Co, kdy a jak... Biblický pohled, vedení k čistotě...

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ADVENT 2012 Bůh přichází ke mně – já přicházím k Bohu
Advertisements

Základy pomohla položit lživá východiska Sexuální Revoluce : • Lidé jsou v podstatě dobří a sílu sexuality nezneužijí. • Nejdůležitější, a pro nás na prvním.
DUCHOVNÍ POTŘEBY (NEJEN) UMÍRAJÍCÍCH PACIENTŮ A JAK SE K NIM STAVĚT
Právní vzdělání pro celý život reg. č.: CZ.1.07/2.2.00/
Centrum pro katechezi Olomouc, 2013
BEZPODMÍNEČNÁ LÁSKA – lekce i příběh
Integrita bezúhonnost
Vztahy mezi lidmi 7. ročník - září.
Slova Květiny.
Alžběta Brožová Barbora Šimková Lenka Krejcárková.
PSYCHICKÉ STAVY.
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Proč je důležité studovat Principy
Charakter, sexualita a zodpovědnost MUDr. Marcela Rozehnalová, CEVAP
Interkulturním vzděláváním a prožitkem k toleranci
OTČE Centrum pro katechezi Olomouc, Modlitba Páně při mši svaté „Když jsme byli pokřtěni, nepřijali jsme ducha otroctví, abychom se znovu báli,
Pro ty co mám ráda Lidé přicházejí do našich životů z nějakého DŮVODU, na určité OBDOBÍ anebo na CELÝ ŽIVOT. Když je budeme umět rozlišovat, tak budeme.
7. Hospodin zkouší Abrahámovou důvěru – má obětovat svého syna Izáka.
Copyright, 2005 Exodus Global Alliance BOŽÍ DRAMA JEDNÁNÍ PRVNÍ - STVOŘENÍ - pokud sami sebe nejprve nechápeme jako úchvatné dílo, stvořené podle obrazu.
Sexuální dospívání Reprodukční zdraví 8. ročník
KOŘENY HOMOSEXUALITY. KONTEXT VŠICHNI JSME LIDSKÉ BYTOSTI VŠICHNI JSME SEXUÁLNÍ STVOŘENÍ VŠICHNI JSME HŘÍŠNÍCÍ.
Muži jsou z Marsu, ženy z Venuše a děti jsou z nebe JOHN GRAY
HLAVNÍ OBDOBÍ LIDSKÉHO ŽIVOTA
On Cítil jsi někdy touhu, udělat něco příjemného pro někoho, koho máš rád?
Psychologie štíhlé postavy
Copyright, 2005 Exodus Global Alliance Základy pomohla položit lživá východiska Sexuální Revoluce : Lidé jsou v podstatě dobří a sílu sexuality nezneužijí.
Obsah: Proč 8. návyk Rámcové objasnění 8. návyku
BOŽÍ DRAMA JEDNÁNÍ PRVNÍ - STVOŘENÍ - pokud sami sebe nejprve nechápeme jako úchvatné dílo, stvořené podle obrazu Božího, všechno ostatní bude pokroucené.
Centrum pro katechezi Olomouc, 2013
Manželské problémy a sex
Rodina, ve které žiji Není nejmenších pochyb o tom, že je to v prostředí rodiny a domova, kde se všechny největší ctnosti, veškeré ctnosti, které vévodí.
NEPODMÍNĚNÁ LÁSKA Tento příběh je o vojákovi, který se vrací domů po válce ve Vietnamu. Volá ze San Francisca domů rodičům.
Každý den jsme trochu starší…
Manželství Petr Machala. rodinné právo upravuje vztahy mezi: a) manžely b) rodiči a dětmi c) vztahy náhradní rodinné výchovy Víte, jak se nazývá právo,
Služebníci modlitby Centrum pro katechezi Olomouc, 2014.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Milotová, Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Vzdělávání pedagogů v oblasti prevence úrazů dětí
 © Centrum pro katechezi Olomouc.  Modlitba je setkání s Bohem.  Modlitba je rozhovor.  Modlitba je základní kámen naší víry. Vyrobilo Centrum pro.
Motivace křesťanského jednání
Vliv rodiny na víru a život. 2. Timoteovi 1,5 Připomínám si tvou upřímnou víru, kterou měla už tvá babička Lóis a tvá matka Euniké, a kterou máš, jak.
Pastorace rodiny, dětí a mládeže
Spirituální teologie 8. ODMÍTANÁ HOSTINA. Úvod Ústředním tématem Bible je milost, jinak většinu textů nepochopíme Prvním biblickým obrazem této skutečnosti.
Tréning do předmětu SPR149 Využití filmu v sociální práci
Výchova k občanství RODINA
Sexuální dospívání Reprodukční zdraví 8. ročník
 Aneb to nejlepší, co nás mohlo potkat….  Na počátku Bůh stvořil nebe a zemi (Gen 1,1)  Bůh stvořil člověka, aby byl jeho obrazem, jako muže a ženu.
Rodičovství. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět práce– Rodičovství.
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu Autor: Miroslav Vild.
Výchovné metody Vypracovala: Monika Arsenjevová Datum: 12.října 2012.
Práva dítěte a jejich ochrana. Mezi lidská práva patří také práva dítěte. Lidé z mnoha zemí se domluvili na tom, která práva mají mít děti. Shodli se.
Člověk a zdraví Bc.Kateřina Cuperová. - je jakékoliv pohlavní dotýkání, styk či vykořisťování kýmkoliv.
Práva a povinnosti mezi manželi
Slova Květiny.
Číslo v digitálním archivu školy
Ježíš.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Prohlédni si obrázky a zamysli se, co vyjadřují:
Kognitivní a postojové předpoklady pro práci s lidskou sexualitou
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá Název materiálu: VY_32_INOVACE_ VO.7.B.04_vztahy_mezi_lidmi Datum: Ročník: sedmý Vzdělávací.
Každý den jsme trochu starší…
ETAPY LIDSKÉHO ŽIVOTA.
NEPODMÍNĚNÁ LÁSKA Tento příběh je o vojákovi, který se navrací domů po válce ve Vietnamu. Volá ze San Francisca domů svým rodičům.
On.
Bibličtí objevovatelé (Discovery Bible Study)
NEPODMÍNĚNÁ LÁSKA Tento příběh je o vojákovi, který se navrací domů po válce ve Vietnamu. Volá ze San Francisca domů svým rodičům.
Transkript prezentace:

Co, kdy a jak... Biblický pohled, vedení k čistotě... Sexuální výchova dětí Co, kdy a jak...  Biblický pohled, vedení k čistotě...

Rodiče – jejich pohled na sex a jejich sexuální život

Rodiče – jejich pohled na sex a jejich sexuální život Sexualita je součástí dobrého stvoření Sex až po svatbě Lidská důstojnost a nahota Sexualita porušená hříchem smilstvo incest cizoložství homosexualita bestialita onanie, masturbace? pornografie

Rodiče – jejich pohled na sex a jejich sexuální život Sexualita je součástí dobrého stvoření Sex až po svatbě Lidská důstojnost a nahota Sexualita porušená hříchem Erotická poezie Kristus a církev // muž a žena Muž vládne tělem ženy - Žena vládne tělem muže

Dědictví: jak se rodiče vypořádávají s dědictvím po svých předcích jaké dědictví rodiče přenechají svým dětem

Jaký je váš pohled na sexualitu a intimitu?

Jaké poselství v oblasti sexuality jste přijali od svých rodičů?

¨ Jak se vytvářel pohled na sex každého z vás?

Jaký je tvůj pohled na sex? Sex je povinnost. Sex je volba Sex souvisí se závislostí. Sex je přirozený pud. Sex je zraňující. Sex je naplňující,uzdravující. Sex je podmínka pro přijetí lásky. Sex je vyjádřením lásky. Sex je tajný. Sex je soukromý. Sex vyjadřuje zneužití. Sex vyjadřuje úctu. Sex má užitek jen pro jednoho. Sex je vzájemný. Sex je nebezpečný. Sex je bezpečný. Sex je vyjádřením moci nad někým. Sex je zplnomocněním. Sex je zlý. Sex je dar od Boha.

Náměty pro sebe-reflexi Jak jednáš s lidmi opačného pohlaví? Jak reaguješ, když se začne mluvit o sexu? Jak zvládáš různé lechtivé vtipy, jak na ně reaguješ? Jak se předvádíš před opačným pohlavím v soukromí či veřejně? Jak se chováš ke své manželce, manželovi? Na co se díváš v televizi, na internetu? Jaké máš komentáře k různým „postelovým“ scénám?

Deut. 6:5-9 Slyš, Izraeli, Hospodin je náš Bůh, Hospodin jediný. Budeš milovat Hospodina, svého Boha, celým svým srdcem a celou svou duší a celou svou silou. A tato slova, která ti dnes přikazuji, budeš mít v srdci. Budeš je vštěpovat svým synům a budeš o nich rozmlouvat, když budeš sedět doma nebo půjdeš cestou, když budeš uléhat nebo vstávat. Uvážeš si je jako znamení na ruku a budeš je mít jako pásek na čele mezi očima. Napíšeš je také na veřeje svého domu a na své brány.

Je naše zodpovědnost děti vychovávat, vyučovat, předávat jim víru, správné jednání, budovat jejich charakter

Předávání Způsob – jak máme předávat? Rodiče hovoří cíleně Rodiče odpovídají na zvědavé otázky Oba rodiče mají odpovědnost Začít včas S ohledem na individuální osobnost

„Sex až po svatbě!!!!!!!!“ „Vezmi si věřícího!!!!!!!!“

aby žili čistě ve svých životech Veďte děti k tomu, aby žili čistě ve svých životech

Jako rodiče máme největší vliv na to, jak se vyvíjí pohled našich dětí na intimitu a sexualitu jak se vyvíjí jejich vlastní sexualita

když o intimitě nebudeme mluvit s dětmi my jako rodiče, bude s nimi mluvit někdo jiný, ale často se špatnými důrazy, nevhodným načasováním, v nevhodném kontextu

Od koho a jak jste se poprvé dozvěděli o pohlavním styku? Od vrstevníků Ve škole Od rodičů Z knížek Při prvním pohlavním styku Od starších sourozenců

Jaké jsou podle vás nejvýhodnější formy sexuálního vzdělávání Rozhovor v soukromí Literatura Škola Rodinná diskuse Přátelé Filmy s hvězdičkou

Jak děti učit o intimitě a sexu? Modelování rodičů nejmocnější způsob jakým se naše děti od nás učí

modelování Jak jednáš s lidmi opačného pohlaví? Jak reaguješ, když se začne mluvit o sexu? Jak zvládáš různé lechtivé vtipy, jak na ně reaguješ? Jak se předvádíš před opačným pohlavím v soukromí či veřejně? Jak se chováš ke své manželce, manželovi? Na co se díváš v televizi, na internetu? Jaké máš komentáře k různým „postelovým“ scénám?

Jak s dětmi mluvit o intimitě a sexu? Stud? Rozpaky? Obavy? Vyřešte si nejdříve svoje postoje k sexu Buďte pozitivní Sex je Božím darem do manželství Soukromé, intimní prostředí !!!Pozor když vaše vlastní postoje nejsou čisté!!!

Jak s dětmi mluvit o intimitě a sexu? Odhadněte načasování

Jak s dětmi mluvit o intimitě a sexu? Buďte dostupnými a otevřenými

Jak s dětmi mluvit o intimitě a sexu? Plánujte některé rozhovory

Jak s dětmi mluvit o intimitě a sexu? Biblické příběhy mohou být úžasnou inspirací.

Jak s dětmi mluvit o intimitě a sexu? Věkově přiměřenými fakty o sexu Nejjednodušší proces v sexuální výchově

Co v kterých věkových obdobích sdělovat dětem 0-3 roky Děti učíme nazývat jednotlivé části těla včetně genitálií, přirození. Tím děti učíme, že všechny části jejich těla jsou dobré, mají jména.

Co v kterých věkových obdobích sdělovat dětem 3-5 let Děti by měli znát nejen přezdívky a dětské výrazy pro přirození, ale i jména penis, vagina. Postupně se seznamují i s hanlivými výrazy a je dobrým znamením když se vás přijdou samy zeptat, co znamená ….. Seznámení se základními fakty o lidské reprodukci, o tom, jak roste miminko v bříšku maminky, jak maminky rodí. Zkoumání rozdílů mezi holčičkami a kluky. Genitálie a přirození jsou soukromou záležitostí. Hranice a řeč doteků. Odstupňované soukromí.

Co v kterých věkových obdobích sdělovat dětem 6-8 let Fakta o sexu Tělesné změny skrze které se dítě proměňuje v ženu či muže Pohlavní styk z biblického pohledu, pokud možno dříve než se dozví od spolužáků 7-8 let plození dětí zahrnuje sociální vztah mezi mužem a ženou (manželství), pohlavní styk, splynutí vajíčka a spermie

Co v kterých věkových obdobích sdělovat dětem 9-11 let Učit je zodpovědnosti za jejich čistotu – fyzickou, emoční, duchovní Učit je jak reagovat na příslušníky druhého pohlaví U děvčat nejvyšší čas mluvit o menstruačním cyklu pozor na pozitivní hodnocení!!!! Pomoci jim vypořádat se s negativními vtipy a pohledy na sex, či naopak s jeho glorifikací a zbožňováním. Těhotenství, přenosné nemoci, morální volby.

Co v kterých věkových obdobích sdělovat dětem 12-14 let Oslavit menstruaci!!! Připravit děvčata na různorodost pocitů, emocí, frustrací, bolestí kolem dospívání Sexuální vzrušení, masturbace V tomto období není příjemné mluvit o sexu ani pro děti, ani pro rodiče a je to téměř nemožné, pokud už dříve neproběhly nějaké hovory Nestačí jim podstrčit knihu

Co v kterých věkových obdobích sdělovat dětem 14-19 let Masturbace - vysoce kontroverzní předmět Píseň písní 2:7 Mnoho studu, zhnusení, zmatku, sebe-odsuzování, Často spojená s představivostí, pornografií Může se rozvíjet závislé chování přátelství - homosexuální chování

Co v kterých věkových obdobích sdělovat dětem V období před svatbou Rodinná selhání a hříchy v oblasti sexuality (nevěra, rozvod, pornografie, sexuální deviace, homosexualita…) PPR antikoncepce

Prevence sexuálního zneužití – co děti učit a jak je vychovávat Hlas mohu v určitých situacích říci i dospělému NE, mohu a mám věřit svým pocitům a vyjádřit je slovně tajemství - existují dobrá tajemství, o kterých je dobře mlčet, ale jsou i špatná tajemství která mohu prozradit když se mi nelíbí mohu volat o pomoc mohu mluvit o tom, když si myslím, že někdo lže, něco jiného říká a něco jiného dělá

Prevence sexuálního zneužití – co děti učit a jak je vychovávat Vztah rozlišuji vztahy dobré a špatné, lidi bezpečné a ty, kterých se bojím mohu se bránit a někdy i neposlouchat dospělého, kterého se bojím není dobré zůstat se svými těžkými tajemstvími sám, ale najít někoho bezpečného a mluvit o nich mohu více důvěřovat svým pocitům než přesvědčování a tvrzení dospělého, kterého se bojím

Prevence sexuálního zneužití – co děti učit a jak je vychovávat Správcovství, delegovaná moc moje tělo patří mně, dostal jsem ho od Pána Boha a mám právo i povinnost ho bránit dotýkání - existují špatné a dobré doteky, které se učím rozlišovat podle vlastních pocitů a podle vědomostí mohu odmítnout jakékoliv doteky, pokud se mi nelíbí a cítím ohrožení musím hledat pomoc a bezpečí v případě ohrožení, jít za někým, zatelefonovat…