Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Otáčivé účinky síly PÁKA
Advertisements

SLUNCE Obr. 1: NASA Goddard Laboratory for Atmospheres
Planeta Uran.
Škola 1. ZŠ T.G. Masaryka Milevsko, Jeřábkova 690,Milevsko Autor
Sluneční soustava Předmět: Biologie Třída: 1L
Délka dne, roku, teplota (údaje o planetách sluneční soustavy)
ZEMĚ VE VESMÍRU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Křivánková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Planety sluneční soustavy
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 9 Tematický okruhAstronomie TémaPlynné.
Škola1. ZŠ T.G. Masaryka Milevsko, Jeřábkova 690,Milevsko AutorMgr. Ilona Šindelářová, ČísloVY_52_INOVACE_171 NázevSlunce Téma hodinySlunce.
Neživá příroda – Slunce
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Matuzsková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jaroslava Zámostná. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785, financovaného.
Sluneční soustava Slunce
Sluneční soustava je planetární systém hvězdy známé pod názvem Slunce.
PLANETY ZKOUŠÍM, BÁDÁM … ZŠ a MŠ Olšovec, přísp. org.
Saturn Saturn je v pořadí planet na šestém místě a po Jupiteru druhá největší planeta sluneční soustavy. Planeta byla pozorována již starověkými astronomy.
PETS Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Rita Náplavová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného.
POVRCH KVÁDRU - VÝPOČET
Anotace: Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: MGR. STANISLAVA OHANKOVÁ Název: VY_32_INOVACE_284_SLUNCE _A_ ZEMĚ Téma:
Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Tábor Ing. Pavla Macillisová
ROVINNÉ ÚTVARY A JEJICH OBVODY
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Sluneční soustava Miroslava Maňásková.
Planety sluneční soustavy 5. ročník
VY_V/2_INOVACE_11_Planety
Země MODRÁ PLANETA.
Vědomostní soutěž ze zeměpisu
Sluneční Soustava Autor Hrát.
Informační technologie-prezentace
FYZIKÁLNÍ KUFR Pohyb tělesa (7. ročník)
VESMÍR SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
Základní škola Stříbrná Skalice, Na Městečku 69,
ZEMĚ JAKO VESMÍRNÉ TĚLESO
Planety.
SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
VY_32_INOVACE_419, 21. sada, Přírodověda
Puzzle – jehličnaté stromy
Autor: Mgr. Martina Vaculová
Vesmír a sluneční soustava
Autor: Mgr. Libor Sovadina
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Sluneční soustava.
KRUŽNICE KRUH Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Planety sluneční soustavy
KRAJE ČR mapky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Velký Vesmír Nejnovější informace o vesmíru 2007.
ČÍSLOVKY Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Autor: Mgr. Martina Vaculová
FYZIKÁLNÍ KUFR Téma: Země a vesmír (9. ročník) Zdroj: Wikimedia. Suitcase icon.jpg [online] [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain.
Sluneční soustava planety kontrolní otázky Merkur Jupiter Venuše Saturn Země Uran Mars Neptun.
Sluneční soustava Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Pavel Žižka. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Planety sluneční soustavy
Slunce a sluneční soustava
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
Název školy: ZŠ Netvořice
EU peníze školám Základní škola Čachovice a Mateřská škola Struhy, Komenského 96, příspěvková organizace Označení: VY_32_INOVACE_231_PR5 Předmět: Přírodověda.
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Název školy: Speciální základní škola Louny, Poděbradova 640,
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Ing. Iva Hlásková Číslo
Planety sluneční soustavy. Sluneční soustava Sluneční soustava je planetární systém hvězdy známé jako Slunce. Tvoří jej především 8 planet, 5 trpasličích.
SLUNCE.
SLUNEČNÍ SOUSTAVA Člověk a jeho svět (Prvouka pro 3. ročník) Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Mgr. Jiří Kliner 8. ročník Cestování vesmírem s rovnicemi Červen 2012
Vnější planety sluneční soustavy
Sluneční soustava.
ŠKOPKOVÁ HELENA, ZŠ HORNÍ SLAVKOV VY_32_INOVACE_237_VESMÍR
PLANETY SLUNEČNÍ SOUSTAVY
Transkript prezentace:

Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. SLUNEČNÍ SOUSTAVA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jarmila Hájková. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Vznik sluneční soustavy Podle současné teorie vznikla sluneční soustava z plynoprachového mračna asi před 4,6 miliardami let. Postupem času se z mračna stal protoplanetární disk, v jehož středu se vlivem společného působení fyzikálních sil (gravitace, tlaku a dalších) zformovalo Slunce. Planety se zrodily ze sluneční mlhoviny a prachoplynového disku, který obklopoval nově utvořené Slunce. Tímto způsobem se sluneční soustava se zformovala do dnešního tvaru.

SLUNCE Průměr Slunce je zhruba 1.400.000 km − to je asi 109 průměrů Země. Slunce zásobuje, v závislosti na vzdálenosti, povrch planet teplem a světlem. Pro Zemi je Slunce velmi důležité. Energie slunečního záření pohání všechny procesy, které zde probíhají. Na Slunci je závislé podnebí, změny počasí i teploty a významně se podílí na přílivu a odlivu. Slunce pomáhá udržet na zemském povrch vodu v kapalném skupenství, je nejdůležitějším faktorem při fotosyntéze rostlin a umožňuje živočichům vidět.

PLANETY SLUNEČNÍ SOUSTAVY MERKUR VENUŠE ZEMĚ MARS JUPITER SATURN URAN NEPTUN

MERKUR MERKUR má průměr 4879 km. Je nejblíže Slunci. Kolem své osy se otočí za 59 dní. Kolem Slunce oběhne za 88 dní.

První globální mapa planety družici Pioneer Venus Orbiter. VENUŠE VENUŠE má průměr 12.104 km. Kolem své osy se otočí za 243 dní, kolem Slunce oběhne za 225 dní. První globální mapa planety vznikla začátkem 80. let minulého století díky družici Pioneer Venus Orbiter.

a má jeden měsíc, který se nazývá Měsíc. ZEMĚ ZEMĚ Kolem své osy se otočí za 1 den, kolem Slunce oběhne za 365,25 dní. Její průměr je 12.756 km a má jeden měsíc, který se nazývá Měsíc.

Většina povrchu této planety MARS MARS má průměr 4879 km. Kolem své osy se otočí za 243 dnů, kolem Slunce za 88 dní. Jde o jedinou planetu, na které již malým dalekohledem rozeznáme povrchové útvary, ovšem jen pokud je Mars Zemi nejblíže. Většina povrchu této planety má načervenalou barvu.

a po Venuši nejjasnějším ale přesto je jen 318krát těžší JUPITER JUPITER má průměr 142.000 km. Je největší planetou a po Venuši nejjasnějším bodem oblohy. Kolem své osy se otočí za 10 hodin. Kolem Slunce oběhne za 12 let. Má 15 měsíců a nezřetelný systém prstenců. Obří kouli Jupitera by naplnilo 1300 Zemí, ale přesto je jen 318krát těžší než naše planeta.

Je to nejvzdálenější planeta viditelná pouhým okem. SATURN SATURN má průměr 118.400 km. Kolem své osy se otočí za 11 hodin a kolem Slunce za 29 let. Saturn je druhá největší planeta Sluneční soustavy, která je proslulá svými prstenci a 20 měsíci. Je to nejvzdálenější planeta viditelná pouhým okem. Její největší měsíc Titan se velikostí přibližně rovná planetě Merkur.

a je třetí největší planetou Uran je první planeta objevená má průměr 46.400 km a je třetí největší planetou sluneční soustavy. Kolem své osy se otočí za 24 hodin a kolem Slunce za 84,5 roku. Obíhá kolem ní 15 měsíců a má 10 úzkých prstenců kamenných úlomků. Uran je první planeta objevená pomocí dalekohledu.

NEPTUN NEPTUN průměr má 48.000 km. Kolem své osy se otočí za 16 hodin a kolem Slunce za 165 let. Má dva měsíce a pět nevýrazných, tenkých prstenců. Plynný obr o něco menší než Uran, avšak hmotnější. Je nejvzdálenější planetou a byl nalezen na základě výpočtů.

POROVNÁNÍ VELIKOSTI PLANET SLUNCE Merkur Uran Země Jupiter Neptun Venuše Mars Saturn

SLUNEČNÍ SOUSTAVA Dokážeš vyjmenovat všechny planety?

OTÁZKY: 8 Kolik planet má naše sluneční soustava? Která planeta je třetí v pořadí od Slunce? Která planeta je největší? Která planeta je nejmenší? Které planety mají prstenec? Za jak dlouho se otočí Země kolem své osy? Za jak dlouho oběhne Země kolem Slunce? Země Jupiter Merkur Jupiter,Saturn, Uran, Neptun 24 hod 365 dnů Měl jsi to správně?

Použité zdroje snímek 1.: [cit.2010-9-26]. Dostupné pod licencí Public domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Solar_sys.jpg> snímek 2.: [cit.2010-11-10]. Dostupné pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Artist%E2%80%99s_Impression_of_a_Baby_Star_Still_Surrounded_by_a_Protoplanetary_Disc.jpg> [cit.2010-9-26]. Dostupné pod licencí Public domain na WWW: <http://www.clker.com/clipart-15130.html> snímek 4: [cit.2010-9-26]. Dostupné pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Solar_planets.jpg> snímek 5.: [cit.2010-11-10]. Dostupné pod licencí Public domain na WWW: <http://www.pdclipart.org/displayimage.php?album=search&cat=0&pos=3> snímek 6.: snímek 7: [cit.2010-9-26]. Dostupné pod licencí Public domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Earth_flag_PD.jpg> [cit.2010-9-26]. Dostupné pod licencí Public domain na WWW: <http://www.clker.com/clipart-15842.html> snímek 8.: [cit.2010-11-10]. Dostupné pod licencí Public domain na WWW: <http://www.pdclipart.org/displayimage.php?album=search&cat=0&pos=7> snímek 9.: [cit.2010-11-10]. Dostupné pod licencí Public domain na WWW: <http://www.pdclipart.org/displayimage.php?album=search&cat=0&pos=1> snímek 10.: snímek 11.: [cit.2010-9-26]. Dostupné pod licencí Public domain na WWW: <http://www.pdclipart.org/displayimage.php?album=search&cat=0&pos=1> snímek 12.: [cit.2010-9-26]. Dostupné pod licencí Public domain na WWW: < http://www.pdclipart.org/displayimage.php?album=search&cat=0&pos=13> snímek 13.: [cit.2010-9-26]. Dostupné pod licencí Public domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Portrait_de_famille_%281_px_%3D_1000_km%29.jpg> snímek 14.: [cit.2010-9-26]. Dostupné pod licencí Public domain na WWW: <http://www.pdclipart.org/displayimage.php?album=search&cat=0&pos=20> Použitá literatura: GRAIGOVÁ, A.; ROSNEY, C. USBORNE Dětská encyklopedie vědy a techniky. Bratislava : Obzor, 1993. ISBN 80-215-0228-2. Ilustrovaná encyklopedie lidské vzdělanosti. Praha : Reader's Digest Výběr, 2001. ISBN 80-861196-29-1. ABC přírody. Praha : Reader's Digest Výběr, 1996. ISBN 80-902069-0-5.