Škola, rodina, komunita.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název vzdělávacího materiálu
Advertisements

Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Kariérové poradenství
Etický kodex I. Pedagogický pracovník jedná a rozhoduje se na základě principů humanity a demokracie, a to podle svých nejlepších dosažených znalostí.
Autoevaluace ZŠ Krčín Mgr. Monika Nováková. Úvod Autoevaluace vychází z vyhlášky č. 15/2005 Sb., kterou se stanoví náležitosti dlouhodobých záměrů, výročních.
Hodnocení škol a školských zařízení
Sociálně-aktivizační služba pro rodiny s dětmi
„Jekhetanes“ aneb spolu Sophia Dvořáková. KDO JSME? Šance pro Tebe je nestátní nezisková organizace. Šance pro Tebe působí v Pardubickém kraji, sídlo.
Různé role zástupce ředitele školy
PROGRAM PROTI ŠIKANOVÁNÍ Vypracovala Mgr
AKTIVNÍ STÁRNUTÍ A MEZIGENERAČNÍ SOLIDARITA, ČILI JAK VŠTE VEDE STUDENTY K RESPEKTU A CHÁPÁNÍ STARŠÍCH OBČANŮ Mgr. Lenka Hrušková, Ph.D. VŠTE v Českých.
Školní poradenské pracoviště
Rodina.
Psychopedie zabývá se klienty s mentální retardací, poruchami duševními (pervazivní vývojové poruchy, SPU a poruchy chování, schizofrenií, afektivními.
VLASTNÍ HODNOCENÍ ŠKOLY z pohledu ČŠI "Cesta ke kvalitě"
Individuální výchovný plán
Plánování ve škole. Obsah právní předpisy výuka a vzdělávání žáků / studentů prevence negativních jevů mimoškolní aktivity administrativní záležitosti.
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
Výstupy z Úvodního semináře
Č. 561/2004 Zákon o předškolním, základním středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon)
ŽIVOT VE ŠKOLE - I VE ŠKOLE S PRAVIDLY
Sociální patologie SCPT SCPA
Pedagogicko-psychologické poradenské služby
Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání -
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Poznatky z šetření stížností
Každodenní chod školy S čím za kým. Struktura školy Vedení školy (ředitel, zástupci ředitele) Sekretářka (hospodářka) školy Vedoucí předmětových sekcí.
Speciální školství v roce 2006 (a věřme, že i v dalších letech) Jiří Pilař
Práva a povinnosti rodičů a dětí
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
Střední zdravotnická škola Mostecká Tábor DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Program – – → 1. blok – dotazy posluchačů + IVP ve škole – → přestávka – → 2. Další činnosti výchovného.
Individuální vzdělávací plán
Management Přednáška 5: - Výběr a rozmístění pracovníků
Koncepce třídy  Činnost třídního učitele.  Třídní učitel by měl mít podporu v pracovníkovi pověřeném prevencí, ve školním psychologovi, ve výchovném.
Vendula Slámová Markéta Otáhalová Jitka Wagenknechtová
ASISTENT PEDAGOGA NA ZÁKLADNÍ ŠKOLE CHRASTAVA. ZÁKLADNÍ ŠKOLA CHRASTAVA, náměstí 1.máje 228, okres Liberec – příspěvková organizace 25 tříd, 590 žáků.
Novelizace školského zákona Lucie Macků, Praha,
Středisko výchovné péče Dobrá Vyhlídka , Vyhlídka 1, Šumperk.
Rodinné právo Otázky manželství Vztahy mezi rodiči a dětmi Vztahy vznikající při NRP Zákon o rodině Zákon č. 94/1963 Sb. v platném znění.
Lidé s mentálním postižením jako cílová skupina sociálních služeb.
Školský zákon ve vztahu k zákonným zástupcům (pro ředitele málotřídní školy) Zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném.
PREZENTUJÍCÍ Porada vedoucích zařízení školního stravování Olga Johanidesová.
ZÁŠKOLÁCTVÍ.  Záškoláctví je jedním ze závažných problémů, které musí školství řešit.
Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Škola: Základní škola, Česká Lípa, Školní 2520, p.o. Číslo klíčové aktivity:
Stanovisko SKAV k problémům kázně ve školách.
Školní řád 2016 – 2017 stručný výpisek. Povinnosti žáků bod 2 řádně docházet do školy a řádně se vzdělávat plnit pokyny pedagogických pracovníků nosit.
 Závazný dokument pro předškolní pedagogy (mateřské školy, přípravné třídy základních škol) a pro zřizovatele vzdělávacích institucí (od )
Informace MPSV ČR k postupu orgánu sociálně-právní ochrany dětí v případech záškoláctví (Č.j. 2014/ ze dne 14.března 2014)
ÚVODEM.
Práva a povinnosti žáků
9. Tvorba individuálního plánu
PhDr. Radek Suda, odbor sociálních služeb a sociální práce, MPSV
Sociologie pro SPP/SPR/VPL
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Jak zacházet s Doporučením ve škole
PO IV na 2.stupni z pohledu školy.
Sociální práce s rodinou 4
PROFESE UČITELE Radek Šír.
Přehled opatření uložených za spáchání trestného činu (provinění)
Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
9. Tvorba individuálního plánu
RODINA A JEJÍ POSTAVENÍ VE SPOLEČNOSTI
5. Rodina jako výchovný činitel, předškolní pedagog
Školská sociální práce
8. Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Středisko rané péče SPRP, pobočka Brno
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Škola, rodina, komunita

vztah rodina – škola – místní komunita sociální organismus fungující podle zavedených pravidel s organicky a funkčně propojenými soubory utvářejícími relativně uzavřený systém sociálních interakcí; vztah rodina – škola – místní komunita

škola – významné socializační prostředí střetávání dvou základních systémů systém světa dospělých – vede k scholarizaci, začlenění do systému institucionálního vzdělávání systém světa vrstevníků – přirozeně proudící socializace role žáka spolužáka

škola – prostor pro naplnění příležitostí základní podmínky, aby se školní prostředí stalo prostorem pro další rozvoj sebepojetí dítěte: prožívání pocitu sounáležitosti; reálné šance na dosažení úspěchu;

školské instituce: mají definovatelnou, relativně stabilní populaci; utvářejí a formují funkční společenské struktury limitované vymezenými a povolenými formami interakcí; tvoří si vnitřní řády; utváří ucelené sítě sociálních vztahů; ovlivňují city, postoje, myšlení; formují svébytnou kulturu jednání, návyky a rituály; jsou diferencované podle stupně a zaměření;

funkce školy výchovná – formování kulturních vzorců chování a hodnot, kulturní transmise na generaci; vzdělávací – osvojení obsahů kultury; jazyk, věda, umění; kvalifikační – získání potřebné míry znalostí, rozvíjení schopností a dovedností požadovaných pro výkon v zaměstnání; socializační, integrační – podpora tvorby postojů a dovedností umožňujících sociální styk a komunikaci;

funkce školy tvorby životního prostředí – mikroklima; selektivní – provádí alokaci – základní situování do systému společenské stratifikace; ochranná – sociální kontrola, ochrana před rizikovým chováním; resocilizační – jen některá školská zařízení, v případě rizikového chování;

formy spolupráce školy a rodiny třídní schůzky – podání klasických informací; individuální pohovor s rodiči – respektuje rozdílnou úroveň výchovy v rodinách a soukromí; konzultace s učitelem – pozvání či vlastní iniciativa rodičů, konzultační hodiny; konzultace s výchovným poradcem, např. o volbě povolání; účast na akcích pořádaných školou, např. akademie;

komunikace učitele s rodiči rodiče jsou citliví na kritiku dítěte, často je považují za kritiku sebe sama, učitel by měl od rodičů očekávat: ochotu řešit společné problémy; péči o práci svých dětí a jejich kontrolu (domácí úkoly, pomůcky); zájem o děti a jejich volný čas; zájem o setkávání rodičů s učitelem;

komunikace učitele s rodiči v případě problému: uvést vážné nedostatky, ale i dobré vlastnosti žáka; hluboké přesvědčení z obou stran o možné nápravě; vyhnout se tvrdším výrazům, používat asertivní chování;

práva žáků a) na vzdělávání a školské služby podle Školského zákona, b) na informace o průběhu a výsledcích svého vzdělávání, c) volit a být voleni do školské rady, jsou-li zletilí,

práva žáků d) zakládat v rámci školy samosprávné orgány žáků, volit a být do nich voleni, pracovat v nich a jejich prostřednictvím se obracet na ředitele školy s tím, že ředitel školy je povinen se stanovisky a vyjádřeními těchto samosprávných orgánů zabývat, e) vyjadřovat se ke všem rozhodnutím týkajícím se podstatných záležitostí jejich vzdělávání, přičemž jejich vyjádřením musí být věnována pozornost odpovídající jejich věku a stupni vývoje,

práva žáků f) na informace a poradenskou pomoc školy nebo školského poradenského zařízení v záležitostech týkajících se vzdělávání podle Školského zákona.

práva zákonných zástupců nezletilých žáků b) na informace o průběhu a výsledcích vzdělávání, v případě zletilých žáků mají toto právo i rodiče, popřípadě osoby, které vůči zletilým žákům a studentům plní vyživovací povinnost. c) volit a být voleni do školské rady, e) vyjadřovat se ke všem rozhodnutím týkajícím se podstatných záležitostí vzdělávání, přičemž jejich vyjádřením musí být věnována pozornost odpovídající, f) na informace a poradenskou pomoc školy nebo školského poradenského zařízení v záležitostech týkajících se vzdělávání podle Školského zákona.

povinnosti žáků a) řádně docházet do školy nebo školského zařízení a řádně se vzdělávat, b) dodržovat školní a vnitřní řád a předpisy a pokyny školy a školského zařízení k ochraně zdraví a bezpečnosti, s nimiž byli seznámeni, c) plnit pokyny pedagogických pracovníků škol a školských zařízení vydané v souladu s právními předpisy a školním nebo vnitřním řádem.

povinnosti zletilých žáků (navíc) a) informovat školu a školské zařízení o změně zdravotní způsobilosti, zdravotních obtížích nebo jiných závažných skutečnostech, které by mohly mít vliv na průběh vzdělávání, b) dokládat důvody své nepřítomnosti ve vyučování v souladu s podmínkami stanovenými školním řádem, c) oznamovat škole a školskému zařízení údaje, které jsou podstatné pro průběh vzdělávání nebo bezpečnost žáka a studenta, a změny v těchto údajích.

povinnosti zákonných zástupců nezletilých žáků a) zajistit, aby žák docházel řádně do školy nebo školského zařízení, b) na vyzvání ředitele školy nebo školského zařízení se osobně zúčastnit projednání závažných otázek týkajících se vzdělávání žáka, c) informovat školu a školské zařízení o změně zdravotní způsobilosti, zdravotních obtížích žáka nebo jiných závažných skutečnostech, které by mohly mít vliv na průběh vzdělávání, d) dokládat důvody nepřítomnosti žáka ve vyučování v souladu s podmínkami stanovenými školním řádem, e) oznamovat škole a školskému zařízení údaje, které jsou podstatné pro průběh vzdělávání nebo bezpečnost žáka, a změny v těchto údajích.

vliv rodiny, komunity a společnosti na výchovnou práci ve škole škola komunita společnost rodina

vliv rodiny, komunity a společnosti na výchovnou práci ve škole společnost – klima vzdělávání, prestiž vzdělávání, společenské uznání práce učitele, demokratizace a autonomie komunita – klima školy, prestiž školy, vztah k regionu, konkrétní podpora aktivit školy a jejího rozvoje rodina – sociální vztahy, podpora výchovného působení na žáka, blízká zpětná vazba