Vstupní analýza Vilém Čekajle

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Cenová konvergence a Balassa-Samuelson efekt
Advertisements

Trh práce v Jihomoravském kraji – dosavadní vývoj
Vysoká škola ekonomická v Praze květen 2012
Konference „Inovace a technologický transfer – výzva a příležitost pro Ústecký kraj“ 20. května května 2014, Ústí nad Labem
Možnosti dotací a grantů pro CR v roce • Projektová dokumentace • Souhlas stavebního úřadu • Vyřešené majetkové vztahy k nemovitostem • Prostředky.
Projekt „Propojení VaV pro MSP v sasko-českém příhraničí“. Příklady dobré praxe úspěšných aktivit výzkumu a vývoje Tomáš Vlasák Projekt „Propojení VaV.
Představení projektu: ROZVOJ West Bohemia – rozvoj partnerství v územní působnosti Ústeckého, Plzeňského a Karlovarského kraje 2. Expertní workshop k projektu.
OBČANSKÉ SDRUŽENÍ „MAS Černý les“ Založení místního rovojového partnerství Bohumila Vařejková, MAS Černý les.
Trendy finančních produktů ČLFA
Produkce odpadů 2002 – 2007 obce ORP Šumperk
Územní dimenze a priority Olomouckého kraje
Hodnocení ekonomické úrovně mikroregionů v Jihomoravském kraji ÚSTAV ÚZEMNÍHO ROZVOJE Brno, listopad 2007 Ing. Ludmila Rohrerová RNDr. Vladimíra Labounková.
František Cvengroš Situace a výhled ekonomiky ČR (podklad pro kulatý stůl k přípravě Národního programu reforem 2013) Ministerstvo financí ČESKÉ REPUBLIKY.
1 VŠFS KS LS 2004/05 SF a FK Rámec podpory společenství ČR
Transformace sociálních služeb pro lidi s postižením
Český klastr přípojných vozidel a nástaveb, družstvo.
Národní vzdělávací fond, o.p.s. Národní observatoř zaměstnanosti a vzdělávání Workshop W2a Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
Národní vzdělávací fond, o.p.s. Národní observatoř zaměstnanosti a vzdělávání Workshop W2c Praha, Tento projekt je spolufinancován Evropským.
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Ostrava, Ing. Lucie Ligocká
P ROVÁZÁNÍ SOCIÁLNÍHO PODNIKÁNÍ S TVORBOU STRATEGICKÝCH A ROZVOJOVÝCH PLÁNŮ REGIONŮ.
Dopady CR na rezidenty, případová studie Lipno nad Vltavou Pavlína Kubů 1.
První zkušenosti ze vstupu ČR do EÚ Dopady na energetiku a průmysl Pohled ERÚ konference AEM 14. a 15. září 2005 Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Podpora dobrovolných přístupů ze strany MPO včetně existujících mechanismů finanční podpory PhDr. Věra Havránková © 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Věda v Olomouci III. Agentura CzechInvest Lenka Gondová Olomouc
Výzva č. 31 – školení pro žadatele OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 2.4 Partnerství a sítě Mgr. Martina Jedličková.
Krajská pobočka Úřadu práce ČR ve Zlíně
Úřad práce ČR – krajská pobočka v Brně
Udržitelný rozvoj služeb cestovního ruchu Zpráva o průběhu projektu v období leden – červen 2006 Valná hromada Mikroregionu Hranicko Spolufinancováno.
Mechanismy evaluace kulturních služeb
Analýza vlivu cen elektřiny na ekonomiku průmyslových podniků Prezentace EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje elektrizační soustavy Květen 2007.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic NÁRODNÍ DIALOG KE KLASTROVÝM KONCEPCÍM Martina Froňková Praha,
Výzkumy CzechTourism Fórum cestovního ruchu listopadu 2011
Moravskoslezský kraj: Tradice, rozvoj, kvalita
Pracovní skupina Dopravní politika Dopravní sektorové strategie 2. fáze.
1 ČLFA se představuje ČLFA  založena 1991 (ALS ČSFR, ALS ČR, ČLFA)  48 členů  cíle prosazovat prostředí vhodné pro finanční produkty (právní, ekonomické)
KOMUNIKACE… BRÁNA K VÝZKUMU Identifikace studijních oborů pro zavedení programu WBL Karolina Šolcová Medicomp s.r.o.
REGIONÁLNÍ ANALÝZA PRŮMYSL 4
Český statistický úřad a zpracované regionální analýzy o Královéhradeckém kraji Ing. Ivana Dušková Český statistický úřad, Hradec Králové,Oddělení regionálních.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
RYBNÍK BARBORA HODNOCENÍ EKOSYSTÉMU Diplomová práce
Postavení a význam cestovního ruchu – makroekonomický komentář Ing. Vladimír Pikora, Ph.D. Hlavní ekonom Next Finance.
PROINCOR – Inovační audit Liberec – PROINCOR - Inovační audit 2 INOVACE Změna je jedinou jistotou dnešního světa Předpoklad udržení zákazníka.
ODVĚTVOVÁ ANALÝZA INOVAČNÍHO POTENCIÁLU PRAHY PRO TVORBU RIS3 Pokorný Ondřej Vladislav Čadil Technologické centrum AV ČR 10. prosince 2012.
Genderové aspekty rozvoje klastrů v ČR Ing. Markéta Novotná Praha.
Ruská federace x WTO a OECD
Územní a hmotné podmínky rozvoje cestovního ruchu ČR - DSO Tato distanční studijní opora vznikla v roce 2005 z velké většiny jako praktický dílčí výstup.
ÚSTAV ÚZEMNÍHO ROZVOJE Robert Veselý Seminář „Jsou možné inovace v mikroregionech?“ Brno, 28. listopadu 2011 Monitoring mikroregionů a další výstupy činnosti.
Přínos strojírenství pro Moravskoslezský kraj
Zadání případové studie
Webový portál Budoucnost profesí Ing. Marta Salavová Mgr. Hana Žáčková Národní observatoř zaměstnanosti.
METODIKA PROJEKTU Postavení a význam cestovního ruchu v České republice Přínosy cestovního ruchu pro Českou republiku sledované období červen.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
Význam sektoru obchodu v české ekonomice
Ing. Jaromír BERÁNEK MAKROEKONOMICKÉ SOUVISLOSTI V CESTOVNÍM RUCHU.
Význam odvětví cestovního ruchu pro české hospodářství
Vývojové tendence na trhu práce. Přeměny ve způsobech organizace výroby FordismusPost-fordismus Flexibilita výroby Důsledky vývojových tendencí Růst participace.
Na průzkumu se podílely: Krajský úřad Jihomoravského kraje Úřad práce České republiky - krajská pobočka v Brně.
Perspektivy mzdové konvergence mezi ČR a EU v širší národohospodářské perspektivě Seminář Friedrich Ebert Stiftung a ČMKOS 6. duben 2016 Aleš Chmelař,
Česká ekonomika : lepší časy? Miroslav Zámečník Poradce prezidenta, Hospodářská komora ČR Praha, 12. února 2015.
Jan Jedlička manažer EU Office/Knowledge Centre ČS Staré Město, 9. června 2015.
Krajská správa ČSÚ v Plzni | Slovanská alej 36, Plzeň | Miloslav Chlad CHARAKTERISTIKA A VÝVOJ PLZEŇSKÉHO KRAJE Tisková konference,
1 ČLFA  založena 1991 (ALS ČSFR, ALS ČR, ČLFA)  42 členů  cíle:  prosazuje prostředí vhodné pro rozvoj leasingu, úvěrů a factoringu  těžištěm je financování.
Průzkum zaměstnanosti v Jihomoravském kraji k
Charakteristika a vývoj plzeňského kraje
STRATEGII REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
Škola PRO firmu firma PRO školu Zlín, 4. října 2018
Projekce veřejných příjmů a výdajů v oblasti zdravotnictví
Transkript prezentace:

Vstupní analýza Vilém Čekajle Analýza klastrového potenciálu v oblasti lázeňství a balneologie v Karlovarském Kraji Vstupní analýza Vilém Čekajle

Cíl studie a postup zpracování Hlavní cíl studie Analýza potenciálu odvětví s ohledem na postavení oboru v rámci ekonomiky regionu Identifikace oborů vhodných pro zapojení do klastrové iniciativy Identifikace a ověření zájmu klíčových subjektů v regionu s potenciálem pro zapojení do klastrové iniciativy Ověření zájmu jednotlivých subjektů o zapojení do klastru Zmapování možností podpory fungování klastru Postup zpracování Analýza odvětví Identifikace klíčových subjektů, provedení osobních pohovorů a vyhodnocení náhledu jednotlivých subjektů na potenciál a možné přínosy spolupráce v rámci klastrové iniciativy

Hlavní zjištění analytické části (1) Vysoký podíl služeb na ekonomice regionu (HPH)

Hlavní zjištění analytické části (2) Vysoký podíl služeb na zaměstnanosti regionu

Hlavní zjištění analytické části (3) Narůstající význam sektoru služeb (tvorba HPH)

Hlavní zjištění analytické části (4) Narůstající význam sektoru služeb (zaměstnanost)

Hlavní zjištění analytické části (5) Význam jednotlivých odvětví ekonomiky (dle třídění CZ-NACE) a jejich pozice podle produktivity a Lq, 2012

Hlavní zjištění analytické části (6) Význam jednotlivých odvětví ekonomiky (dle třídění OKEC) a jejich pozice podle produktivity a Lq, 2009

Hlavní zjištění analytické části (7) Vývoj návštěvnosti regionu (rok 2000 = 100 %)

Hlavní zjištění analytické části (8) Struktura zahraničních návštěvníků Karlovarského kraje 2007 a 2012

Hlavní zjištění analytické části (9) Srovnání návštěvnosti dle krajů ČR (počet na 1 000 obyvatel) v roce 2012

Hlavní zjištění analytické části (10) Srovnání typů přenocování v rámci Karlovarského kraje 2002 – 2012

Závěry analytické části Lázeňství představuje významný sektor podílející se na ekonomice regionu jak z pohledu tvorby HPH, tak z pohledu zaměstnanosti Význam lázeňství roste na úkor průmyslu, ale i ostatních forem cestovního ruchu – reálný dopad je navíc díky návazným odvětvím výrazně vyšší; Faktický dopad v návazných oborech je velmi obtížně identifikovatelný - komplikovaná identifikace oborů souvisejících s lázeňstvím – nedostupná data I přes nárůst významu odvětví, relativně nízká produktivita zejména návazných odvětví (ubytování, pohostinství)

Výsledná vybraná odvětví Lázeňská péče Rehabilitace Wellness Ubytování a pohostinství Výroba a prodej zdravotnických pomůcek a techniky Výroba kosmetiky Celkem 741 subjektů (1 %) Osloveno 25 vybraných subjektů

Děkuji za pozornost