Itálie Shrnutí programu mobility v Itálii Benátky, Cesenatica, San Benedetta del Tronto, Loreta, Porto Recanati, Modena, Cavalese, Dolomity, Merano Paní Mgr. Renata Kopecká, paní - Maria Luisa Bellavista
Přijímající organizace COOPERATIVA 13 MAGGIO (Hotel Domus) - Pasquale Carelli, Simone Gazzoli Davide - kuchař, Vladimiro - obsluha, IAL CISL Emilia Romagna - Maria Luisa Bellavista - ředitelka školy, Sergio Canducci - kuchař La Donna del Quori - Paola Vistoli Berghotel Miramonti -Francesco Mich, Richardo Mich Hotel Raffaello - Salvatore Zecca - ředitel
Benátky Přesun vlakem do Benátek a prohlídka turistických zajímavosti, jejich dostupnost pro lidi na vozíku.
Benátky
Benátky
Benátky Výloha s Italskými cukrářskými výrobky
Náměsti Svatého Marka
Benátky Náměstí Svatého Marka
Benátky Plavba lodním autobusem
Cesenatica hotel Raffaello Ubytování v hotelu v dvoulůžkových pokojích, ředitel Salvatore Zecca
Východ slunce nad mořem
Loreto Poutní místo ve střední Itálii, v provincii Ancona oblasti Marche. Po Římu druhým nejvýznamnějším poutním místem
Je rozložené na pahorku nedaleko pobřeží Jaderského moře Loreto Je rozložené na pahorku nedaleko pobřeží Jaderského moře
Komplex staveb obklopující tzv. Svatou chýši Loretánská svatyně Komplex staveb obklopující tzv. Svatou chýši
Loreta Pozdně gotická trojlodní bazilika, přímo ve středu kostela stojí Svatá chýše – dům Panny Marie
San Benedeto del Tronto Seminář s vedoucími pracovníky hotelu zaměřeným na problematiku služeb klientů na vozíků a handicapovaných. Evropské standardy pro ubytování vozičkářů
Provoz a zařízení hotelu Speciální lůžka, sociální zařízení, výtahy, bezbariérové vstupy
Organizování letních táborů a škol v přírodě pro handicapované. Specifika služeb pro vozíčkáře, možnost vstupu do bazénu, zajištění zdravotní péče, provoz duben, září
Exkurze – výroba olivového oleje (extra panenský)
Výroba studenou cestou – lisováním za studena na kamenných lisech, získá se jemnější chuť, proběhne oxidace. Z jednoho stromu získají 100 kg oliv tedy 20 litrů oleje
Olivový olej extra virgine Strom plodí po 10 letech, životnost 50 a více let, kvalitnější odrůdy se pěstují ve svazích
Příprava pizzy 1kg mouky, ½ l vody, 2-3g droždí, 24 g cukru Kynutí čím déle tím lépe, teplota pece 360°C 2-3 min
Příprava pizzy Dokončování pizzy Pizza s pancettou a citrónem
Cooperativa Magio 13 Zde se uskutečnil seminář, odborný kurz a praktická činnost Vaření menu, rozvoj odborného názvosloví pod vedením Paoly Vitoli
Kurz vaření La Donna del Quori - Paola Vistoli Gastronomické studio Příprava italského menu
předvedení ionizeru seminář vaření Speciálně upravená voda odstraňující pachy a čistí znečištěné plochy mimo mastnoty iontová voda Příprava ravil s riccotou a špenátem
Italské pokrmy Pizza v několika druzích chlebová Lázaně zapečené s ragú a parmezánem a bešamelem
Rybí speciality Filé z jesetera s plátky brambor, rajčaty, olivami, oreganem upravované v celofánu (alobalu) Slávky upravené s olivovým olejem, česnekem a bylinami
Seminář Příprava dezertu – žloutkový krém Připravovaný v termomixu Zakončení semináře certifikátem
SAN MARINO Oficiálně republika San Marino 5. Nejmenší na světě Je uzavřená enkláva v Itálii, na hranici mezi italskými regiony Emiglia-Romagna a Marche
San Marino San Marino má poměrně drsný terén, dominuje zde Apeninské horské pásmo Město založil Svatý Marinus a několik křesťanských uprchlíku, od té doby bylo centrem křesťanů
San Marino Pevnosti San Marina svou velikostí a nepřístupnosti zastrašovaly všechny nepřátelé Nejvýznamnějším odvětvím je cestovní ruch a platidlem je Euro
Rybářský přístav Muzeum lodí ještě s neroztaženými plachtami Rybářské lodě, které denně přivážejí čerstvé ryby
Rybí trhy
Dary moře
Mořská sůl Výroba soli ručním zpracováním - Maketa salin, ke se odpařuje přiváděná mořská voda, úroveň hladiny okolo 3 cm Produkty z mořské soli
Návštěva školy IAL Emiglia Romagna Cesenatico Prohlídka školy, odborných učeben, praktických učeben, učební plány
Vybavení odborných učeben praktické školy, která je zaměřena na praktické činnosti Prostory sloužící pro konání slavnostních příležitosti s výhledem na moře
Vybavení učeben
Praktická škola 200 žáků oboru kuchař, číšník, cukrář Modelační kuchyň, demonstrační kuchyň, aula Vybavení cukrárny
Modena, prosperující a průmyslové středisko Kulinářská kořenící přísada aceto balsamico – vinný ocet
Aceto balsamico –vinný ocet vyráběny ze zahušťovaného moštu vinných hroznů Zpracovávaný podle studii planet, vylisovaný mošt se opatrně prohřeje a v půdních prostorách nechá fermentovat v dřevěných sudech několik let.
Výroba vinného octa Dobrému balzámovému octu to trvá přinejmenším 12 let ty nejlepší zrají 30, či dokonce 50 let
Výroba šumivého vína
Linka na výrobu šumivého vína
Uložení vína v době zrání Rozloha vinic, která sahá až vysoko do alpských vrchů
Berghotel Miramonti -Francesco Mich, Richardo Mich Vybavení pokojů
Ubytování je přizpůsobeno ubytování handicapovaným turistům, s možností využití wellnes Vybavení koupelny bezbariérové Bezbarierové vstupy
Odbytové středisko
Cavalese Výroba parmesanu – pravý italský parmezán se nazývá Parmigiano - Reggiano
Pro výrobu parmezánu je důležitá kvalita mléka od krav spásající trávu italských luk Do mléka se přidá syřidlo, lehce se zahřeje a vysráží se kasein mléčná bílkkovina
Sražená bílkovina (tvaroh) se oddělí od syrovátky, která se dále zpracovává na riccotu Rozdělí na 2 části a plní do dřevěných kulatých forem
Několik dní sýr odpočívá a pak následuje třítydenní solná lázeň a poté sýr zraje od 1,5 do zhruba 4 let Stlačením se vylisuje přebytečná syrovátka
Výroba parmezánu Solná lázeň Zrání na dřevěných policích
Výroba parmezánu Poklepem zjišťují kvalitu sýra Na 1 kg je třeba zhruba 16 litrů mléka z ranního a večerního dojení
Parmezán, čím déle zraje, tím nabývá svou hodnotu a proto se dodnes využívá jako bankovní záruka, a to i v civilizovaných zemích Parmezán se snadno rozpouští, používá se do polévek, omáček, těstovin, jako posyp, ale i k vínu
Výroba má 5Oti letou existenci, v těchto prostorách funguje 5 let Uskutečňuje se zde výroba, prodej a zároveň občerstvení Hlavními produkty je speck, a pancetta
Nabídka produktu Výrobky jsou zpracovávany z dobytka z alpských luk, jejich nejkvalitnějším produktem je uzená odleželá svíčková Zpracovávají je dlouhodobě uzením studeným kouřem 12-14°C až 14 dnů který co 2 hodiny vypouští a vhání. K přípravě používají byliny