Strategie inteligentní specializace Olomouckého kraje Inovace a technologie v rozvoji regionů 24. dubna 2014 Brno.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

Konference „Inovace a technologický transfer – výzva a příležitost pro Ústecký kraj“ 20. května května 2014, Ústí nad Labem
Projekt „Propojení VaV pro MSP v sasko-českém příhraničí“. Příklady dobré praxe úspěšných aktivit výzkumu a vývoje Tomáš Vlasák Projekt „Propojení VaV.
STRATEGIE INTELIGENTNÍ SPECIALIZACE V KRÁLOVÉHRADECKÉM KRAJI
Představení projektu: ROZVOJ West Bohemia – rozvoj partnerství v územní působnosti Ústeckého, Plzeňského a Karlovarského kraje 2. Expertní workshop k projektu.
Generální sekretáři Rada pro fondy SSR Úvodní slovo generálního sekretáře PhDr. M. Kopicové Jednání Rady pro inovace Ostrava
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání
Podpora inovací v Olomouckém kraji. Ekonomická situace kraje  Průměrná mzda : Kč (1.-2. čtvrtletí 2012)  Míra registrované nezaměstnanosti: 10,38.
VaV pro praxi: ochrana výsledků VaV, licencování patentů a know-how a podpora spolupráce s průmyslem, komunikace výsledků VaV a motivace k zapojení do.
Aktivity Ústeckého kraje v rámci implementace RIS ÚK.
MAS Lužnice, o.s. Příprava strategie MAS Lužnice na období
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Priorita č. 3 Aktivní zapojení výzkumné a vývojové základny do rozvoje podnikání.
Národní Strategie inteligentní specializace České republiky (Národní RIS 3) Pavel Ripka.
Praha (blízké) budoucnosti: věda, výzkum a inovace Co Praha nabízí a nabídne?
30. červen, 2006 Role Agentury pro regionální rozvoj v marketingu Moravskoslezského kraje Marek Prorok, PR a marketing, ARR.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Podpora konkurenceschopnosti regionů z OPPI
Rozvoj kvalifikované pracovní síly v ČR. Obsah prezentace Představení Agentury CzechInvest Regionální kanceláře Aktivity pro podporu rozvoje kvalifikované.
1 Česká asociace rozvojových agentur Regionální inovační infrastruktura a inovační proces v krajích Manfred Hellmich Praha 29. listopadu 2005.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu Průmyslová politika ve vazbě na automobilový průmysl Zasedání rady ředitelů AutoSAP.
CZ / /0048 Centrum pro transfer technologií Technologické centrum AV ČR SSŠ AV ČR, VŠE, VŠCHT, ÚPV, ZeNTIVA, a.s., ČKD Nové Energo, a.s.
Operační program Podnikání a inovace (OPPI) Vladimír Kebo, Sněm RVŠ 22.listopadu 2007.
Příprava RIS LK – OS 1 Připomínkování a rozpracování první priority odbornou skupinou č.1.
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání.
Vysoké školy a Národní politika výzkumu a vývoje a její realizace Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
CEVTECH Soběslav Vítejte v Centru Ekologických a Vodárenských Technologií !
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Podpora inovací Oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV Ing. Světlana.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Regionální inovační struktura Karlovarského kraje Brno URBIS 2010.
Regionální inovační strategie Moravskoslezského kraje
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
1 Společnost vědeckotechnických parků ČR Projekt SPINNET CZ.1.07/2.4.00/ REGIONÁLNÍ KOLA SOUTĚŽE O NEJLEPŠÍ STUDENTSKÝ INOVATIVNÍ PODNIKATELSKÝ.
Podpora podnikání ze SF EU OP Podnikání inovace Globální cíl: zvýšit do konce programovacího období konkurenceschopnost české ekonomiky a.
Technologické Inovační Centrum Akční plán RIS ZK – aktivity TIC Lenka Kostelníková Seminář „Inovace a technologie v rozvoji regionů“, Brno
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
Představení JAIP RIS3 strategie (Smart specialization strategy) Vědecko-technický park v Č. Budějovicích – I. a II. etapa Inovační vouchery Portál Gate2Biotech.
INTEGROVANÝ PLÁN ROZVOJE ÚZEMÍ JIHLAVSKÉ SÍDELNÍ AGLOMERACE Mgr. Tereza Chloupková, oddělení strategického rozvoje města Jihlavy Mgr. Tomáš Koukal, vedoucí.
1 Spolupráce při realizaci projektů inovací na ESF MU Mgr. David Póč, Oddělení pro strategii a rozvoj.
1 Společnost vědeckotechnických parků ČR Projekt SPINNET CZ.1.07/2.4.00/ Pavel Švejda Praha, INOVACE 2011, Týden výzkumu, vývoje a inovací.
Podpora firmám umístěným ve vědeckotechnických parcích poskytovaná v rámci Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost PETR PORÁK,
PRIORITNÍ OSA 1 Posílení výzkumu, technologického rozvoje a inovací
PRACOVNÍ SKUPINA VZDĚLÁVÁNÍ A ZAMĚSTNANOST 11. září 2015.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Podpora VaVaI v rámci Operačního programu Podnikání.
Konference INOVACE JE ZÁKLAD VAŠÍ EXISTENCE Brno,
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Podpora výzkumu, vývoje a inovací na MPO Ing. Martin.
REGIONÁLNÍ INOVAČNÍ STRATEGIE (RIS) PETR CHLÁDEK.
1 Společnost vědeckotechnických parků ČR, z.s. Projekt SPINNET CZ.1.07/2.4.00/ Pavel Švejda Praha, Úvodní plenární sekce INOVACE 2015.
Zájmové sdružení právnických osob OK4Inovace Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Jihomoravského kraje Workshop s řediteli a zástupci škol 27. května
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Královéhradecký kraj – podpora podnikání Ing. Michal Pultar Hradec Králové,
Operační programy Výzkum, vývoj a vzdělávání a Zaměstnanost HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY.
Aktualizace Strategie rozvoje Moravskoslezského kraje (SRK) Jednání pracovní skupiny č. 2 Návrh nové struktury specifických strategických cílů
Vize ve vědě a výzkumu TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI Univerzita s kladným nábojem.
Lidské zdroje jako jedna z priorit RIS3 strategie
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Regionální stálá konference
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Krajský akční plán vzdělávání Středočeského kraje
Společnost vědeckotechnických parků ČR, z.s.
Pomáháme vaší firmě inovovat a růst
CENTRUM UZNÁVÁNÍ A CELOŽIVOTNÍHO UČENÍ OLOMOUCKÉHO KRAJE __________________________________________ Olomouc, Rooseveltova 79 Česká republika.
Implementace Krajských akčních plánů rozvoje vzdělávání
PŘEDSTAVENÍ KLASTRU Ing. Jiří Herinek pověřený manažer klastru
Enterprise Europe Network: Výsledky a příprava období 2022+
Transkript prezentace:

Strategie inteligentní specializace Olomouckého kraje Inovace a technologie v rozvoji regionů 24. dubna 2014 Brno

Cíl RIS3 •Podpořit vznik a růst nových, konkurenceschopných hospodářských aktivit s velkým potenciálem pro inovace, které mimo jiné povedou k diverzifikaci hospodářství směrem k aktivitám s vyšší přidanou hodnotou •Podpořit podnikavost, tj. hledání nových podnikatelských příležitostí, v nových oblastech, za pomoci inovací a při využití výzkumu a vývoje, a to jak v domácích, tak zahraničních firmách •Podpořit provázání výzkumných organizací s potřebami hospodářství. •Významnou součástí RIS3 je také podpora specializace hospodářství zacílením podpory na vybrané domény/oblasti.

Národní RIS3 Proč, kdo, kdy, vazby na operační programy, typy projektů/nástrojů, vertikální x horizontální

Posílit kulturu víceúrovňového vládnutí v oblasti zaměstnanosti, ekonomického rozvoje a sociální inkluze Zlepšit kvalitu a problémovou orientaci výzkumu ve znalostních doménách relevantních pro chytrou specializaci Zvýšit relevanci výzkumu Zvýšit kvalitu absolventů škol Identifikovat a využít talenty Zvýšit kvalitu pracovníků ve výzkumu a vývoji Zvýšit kvalitu absolventů škol Identifikovat a využít talenty Zvýšit kvalitu pracovníků ve výzkumu a vývoji Posilování konkurenceschopnosti ČR založené na inovacích a užití znalostí Růst výkonnosti, velikosti a počtu inovačních firem využívajících příležitosti na mezinárodních trzích Specializace firem vedoucí k novým výrobkům a trhům Regulatorní a institucionální změny národního inovačního systémuZvýšení kvality vzdělávání a efektivity vzdělávacího systému Diversifikace hospodářství Česka prostřednictvím vzniku nových firem a příchodu investorů realizujících aktivity s vyšší přidanou hodnotou eGovernment eBusiness a ICT v podnikání Infrastruktura eGovernment eBusiness a ICT v podnikání Infrastruktura Zvýšit kvalitu absolventů škol Identifikovat a využít talenty Zvýšit kvalitu pracovníků ve výzkumu a vývoji Zvýšit kvalitu absolventů škol Identifikovat a využít talenty Zvýšit kvalitu pracovníků ve výzkumu a vývoji Zvýšit inovační poptávku ve Zvýšit míru podnikání, zakládání nových firem Zvýšit internacionalizaci MSP Zvýšit inovační poptávku ve Zvýšit míru podnikání, zakládání nových firem Zvýšit internacionalizaci MSP Zlepšit kvalitu a problémovou orientaci výzkumu ve znalostních doménách relevantních pro chytrou specializaci Podnikání a inovace – vyšší inovační výkonnost firem a růst podnikavosti Sociální inovace – posílení víceúrovňové partnerské spolupráce v oblasti zaměstnanosti, ekonomického rozvoje a sociální inkluze Výzkum a vývoj – zvýšení kvality veřejného výzkumu Výzkum a vývoj – zvýšení ekonomických přínosů veřejného výzkumu Lidské zdroje – lepší nabídka lidí v počtu i kvalitě pro inovační podnikání, výzkum a vývoj ICT/Digitální agenda – rozvoj eGovernmentu a eBusinessu

Schéma národních a krajských priorit

RIS3 Olomouckého kraje A: Lépe dostupná a kvalifikovaná pracovní síla pro inovace SC A.1 Zvýšit počet kvalitních absolventů technických oborů SŠ SpC A.1.1 Rozšířit spolupráci škol s firmami SpC A.1.2 Zavést inovativ - ní přístupy ve vzdělávání na ZŠ a SŠ SpC A.1.3 Zvýšit popularitu technické- ho vzdělávání pro základní stupně vzdělávání SpC A.1.4. Zvýšit množství lidí, kteří zahajují podnikání v oborech s vysokou přidanou hodnotou a zvýšit zájem dětí o podnikání SC A.2 Zvýšit dostupnost a kvalitu klíčových zaměstnanců a talentů SpC A.2.1 Udržení talentova- ných lidí v regionu a zvýšení jejich přílivu do regionu SpC A.2.2 Zvýšit dovedností a znalostí klíčových zaměst- nanců B: Regionální systém podpory transferu technologií SC B.1 Zvýšení ekonomických přínosů znalostí vytvořených ve výzkumných organizacích kraje SpC B.1.1 Zvýšit využití výsledků vědy a výzkumu veřejných výzkum- ných organizací v Olomouc kém kraji (B. 1.2 sloučeno s B.1.1) SC B.2. Zvýšit inovační výkonnost firem SpC B.2.1 Zvýšit motivaci k podstou- pení rizika při realizaci inovačních projektů firem SpC B.2.2 Navázání a koordinace spolupráce firem mezi sebou navzájem a firem s výzkumný- mi organiza- cemi SpC B.2.3 Zvýšit zapojení firem a výzkum- ných organizací do meziná- rodních výzkum- ných projektů C: Kvalitní služby a podpora pro inovativní firmy SC C.1. – Zvýšit konkurenceschop- nost firem založenou na inovacích SpC.1.1 Zjednodu- šit přístup ke specializo- vaným informa- cím a službám pro rozvoj inovací ve firmách SpC.1.2 Usnadnit přístup na zahraniční trhy pro inovativní firmy SC C.2. Podpořit vznik nových inovativních firem a jejich aktivit SpC C.2.1. Zvýšit počet nově založených inovačních firem a rozvoj jejich aktivit SpC C.2.2 Lákání vnějších investic využívají- cích expertízu ve vertikální specializaci Olomouc- kého kraje a podpora jejich růstu

Návrhy nástrojů o A.1.1 Analýza absolventů a potřeb firem v Olomouckém kraji o A.1.1 Placené odborné praxe pro studenty posledních ročníků o A.1.2 Kontinuální testování žáků o A.1.2 Sdílené dílny o A.1.4 Podnikaví studenti o A.1.4 Studentské soutěže s výchovou k podnikavosti pro žáky ZŠ

RIS3 Olomouckého kraje A: Lépe dostupná a kvalifikovaná pracovní síla pro inovace SC A.1 Zvýšit počet kvalitních absolventů technických oborů SŠ SpC A.1.1 Rozšířit spolupráci škol s firmami SpC A.1.2 Zavést inovativ - ní přístupy ve vzdělávání na ZŠ a SŠ SpC A.1.3 Zvýšit popularitu technické- ho vzdělávání pro základní stupně vzdělávání SpC A.1.4. Zvýšit množství lidí, kteří zahajují podnikání v oborech s vysokou přidanou hodnotou a zvýšit zájem dětí o podnikání SC A.2 Zvýšit dostupnost a kvalitu klíčových zaměstnanců a talentů SpC A.2.1 Udržení talentova- ných lidí v regionu a zvýšení jejich přílivu do regionu SpC A.2.2 Zvýšit dovedností a znalostí klíčových zaměst- nanců B: Regionální systém podpory transferu technologií SC B.1 Zvýšení ekonomických přínosů znalostí vytvořených ve výzkumných organizacích kraje SpC B.1.1 Zvýšit využití výsledků vědy a výzkumu veřejných výzkum- ných organizací v Olomouc kém kraji (B. 1.2 sloučeno s B.1.1) SC B.2. Zvýšit inovační výkonnost firem SpC B.2.1 Zvýšit motivaci k podstou- pení rizika při realizaci inovačních projektů firem SpC B.2.2 Navázání a koordinace spolupráce firem mezi sebou navzájem a firem s výzkumný- mi organiza- cemi SpC B.2.3 Zvýšit zapojení firem a výzkum- ných organizací do meziná- rodních výzkum- ných projektů C: Kvalitní služby a podpora pro inovativní firmy SC C.1. – Zvýšit konkurenceschop- nost firem založenou na inovacích SpC.1.1 Zjednodu- šit přístup ke specializo- vaným informa- cím a službám pro rozvoj inovací ve firmách SpC.1.2 Usnadnit přístup na zahraniční trhy pro inovativní firmy SC C.2. Podpořit vznik nových inovativních firem a jejich aktivit SpC C.2.1. Zvýšit počet nově založených inovačních firem a rozvoj jejich aktivit SpC C.2.2 Lákání vnějších investic využívají- cích expertízu ve vertikální specializaci Olomouc- kého kraje a podpora jejich růstu

Návrhy nástrojů o A.2.1 Firemní stipendia, praxe a brigády o A.2.1 Lákání špičkových výzkumných pracovníků včetně zahraničních o A.2.1 Lákání zahraničních studentů pro doktorské studijní programy o A.2.1 Specializovaná stipendia a stáže ve firmách o A.2.2 Firemní specializační studia o A.2.2 Vzdělávací vouchery

RIS3 Olomouckého kraje A: Lépe dostupná a kvalifikovaná pracovní síla pro inovace SC A.1 Zvýšit počet kvalitních absolventů technických oborů SŠ SpC A.1.1 Rozšířit spolupráci škol s firmami SpC A.1.2 Zavést inovativ - ní přístupy ve vzdělávání na ZŠ a SŠ SpC A.1.3 Zvýšit popularitu technické- ho vzdělávání pro základní stupně vzdělávání SpC A.1.4. Zvýšit množství lidí, kteří zahajují podnikání v oborech s vysokou přidanou hodnotou a zvýšit zájem dětí o podnikání SC A.2 Zvýšit dostupnost a kvalitu klíčových zaměstnanců a talentů SpC A.2.1 Udržení talentova- ných lidí v regionu a zvýšení jejich přílivu do regionu SpC A.2.2 Zvýšit dovedností a znalostí klíčových zaměst- nanců B: Regionální systém podpory transferu technologií SC B.1 Zvýšení ekonomických přínosů znalostí vytvořených ve výzkumných organizacích kraje SpC B.1.1 Zvýšit využití výsledků vědy a výzkumu veřejných výzkum- ných organizací v Olomouc kém kraji (B. 1.2 sloučeno s B.1.1) SC B.2. Zvýšit inovační výkonnost firem SpC B.2.1 Zvýšit motivaci k podstou- pení rizika při realizaci inovačních projektů firem SpC B.2.2 Navázání a koordinace spolupráce firem mezi sebou navzájem a firem s výzkumný- mi organiza- cemi SpC B.2.3 Zvýšit zapojení firem a výzkum- ných organizací do meziná- rodních výzkum- ných projektů C: Kvalitní služby a podpora pro inovativní firmy SC C.1. – Zvýšit konkurenceschop- nost firem založenou na inovacích SpC.1.1 Zjednodu- šit přístup ke specializo- vaným informa- cím a službám pro rozvoj inovací ve firmách SpC.1.2 Usnadnit přístup na zahraniční trhy pro inovativní firmy SC C.2. Podpořit vznik nových inovativních firem a jejich aktivit SpC C.2.1. Zvýšit počet nově založených inovačních firem a rozvoj jejich aktivit SpC C.2.2 Lákání vnějších investic využívají- cích expertízu ve vertikální specializaci Olomouc- kého kraje a podpora jejich růstu

Návrhy nástrojů o B.1.1 Pracoviště pro transfer technologií UPOL o B.1.2 Fond pro komercializaci – PROOF-OF-CONCEPT o B.2.1 Inovační vouchery Olomouckého kraje o B.2.1 Knowledge transfer partnership o B.2.1 Ověřovací poloprovozy - Kompetenční centra o B.2.1 Regionální proof-of-concept fond a seed-fond o B.2.1 Vývojový pracovník na zkoušku

RIS3 Olomouckého kraje A: Lépe dostupná a kvalifikovaná pracovní síla pro inovace SC A.1 Zvýšit počet kvalitních absolventů technických oborů SŠ SpC A.1.1 Rozšířit spolupráci škol s firmami SpC A.1.2 Zavést inovativ - ní přístupy ve vzdělávání na ZŠ a SŠ SpC A.1.3 Zvýšit popularitu technické- ho vzdělávání pro základní stupně vzdělávání SpC A.1.4. Zvýšit množství lidí, kteří zahajují podnikání v oborech s vysokou přidanou hodnotou a zvýšit zájem dětí o podnikání SC A.2 Zvýšit dostupnost a kvalitu klíčových zaměstnanců a talentů SpC A.2.1 Udržení talentova- ných lidí v regionu a zvýšení jejich přílivu do regionu SpC A.2.2 Zvýšit dovedností a znalostí klíčových zaměst- nanců B: Regionální systém podpory transferu technologií SC B.1 Zvýšení ekonomických přínosů znalostí vytvořených ve výzkumných organizacích kraje SpC B.1.1 Zvýšit využití výsledků vědy a výzkumu veřejných výzkum- ných organizací v Olomouc kém kraji (B. 1.2 sloučeno s B.1.1) SC B.2. Zvýšit inovační výkonnost firem SpC B.2.1 Zvýšit motivaci k podstou- pení rizika při realizaci inovačních projektů firem SpC B.2.2 Navázání a koordinace spolupráce firem mezi sebou navzájem a firem s výzkumný- mi organiza- cemi SpC B.2.3 Zvýšit zapojení firem a výzkum- ných organizací do meziná- rodních výzkum- ných projektů C: Kvalitní služby a podpora pro inovativní firmy SC C.1. – Zvýšit konkurenceschop- nost firem založenou na inovacích SpC.1.1 Zjednodu- šit přístup ke specializo- vaným informa- cím a službám pro rozvoj inovací ve firmách SpC.1.2 Usnadnit přístup na zahraniční trhy pro inovativní firmy SC C.2. Podpořit vznik nových inovativních firem a jejich aktivit SpC C.2.1. Zvýšit počet nově založených inovačních firem a rozvoj jejich aktivit SpC C.2.2 Lákání vnějších investic využívají- cích expertízu ve vertikální specializaci Olomouc- kého kraje a podpora jejich růstu

Návrhy nástrojů o B.2.2 Katalog inovačních firem o B.2.2 Matchmaking vědy a průmyslu o B.2.2 Regionální centrum transferu technologií o B.2.3 Asistence při hledání partnerů a projektových námětů do HORIZON 2020 o C.1.1 Top konzultanti pro inovace (koučing) o C.1.1 Webový navigátor k dotacím o C.1.1 Znalostní databáze a tvorba odborných rešerší o C.2.1 Inkubační program pro znalostní firmy

RIS3 Olomouckého kraje A: Lépe dostupná a kvalifikovaná pracovní síla pro inovace SC A.1 Zvýšit počet kvalitních absolventů technických oborů SŠ SpC A.1.1 Rozšířit spolupráci škol s firmami SpC A.1.2 Zavést inovativ - ní přístupy ve vzdělávání na ZŠ a SŠ SpC A.1.3 Zvýšit popularitu technické- ho vzdělávání pro základní stupně vzdělávání SpC A.1.4. Zvýšit množství lidí, kteří zahajují podnikání v oborech s vysokou přidanou hodnotou a zvýšit zájem dětí o podnikání SC A.2 Zvýšit dostupnost a kvalitu klíčových zaměstnanců a talentů SpC A.2.1 Udržení talentova- ných lidí v regionu a zvýšení jejich přílivu do regionu SpC A.2.2 Zvýšit dovedností a znalostí klíčových zaměst- nanců B: Regionální systém podpory transferu technologií SC B.1 Zvýšení ekonomických přínosů znalostí vytvořených ve výzkumných organizacích kraje SpC B.1.1 Zvýšit využití výsledků vědy a výzkumu veřejných výzkum- ných organizací v Olomouc kém kraji (B. 1.2 sloučeno s B.1.1) SC B.2. Zvýšit inovační výkonnost firem SpC B.2.1 Zvýšit motivaci k podstou- pení rizika při realizaci inovačních projektů firem SpC B.2.2 Navázání a koordinace spolupráce firem mezi sebou navzájem a firem s výzkumný- mi organiza- cemi SpC B.2.3 Zvýšit zapojení firem a výzkum- ných organizací do meziná- rodních výzkum- ných projektů C: Kvalitní služby a podpora pro inovativní firmy SC C.1. – Zvýšit konkurenceschop- nost firem založenou na inovacích SpC.1.1 Zjednodu- šit přístup ke specializo- vaným informa- cím a službám pro rozvoj inovací ve firmách SpC.1.2 Usnadnit přístup na zahraniční trhy pro inovativní firmy SC C.2. Podpořit vznik nových inovativních firem a jejich aktivit SpC C.2.1. Zvýšit počet nově založených inovačních firem a rozvoj jejich aktivit SpC C.2.2 Lákání vnějších investic využívají- cích expertízu ve vertikální specializaci Olomouc- kého kraje a podpora jejich růstu

Způsob realizace RIS3 v kraji o Inovační platformy o Krajská rada pro inovace (pravidla) o Krajská samospráva o Výkonná jednotka pro RIS3 o Koordinaci příprav krajských příloh k národní RIS 3 zajišťují tzv. krajští RIS 3 manažeři, kteří rovněž zprostředkovávají budování partnerství pro přípravu a realizaci RIS3.

Ing. Jiří Herinek ředitel VTP UP S3 manažer pro Olomoucký kraj T: M: E: Kontakt Vědeckotechnický park Univerzity Palackého v Olomouci Šlechtitelů 21, Olomouc T: E: