Mgr. Veronika Švecová Univerzita Palackého v Olomouci

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Občanská výchova ETAPY LIDSKÉHO ŽIVOTA.
Advertisements

Individuální psychologie
Zákon o sociálních službách
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková
Pravděpodobné příčiny a důsledky reality rodiny v ČR
Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu CZ.1.07/1.1.04/
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková
Individuální psychologie (samostatná psychologická škola Alfreda Adlera významně ovlivněná psychoanalýzou)
PROGRAM PROTI ŠIKANOVÁNÍ Vypracovala Mgr
Seznamuje žáky s procesem lidské socializace a společenským statusem.
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_JIROCHOVA.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Občanská výchova Ročník:
Komplexní řešení vývoje dětí Rodiče a rodina v životě dítěte
Univerzita Karlova v Praze Filozofická fakulta Katedra psychologie
Mgr. Jolana Polzová Mgr. Jan Žufníček
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Školní výchova ke zdravým stravovacím návykům dětí
Rozdíly mezi osobnostmi
Osvojení Pěstounská péče Svěření do péče fyzické osoby
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_JIROCHOVA.
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
VÝVOJOVÁ PSYCHOLOGIE PhDr. Daniel Heller.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Psychologie II Sociální psychologie
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Výuková prezentace Předmět:
Alternativní a augmentativní komunikace
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět:Občanská nauka Ročník:
MATEŘSKÁ ŠKOLA OLOMOUC Blanická 16. Charakteristika školy Jedná se o předškolní zařízení, jeho nosným programem a účelem je poskytování výchovy a vzdělání.
Speciální pedagogika jako pedagogická disciplína
Pedagogická komunikace
PEDAGOGICKÁ DIAGNOSTIKA VI.
Sociální psychologie se zaměřením na sport
Tréning do předmětu SPR149 Využití filmu v sociální práci
Deprivace a subdeprivace Vypracovala: Monika Arsenjevová Datum: 6. října 2012 Datum: 6. října 2012.
Funkce a mezipředmětové vztahy předmětu sociální péče.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Co je to učení?. Učení je jeden ze základních vývojových procesů, jehož výsledkem je relativně trvalá změna vyvolaná zkušeností. (Denglerová, 2009)
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu Autor: Miroslav Vild.
 situace, kdy rodina v různé míře neplní základní požadavky a úkoly dané společenskou normou  selhání některého člena nebo členů rodiny, toto selhání.
Podmínky integrace SP a legislativní opatření Radka Horáková květen 2006.
PEDAGOGICKÁ PSYCHOLOGIE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
 Souhrn hybných činitelů v činnostech, učení a osobnosti  Skutečnosti, které jedince podněcují, podporují nebo naopak tlumí, aby něco konal či nekonal.
 Závazný dokument pro předškolní pedagogy (mateřské školy, přípravné třídy základních škol) a pro zřizovatele vzdělávacích institucí (od )
MIROSLAV PROCHÁZKA Výchova a komunikace v rámci rodiny a školy, stresu a napětí.
Výchova (definice) celoživotní společenský proces ovlivňování osobnosti…. proces záměrného působení na osobnost člověka… směřující k cíli vzájemné působení.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Sociologie pro SPP/SPR/VPL
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
Rodina jako sociální instituce
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Jana Novotná Název materiálu:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr
RODINA A JEJÍ POSTAVENÍ VE SPOLEČNOSTI
Socializace Kejřová.
Pedie Co mají společné?.
Pedagogika a psychologie
Základní pojmy speciální pedagogiky
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
8. Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
Lekce 6: Dítě v procesu socializace výchovy a vzdělávání
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Rodičovství biologické a pěstounské
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Patologické výchovné postoje rodičů ve vztahu k dětem se zdravotním postižením Mgr. Veronika Švecová Univerzita Palackého v Olomouci Pedagogická fakulta Ústav speciálněpedagogických studií

Zdravotní postižení „Postižení v tradičním slova smyslu je významná kvantitativní a kvalitativní odchylka od normálního vývoje, která se projevuje primárními a sekundárními příznaky. Postižení není onemocnění, ale (zpravidla) onemocněním způsobený dlouhodobý, nevratný (ireverzibilní) stav, v důsledku kterého „zdraví“ není možné obnovit.“ (Zászkaliczky, 2010, s. 43) Obecně patří mezi děti se zdravotním postižením děti s mentálním postižením, děti s tělesným postižením, děti se zrakovým postižením, děti se sluchovým postižením, děti s vadami řeči, ale také děti s více vadami.

Rodina dítěte se zdravotním postižením Rodinu můžeme v nejširším slova smyslu vymezit jako společenství lidí, svazek dvou partnerů či malou sociální skupinu, která vzniká na základě manželského a pokrevního svazku, a která představuje soubor specifických interakcí mezi mužem a ženou, dětmi a jejich rodiči. Účelem každé rodiny je naplňovat základní funkce, do nichž náleží funkce biologicko-reprodukční, funkce ekonomicko-zabezpečovací, funkce emocionální a funkce výchovná. (Grecmanová, 2003)

Vágnerová (1991) chápe rodinu jako zdroj uspokojení všech základních psychických potřeb dítěte, neboť v prvních letech je rodina převažujícím a stěžejním činitelem psychického vývoje dítěte. Prostřednictvím rodiny si dítě osvojuje vhodné způsoby chování a společenské normy. Skrz interakci s matkou a dalšími členy si vytváří citovou vazbu k těmto členům a vzniká u něj pocit jistoty a bezpečí. V raném věku dítěte je rodina hlavním zdrojem sociálního kontaktu. Teprve v pozdějších letech narůstá význam dalších sociálních skupin jako jsou vrstevnická skupina či školní třída.

Narodí-li se do rodiny dítě se zdravotním postižením, je její fungování na různě dlouhou dobu narušeno či dokonce znemožněno. Přestože zdravotní postižení dítěte komplikuje jeho zapojení do rodiny, je nutné, aby se rodiče pokusili s ohledem na své schopnosti a možnosti vyrovnat se s tím, že mají dítě se zdravotním postižením a pokusili se jako rodina naplňovat její základní funkce. Jednou z nejdůležitějších funkcí je funkce výchovná, neboť vhodnou výchovou se formuje osobnostně zralý jedinec, který je schopen se později včlenit do společnosti.

Výchova dítěte se zdravotním postižením Obecně můžeme výchovu vymezit jako „proces záměrného působení na osobnost člověka s cílem dosáhnout pozitivních změn v jejím vývoji.“ (Průcha, Walterová, Mareš, 2001) Dle Grecmanové (2003, s. 12) „výchovná funkce znamená cílevědomé , záměrné a dlouhodobé působení rodiny na své členy, zejména děti, v souladu s jejich individuálními potřebami a společenskými zájmy tak, že dochází k jejich všestrannému rozvoji, který má adaptační a anticipační charakter.“

Rodiče mají právo i povinnosti dítě vychovávat, musí ovšem respektovat jeho individualitu. Dítě by za každou cenu mělo vědět, že je milováno, i když jej rodiče zrovna trestají. Narodí-li se do rodiny dítě se zdravotním postižením, je situace výchovy mnohem komplikovanější. Rodiče často nevědí, jak své dítě vychovávat, neboť neznají projevy postižení, prognózu do budoucna. Narození dítěte klade též nároky na finanční stránku rodiny, rodiče jsou vystaveni fyzické, ale zejména psychické zátěži. V důsledku těchto vlivů mají rodiče tendenci uchýlit se k patologickým výchovným postojům.

1) Příliš úzkostná výchova - Rodiče dítě nadměrně ochraňují a nezdravě na něm lpí. - Neadekvátní strach z toho, že si dítě ublíží. - Izolace dítěte od okolního světa, bránění ve zdánlivě nebezpečných činnostech. - Jednání rodičů často brzdí přirozený vývoj dítěte a znesnadňuje jeho zapojení do společnosti.

2) Rozmazlující výchova Nezdravé lpění rodičů na dítěti. Rodiče, zejména matka, dítě nadměrně rozmazlují. Nadměrné oceňování přirozených projevů dítěte. Snaha kompenzovat dítěti vše, o co bylo připraveno. Upřednostňování dítěte před sourozenci.

3) Perfekcionistická výchova Přehnaná snaha rodičů po dokonalosti. Rodiče neberou na zřetel zdravotní postižení dítěte. Dítě je v řadě případů výchovou rodičů neurotizováno.

4) Protekční výchova Snaha o dosažení hodnot, které jsou ve společnosti významné a uznávané. Rodiče dítěti ve všem pomáhají, vše za něj zařizují. Postižení dítěte je dle potřeby zamlžováno či zveličováno. Rodiče svým jednáním znemožňují dítěti dospět.

5) Zavrhující výchova Skryté odmítání dítěte. Dítě má pocit, že do rodiny nepatří. Rodiče se často zaměřují na zdravého sourozence.

Zásady pomoci rodičům dítěte se zdravotním postižením Poskytujeme rodičům dostatečné množství informací o daném postižení. Snažíme se informovat o povaze postižení širší příbuzenstvo i okolí. Usilujeme o to, aby rodiče dítě rozvíjeli adekvátně s ohledem na jeho potřeby a možnosti. Snažíme se motivovat dítě k touze po učení a poznávání. Vedeme rodiče k tomu, aby nesrovnávali dítě s intaktními vrstevníky.

Použité zdroje: GRECMANOVÁ, Helena. Rodina a rodinná výchova. In: Obecná pedagogika II. Olomouc : Hanex, 2003. 2. vyd. ISBN 80-85783-24-x. HARTL, Pavel, HARTLOVÁ, Helena. Velký psychologický slovník. 4. vyd. Praha : Portál, 2010. ISBN 978-80-7367-686-5. MATĚJČEK, Zdeněk. Psychologie nemocných a zdravotně postižených dětí. 3., přeprac. vyd. Jinočany : Nakladatelství H&H, 2001. ISBN 80- 8602-292-7. MICHALÍK, Jan a kol. Zdravotní postižení a pomáhající profese. 1. vyd. Praha : Portál, 2011. ISBN 978-80-7367-859-3. PRŮCHA, Jan, WALTEROVÁ, Eliška, MAREŠ, Jiří. Pedagogický slovník. 3. rozšíř. a uprav. vyd. Praha : Portál, 2001. ISBN 80-7178-579-2.

Děkuji za Vaši pozornost!