Národní raketová obrana a militarizace vesmíru Ve spolupráci s: Noam Chomsky emeritní profesor lingvistiky na Massachusettském technologickém institutu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Naše země za 1. světové války
Advertisements

OSN OSN= organizace spojených národů
Svět na rozcestí Evropa Supervelmoci – SSSR, USA Atomové zbraně.
Mezinárodní integrace
NATO.
Svět Západu a vznik NATO
EU 2020: Obnovitelné zdroje či jádro Petr Binhack
Co změní Lisabonská smlouva? Eurocentrum, Praha, 23. října 2008 Jan Karlas Ústav mezinárodních vztahů, Praha.
Karel Dyba, Přednáška pro Liberální institut, Praha OECD a ČR: mezi minulostí a budoucností 1.Historické ohlédnutí 2.Současnost OECD: základní.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_18.
Evropa po 1. světové válce (Versailleská konference)
STÁT forma organizace lidské společnosti, která se vyznačuje sdružením obyvatel určitého území v právní celek suverenita, svrchovanost je výrazem státní.
MEZINÁRODNÍ ORGANIZACE
Problémy poválečného světa
2.SVĚTOVÁ VÁLKA Vypracovali: Průžek.
Válka Autor: Boris Zagora Prezentace: 2.světová válka Datum:
Název materiálu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Dobešová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Protihitlerovská koalice Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr. Marie Toncrová.
Identifikátor: VY_32_INOVACE_VL SADA č. 8
SEVEROATLANTICKÁ ALIANCE
VY_32_INOVACE_2D.9.14 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 9. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
VY_32_INOVACE_2D.9.04 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 9. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Terorismus.
SVĚT PO 2. SVĚTOVÉ VÁLCE PhDr. Jana Žáková.
EVROPA A EUROATLANTICKÝ PROSTOR I: STUDENÁ VÁLKA
Jsme v EU, buďme v obraze. EU jako politický organismus Eva Pluskalová.
ČR A JEJÍ POSTAVENÍ V SOUDOBÉM SVĚTĚ
Vypovězení smluv ABM a START-2 Proliferace zbraní hromadného ničení BSS 158 Lukáš Visingr.
Válka V Tichomoří a důsledky 2. sv. války
DUM 6 VY_32_INOVACE_ a)Velká Británie, Nizozemí, Lucembursko, Francie, Itálie, Německo b)Belgie, Nizozemí, Lucembursko, Francie, Itálie, Německo.
Polovina 50. let 20.století Milan Šimek Dějepis a občanská výchova
DUM 6 VY_32_INOVACE_ a)Belgie, Nizozemí, Lucembursko, Francie, Itálie, Německo b)Velká Británie, Nizozemí, Lucembursko, Francie, Itálie, Německo.
Nové iniciativy EU v oblasti energetiky a její dopady na hospodářskou soutěž Ing. Martin Pecina, MBA Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské.
Politický systém Itálie
I. světová válka – konec války
POLITICKÉ A ÚZEMNÍ DŮSLEDKY
Kavříková, Bělinová, Březinová, Štěrbová
Mezinárodní vztahy Bc. Lukáš Vacík
Suezská krize Jan Wolf, Ov/Vv, IV. r..
Mezinárodní vztahy ve 20. letech
Svět po útoku Petr Machala. 1.Kdo první hovořil o „železné oponě“? 2.Co je to bipolární svět? 3.Kdy končí éra rozděleného světa? 4.Stručně charakterizujete.
Parlamentní síť za nešíření a odstranění jaderných zbraní.
Vývoj v Rusku.
1. SVĚTOVÁ VÁLKA
Studená válka Poválečné uspořádání Německa Založení vojenských paktů
Dopady změn bezpečnostního prostředí v Evropě a ve světě na bezpečnostní politiku ČR ve střednědobém (3-5 let) a dlouhodobém horizontu (10 let) Alžběta.
Jaderné zbrojení. Země, které se vzdaly vývoje jaderných zbraní Austrálie, Česká republika, Dánsko, Finsko, Irsko, Itálie, Japonsko, Jižní Korea, Kanada,
Indočínská válka  1945 – 1954 Indočínská válka = boj vietnamských komunistů x francouzské koloniální správě  1954 podepsány Ženevské dohody: 1) konec.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství ročník III
Versailleská konference. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a společnost – Versailleská.
3. Fáze (60. léta). -Nejen z ekonomických důvodů, ale hlavně kvůli politickému útlaku utíkaly tisíce lidí z východního Německa do západního -Východní.
80. Léta a Reaganova doktrína. Volební kampaň 1980 Kritika předchozích administrativ Reaganova doktrína I. Reaganova doktrína II. Projekt SDI Vztahy se.
7. listopadu 2006Licenční správa1 Kontrola exportu zboží dvojího použití a jiných strategických položek Ing. Libuše Čudová.
Chci, aby naši vojáci bojovali také pod vlajkou EU… Seminář v Evropském domě Tomáš Weiss, Institut pro evropskou politiku EUROPEUM a FSV UK Evropská bezpečnostní.
Evropa po 1. světové válce (Versailleská konference)
Soudobý svět Ekonomický pohled
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Formování protihitlerovské koalice. Velká trojka.
Karibská (kubánská) raketová krize
VY_32_INOVACE_08_Nebezpečí nového válečného konfliktu
STUDENÁ VÁLKA 1.
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Polovina 50. let 20.století Milan Šimek Dějepis a občanská výchova
Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_12_DĚJEPIS
1980_1984 ROK PO ROCE Poválečnými dějinami rok za rokem.
Evropské hospodářství
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Anotace Žák se seznámí s problematikou vzniku, historií a fungováním Severoatlantické aliance a jejím významem pro obranyschopnost České republiky Autor.
Hitlerova agrese ve 30. letech
Severoatlantická aliance
Transkript prezentace:

Národní raketová obrana a militarizace vesmíru Ve spolupráci s: Noam Chomsky emeritní profesor lingvistiky na Massachusettském technologickém institutu Massimo Zucchetti Katedra energetiky – Technická univerzita v Turíně – Výbor vědců proti válce

Projekt „Hvězdných válek“ vznikl v 80. letech ve Spojených státech. Dnes se vrací s plánem umístění části systému v zemích střední Evropy - Polsku a České republice. Systém má být schopný zachytit balistickou střelu vystřelenou na USA Íránem nebo některým z „darebáckých států“.

Jak systém funguje

Průkopníkem tohoto systému je dobře známá SDI (Strategická obranná iniciativa) Ronalda Reagana, známá také jako „Hvězdné války“

Mnoho lidí s tímto systémem nesouhlasí z následujících důvodů…

Je to projekt zbytečný Není možné zrealizovat takový systém vojenské obrany, který by zaručil dostatečně vysokou pravděpodobnost zničení balistické střely v letu dřív, než zasáhne svůj cíl.

Je to projekt nebezpečný Země, které vlastní nukleární zbraně, začnou nevyhnutelně zvyšovat jejich počty a jejich smrtící účinek, aby měly jistotu, že způsobí velké škody nepříteli i přesto, že část střel bude zničena před dosažením cíle.

Například Rusko a Čína, které chápou tento projekt jako jasnou provokaci, pravděpodobně po instalaci raketové obrany rozmístí ještě silnější jaderné rakety – což prakticky znamená hrozbu jaderné války. V minulosti jsme byli velmi blízko jadernému konfliktu. Ačkoli Čína, Rusko a další země mají méně sofistikované systémy, riziko války roste.

Pravým cílem projektu je militarizace vesmíru Jedná se o umístění jaderných technologií ve vesmíru, jež jsou schopny zasáhnout v několika málo minutách jakékoli místo na Zemi. Tato technologie umožňuje kontrolovat nejen vojenské cíle, ale i život každého člověka.

Projekt rozděluje Evropu Spojené státy chtějí instalovat na evropském území systém raketové obrany, jenž má zajistit obranu celé Evropy, ale podepsaly bilaterální smlouvy pouze se dvěma státy. Neinformovaly přitom Radu Evropy, Evropskou komisi, Evropský parlament, ani spojence z NATO. Evropský parlament nikdy tuto otázku nediskutoval.

Projekt Hvězdných válek se navíc netýká pouze České republiky a Polska, což jsou země, v nichž se mají stavět nové základny. Už v roce 2003 se Spojené státy chtěly dohodnout s Británií a v roce 2007 s Itálií.

Americké projekty se neomezují jen na Evropu; tento projekt se rozšiřuje do celého světa, například do Indie a Japonska, které už v roce 2003 oznámilo, že koupí tento protiraketový systém od USA. V roce 2004 pak podepsalo smlouvy o spolupráci za 11 miliard USD. V roce 2006 byla spolupráce s USA rozšířena o vzájemné sdílení pokročilých technologií.

V České republice vzniklo nenásilné hnutí proti umístění systému americké raketové obrany. 70% občanů je proti tomuto systému, (referendum organizované brdskými starosty ukázalo, že 96% tamějších lidí je proti), přesto česká vláda pokračuje v dohodách s vládou USA.

“Toto nenásilné hnutí se rozšiřuje po celé Evropě a podílí se také na Světovém pochodu za mír a nenásilí.” Jan Tamáš

Od ukončení protestní hladovky Jana Tamáše a Jana Bednáře v červnu 2008 pokračuje řetězová hladovka: každý den drží jednodenní půst vědci, umělci, politici, intelektuálové, novináři, sportovci…

? V roce 2004 se Kanada odmítla připojit k tomuto projektu, protože ho považuje za velmi nebezpečný. V Evropě se vyjádřili proti raketové obraně politici jako J. Chirac a G. Schroeder. Nedávno vyjádřil své pochybnosti také francouzský president N. Sarkozy, italský premiér S. Berlusconi a německá kancléřka A. Merkel. Dokonce i Spojené státy mají o tomto projektu velké pochybnosti. Proč česká vláda jedná proti vůli vlastního národa a proti názoru nejvýznamnějších spojenců v Evropě a nepřehodnotí svůj postoj?

Systém Národní raketové obrany USA militarizuje Evropu a celý svět a činí jej čím dál více nestabilním a nebezpečným. A tím ohrožuje mír, spravedlnost, lidská práva a suverenitu. Luisa Morgantini – místopředsedkyně Evropského parlamentu Vítám Vaši iniciativu, která má za cíl přitáhnout pozornost evropské veřejnosti k nebezpečí návratu jaderné hrozby na evropskou půdu. Je důležité zůstat bdělými a aktivně odolávat jakýmkoli plánům udělat z Evropy opět rukojmí strachu a předsudků, což bylo charakteristikou pro období Studené války. Michail Gorbačov

V době světové krize, v níž milióny lidí nemají co jíst, je šílenstvím utrácet milióny dolarů za války a za výrobu nových zbraní! V tomto obtížném období našich dějin musí každý odvážný člověk udělat všechno proto, abychom se vyhnuli možné jaderné válce. Giorgio Schultze Evropa pro mír

Dejme šanci míru „Když slyším heslo „Dejme šanci míru“ v mém věku, přemýšlím o svých vnoučatech a zoufale si přeji, aby mohly žít ve světě, kde je možné přežít. A to se stane pouze, pokud budeme vědět, jak dát míru šanci, a zároveň se postaráme o to, aby ta šance byla realizována. Převážná většina lidí na světě chce mír a oponuje válečným akcím, které vedou jejich vůdcové. Tak to vždycky bylo. Je na nás, abychom zjistili, jestli dokážeme tuto naději uskutečnit.” Noam Chomsky

Dejme šanci míru

Literatura: N. Chomsky - radar je útok, ne obrana! (2008) G. Chiesa: Radar rozděluje Evropu!. (2008) Jan Tamáš: Národní raketová obrana USA, obrana nebo útok? (2008) G. Schultze: Campagna contro la NMD. (2008) Italiano Různí autoři: video “Historie radaru v Česku ” (2007) Různí autoři : Řetězová hladovka V.F. Polcaro, M.Zucchetti, “La “National Missile Defense” e la militarizzazione dello spazio”, Giano, 57 (2007) Italiano Národní raketová obrana a militarizace vesmíru