Reportáž – naše jídelna Vše, co pot ř ebujete v ě d ě t… Anna Sedláčková Natálie Jermanová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Advertisements

Mgr. Adéla Kostrounová Mgr. Marcela Rychlá
Zásady zdravé výživy a nemoci způsobené nevhodnou stravou
Základní směry ve výživě
CHARAKTERISTIKA ·     je seznam nabízených pokrmů a příloh;   ·     svým vzhledem a obsahem reprezentuje provozovnu;       je reklamním a propagačním prostředkem.
Zdravá výživa a příprava jednoduchých pokrmů
Občanská iniciativa Bohuslav Sedláček Margit Slimáková Odborný garant
POČÍTAČE ŠKODÍ ZDRAVÍ Kamila Sýkorová
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
„ EU pen í ze středn í m š kol á m “ N á zev projektuModern í š kola Registračn í č í slo projektuCZ.1.07/1.5.00/ N á zev aktivity III/2 Inovace.
Plán klienta Pavel. Kuchařka Prohlídka kuchařek a časopisů inspirovala Pavla, aby si vytvořil svou kuchařku Albertku. Pavel sbírá časopisy o jídle, při.
stravovací režim školáků
SPRÁVNÁ VÝŽIVA PROJEKT „ZDRAVĚ JÍST, ZDRAVĚ ŽÍT“.
Potraviny rostlinného původu
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Trvanlivost, skladování a tepelná úprava potravin
Rekonstrukce školní jídelny
Potraviny – zdroje energie
Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Zdravé mlsání Dana Růžičková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí, Praha 26. února 2008.
Název Výživová pyramida
Příprava stravy v rodině
BEZMASÉ POKRMY
BIOPOTRAVINY.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
LÉČIVÉ KOUPELE Přidejte se a začněte prodávat. Jak to funguje??? Koupíte produkty za zlomek ceny, prodáte je za vyšší cenu. (samozřejmě dostanete informace)
Polotovary. Polotovary jsou výrobky, které musíme ještě před konzumací určitým způsobem připravit, dohotovit. Jejich použitím se vyhneme některým činnostem,
Principy výživy kojenců a malých dětí podle doporučeních WHO (2002)
Kuchař Kuchař či kuchařka je člověk, který se zabývá přípravou a úpravou jídla. Profesionální kuchaři vaří v restauracích, školních či závodních jídelnách,
Trendy ve spotřebě potravin v České republice
Nadregionální síť středních zdravotnických škol pro vyšší kvalitu vzdělávání a praxe (reg. číslo CZ.1.07/1.1.00/ ), OPVK Klíčová aktivita č. 2 –
Stravovací služby Realizace a formy rychlého občerstvení
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Zdravý životní styl Libor Štrohalm.
KROUŽEK MALÝ KUCHTÍK (1. – 3. ročník).
© CELIA – život bez lepku o.p. s Celoživotní onemocnění, způsobené nesnášenlivostí lepku Celiakie je: vrozená dědičná nevyléčitelná Celiakie.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Zdravá výživa Správné sestavení jídelníčku VY_32_INOVACE_01_36.
VÝŽIVA „Patrně jediný způsob, jak si zachovat zdraví, je jíst, co ti nechutná, pít, co se ti oškliví, a dělat, co se ti nechce.“ Mark Twain.
Představení Programu Skutečně zdravá škola Tom Václavík.
KVALITA STRAVOVÁNÍ VE ŠKOLNÍ JÍDELNĚ ZÁKLADNÍ ŠKOLY BUDKOV A JÍDELNĚ DĚTSKÉHO DOMOVA BUDKOV DAGMAR VEVERKOVÁ VEDOUCÍ PRÁCE – RNDR. JANA KREJSOVÁ
Jméno autoraMgr. Stanislava Junková Datum vytvořeníleden 2013 Ročník2. Vzdělávací oblast obor tematický okruh Člověk a jeho svět Prvouka (DUM 17) Člověk.
PREZENTUJÍCÍ Porada vedoucích zařízení školního stravování Olga Johanidesová.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
 Biopotraviny pocházejí z ekologického zemědělství.  Při jejich pěstování, produkci a výrobě je zakázáno používat chemické látky.  Geneticky modifikované.
PYRAMIDA VÝŽIVY aneb NAUČME SE SPRÁVNĚ JÍST Obrázek 1.
P YRAMIDA VÝŽIVY Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
Zdravá výživa test   VY_32_INOVACE_17_36.
70 let školních jídelen 1945 – 2015 RNDr. Jitka Krmíčková, 2015
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Den mezinárodní kuchyně v českých školních jídelnách
Věra Boháčová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Jaroslav Bartl Číslo
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou,
PESTROST STRAVY.
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor: Mgr. Dagmar Šaflová
Autor: Mgr. Marcela Holubová
Speciální technologie 3. ročník - kuchař
ZŠ Staré Město.
5-denní jídelníček.
Vaření I. Ing. Petra Pechová, 2012.
Autor výukového materiálu: Číslo projektu: Název: Vytvořeno:
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 027
Speciální technologie 3. ročník - kuchař
Název školy: Speciální základní škola,Louny, Poděbradova 640,příspěvková organizace Autor: Mgr.TAŤÁNA RADIMSKÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_17_III.Vu_ZDRAVÁ.
Změna jídelníčku vyhrazena Denní pitný režim na každé třídě
Změna jídelníčku vyhrazena Denní pitný režim na každé třídě
Gastronomické zvyklosti různých národů
Transkript prezentace:

Reportáž – naše jídelna Vše, co pot ř ebujete v ě d ě t… Anna Sedláčková Natálie Jermanová

Úvod Navštěvují ji stovky žáků. Na vaření se podílí mnoho lidí. Málokdo však ví, jak to v jídelně skutečně probíhá a co se skrývá za dveřmi kuchyně. Naše jídelna: - Poskytuje stravu nejen našim studentům - - Pracuje tu 6 kuchařek, 1 uklízečka a vedoucí - - Čipový systém byl zaveden v roce 2008

Otázky Podle č eho se musí ř ídit výb ě r surovin? Výběr se musí mj. řídit podle tzv. spotřebního koše. Spotřební koš určuje jaké výživové hodnoty by měla obsahovat jídla v jídelně a má legislativně určený počet ovoce, zeleniny, masa… Odkud jsou č erpány nám ě ty na recepty? Hlavní osobou, která se stará o složení jídelníčku je paní vedoucí. Ta čerpá inspiraci z knížek, časopisů, internetu ale také od kolegyň. Jídla se přitom musí měnit každý týden. A práci má ztíženou také díky tomu, že od roku 2008 platí výběr ze dvou jídel.

Jaký je nejv ě tší pomocník v kuchyni a bez č eho se jídelna neobejde ? Jaký je nejv ě tší pomocník v kuchyni a bez č eho se jídelna neobejde ? Jak nám potvrdila paní vedoucí, bezesporu největším pomocníkem je tzv. konvektomat. Dalším, pro nás více známým spotřebičem, je myčka.

Čipový systém Většina z nás si ještě pravděpodobně vzpomene na předešlý stravenkový systém .Ten byl nahrazen v roce 2008 systémem čipovým. Podle paní vedoucí je lepší spíše současný. Mezi jeho největší výhody patří lehčí používání. Ale ani u něj se to neobejde bez komplikací. Stejně jako u stravenek dělá největší potíže zapomínání čipu. A co vy? Jste spokojeni se současným systémem?

Jídelna v číslech Asi nikoho nepřekvapí, že počet surovin a jejich množství se bude pohybovat ve vyšších číslech. Kolik brambor se spotřebuje např. za jeden den ? 125 kg brambor 4–5 plechovek zelí 4 plechovky (po 4 kilech) na přípravu rajské omáčky 45 kg těsta 35 kg rýže (všechna čísla jsou uvedená na obědy na jeden den)

Celiakie Ale jsou mezi námi i tací, kteří nemohou konzumovat vše bez omezení. Poměrně málo známá nemoc, zvaná celiakie, způsobuje nesnášenlivost lepku v potravinách, a proto nemocní, kteří touto nemocí trpí nemohou jíst např. obyčejné těstoviny nebo pečivo. Naše jídelna může i jim zajistit obědy, ale některé suroviny si musí přinést sami. Ze všech žáků naší školy se vaří asi pro dvě děti. Aby jídlo pro ně bylo nezávadné, musí se používat speciální suroviny a kuchyňské náčiní. Většina ostatních jídelen pro takové děti nevaří.

Zajímavosti - průměrná teplota jídla by se měla pohybovat okolo 65° Celsia (u polévky až 90°) - většina zaměstnanců jídelny pracuje přibližně devět hodin denně

Čtenářům děkujeme za pozornost a zaměstnancům jídelny za poskytnuté informace. Čtenářům děkujeme za pozornost a zaměstnancům jídelny za poskytnuté informace.