B.Procházka Poděbrady 16. –

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Osteoporóza Role potravy v prevenci i léčbě
Advertisements

TLÁSKAL P., HRSTKOVÁ H., SCHWARZ J. Praha, Brno, Plzeň
Orientace firmy FitVitalita s.r.o v aktuálním podnikatelském prostředí
OBEZITA.
CIVILIZAČNÍ NEMOCI NA PŘELOMU TISÍCILETÍ
Zásady zdravé výživy a nemoci způsobené nevhodnou stravou
*Zdroj: Průzkum spotřebitelů Komise EU, ukazatel GfK. Ekonomická očekávání v Evropě Březen.
METABOLISMUS LIPIDŮ II Anabolismus
TUKY (LIPIDY).
Výzkumy volebních preferencí za ČR a kraje od
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
„ZDRAVĚ JÍST, ZDRAVĚ ŽÍT“ VYHODNOCENÍ PROJEKTU.
MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola, Šlapanice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Masarykovo nám.
VY_32_INOVACE_ 14_ sčítání a odčítání do 100 (SADA ČÍSLO 5)
Zásady výživy sportovce
Zábavná matematika.
Dělení se zbytkem 6 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Dělení se zbytkem 5 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
stravovací režim školáků
Čtení myšlenek Je to až neuvěřitelné, ale skutečně je to tak. Dokážu číst myšlenky.Pokud mne chceš vyzkoušet – prosím.
SPRÁVNÁ VÝŽIVA PROJEKT „ZDRAVĚ JÍST, ZDRAVĚ ŽÍT“.
B Í L K O V I N Y a jejich denní doporučené dávky
Věra Boháčová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Únorové počítání.
Dělení se zbytkem 8 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Zásady pozorování a vyjednávání Soustředění – zaznamenat (podívat se) – udržet (zobrazit) v povědomí – představit si – (opakovat, pokud se nezdaří /doma/)
Výživové a zdravotní značení (tvrzení)
Rozdíly ve stravování dětí s normální hmotností a nadváhou/obezitou
Tuky – složení, značení, hodnocení, výživová doporučení
VÝŽIVA – MÝTY A SKUTEČNOST
Zdravá výživa aneb výživou ke zdraví.
Mléko nám pomáhá PhDr. Karolína Hlavatá, PhD.. Mléko a mléčné výrobky zlepšují nutriční stav Mléko a mléčné výrobky jsou dobrým zdrojem vitaminů a minerálních.
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Potraviny – zdroje energie
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P9 _ 1.9 TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ Metabolické procesy trávicí soustavy TYP: DUM výkladový.
Výživové nároky u dospívajících
RYBY A LIDSKÉ ZDRAVÍ Vliv konzumace rybího masa na nemocnost a úmrtnost na koronární nemoc srdeční Robert Žižka, Společnost Prameny zdraví.
Zdravé mlsání Dana Růžičková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí, Praha 26. února 2008.
Nejprve provedeme výpočet v závorce
Prevalence obezity v dětském věku – nové výsledky
SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník. SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník.
Potravinový talíř Člověk a jeho zdraví.
Název Výživová pyramida
Výživa.
Antioxidanty z ovoce, zeleniny a spotřební koš
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
Mýty rodičů ve výživě dětí z pohledu pediatra
Svačiny českých (a slovenských) dětí
DĚTSKÁ VÝŽIVA A OBEZITA V TEORII A PRAXI 7
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_10
PITNÝ REŽIM NA ŠKOLÁCH a jak ho naplňovat
Nadregionální síť středních zdravotnických škol pro vyšší kvalitu vzdělávání a praxe (reg. číslo CZ.1.07/1.1.00/ ), OPVK Klíčová aktivita č. 2 –
Stravování středoškoláků Zlínský kraj Odbor Hygieny dětí a dorostu Krajské hygienické stanice Zlínského kraje se sídlem ve Zlíně Prezentace: MUDr. Jana.
Zdravotní problém lidstva
Zdravé stravování KC3.
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
OBEZITA U DĚTÍ prim. MUDr. Martin Zítek Dětské oddělení Krajská nemocnice Liberec,a.s.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
PREZENTUJÍCÍ Olga Johanidesová Vyhodnocení úkolu hlavního hygienika ČR „Monitoring nabídky stravování v základních školách“ (podklady MZ ČR)
Zásady zdravého stravování. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví,
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Dieta v prevenci a léčbě aterosklerozy Zjišťování výž. Zvyklostí
PYRAMIDA VÝŽIVY aneb NAUČME SE SPRÁVNĚ JÍST Obrázek 1.
Věra Boháčová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
PESTROST STRAVY.
Maso a masné výrobky Dodatky.
Transkript prezentace:

B.Procházka Poděbrady 16. – 17. 11. 2012 Výživa starších dětí B.Procházka Poděbrady 16. – 17. 11. 2012

Stravování větší děti Obezita - chlapci

Stravování větší dětí Obezita - dívky

Prevence ICHS u dětí (Hypertenze) 13 let

Výživa starších dětí obezita a tlak - 13 let

Obezita,nadváha a krevní tuky – 13 let Stravovací návyky starších dětí Obezita,nadváha a krevní tuky – 13 let

Doporučení společnosti pro výživu pro starší děti - upravení příjmu celkové energie pro udržení optimální tělesné hmotnosti - děti s IUGR riziko překrmování a rizika do budoucna snížení příjmu jednoduchých cukrů: do 10% celk. energetického příjmu - snížení příjmu soli - zvýšení příjmu vlákniny 5g + kg/každý kg Zvýšit příjem zinku a vápníku, vitaminu D, C, některé z vitaminů skupiny B (zvláště kyselina listová, pyridoxin a vitamin B12)

Výživová doporučení společnosti pro výživu-starší děti Tuk 30 - 35% energetického příjmu Nasycené mastné kyseliny do 10 % Poměr mastných kyselin řady n-6:n-3 maximálně 5:1. Příjem transnenasycených mastných kyselin do 1% Příjem cholesterolu do 300mg/den Džusy a sladké nápoje ředěné

Výživové zvyklosti větších dětí

Stravovací návyky starších dětí BMI dle způsobu stravování ٭

Výživa větších dětí Počet jídel za den 1x denně 0,6% 2x denně 6,9%

Nákupní koš 2.stupeň ZŠ potravina Chlapci % Dívy % pečivo 17 14,4 mléčné výrobky 16.4 15.0 zelenina 8,9 11.3 ovoce 7.8 9.1 uzeniny 9,8 8,5 maso 8,6 6,4 ryby, kuřata 1,4 pochutiny 7,6 6,3 sladké tekutiny 4,2 2,1

Konzumace poživatin poživatin denní nákup pochutin 22,0% 16,7% chlapci dívky denní nákup pochutin 22,0% 16,7% nákup obden 27,1% 61,9% 1x za týden 27,1% 16,7% 1x za měsíc a méně 22,0% 4,8% Sladké 50,0% 57,6% Slané 35,7% 15,3% Nevím 14,3% 27.1%

MONITOROVÁNÍ OBEZITY U DĚTÍ V ČESKÉ REPUBLICE snídaně 74,3%

MONITOROVÁNÍ OBEZITY U DĚTÍ V ČESKÉ REPUBLICE ovoce

MONITOROVÁNÍ OBEZITY U DĚTÍ V ČESKÉ REPUBLICE zelenina 35,4%

MONITOROVÁNÍ OBEZITY U DĚTÍ V ČESKÉ REPUBLICE džusy 8,7%

MONITOROVÁNÍ OBEZITY U DĚTÍ V ČESKÉ REPUBLICE Pití sladkých nápojů 20,3%

MONITOROVÁNÍ OBEZITY U DĚTÍ V ČESKÉ REPUBLICE Pití ochuceného mléka

MONITOROVÁNÍ OBEZITY U DĚTÍ V ČESKÉ REPUBLICE Pití plnotučného mléka

Preventivní prohlídky Počet spolupracujících PLDD : 37 Zastoupeny všechny kraje ČR Počet registrovaných pacientů : 4473 Počet odevzdaných dotazníků : 4060 Počet vyšetření krevních tuků : 961 5 let : 1262 dětí 13 let : 1648 dětí 17 let : 1563 dětí Preventivní prohlídky