jo-jo efektu) chybou je jednotvárný jídelníček vhodná je co nejpestřejší skladba jídelníčku

sacharidy - asi 55% (polysacharidy) (celozrnný chléb,rýže,bezvaječné těstoviny,brambory),místo řepného cukru raději používáme sladidla tuky-max. 30%,z toho 1/3 živočišné tuky,2/3 rostlinné tuky bílkoviny -15% - libové maso(kuře,krůta, ryby,hovězí maso,králík),netučné a polotučné mléčné výrobky

zelenina -nejlépe 3x denně ovoce -1 až 2 kusy denně vláknina -dává pocit sytosti a příznivě ovlivňuje metabolismus tuků a sacharidů dostatek tekutin -min.2 l/den(stolní voda, ovocné čaje,neslazené minerálky) -alkoholu(včetně piva) a slazeným minerálkám bychom se měli vyhnout

Fyzická aktivita - k udržení úbytku na váze je pravidelný pohyb velmi důležitý zpočátku - chůze 3x týdně po dobu 30min postupně prodlužujeme na 45min 5x týdně vhodná je jízda na kole, plavání, kalanetika

Změna chování konzumujte jídlo vždy u prostřeného stolu a na talíři v pravidelnou dobu 4 – 5x denně nejezte u televize!!! pokud jednou mírně dietu porušíte, není vše ztraceno!! není to důvod k opakovanému přejídání!!

SNÍDANĚ SVAČINA OBĚD SVAČINA VEČEŘE 7:00 10:00 12:30 15:30 18:30

Pokud je předchozí postup neúčinný, je možné přistoupit k léčbě léky a v těžkých případech i k chirurgickému zákroku. Léky používají se ke zvýšení úbytku na hmotnosti obvykle se provádí po dobu 3 měsíců, zpravidla i déle

Chirurgická léčba vyhrazena pro osoby s těžkým stupněm obezity provádí se bandáž neboli podvaz žaludku (dojde tím ke zmenšení objemu žaludku)

Jiné metody léčby obezity alternativní metody - nejsou většinou příliš účinné (akupunktura,jóga) zcela neúčinné - jsou různé zázračné metody slibující zhubnutí bez jakýchkoli změn ve stravování a v pohybové aktivitě (drahé tablety, čaje, jídelní doplňky) NENECHTE SE ZLÁKAT REKLAMOU

Po mírné redukci hmotnosti (o 5-10%) původní hmotnosti) u obézních pacientů klesá TK snižuje se hladina tuků v krvi zvyšuje se hladina HDL cholesterolu dochází ke zlepšení ukazatelů metabolismu cukru zlepšuje se dušnost, kvalita spánku , zmírňují se příznaky spánkové apnoe mohou se zmírnit bolesti kloubů a zad

Obezita není kosmetický problém, ale závažné civilizační onemocnění, které se podílí na zhoršování zdravotního stavu populace. Komplikace obezity se vyskytují u stále mladších lidí!!!!!!!!!!! vznik a komplikace kardiovaskulárních chorob cévní mozkové příhody jiná závažná onemocnění

Prevence obezity!!! dodržování zdravého jídelníčku dostatečný pohyb obsahuje všechny živiny ve správném zastoupení potraviny s nižším obsahem kalorií (zelenina, ovoce, celozrnné výrobky, nízkotučné mléko a maso, ryby) dostatečný pohyb ženy - sledování hmotnosti v období těhotenství, po porodu a v období klimakteria vyskytuje-li se obezita u rodičů, sourozenců je nutná zvýšená pozornost životnímu stylu DĚDIČNĚ ZALOŽENOU OBEZITU LZE ŽIVOTOSPRÁVOU POZITIVNĚ OVLIVNIT!

Kam se obrátit, když mám problém s obezitou? Praktický lékař Redukční kluby Zdravotní ústavy Obezitologická ambulance Obezitologická centra pro dospělé, děti

Děkujeme za pozornost