CzechInvest Programové období 2014+ Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kulturní a kreativní průmysly z pohledu operačních programů v gesci MPO 11 OP Podnikání a inovace OP Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost.
Advertisements

Kreativita a fondy EU z pohledu Ministerstva průmyslu a obchodu
Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost stav přípravy – listopad 2013 Mgr. Renata Kořínková vedoucí Oddělení koordinace Strukturálních.
Aktuální proces přípravy programového období 2014+
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA 20. listopadu 2013, Ostrava Operační program Podnikání.
MOŽNOSTI FINANCOVÁNÍ PROJEKTOVÝCH ZÁMĚRŮ V NOVÉM PROGRAMOVACÍM OBDOBÍ EU
Průřez financováním podnikatelských projektů ze strukturálních fondů EU.
2. Jednání Ministerstvo průmyslu a obchodu 22. března 2013
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Příprava OP Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání
MSP v české ekonomice a dotační podpora z EU a státních prostředků.
Aktivity Ústeckého kraje v rámci implementace RIS ÚK.
Nástroj pro realizaci IS rozvoje území. Umožňuje koordinaci navzájem provázaných a územně zacílených intervencí z různých prioritních os jednoho či více.
Priorita č. 3 Aktivní zapojení výzkumné a vývojové základny do rozvoje podnikání.
Strategie čerpání evropských fondů v období 2007 až 2013: Konkurenceschopná česká ekonomika Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek ministra průmyslu a obchodu.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA 20. listopadu 2012, Praha Informace o budoucím programovacím.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu Strukturální fondy v období.
ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Strategie mezinárodní konkurenceschopnosti a priority MPO pro programové období kohezní politiky 2014.
Akční plán pro Evropu a resortní koncepce výzkumu a vývoje – návrh opatření v kompetenci jednotlivých resortů.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA 20. listopadu 2012, Praha OPPI - nástroj podpory podnikatelů.
Kulturní a kreativní obory a strukturální fondy Nosticz Palais June 26, 2013 Compiled by A. Marks, Ph.D. (Cant.)
Podpora konkurenceschopnosti regionů z OPPI
AKTUÁLNÍ VÝZVY PROGRAMOVÉHO OBDOBÍ Horizont
Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost
OP Průmysl a podnikání Základní informace o programu.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Třetí role vysokých škol - spolupráce s průmyslem a soukromým sektorem 10. zasedání předsednictva Rady VŠ 22. března 2007 V. Kebo, B. Tremlová.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Krajský úřad Libereckého kraje SEMINÁŘ Možnosti spolufinancování projektů ze strukturálních fondů Evropské unie prostřednictvím operačních programů.
Smart cities Kde vzít peníze??. Jaké aktivity lze zahrnout do Smart cities? Např IBM říká:
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu Podpora inovací ve firmách.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic Fórum Evropský rok aktivního stárnutí a mezigenerační solidarity 2012 Ing. Blanka Miksová Praha,
SEMINÁŘ SVAZU CHEMICKÉHO PRŮMYSLU OPERAČNÍ PROGRAM PRŮMYSL A PODNIKÁNÍ aktuální stav a výhled pro období let Praha 23. května.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
co je SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ
Strategie MPO v oblasti podpory inovací
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Finanční nástroje v OP PIK - Současný stav předběžného.
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
Podpora podnikání ze SF EU OP Podnikání inovace Globální cíl: zvýšit do konce programovacího období konkurenceschopnost české ekonomiky a.
OP Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (op pik)
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
OPERAČNÍ PROGRAM PODNIKÁNÍ A INOVACE PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Podpora firmám umístěným ve vědeckotechnických parcích poskytovaná v rámci Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost PETR PORÁK,
PRIORITNÍ OSA 1 Posílení výzkumu, technologického rozvoje a inovací
BUDOUCNOST Úspěch pro každé dítě. Ve znamení inkluzivního vzdělávání.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Aktuální stav přípravy OP PIK Možnosti podpory podnikatelů.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Podpora VaVaI v rámci Operačního programu Podnikání.
Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost.
Konference INOVACE JE ZÁKLAD VAŠÍ EXISTENCE Brno,
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Podpora výzkumu, vývoje a inovací na MPO Ing. Martin.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Podnikání a zemědělství.
Možnosti financování správy majetku a provozu budov z Evropských strukturálních fondů Aktuální výzvy, potenciál IROP a vícezdrojové financování Michal.
Mgr. et Mgr. Jan Bodnár Odbor evropských fondů Oddělení projektového řízení Integrovaný operační program, možnosti čerpání finančních zdrojů pro oblast.
Konference „Další profesní vzdělávání“ Pardubice 26. září 2006 Mgr. Jaroslava Barbara Sporková Evropské strukturální fondy v České republice v období 2007.
Zájmové sdružení právnických osob OK4Inovace Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje
Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Kateřina Čočková, regionální projektová manažerka.
Sekce energetiky Odbor energetické účinnosti a úspor Energetická účinnost – financování 11 Ing. Vladimír Sochor ředitel odboru energetické účinnosti a.
Dotační možnosti ve zdravotnictví v rámci ESIF programové období
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Dotační programy v období DRAHOSLAV CHUDOBA, DABONA s.r.o. 1.
Možná podpora na získání ETV certifikátu z OP PIK Ing. Radek Navrátil, září 2016.
Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost
JUDr. Olga Letáčková, náměstkyně ministryně pro místní rozvoj
Výroční konference OP PIK
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
REGIONÁLNÍ STÁLÁ KONFERENCE LIBERECKÉHO KRAJE
Transkript prezentace:

CzechInvest Programové období Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost

OPPI OPPI OP Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Důraz na rozvojové podpory + počátek inovační podpory Důraz na inovační podpory + podpora VaV ve firmách (Potenciál), spolupráce mezi terciární sférou a průmyslem Důraz na znalostní ekonomiku, spolupráci VaV s inovačními firmami a využívání nových forem podpory

Čeho chceme pro podnikatele dosáhnout? Programové období Strategie Evropa 2020 – velký důraz na inteligentní a udržitelný růst Inovace a inovativní podnikání mají být motorem evropského růstu a konkurenceschopnosti Zaměření programu Podpora podnikatelského prostředí a inovativních aktivit, zejména MSP, propojení vazeb na výzkum a vývoj podporovaný v rámci OP VVV Podpora snižování energetické náročnosti a podpora inovativních řešení přispívajících ke snižování emisí, zavádění vysokorychlostního internetu a dalších moderních komunikačních prostředků v podnikové sféře Znalostní ekonomika a inovace (dotační podpory) Podporovat zejména projekty založené na technologickém rozvoji, inovacích, uplatnění principů znalostní ekonomiky apod. Vylepšení podnikatelského prostředí a individuální podpory (s využitím zejména finančních nástrojů) Posílit úlohu nových finančních nástrojů v rámci strukturálních podpor.

Finanční nástroje jedno z klíčových témat nastávajícího sedmiletého finančního rámce, Strategie Evropa 2020 hovoří o „mobilizaci finančních nástrojů“ jako forma podpory zahrnuty ve všech prioritních osách OP PIK ( zaměřeno na zkvalitnění podnikatelské infrastruktury, „low tech projekty“) 33 % alokace OP PIK (expertní odhad NERV hovoří o 30 mld. Kč) využití zkušeností ČMZRB, a.s. s poskytováním podpory MSP prostřednictvím vlastních unikátních bankovních produktů eliminace překryvů FN a dotací – pravidla pro SF budou umožňovat kombinaci grantu a FN v projektu, což je možné ze strany MPO využít, ale intervenční logika OP neměla připustit, aby bylo možné pro stejný projekt (operaci) získat buď grant, anebo podporu z finančního nástroje zmapování mezer na trhu → MPO v současnosti připravuje ex ante vyhodnocení finančních nástrojů především ve spolupráci s Evropský investiční fond, poradentskou společností PwC a další spolupráce s Českou bankovní asociace, Czech Venture Capital Association

Zaměření prioritních os

Návrhy zaměření intervencí v prioritních osách OP PIK Prioritní osa 1 „Rozvoj podnikání založený na podpoře výzkumu, vývoje a inovací“ VaV a inovace, spolupráce mezi veřejným, vzdělávacím, vědeckovýzkumným a podnikatelským sektorem, zavádění inovací v podnicích, synergické vazby (zejména s OP Výzkum, vývoj a vzdělávání) Zakládání a rozvoj podnikových VaV center Zavádění inovací výrobků a služeb a jejich uvedení na trh, zvýšení efektivnosti výrobních procesů Ochrana duševního vlastnictví v podnicích za podpory dostupnosti špičkových specializovaných poradenských služeb Realizace projektů aplikovaného výzkumu a experimentálního vývoje v podnikovém sektoru Poradenské služby zaměřené na inovační start-upy a MSP, inovační vouchery, mentoring, koučing Rozvoj sítí spolupráce, vč. klastrů a technologických platforem

Návrhy zaměření intervencí v prioritních osách OP PIK Prioritní osa 2 „Rozvoj infrastruktury a služeb podporujících podnikání ve znalostní ekonomice a internacionalizace podnikání“ Podnikatelská infrastruktura, zakládání a rozvoj podniků, internacionalizace podnikání, partnerské sítě, sofistikované poradenské služby, poskytování ICT služeb pro MSP, podpora technického vzdělávání FN podpory (záruky za bankovní úvěry a úvěry, seed fond) na realizaci podnikatelských záměrů začínajících a rozvojových MSP Modernizace výrobních provozů a rekonstrukce stávající zastaralé infrastruktury Rozvoj a využití stávající infrastruktury pro vzdělávání a rozvoj lidských zdrojů v podnikatelském sektoru včetně technického vzdělávání a podpory spolupráce firem s odbornými SŠ a VŠ Zajištění a rozvoj kvalitního hmotného i nehmotného zázemí pro realizaci, organizaci a řízení odborného vzdělávání Služby pro MSP zaměřené na mezinárodní konkurenceschopnost usnadňující vstup na zahraniční trhy, poradenské služby pro získání strategických informací o situaci a příležitostech na trhu

Návrhy zaměření intervencí v prioritních osách OP PIK Prioritní osa 3 „Udržitelné hospodaření s energií a rozvoj inovací v energetice“ snižování energetické náročnosti výroby, úspory energie, využití obnovitelných zdrojů energie a druhotných zdrojů energie, rozvoj a modernizace přenosových sítí, modernizace a rozvoj tepelných rozvodných zařízení, zvýšení využití a zavádění kombinované výroby elektřiny a tepla výzkum, vývoj a inovace v energetice Prioritní osa 4 „Rozvoj vysokorychlostních přístupových sítí k internetu a informačních a komunikačních technologií “ Rozvoj infrastrukturálního prostředí pro místní služby privátního sektoru v oblasti ICT využívající vysokorychlostního přístupu k internetu a aktivit motivujících vstup komerčních poskytovatelů na místní trh elektronických komunikací Zvýšení pokrytí vysokorychlostním přístupem k internetu Rozvoj nejmodernějších a pokročilých informačních a komunikačních technologií a podpora poskytování souvisejících sdílených služeb budování a modernizace datových center

Čeho chceme pro podnikatele dosáhnout? Projednávání hraniční oblastí s dalšími řídícími orgány; řešení případných překryvů a nastavení synergických vazeb OP PIK x OP Z: oblast odborného a specifického vzdělávání oblast sociálního podnikání. V PO-2 bude téma řešeno např. bonifikací projektů, jejichž realizací budou vytvořena nová pracovní místa a zaměstnáni občané ze zvýhodněných skupin. OP PIK x OP VVV: oblast výzkumu a zejména vazby na inovace v podnicích OP PIK x OP ŽP Oblast bioplynu, zlepšování tepelně technických vlastností budov, energetického zpracování odpadů Dne Vláda ČR schválila Strategii regionálního rozvoje ČR , podle níž by měly být vypracovány Integrované strategie územních celků, které budou základem pro územní dimenzi v OP PIK. Předpokládá se mimo podpory individuálních projektů (jak je tomu dosud) i podpora projektů integrovaných (společných) v rámci integrované strategie daného území.

Harmonogram příprav

Děkuji za pozornost. Petr Bernát, ředitel regionální kanceláře Liberec