Instituce sloužící k obchodování s cennými papíry Téma „Finanční trh“

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obchody na burze Ing. Zdeněk Jelínek.
Advertisements

BURZY A BURZOVNÍ OBCHODY
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Burzy a burzovní obchody
Bankovní poplatky Téma „Finanční trh“
Způsoby stanovení ceny
 Škola: ZŠ, ul. L. Kuby 48, České Budějovice  Stupeň a typ vzdělávání: základní vzdělávání, druhý stupeň  Předmět: Občanská výchova  Ročník: 8,9 
ZŠ a MŠ L.Kuby 48 České Budějovice Mgr. Libuše Jandová Počet hodin: 1.
Investiční společnosti a podílové fondy
Akcie téma „Finanční produkty“
Rovnovážná cena je cena, při níž je trh v rovnováze Při rovnovážné ceně nedochází k tlakům na její zvýšení (převis poptávky) ani k tlakům na její snížení.
1 Kapitálový trh obchodování s cennými papíry v ČR Ing. Jiří Vodička Ústav ekonomiky a řízení podniku ČVUT, FS
Asociace finančních zprostředkovatelů a finančních poradců České republiky, o.s. CIFA forum PRAHA duben 2008 Investiční příležitosti.
Cenové praktiky Detail stanovené ceny Balíčky a „antibalíčky“
Peníze v tržní ekonomice. Nejvýznamnější objev v dějinách V penězích vyjadřujeme ceny veškerého zboží – jsou všeobecným ekvivalentem Plní v tržní ekonomice.
ZŠ a MŠ L. Kuby 48 České Budějovice Mgr. Libuše Jandová Počet hodin: 1.
Bankovní vklady téma „Finanční produkty“
ZŠ a MŠ L. Kuby 48 České Budějovice Mgr. Libuše Jandová Počet hodin: 1.
13. července 2013VY_32_INOVACE_100305_Cenne_papiry_1_DUM Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Roman Blaha. Obchodní akademie.
Ekonomie, trh Uč. Str Ekonomie Ekonomie je věda, která zkoumá podstatu a fungování hospodářských vztahů.
FINANČNÍ TRHY (2) (burzy a OTC trhy) Stanislav Polouček Slezská univerzita Obchodně podnikatelská fakulta, Karviná.
1 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektuCZ. 1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_EKO145 Název.
Říjen 2012VY_32_INOVACE_EKO_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. Střední.
Šablona č.: III/2 – VI/2 – Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji finanční gramotnosti Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Předmět: Občanská.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
Podmínky provozování směnárny
Burzovní obchody. Burzovní obchody provádí  individuální investoři (banky, fyzické nebo jiné právnické osoby) přes obchodníky s cennými papíry  investoři,
Číslo projektu CZ.1.07/1.500/ Číslo materiálu VY_62_INOVACE_11_FINANCE Název školy Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Tábor Autor Mgr. Zdeněk.
MONETÁRNÍ POLITIKA květen 2013 VY_32_INOVACE_EKO_060215
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
EKONOMIKA TRH Ing. Hana Kročová
Trh Pavel Šuranský.
NÁKLADY, VÝNOSY, HOSPODÁŘSKÝ VÝSLEDEK II.
Strana 1 RM-SYSTÉM tradice, jistota a spolehlivost Investiční příležitosti pro drobné investory Jan Sochor Předseda představenstva RM-SYSTÉM,
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:VI/2.
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Cenné papíry a burzy Milena Tichá Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpo č tu Č R. Provozováno.
DUM - Digitální Učební Materiál Název školy : Střední odborná škola obchodní s.r.o. Broumovská 839, Liberec 6 IČO: REDIZO: Vzdělávací.
FINANČNÍ GRAMOTNOST Tak tedy za kolik Prodej jablek.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektuCZ. 1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_EKO146 Název.
Organizovaný kapitálový trh
Komerční bankovnictví 1 / VŠFS ZS 2008/09 1 Zkouškové termíny  ST :00, E 127  PO :00, E 127  ČT :00, E 127  ST :00, E.
Finanční trhy 2. část, přednáška KS
BURZY PŘEDNÁŠKA. Burza cenných papíru je instituce, kde se na základě mechanismu vytvářejí ceny cenných papírů – je místem střetávání nabídky s poptávkou.
Tržní ekonomika, peníze, banky, burzy. Test - učitel
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
BURZY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Kamila Tkáčová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Kamila Tkáčová Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_12_15 Název materiáluMěna a měnové.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_21_09 Název materiáluObchodování.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_12_20 Název materiáluKapitálový.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_21_04 Název materiáluBurza cenných.
BURZA CENNÝCH PAPÍRŮ PRAHA Prague stock exchange Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Kamila Tkáčová. Slezské gymnázium,
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_12_09 Název materiáluNabídka.
BurzyBurzy. Kdo obchoduje na burze Na burze mohou obchodovat jen akcionáři burzy a firmy, kterým udělila burzovní komora oprávnění. Jsou to: banky, brokeři.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová Název: VY_62_INOVACE_1502_BURZA Téma: Pojem F. G._ Obchodování s cennými papíry Číslo.
BURZY BURZY – druhy, způsob obchodování. lat. bursa – výměna 1531 – Beurs, Antverpy – obchodování směnkami, zlatými a stříbrnými mincemi – New York,
BANKY A PENĚŽNÍ ÚSTAVY.
Finanční a kapitálový trh VOKT (P-1)
Struktura finančního trhu
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová
Průvodní list Šablona: VI/2 Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností a dovedností v oblasti finanční gramotnosti   Vzdělávací materiál: Prezentace.
FINANČNÍ TRHY (2) (burzy a OTC trhy)
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová
Obchod, trh Základy hospodaření.
Investiční služby Mgr. Lukáš Hrdlička.
Transkript prezentace:

Instituce sloužící k obchodování s cennými papíry Téma „Finanční trh“ ZŠ a MŠ L. Kuby 48 České Budějovice Mgr. Libuše Jandová Počet hodin: 1

Obchodování s cennými papíry Stanovená pravidla Obchoduje se pravidelně Obchody jsou na burze nebo jinde Obdoba normálního obchodování Kupující a prodávající se dohodnou na ceně a dalších podmínkách Regulovaný trh Neregulovaný trh

Možnosti obchodování s cennými papíry Burza RM systém

Burza Instituce organizující trh převážně s cennými papíry Místo, kde se shromažďují obchodníci, aby uzavírali obchody podle stanovených pravidel Řada obchodů se uskutečňuje na dálku prostřednictvím počítačových sítí

Nejslavnější burzy New York Stock Exchange - americká burza London Stock Exchange Toky Stock Exchange V ČR - Burza cenných papírů Prague Stock Exchange

New York Stock Exchange Zdroj obrázku Autor: C. G. P. Grey

Burza cenných papírů v ČR - Prague Stock Exchange Zdroj obrázku Autor: User:Aktron

Komoditní – obchoduje se Další burzy Komoditní – obchoduje se se surovinami s plodinami Burzy služeb

Co se děje na burze Nabídka cenných papírů za určitou cenu (=kurz) a poptávka po nich Denně se vytváří nová cena

Kdo na burze nakupuje a prodává? Nelze nakupovat přímo Mají sem přístup pouze obchodníci s cennými papíry nebo zprostředkovatelé = makléři

Obchodník s cennými papíry Může být jejich vlastníkem Může je pro sebe nakupovat i prodávat Může obchody pouze zprostředkovat K této činnosti má povolení od České národní banky

Zprostředkovatel = makléř Není vlastníkem cenných papírů Pouze kupuje nebo prodává na příkaz klienta a za jeho finanční prostředky

Jak tedy můžeme na burze nakupovat či prodávat akcie? Prodávající či nakupující musí kontaktovat obchodníka nebo makléře Zadá jim pokyn k prodeji či nákupu Může stanovit limit ceny – za kolik nejvýše se může prodat či nakoupit

Příklad nákupu s limitem Klient zadá makléřovi příkaz nakoupit na burze akcie: limit bude 400 Kč za kus. Kurz akcie je 359 Kč za kus. Makléř tedy akcie nakoupí, protože jejich cena je pod limitem.

RM systém Trh, který byl do roku 2008 volně přístupný zájemcům Po registraci mohl zájemce sám dávat pokyny k nákupu či prodeji Od 1. 12. 2008 je přímý přístup vyhrazen pouze investorům, kteří obchodují ve velkém (podrobnosti ) nebo licencovaným obchodníkům RM systém - webové stránky

Zdroje http://www.nuov.cz/financni-gramotnost- obsah-a-priklady-z-praxe-skol http://www.rmsystem.cz/ Použité obrázky – Kliparty programu Microsoft PowerPoint 2010 Wikipedie – zdroj a autor vždy uvedeni u příslušného obrázku