Téma: Práce se zrakově handicapovanými žáky

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Téma: Integrace ZP studentů v rámci SŠ vzdělávání
Advertisements

ŽÁK SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI Z HLEDISKA LEGISLATIVY
TyfloCentrum Brno, o.p.s. zkušenosti a výsledky projektu TyfloCentrum Brno, o.p.s.
2. Integrace zrakově handicapovaných studentů
PaedDr. Zuzana Horváthová, Ph.D. doc. Ing. Josef Abrhám, Ph.D.
Volnočasové a sportovní aktivity studentů OA pro TP
Tyflokabinet České Budějovice, o.p.s. se zrakovým postižením
REFORMA SYSTÉMU FINANCOVÁNÍ REGIONÁLNÍHO ŠKOLSTVÍ
Integrace a podpora studentů se specifickými vzdělávacími potřebami na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích Registrační číslo: CZ.1.07/2.2.00/
Základní škola, Brno, Štolcova 16
ROZVÍJEJÍCÍ AKTIVITY V PROCESU VÝUKY V PRAXI
Principy Typy Výhody Bariéry a řešení Konference „Podpora rodiny dle programového prohlášení vlády České republiky“ - 30.listopad Poslanecká sněmovna.
Obecné cíle pro KPSS 1. Vytvoření objektivního a názorného informačního systému pro veřejnost 2. Zlepšení bytové politiky 3. Vznik asistenčních služeb.
PhDr. Jitka Kendíková ZŠ J. Gutha-Jarkovského
INKLUZE – nová cesta vzdělávání OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Téma: ​ Práce s výukovým materiálem a učebními pomůckami teorie a praxe Projekt: Integrace žáků se zrakovým handicapem do oboru "Masér sportovní a rekondiční"
Téma: ​ Práce s informačními a komunikačními technologiemi, ​ Práce s kompenzačními pomůckami pro zrakově handicapované Projekt: Integrace žáků se zrakovým.
Projekt: Integrace žáků se zrakovým handicapem
Výstupy z Úvodního semináře
Podpůrná a vyrovnávací opatření v inkluzivní škole
Vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami a žáků nadaných Seminář pro ředitele a koordinátory ZUŠ Čeladná 2009 PaedDr.KarelTomek.
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
1. Práce se zrakově handicapovanými studenty
1. Setkání – Program seminářů, požadavky k zápočtu, požadavky ke zkoušce.
MATEŘSKÁ ŠKOLA OLOMOUC Blanická 16. Charakteristika školy Jedná se o předškolní zařízení, jeho nosným programem a účelem je poskytování výchovy a vzdělání.
Uplatňování konceptu ucelené rehabilitace u integrovaných žáků a studentů s tělesným postižením v ČR.
Poradenství pro zdravotně postižené Pojetí a přínos kurzu Anna Kučerová.
INTEGRACE DÍTĚTE SE ZRAKOVÝM POSTIŽENÍM
Studijní program /obor Speciální pedagogika na Pedagogické fakultě MU
Speciální školství v roce 2006 (a věřme, že i v dalších letech) Jiří Pilař
Riziko: Chybí ochranné prostředí, které nevyhovuje individuálním potřebám dítěte. klíčové: uzpůsobit prostředí patří mezi první úkoly + Náročnější prostředí.
Speciální pedagogika jako pedagogická disciplína
Vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami
Prezentace výzkumných týmů Výzkumný záměr MSM Speciální potřeby žáky v kontextu Rámcového vzdělávacího programu pro základní vzdělávání.
PEDAGOGICKÁ DIAGNOSTIKA VI.
Žák se speciálními vzdělávacími potřebami a změny v legislativě.
ASISTENT PEDAGOGA NA ZÁKLADNÍ ŠKOLE CHRASTAVA. ZÁKLADNÍ ŠKOLA CHRASTAVA, náměstí 1.máje 228, okres Liberec – příspěvková organizace 25 tříd, 590 žáků.
Logopedická prevence v Olomouckém kraji CZ.1.07/1.2.27/ SCHOLA SERVIS – zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků a středisko služeb.
Novelizace školského zákona Lucie Macků, Praha,
Základy speciální pedagogiky
KLÍČOVÁ AKTIVITA Č. 6 – RANÁ PÉČE Registrační číslo projektu: CZ.1.04/3.2.00/ Tento projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím OP LZZ.
ZŠ ZACHAR, Kroměříž Z D R A V Á Š K O L A.  Prostředí školy  Věcné  Sociální  Organizační  Zdravé učení  Smysluplnost  Možnost výběru, přiměřenost.
Přínos projektu VIP Kariéra II – Kariérové poradenství v podmínkách kurikulární reformy Ing. Jiří Vojtěch, hlavní manažér projektu, vedoucí oddělení pro.
Centra podpory integrace & Speciálně poradenské centrum aplikovaných pohybových aktivit Čísla projektů: CZ.1.07/1.2.00/ CZ.1.07/1.2.00/ Časový.
ZÁVĚREČNÝ SEMINÁŘ 2. GLOBÁLNÍCH GRANTŮ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE V RÁMCI OPERAČNÍHO PROGRAMU VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST
MATURITA 2010 změna modelu a novelizace zákona základní model nové maturity skladba zkoušek nové maturity maturita bez hendikepů průběh maturity organizace.
Pokyn k vykazování dětí, žáků a studentů se speciálními vzdělávacími potřebami v Libereckém kraji Porada pro obce s rozšířenou působností, 21. listopadu.
Podmínky integrace SP a legislativní opatření Radka Horáková květen 2006.
Speciální pedagogika Doc. PaedDr. Olga Zelinková, CSc.
Zdravotně znevýhodnění jako cílová skupina sociálních služeb.
ZÁKONY & VYHLÁŠKY PhDr. Lenka Gajzlerová MI3DC_DSP Speciální pedagogika OP3DC_DSP Speciální pedagogika.
Pokyn k vykazování dětí, žáků a studentů se speciálními vzdělávacími potřebami v Libereckém kraji Porada ředitelů škol a zařízení Libereckého kraje, 19.
ČLOVĚK s mentálním postižením Společnost pro podporu lidí s mentálním postižením v České republice, o.s. Barbora Uhlířová.
ŠPP - ŠKOLNÍ ROK 2015/2016. ČLENOVÉ ŠPP  Výchovné poradkyně Ing. Milada Chamillová, Mgr. Pavlína Chovancová  Metodičky prevence Ing. Jana Josefíková,
9. Tvorba individuálního plánu
Navazující magisterské studijní programy platnost od roku 2017/2018
Analýza potřeb škol Většina škol rozvíjí inkluzívní vzdělávání prostřednictvím činností spadajících do základní nebo mírně pokročilé úrovně. Inkluzívní.
Seminář ke speciální pedagogice 1
Speciální pedagogika (podzim 2016)
Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
9. Tvorba individuálního plánu
Tisková konference Štrasburk dva roky poté
BEZBARIÉROVÉ KNIHOVNY
Tisková konference
8. Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
Speciálně pedagogické metody
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Středisko rané péče SPRP, pobočka Brno
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Téma: Práce se zrakově handicapovanými žáky Projekt: Integrace žáků se zrakovým handicapem do oboru "Masér sportovní a rekondiční" CZ.1.07/1.2.15/02.0028 Téma: Práce se zrakově handicapovanými žáky Datum školení: 18.11.2013 Přednášející: Ing. Jan Steringa Email: reditel@tyflokabinet-cb.cz

literatura ČECHOVÁ, V., MELLANOVÁ, A., ROZSYPALOVÁ, M.: Speciální psychologie. JANKOVSKÝ, J. Ucelená rehabilitace dětí s tělesným a kombinovaným postižením ŠTRÉBLOVÁ, M. Poznáváme svět se zrakovým postižením KEBLOVÁ, A. Sluchové vnímání u zrakově postižených MICHALÍK, I. Školská integrace dětí s postižením NOVOSAD, L. Základy speciálního poradenství JESENSKÝ, J. Základy komprehenzivní tyflopedie PIPEKOVÁ, J. a kol. Kapitoly ze speciální pedagogiky KEBLOVÁ, A. Integrované vzdělávání KEBLOVÁ, A. Hmat u zrakově postižených KEBLOVÁ, A. Čich a chuť u zrakově postižených KEBLOVÁ, A. Zrakově postižené dítě KVĚTOŇOVÁ-ŠVECOVÁ, L. Oftalmopedie PITROVÁ, Š. a kol. Chraňte svůj zrak

postižené osoby =/= osoby s postižením restringovaná participace trochu terminologie postižené osoby =/= osoby s postižením znevýhodnění disabilita handicap omezení restringovaná participace

Pro odbornou sociální pomoc není důležitá diagnóza, ale definice praktické funkční disability. - možnosti kompenzace (technické, informační, dovednostní) - progrese zrakové vady (pomalá, rychlá, neurčitá)

zrakové vady lze si je představit ? simulace pomocí VisionSim

http://www.nei.nih.gov/health/examples/

krátkozrakost

šedý zákal

zelený zákal

http://www.nei.nih.gov/health/examples/

astigmatizmus

... před tím, než student usedne do lavice - pohovor s rodinou studenta - pohovor se studentem - konzultace s příslušným SPC - ověřit návaznost na soc. služby v místě - zhodnotit technickou připravenost školy

pohovor s rodinou studenta - zajištění soc. služeb v místě bydliště (?) - vyjasnění úkolů rodiny (podpora studia) - finanční zátěž (doprava, pomůcky, materiál) - škola a internát nesuplují odlehčovací služby (!)

pohovor se studentem - zájem o studium, očekávání - představy o uplatnění studia (na trhu práce ?) - dosavadní zkušenosti se studiem, představy - kdo, kde , jak a s čím mu doposud pomáhal - zkušenosti s integrací (?) - samostatnost, jak moc (?)

návaznost na sociální služby - doprovody do školy - technická pomoc (pomůcky, tisk úkolů) - řešení kompenzačních pomůcek - doučování a konzultace - soc. rehabilitace, aktivizace v soc. prostředí

technická připravenost školy - kompenzační pomůcky - bariéry, navigační prvky, prostorová orientace - možnost vodicího psa - vybavenost učeben (velikost lavice, el. zásuvka) - zkušenosti se ZP studenty

... když už je student v lavici - instruktáž vidomých studentů - vysvětlení systému "dvojího"(?!) hodnocení - zapojení interakčních prvků do výuky - sebehodnocení ???

jak se žije studentům se ZP ve třídě - sociální klima, dětem se v menším počtu "žije" lépe, ve větším počtu se skupinkují - vytváření komunit, izolace soc. vyloučení studenta - izolující neustálá přítomnost asistenta - individuální přístup pedagoga k ZP studentům - "úlevy"

- sémantika (význam slov, znaků) - vizuální zkušenost studenta na co si dát pozor Př.: Pro rozvoj psychiky má esenciální význam doba vzniku sleposti či slabozrakosti. Čím později se naruší zrakové funkce, tím menší vliv má anomální faktor na rozvoj a projevy různých stránek psychiky. (liter. r. 1979) - akceptace a nonakceptace vady u studenta - sémantika (význam slov, znaků) - vizuální zkušenost studenta - reedukace zraku - výzkumy a statistiky (individualita, Σsoubor)

uplatnění absolventa Pro osoby s postižením zraku je výrazně zúžena možnost pracovního uplatnění a v případě kombinace s dalším postižením, jsou možnosti ještě více omezené. Důležitým dílčím cílem je vytvořit z žáků v co největší možné míře samostatné, soběstačné a zdravě sebevědomé osobnosti, které jsou schopny přijmout svou zrakovou vadu a vyrovnat se s ní.

Děkuji za pozornost Js:.