„Budování sítí nových generací a co změnit, aby to šlo levněji“

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Státní dotační politika a výstavba otevřených optických sítí
Advertisements

Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení a služby 3) Ochrana kulturního dědictví 4) Investice do lesů 1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení.
Energetická bezpečnost ČR - představy x mýty x realita; technologický úhel pohledu Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
Opatření III.2.1 Obnova a rozvoj vesnic, občanské vybavení a služby Podopatření III Občanské vybavení a služby Program rozvoje venkova ČR OSA III.
Organizace a řízení výstavbových projektů v praxi
Zákon č. 266/1994 o dráhách zákon upravuje
Zákon č. 184/2006 o odnětí nebo omezení vlastnického práva k pozemku nebo ke stavbě (zákon o vyvlastnění) Zákon upravuje podmínky a)odnětí nebo omezení.
Odstraňování staveb, terénních úprav a zařízení
Pronájem, výpůjčka majetku pořízeného z dotace Ing. Lukáš Brabenec 25. září 2013.
Projekt č. 310 Evropská konkurenceschopnost pražské podnikatelské samosprávy Střední podnikatelský stav Ing. Martina Holíková ,
Facility management ČSN EN
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Aktivity ČTÚ pro období let 2014 a 2015
Základní otázky rozvoje informatizace Ing. Dana Bérová náměstkyně ministra – ředitelka sekce Jihlava,
Základní registry veřejné správy
1 Možnosti financování vzdělávacích programů pro zaměstnance v rámci OP LZZ Prezentující Ing. Lenka Piruchová.
Analýza dopadu zákona č. 300/2008 Sb. do území JUDr. Kateřina Černá Ing. Václav Koudele.
Nový zákon o ochraně ovzduší. Schválen Poslaneckou sněmovnou ČR dne 10. února 2012 Projednán Senátem ČR dne 15. března 2012 a vrácen Poslanecké sněmovně.
Návrh nového zákona o elektronických komunikacích Hradec Králové 30. března 2004.
Univerzální přípojka koncepce a realita Miroslav 30.březen 2004.
Připravenost České republiky na zavádění opatření strategie Evropa 2020 Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek ministra průmyslu a obchodu © 2010 Ministerstvo.
Poskytování služeb na vnitřním trhu EU. Obsah I.Směrnice o službách na vnitřním trhu. II.Způsob implementace v ČR. III.Přínosy zákona o volném pohybu.
17. března 2003 Univerzální přípojka – brána do IVS Miroslav Nováček Libor Neumann.
Registrace poskytovatelů sociálních služeb Odbor sociální péče a zdravotnictví MHMP.
ÚSPORY ENERGIÍ V HLAVNÍ ROLI Společnost 3E system s.r.o.
Legislativní řešení registru územní identifikace, adres a nemovitostí Vladimír Weis ISSS 2006 Hradec Králové –
Právo na informace Tereza Danielisová,
Finanční a rozpočtové právo Přednáška č. 11 Daň z nemovitostí.
1 Brno, Ing. Petr Fajmon Dopady liberalizace a legislativních změn na JMP,a.s.
eGovernment Informační systémy ve státní správě a samosprávě
Sekce digitální ekonomiky Digitální Česko v. 2.0 Cesta k digitální ekonomice Milníky cesty k digitální ekonomice Co bude dál? 1.
Seminární práce z předmětu SIPOL
Propojení zákona o integrované prevenci a zákona o hospodaření energií Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
Sdílení dat ve veřejné správě Hradec Současný stav  V právním řádu neexistuje předpis, kterým by byla upravena jednotná pravidla pro sdílení.
VAZBY MEZI ÚZEMNÍMI ENERGETICKÝMI KONCEPCEMI A UŽIVATELI ENERGIE.
Liberalizace trhu z elektřinou a plynem má být prostředkem k dosažení větší konkurenceschopnosti evropského průmyslu, ne cílem za který je často vydávána.
STÁTNÍ INFORMAČNÍ POLITIKA E-Government a elektronický podpis Ing. Karel Březina ministr a předseda Rady vlády pro státní informační politiku.
Zjednodušení výstavby NGA Kam kráčí telekomunikační sítě? Přerov, Martin Cach Regulatory Manager UPC Česká republika, s.r.o.
ISSS 2003 PORTÁL VEŘEJNÉ SPRÁVY Ing. Dana Bérová Ministerstvo informatiky.
Nájemní bydlení EKBY- 9. přednáška 26. dubna 2005.
Účast veřejnosti ve veřejné správě 12. května 2009.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Připravované změny ve VaVaI. Obsah prezentace Posuzování výzkumných organizací Novela zákona č. 130/2002 Sb.
RNDr. Ivana Havlíková Ing. Jiří Štochel. STAVEBNÍ ZÁKON - STARÝ.
Kanalizace – kdy bude??? Povolovací, přípravný a realizační proces kanalizace Martin Exner, starosta obce Nová Ves Nová Ves
REGISTRY VEŘEJNÉ SPRÁVY Obecné principy schváleného věcného záměru zákona o registrech veřejné správy Seminář sdružení Nemoforum Prostorová identifikace.
VÝVOJ A ZAVÁDĚNÍ SYSTÉMU HROMADNÉHO OCEŇOVÁNÍ V LITVĚ Arvydas Bagdonavičius.
PRÁVA A POVINNOSTI VLASTNÍKA MÍSTNÍCH KOMUNIKACÍ (dle zákona č. 13/1997 Sb., o pozemních komunikacích, v platném znění)
Možnosti financování správy majetku a provozu budov z Evropských strukturálních fondů Aktuální výzvy, potenciál IROP a vícezdrojové financování Michal.
Základní registr územní identifikace a nemovitostí Zbyněk Havelda Úřad pro veřejné informační systémy Seminář sdružení Nemoforum.
Operační program Výzkum a vývoj pro inovace. Veřejná podpora - příjemce Hlavní činností je VaV, výuka, TT Zisk je zpětně reinvestován do hl.činnosti Oddělení.
Síťová neutralita od revize regulačního rámce do DigiČeska ver. 2.0 Praha, 18. května 2015.
Územní studie Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje
Informace o výzvě pro školy
Kde jsme a kam jdeme na cestě k digitální ekonomice?
Nový zákon o ochraně ovzduší
Umisťování staveb.
Ing. Roman Vodný, Ph.D. ředitel odboru územního plánování MMR
Telekomunikační a informační infrastruktura
Webové portály LDS/MDS
Stavební právo.
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
LEGISLATIVNÍ DROBEČKY …plus něco navíc
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
Stavební legislativa – možnosti zefektivnění přípravy staveb
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
Regenerace sídlišť Regenerace sídlišť Úprava veřejných prostranství
PODNIKATELSKÁ RADA 23. zasedání
Transkript prezentace:

„Budování sítí nových generací a co změnit, aby to šlo levněji“ Ladislav Chrudina

Digitální agenda pro Evropu & Digitální Česko rozvoj vysokorychlostních přístupových sítí k internetu umožňující přenosové rychlosti v souladu s cíli Digitální agendy 30 Mbit/s do roku 2020 pro všechny obyvatele a 100 Mbit/s minimálně pro polovinu domácnosti

80% nákladů na výstavbu NGA tvoří stavební náklady Hledání cest k snížení těchto nákladů může významně přispět ke splnění cíle Digitální agendy EK: Návrh nařízení opatřeních ke snižování nákladů budování sítí vysokorychlostních elektronických komunikací 2013/0080, COM(2013) 147 final

Cíle nařízení: z odstranit množství pravidel a administrativních postupů, které tvoří překážky fungování jednotného trhu a brání rozvoji evropských společností, podpořit všeobecně dostupného vysokorychlostního přístupu k internetu, jakožto předpokladu rozvoje jednotného digitálního trhu,

zajistit rovné zacházení a nediskriminaci podniků a investorů. Cíle nařízení: z realizovat nevyužitý potenciál snížení nákladů a usnadněného zavádění vysokorychlostního připojení k internetu, zefektivnit postupy plánování a investic, což usnadní rozvoj celoevropských hospodářských subjektů, zajistit rovné zacházení a nediskriminaci podniků a investorů.

Přístup k existující fyzické infrastruktuře Otázky sdílení stávající infrastruktury telekomunikačních síťových operátorů ostatní vlastníci podzemní síťové infrastruktury (elektřina, plyn,voda, kolektory atd.)

Přístup k existující fyzické infrastruktuře Soukromí vlastníci – podnikatelé Na základě konkrétní písemné žádosti podnikatele, který je oprávněn poskytovat sítě elektronických komunikací, má jakýkoliv provozovatel sítě povinnost vyhovět jeho přiměřené žádosti o přístup k jeho fyzické infrastruktuře za spravedlivých podmínek s cílem zavádět prvky sítí vysokorychlostních elektronických komunikací. (návrh EK)

Přístup k existující fyzické infrastruktuře Soukromí vlastníci – podnikatelé Nastavení symetrických pravidel povinnosti a práv sdílení a přístupu pro všechny majitele infrastruktury napříč odvětvími – bez ohledu na to, zda primární užití infrastruktury je elektronická komunikace či jiné.

Přístup k existující fyzické infrastruktuře Státní správa a obce Stejná symetrická pravidla jako pro podnikatelské subjekty Návrh nařízení EK tuto specifickou oblast nezdůrazňuje. Sjednocení cen za užití majetku obcí pro NGA na principu nákladově orientovaných cen Může být považováno za omezení vlastnictví obcí, ale je tu vysoký společenský zájem.

Přístup k existující fyzické infrastruktuře Státní správa a obce Závazná pravidla pro zpřístupnění obecných pozemků, včetně usměrňování cen (viz chodníková vyhláška Prahy) Pravidla (regulace) cen za zřízení věcného břemene na principu nákladově orientovaných cen

Informace o fyzické infrastruktuře O čem nevím, to nemohu použít Jednotné informační místo – návrh EK Každý podnikatel, který je oprávněn poskytovat sítě elektronických komunikací má právo na přístup – na vyžádání a prostřednictvím jediného informačního místa (dále jen „JIM“) – k informacím o existující fyzické infrastruktuře jakéhokoliv provozovatele sítě.

Informace o fyzické infrastruktuře Registr pasivní infrastruktury – Digitální Česko Idea JIM a registru je blízká. Synergie je možná. Bylo by proto chybou práce na budování registru přerušit.

Koordinace stavebních prací (EK) Každý provozovatel sítě má právo sjednávat dohody o koordinaci stavebních prací s podnikatelem, který je oprávněn poskytovat sítě elektronických komunikací pro účely zavádění prvků sítí vysokorychlostních elektronických komunikací Nejde striktně o nový prvek, koordinace je možná a dobrovolně prováděná – není vyřešeno jak postupovat, když návrh na uzavření dohody je odmítnut

Koordinace stavebních prací (EK) Podnikatel, který provádí stavební práce plně nebo částečně financované z veřejných prostředků musí vyhovět všem přiměřeným žádostem podnikatelů … které se týkají dohody na koordinaci stavebních prací za splnění podmínek transparentnosti a nediskriminace Podmínkou fungování tohoto opatření je dostatečná informovanost o záměrech stavebníků. Informace o výstavbě na úředních deskách jsou roztříštěné. Řešením by mohlo být JIM, které by soustředilo také informace o stavebních záměrech

Urychlit povolovací řízení (EK) Stavební řízení jinak Urychlit povolovací řízení (EK) Poskytnout preference (nastavit proces jinak) elektronický přístup prostřednictvím JIM k veškerým informacím týkajícím se podmínek a postupů platných pro udělování povolení pro stavební práce žádost o stavební povolení prostřednictví JIM příslušný stavební úřad musí rozhodnout do 6 měsíců od zaslání žádosti.

Nezatěžovat excesivními správními poplatky Stavební řízení jinak Jde o mimořádně revoluční opatření, které by představovalo radikální přeměnu procesu stavebního řízení Další možná opatření Nezatěžovat excesivními správními poplatky

Vybavení budov infrastrukturou NGA ready Všechny nově postavené budovy .. musí být vybaveny vnitřní fyzickou infrastrukturou připravenou pro vysokorychlostní připojení k internetu (až po koncový bod sítě). Tato povinnost platí i pro větší renovace již existujících budov. Všechny nově postavené bytové domy musí být vybaveny soustřeďovacím bodem (rozhraním) umístěným uvnitř nebo vně budovy, ze kterého bude mít poskytovatel sítě elektronických komunikací přístup k vnitřní infrastruktuře

Vybavení budov infrastrukturou Toto opatření bude vyžadovat úpravu stavebního zákona. Úkol: bude nezbytné stanovit technické a technologické parametry rozhraní

Děkuji za pozornost chrudina@chrudina.cz