Přenos informací mezi pacienty a zdravotnickými pracovníky

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Průzkum v azylových domech
Advertisements

Systém zdravotních knížek na internetu IZIP
„Malá novela“ zákona č. 95/2004 Sb
Elektronický podpis.
Tisková konference 11. července 2006
Nové funkcionality systému Ing. Michal Pajr IZIP 2005.
PROJEKT EZK ROKY 2001 AŽ 2011 PILOTNÍ PROJEKTY
Poskytování informací krajskými odbory ÚZIS ČR
ŽOFÍN 26. červen 2014 Ing. Jaromír Gajdáček,Ph.D., MBA prezident Svazu zdravotních pojišťoven ČR, generální ředitel Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra.
Informační technologie pro IZS a krizové řízení
„Kvalitnější zdravotní péče pro českou olympijskou reprezentaci“
Legislativa a dokumenty Informační systémy ve státní správě a samosprávě.
Jiří Pospíšil, ministr spravedlnosti tisková konference
Kvalita a bezpečnost zdravotních služeb -současná priorita MZ
Zabezpečení emergentních přístupů do systému IZIP
1 PDIS Táborský Otakar Výhody systému nástroj pro ovlivňováni chování pacienta ISO, CEN, ČSN, HL7 rozvoj eHealth spolupráce se zdravotní.
Tomáš Julínek Reforma zdravotnictví. Základní charakteristiky ideových pohledů na zdravotnictví - duben 2001  Zvýraznění role občana  Zdravotnická zařízení.
Smluvní vztahy a registrace u Operátora trhu s elektřinou, a. s
Elektronické služby VZP ČR
Předávání informací ve zdravotnictví
Možnosti financování rozvoje zdravotnického IT a návratnost investic MUDr. Pavel Kubů.
NS-LEV 21 pro lepší zdravotnictví prof. MUDr. Ivan Šterzl, CSc „Nenechat nadnárodní vlivy zprivatizovat české.
Návrh zákona o elektronických úkonech, osobních číslech a autorizované konverzi dokumentů Zdeněk Zajíček náměstek ministra vnitra Vladimír Smejkal Legislativní.
Komerční využití systému ISDS
Přístup státu k budování informačních systémů veřejné správy ing. Tomáš HOLENDA odbor informatizace veřejné správy Ministerstvo vnitra ČR.
Podnikání na Internetu letní semestr 2004 Jana Holá VIII.
Strana: 1 © Vema, a. s. Ucelené řešení pro řízení lidských zdrojů, ekonomiky a logistiky.
Elektronická Zdravotní Knížka: využití v medicínské praxi Praha, , Michal Dvořák, Tomáš Staněk.
Prosinec 2007 MUDr. Jana Valjentová a kolektiv Cesty domů
Roman Valeš Tomáš Kozák Roman Valeš Tomáš Kozák PEF Mendelu – Informační systémy a technologie – ZS 2012.
Informační systémy ve zdravotnictví
Realizační tým ICZ duben 2005
eHealth vs eGovernment : souboj bez vítěze
Pohled samosprávy na eHealth
Zkušenosti ze zavedení systému řízení bezpečnosti informací ve shodě s ISO a ISO na Ministerstvu zdravotnictví ČR Ing. Fares Shima Ing. Fares.
Příprava zákona o elektronických komunikacích Jaromír Šiška, CSc. náměstek ministra - ředitel sekce elektronických komunikací a poštovních služeb Konference.
Kvalita a bezpečnost IT ve zdravotnictví
Copyright (C) 1999 VEMA počítače a projektování, spol. s r.o.
ISSS IS HN/SS Softwarová architektura informačního systému hmotné nouze a sociálních služeb Jindřich Štěpánek
1 Elektronický podpis v ČR Bezpečnost IS/IT Jaroslav Malý.
Kvalita v českém zdravotnictví
B i o c y b e r n e t i c s G r o u p Nový obor - počítače v medicíně a biologii  Proč je management informací ústřední otázkou v biomedicínském výzkumu.
Technické řešení PostSignum QCA
Co umožní uplatnění informačních technologií ve zdravotnictví
Hodnocení kvality a bezpečí zdravotních služeb
Datový standard MZ ČR a NČLP v praxi, současný stav a další rozvoj
(Praktický) lékař a eHealth MUDr. Cyril MUCHA, SVL ČLS JEP,ÚVL 1.LF UK, praktický lékař Praha
Kód vzdělávacího materiálu: VY_62_INOVACE_0201 Název vzdělávacího materiálu: Bankovní účty Datum vytvoření: Jméno autora: Ing. Zdenek Páže Předmět:
Aktivity související s psychiatrickou péčí podporované z Operačního programu Zaměstnanost a Integrovaného regionálního operačního programu.
Business Consulting Services © 2005 IBM Corporation 9. ICT Forum, Praha Elektronická daňová správa Klientský přístup k daňovým subjektům.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
Komplexní využití ICT ve zdravotnictví Jiří Venclík Projektový a bezpečnostní manažer IZIP, s.r.o. Elektronická Zdravotní Knížka pro státní správu.
0 A healthier tomorrow. MUDr. Pavel Kubů CEE Healthcare Business Development Manager Přínosy eHealth nástroji koordinované zdravotní péče pro klienty Maccabi.
Co je to Czech POINT garantovaná služba pro komunikaci se státem prostřednictvím jednoho univerzálního místa možnost získání a ověření dat z veřejných.
EPreskripce – lékařský záznam – pozadí a zkušenosti z Dánska 17. prosince 2008 SÚKL Praha Příprava lékáren na ePreskripci a poskytování údajů o vydaných.
Karta klienta Integrace agend zdravotních a sociálních Jiří Schlanger Ministerstvo zdravotnictví ČR Vladimír Šiška Ministerstvo práce a sociálních věcí.
 Legislativa  Infrastruktura veřejné správy  Projekty  Finance  Informace.
Zdravotnické ukazatele v ČR. Kromě zcela obecných ekonomických ukazatelů je měření a hodnocení kvality zdravotní péče typické výskytem zcela specifických.
SEZNAMTE SE S PROJEKTEM „Pořízení NIS a virtualizace desktopů do Rehabilitačního ústavu Hrabyně “ realizovaném v letech 2012 až 2015 Rehabilitačním ústavem.
STABILIZACE A REFORMA ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ Priority ministra zdravotnictví Tomáše Julínka pro funkční období Praha,
Komplexní využití ICT ve zdravotnictví Ing. Jan Michálek Obchodní ředitel IZIP, spol. s r.o. Jiří Venclík Projektový a bezpečnostní manažer IZIP, s.r.o.
Deployment of Cross-Border eHealth Services in the Czech Republic – NIXZD.CZ
Elektronické bankovnictví
Služby pro elektronizaci CGM
eRecept – aktuální stav a plánovaný vývoj do
NDP aneb Národní akční plán
Koncept poskytování paliativní péče MZČR Konference Kvalita- Bezpečnost- Efektivita MUDr. Martina Novotná ředitelka odboru zdravotních služeb 3. června.
Legislativní změny na úseku EO, OP, CD
Technická Evidence Zdravotnických Prostředků 2
Projekt KA3: ZPRACOVÁNÍ METODIK TVORBY NÁSTROJŮ PRO IMPLEMENTACI NÁRODNÍ STRATEGIE ELEKTRONICKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ (NSEZ)
Transkript prezentace:

Přenos informací mezi pacienty a zdravotnickými pracovníky MUDr. Tomáš Mládek, IZIP spol. s r.o., Tomas.Mladek@izip.info

Informace – klíč k rozhodovaní Objektivní – od zdravotnických pracovníků Stávající zdravotní dokumentace Vyžádané zprávy od jiných zdravotnických pracovníků Zaslané poštou Telefonické dotazování, ověřování, pátrání Obdržené elektronickou cestou Subjektivní – od pacienta Interpretace anamnézy - předchorobí Pacientsky podaný popis prodělaných onemocnění, vyšetření, alergii, očkování, … Laická verbální reprodukce Therapie, medikace, doporučení, výsledků

Zdravotní Knížka na internetu, která usnadní život Systém IZIP Zdravotní Knížka na internetu, která usnadní život

Cíle systému IZIP Zlepšit kvalitu poskytované zdravotní péče pacientům Zefektivnit výměnu informací mezi lékařskou odbornou veřejností a umožnit tak rychlejší a přesnější rozhodování Umožnit úsporu finančních prostředků v rámci poskytované zdravotní péče pacientům tím, že se zabrání zbytečně opakovaným vyšetřením a zdravotním výkonům

Co je systém IZIP IZIP – internetový přístup ke zdravotním informacím pacienta Zřizuje zdravotní knížky na internetu Souhrn objektivních zdravotních informací o pacientovi na internetu K dispozici v jakoukoli dobu (stačí počítač a přístup k internetu) Vytvářené na žádost pacienta zdravotní knížka může obsahovat anamnézu, postup léčby, výsledky laboratorních testů a vyšetření, přehled předepsaných a vydaných léků, rentgenové a sonografické snímky Očkování Emergentní informace

Přístupová práva a bezpečnost dat zapisovat všichni poskytovatelé zdravotní péče, zapojení do systému IZIP vždy jasná identifikace zapisujícího číst pouze pacient registrující lékař, další zdravotníci a ostatní pouze se souhlasem pacienta Bezpečnost dat na nejvyšší možné úrovni ve spolupráci se společností IBM Srovnatelné se zabezpečením bankovních účtů Nesrovnatelně vyšší než v běžné kartotéce v ordinaci přístupový kód (PIN) zná jen pacient shromažďování osobních je odděleně od zdravotních dat pacientů Ukládání na odlišných serverech Propojovacím klíčem je PIN klienta možnost vytvoření dalšího hesla třikrát špatně zadaný kód způsobí zablokování přístupu zabezpečené servery pod neustálou kontrolou

Legislativní rámec systému Společnost IZIP obdržela souhlas ke shromažďování osobních dat v souladu s platnými zákony České republiky, především se zákonem č. 101/2000 Sb. o ochraně osobních údajů. Systém IZIP byl schválen Poslaneckou sněmovnou jako součást zdravotně pojistného plánu VZP ZK pacienta – primárně pouze pacient je autorizován ke čtení Vzniká na žádost pacienta Potvrzená převzetím (podpisem s dokladem identity) aktivačních kódů doručených do vlastních rukou klienta Klient dává souhlas s tím, že do jeho ZK může zapisovat jakýkoli zdravotnický pracovník registrovaný v IZIP Lékaři a zdravotničtí pracovníci provádí zápis do ZK zapisováním do ZK splňuje svou povinnost informovat pacienta důkaz o provedeném úkonu

Pilotní fáze systému IZIP v roce 2002 Ověření funkčnosti systému IZIP v praxi při zachování bezpečnosti dat Zapojování zdravotnických zařízení Komunikace s velkými zdravotnickými zařízeními Spolupráce s dodavateli zdrav. SW Přípravné práce na implementaci tlačítka IZIP do standardních SW Ocenění Institutu ekonomických studií FSV UK „nejlepší sociálně-ekonomický projekt 2. čtvrtletí 2002“ Cena Českomoravské elektrotechnické asociace Výroční cena generálního ředitele 10. mezinárodního veletrhu MEFA Prokázání zájmu ze strany odborné veřejnosti 500 zdravotnických zařízení

Ověřovací fáze systém IZIP v období leden - červen 2003 Ověření kapacitních a procesních možností registrací klientů do systému IZIP v praxi při zachování bezpečnosti dat Zapojování dodavatelů zdrav. SW do systému IZIP Speciální SW pro zapisování do zdravotních knížek klientů Implementace tlačítka IZIP do většiny hlavních zdravotnických informačních systémů Zapojování velkých zdravotnických zařízení Homolka, Centromed, MOÚ, …. Speciální projekty IZIP – DIA IZIP pro olympioniky Prokázání zájmu ze strany odborné i laické veřejnosti 1 700 zdravotnických zařízení 100 000 přihlášených klientů

Ověřovací fáze systém IZIP v období červenec - prosinec 2003 Ověření rychlosti zpracování a zobrazování dat při zachování jejich bezpečnosti Zapojování dodavatelů zdrav. SW do systému IZIP Funkční export dat prostřednictvím tlačítka z většiny hlavních zdravotnických informačních systémů Zapojení systému IZIP v rámci tvorby datových standard Ministerstva zdravotnictví ČR Kompatibilita s hlavními zdrav. IS Harmonizace v rámci EU Zájem ze zahraničí Rakousko – Hauptverband, MoH Holandsko – Care Full Holding B.V. Maďarsko – Tradicio Logistika Intenzivní zapojování odborné i laické veřejnosti 2 600 zdravotnických zařízení 170 000 přihlášených klientů 250 000 lékařských záznamů

Současný stav zapojených klientů a zdravotnických pracovníku v IZIP Registrovaní klienti v systému IZIP K 3. květnu 225 000 klientů Každý týden přibývá 4 500 – 5 500 nových Počet zdravotnických pracovníků Celkem 3 230 registrovaných v systému IZIP Z nich je téměř 50% lékařů primární péče 1 017 praktických lékařů pro dospělé 457 praktických lékařů pro děti a dorost Počet lékařských zpráv a záznamů K 3. květnu 385 000 záznamů Každý měsíc přibývá cca 50 000 dalších záznamů Vybrán mezi 12 nejlepších projektů (EIPA) European Institute of Public Administration v oblasti Public Health programu eHealth Slavnostní prezentace 5 – 6. května – Cork (Irsko)

Získávání informací (čtení) ze systému IZIP přináší užitek Standardní zdrav. SW, Kartotéka, Ambulantní SW Výpis ze zdravotní dokumentace Odeslání Zakódování xml formát Servery IZIP informace Čtení / nahlížení Zdravotnický pracovník

Datový standard MZ ČR – DS3 Hlavní přínosy univerzálnost plnohodnotnost kompatibilita dat bloky pro všechny typy výkonů garance odeslaných informací opravy sdělených informací ZP bezpečnost

Datové rozhraní IZIP - IZIGATE Komunikace dat pomocí technologie XML Kompatibilita národní standardy a číselníky (DS MZČR, ÚZIS ČR, NČLP) mezinárodní standardy a číselníky (MKN10) Příjem všech typů výkonů Nárůst kapacitních možností Dvoufázová komunikace

Praktická ukázka – on line Přístup Základní info Ambulantní vyšetření Očkování Laboratoř Anamnéza

Vliv systému IZIP na efektivitu a ekonomiku zdravotnictví Průměrné náklady na jednoho nemocného pacienta dosahují 26 000 Kč ročně Průměrný nemocný pacient čerpá zdravotní péči 15x ročně Průměrný náklad na jednu návštěvu u lékaře/zdravotnického pracovníka představuje 1 670 Kč Ekonomické audity poukazují na zbytečně či duplicitně poskytovanou zdravotní péči, která reprezentuje 30% nákladů na české zdravotnictví Zdravotničtí pracovníci sdílejí ve zdravotních knížkách pacientů každý měsíc cca 400 000 zpráv o zdravotních vyšetřeních (měsíčně přibývá 50 000 dalších) Vzniká potenciál 30% úspor minimalizací zbytečně a duplicitně prováděné zdravotní péče Systém IZIP vytvoří prostor zdravotnickým pracovníkům pro stamilionové úspory

Srovnání nákladů na provoz systému IZIP Zapojování zdravotnických zařízení Ambulantní, nemocniční, lékárenské, laboratorní Registrace klientů Kapacitní rozvoj a údržba zabezpečení systému Komunikace s klienty V plném provozu měsíční náklady na údržbu jedné zdravotní knížky klienta dosáhnou 5 Kč  60 Kč ročně Bankovní účty Poplatky za založení účtu Poplatky za vedení účtu Cca 50 Kč měsíčně  600 Kč ročně Poplatky za položky 2 – 5 Kč za položku Poplatky za internetové bankovnictví 30 - 50 Kč měsíčně Roční náklady za vedení a správu jednoho bankovního účtu dosahují cca 1 700 Kč

Připravované projekty

„Emergentní“ přístupy pro pracovníky zdravotnických záchranných služeb Určeno pro krizové situace, kdy správná a včasná informace o zdravotním stavu pacienta může významně přispět k záchraně života Lékař „emergentní služby“ obdrží zvláštní přístupový kód umožňující přístup do zdravotní knížky pacienta volajícího tísňové volání Za vysokých bezpečnostních opatření Identifikace pacienta dispečerem ZZS O celé akci je veden důkladný záznam Kontrola odůvodněnosti neautorizovaného přístupu Pilotní projekt s hradeckou ZZS

Ostatní dílčí projekty v roce 2004 Napojení na zaručené elektronické certifikáty využívané zdravotními pojišťovnami peněžními ústavy státní správou Pacientské záložka „Poznámky pacienta“ prostor pro poznámky a subjektivní postřehy pacienta Systém upozorňování na nové zápisy v IZIP přímo v „kartě pacienta“ ve standardním lékařském IS Systém nahlížení do zdravotních knížek přímo z „karty pacienta“ ve standardním lékařském IS Nástěnka zdravotnického pracovníka Následná možnost přenosu vyžádaných informací prostřednictvím mobilních telefonů GSM sítě

Souhrn cílů systému IZIP v roce 2004 Nadále usnadňovat přenos dat mezi zdravotnickými pracovníky vzájemně a pacienty Snadný export dat Rychlý přístup pro čtení Pacientské záložka a lékařská nástěnka Podporovat elektronickou komunikaci ve zdravotnictví Levnější internetové připojení Zaručené elektronické certifikáty

Domovská stránka www. izip. cz Adresa elektronické pošty info Domovská stránka www.izip.cz Adresa elektronické pošty info.izip@izip.info izip@izip.cz Bezplatná infolinka 800 11 4947 800 11 IZIP