SITUACE ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Praha, Svaz měst a obcí České republiky
Advertisements

Projekt KIC pro nakládání s odpady
Řešení komunálního odpadu v městech a obcích
Ekonomické nástroje v kontextu Rio+20
Produkce odpadů 2002 – 2007 obce ORP Šumperk
Budoucnost hospodaření s komunálními odpady Dr. Ing. Lubomír Chytka ředitel odboru odpadů MŽP.
Odpady 2014 – jak dál v Olomouckém kraji ? Konference samospráv Olomouc
Kabinet odpadů Tereza Paulová 28. duben 2011.
Zákon o obalech Česká republika
Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií
POH Ústeckého kraje Z ávazná část. Závazná část POH Ústeckého kraje vychází z: 1.Základní charakteristiky kraje 2.Cílů POH ČR, které musí POH Ústeckého.
Energetické využití odpadů v Moravskoslezském kraji
Operační program Infrastruktura – část životní prostředí Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor životního prostředí.
Budoucnost odpadového hospodářství z pohledu Ministerstva životního prostředí XII. Celostátní finanční konference “Pokles ekonomiky a dopad na hospodaření.
Tisková konference TEPLOFIKACE LEDVIC 12. září 2013 Ing. Vladimír Gult předseda představenstva a generální ředitel.
Kdo jsme Zpracovatelé odpadu, dodavatelé surovin a energie Aktivní v celém odpadovém řetězci Roční obrat €1.2 miliardy V osmi zemích Mezi Top 5-ti hráči.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu
Projekty EOC v ČR v období
Sdružení podnikatelů v teplárenství Seminář: Odpady a obaly Energetické využití – odpady v teplárenství Ing. Martin Háje, Ph.D. ředitel výkonného.
Pohled Ministerstva životního prostředí na zákon o podpoře obnovitelných zdrojů Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí.
BABYLON 22. říjen 2014 Liberec Databáze kompostáren za rok 2013 Kristýna HUSÁKOVÁ odbor odpadů.
Energetika a stavebnictví Územní energetická koncepce Mezinárodní konference ABF P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Evropská směrnice o odpadech z pohledu měst a obcí
Čistá mobilita, elektromobilita Ing. Luděk Sosna, Ph.D. ředitel odboru Strategie ELEKTROMOBILITA ve veřejné dopravě, Praha,
Ostrava | Projekt Energeticky nezávislý kraj analýza silných a slabých stránek.
Nový zákon o ochraně ovzduší. Schválen Poslaneckou sněmovnou ČR dne 10. února 2012 Projednán Senátem ČR dne 15. března 2012 a vrácen Poslanecké sněmovně.
Odpadové hospodářství ČR ve světle členství v EU Praha 1. prosince 2010.
AKTUÁLNÍ VÝZVY PROGRAMOVÉHO OBDOBÍ Horizont
PIAQ Lenka Němcová. Schůzka přípravného týmu – únor 2011 Schiedam 6 účastníků (NL, IT a CZ) Diskutována zpráva z 1. workshopu v Praze Diskuse týkající.
1 Přechodná období ČR po vstupu do EU VŠFS – kombinované studium Veřejná správa
Energetická budoucnost Moravskoslezského kraje s novou jadernou elektrárnou nebo bez ní? Ing. Pavel Bartoš viceprezident MSEK.
Pohled Moravskoslezského kraje na „Energeticky nezávislý kraj“ Ing
Využívání druhotných zdrojů energie
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka Ministerstvo životního prostředí.
Současný systém managementu skládkování v MSK
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
NS-LEV 21 PRO ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
Operační program Životní prostředí
Zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů energie z pohledu MŽP Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
IX. ročník odborného semináře MŽP, KÚ, SFŽP, ČIŽP a CENIA k odpadovému hospodářství Liberec, října 2014 Provozovaná zařízení v rámci odpadového.
SITUACE V ODPADECH Z POHLEDU SVAZU MĚST A OBCÍ ČR Bc. Marek Sýkora člen Komise životního prostředí Předsednictva Svazu měst a obcí České republiky XII.
Problematika odpadového hospodářství Povinnosti obce při nakládání s komunálním odpadem (KO), podle zákona č. 185/2001 Sb., o odpadech a o změně některých.
Integrovaná povolení v Moravskoslezském kraji , Marek Bruštík.
Osnova k právní úpravě odpadového hospodářství
VAZBY MEZI ÚZEMNÍMI ENERGETICKÝMI KONCEPCEMI A UŽIVATELI ENERGIE.
Výzkumné projekty MŽP v oblasti odpadového hospodářství
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
Liberec Ing. Ida Svobodová Aktivity projektu Intenzifikace tříděného sběru v Libereckém kraji pro rok 2008.
NÁRODNÍ ALOKAČNÍ PLÁN, OBCHODOVÁNÍ SE SKLENÍKOVÝMI PLYNY, DOPADY ZÁKONA O INTEGROVANÉ PREVENCI NA PRŮMYSL Ing. Josef Bubeník Česká energetická agentura.
Odpadového hospodářství na území ORP Pacov Ivana Eva Razimová.
Odpadové hospodářství a jeho výhled v České republice
Aktuální výzvy z operačních programů. Integrovaný regionální operační program Srpen –silnice II. a III. tříd (průběžná výzva) –Provozní a animační náklady.
Právní režim nakládání s odpady
ZEVO SAKO Brno, a.s. jako součást imisního prostředí
Sdružení podnikatelů v teplárenství Odpady 2015 a jak dál? Význam energetického využívání odpadů pro teplárenství Ing. Martin Hájek, Ph.D.
Energetické využívání v ČR, pozice MŽP a jak vlastně dál?? Jaromír Manhart Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí STEO seminář: Odpady 2015 a jak.
Plán odpadového hospodářství Karlovarského kraje Veřejné projednání návrhu POH Ing Martina Škvorová Ing. Pavel Novák s.r.o.
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
KOMUNÁLNÍ ODPADY A JEJICH ENERGETICKÉ VYUŽITÍ Jaromír Manhart Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí EGÚ Brno, Energetika 2015 Brno, 23. září 2015.
Proč třídit bioodpad Prezentace pro Zastupitelstvo města Valašské Meziříčí
Energetické využívání odpadů Odpady 2013 a jak dál? Štěpán Jakl odbor odpadů.
2. setkání pracovní skupiny „Životní prostředí“. Souhrnná SWOT analýza Silné, slabé stránky Silné stránky B. Slabé stránky B. Zvyšování podílu separovaného.
Strana 1 INTEGROVANÉ VERSUS SLOŽKOVÉ POVOLOVÁNÍ Adéla Švachulová Ministerstvo životního prostředí Oddělení IPPC Integrated and Planned Enforcement of Environmental.
STUDIE NAKLÁDÁNÍ S BIOLOGICKY ROZLOŽITELNÝMI ODPADY VE MĚSTĚ VSETÍN.
Ostravice, Obsah přednášky Průmyslové činnosti v režimu IPPC v MSK Monitoring emisí látek znečišťujících ovzduší Prezentace výsledků monitoringu.
Kotlíkové dotace v Olomouckém kraji Bc. Pavel Šoltys, DiS
Nový zákon o ochraně ovzduší
balíček k oběhovému hospodářství a prevence vzniku odpadu
Aktuální informace z odpadového hospodářství
Odpadové hospodářství Olomouckého kraje Ing
Transkript prezentace:

SITUACE ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ SITUACE ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ V OLOMOUCKÉM KRAJI VE VAZBĚ NA LEGISLATIVU ČR A EU

Evropská legislativa a související normy ČR - směrnice o odpadech 2008/98/ES (zákon o odpadech č. 185/2001 Sb.) - směrnice o skládkách odpadů 1999/31/ES (vyhláška „o skládkování“ č. 294/2005 Sb.) - směrnice o podpoře využívání energie z obnovitelných zdrojů 2009/28/ES (zákon o podpoře využívání OZ č. 180/2005 Sb.)

Cíle vyplývající z uvedených předpisů (očekávaný stav) Podíl biologicky rozložitelného komunálního odpadu (BRKO) ukládaného na skládky: - snížit skládkované BRKO na 75 % (2010 vs. 1995) - snížit skládkované BRKO na 50 % (2013 vs. 1995) - snížit skládkované BRKO na 35 % (2020 vs. 1995)

Hierarchie nakládání s odpady předcházení vzniku odpadu (bezodpadové technologie, komunitní kompostování, velká spotřebitelská balení) příprava k opětovnému použití (třídění) a recyklace odpadu (materiálové využití odpadů po primární separaci na složky odpadu – boj o zdroje a suroviny (AUDI, Nošovice, nelegální vývozy Hamburk, mobilní telefony)) energetické využití odpadu – ZEVO (Vídeň, Kodaň, Norimberk) odstranění odpadu (skládkování)

Produkce směsného komunálního odpadu a vytříděný odpad v Olomouckém kraji

Výsledky třídění 2002-2010 – v kg na 1 obyvatele

Vytříděné množství odpadů v krajích

Novela Plánu odpadového hospodářství ČR - podpora zařízení na energetické využití odpadů z veřejných zdrojů Zpracování studie „Možnosti energetického využívání směsného komunálního odpadu“- zpracovatel FITE a.s. listopad 2010 Řešení variant - nulová - využití SAKO Brno a KIC Ostrava - po vybudování ISNKO v Olomouckém kraji řešit i termickou koncovku – ZEVO - Základní podmínka spojit původce komunálních odpadů do ISNKO OK a řešit společně při množství min. 100 tis.t odpadů

Integrovaný systém nakládání s odpady

Postupné přípravné kroky Návrh strategie nakládání s komunálními odpady v Olomouckém kraji předložen ROK OK v únoru 2011 zákonu spolu s vytvořením pracovní skupiny k této problematice a k dalším krokům Materiál předložen ZOK OK v únoru 2011 – ZOK vzalo na vědomí vytvoření pracovní skupiny a dalších přípravných kroků – deklarovaná politická podpora OK Březen 2011 zahájila práci pracovní skupina s cílem do podzimu roku 2011 sdružit obce k vybudování ISNKO Zahájit komunikační a osvětovou kampaň

srpen 2011 schválila ROK text Memoranda o spolupráci obcí září, říjen, listopad 2011 – projednávání Memoranda v zastupitelstvech obcí 8.12.2011 slavnostní podpis Memoranda o spolupráci – přistoupily všechny obce ORP v Olomouckém kraji 8.12.2011 vznikl řídící tým ze zástupců obcí

Zástupci obcí po podpisu memoranda

Cílem činnosti řídícího týmu je nechat zpracovat a schválit studii proveditelnosti “Integrovaný systém nakládání s odpady v Olomouckém kraji včetně vybudování zařízení k energetickému využívání odpadů“ Studie proveditelnosti by měla posoudit jednotlivé varianty řešení ISNO včetně technických parametrů ZEVO

Energetické využívání odpadů v Evropě

Výhody řešení pro občany Olomouckého kraje stabilita odpadového hospodářství na území Olomouckého kraje ISNO – ekonomicky silný subjekt na podnikatelském trhu (lepší vyjednávací podmínky pro obchodování s odpady) ISNO včetně realizace ZEVO – pokud bude náhradou za existující zdroj znečištění ovzduší – snížení emisí, systém využívající smysluplně materiální zhodnocení odpadů – ochrana životního prostředí ISNO – sociálně, ekonomicky a environmentáně nejlepší řešení

Výhody pro občany města s provozem ZEVO (mimo výhody výše uvedené) zabezpečené palivo pro provoz ZEVA – kontinuální přísun paliva (odpadů) bez ohledu na vývoj a stabilitu ceny a dostupnosti fosilních paliv – výhodná cenová stabilita pro občany odebírající teplo v rámci CZT pokud dojde k náhradě spalování fosilních paliv při zásobování CZT pak snížení emisí vypouštěných do ovzduší limity dané legislativou v ochraně ovzduší jsou pro provoz ZEVA daleko přísnější (např.pro tuhé znečišťující látky 10x, pro oxid siřičitý 34x , pro oxidy dusíku 3x, pro těkavé organické látky 5x) náhrada fosilních paliv cca 60 000 tun uhlí, což je cca 2300 vagonů

A pokud nebudeme budovat ISNO Neapol, Itálie - 2010

Konference samospráv 2012, RCO, Olomouc, 27.února 2012 Děkuji za pozornost. Ing. Pavel Horák náměstek hejtmana za regionální rozvoj, životní prostředí a zemědělství Konference samospráv 2012, RCO, Olomouc, 27.února 2012