Možnosti propojení sociálních služeb a domácí zdravotní péče u jedinců s psychiatrickým onemocněním Ing. Pavel Andrejkiv Agentura domácí péče LADARA, o.p.s.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sociální služby SOZ.
Advertisements

Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Péče o pacienty s chronickým onemocněním. Dispenzarizace.
Etická hlediska péče o staré občany
Zákon o sociálních službách
Koncepce zdravotní péče o bezdomovce
Možnosti využití Tísňové péče
Posouzení nepříznivé sociální situace
Transformace sociálních služeb pro lidi s postižením
Pokus Jen tak Městská charita České Budějovice. Mnozí dělají charitu, my jsme CHARITA Nestátní nezisková církevní organizace Součást Charity ČR, mezinárodní.
POPOROVANÉ AKTIVITY PROJEKTŮ
Funkční geriatrické vyšetření a testy
Koncepce péče o staré občany
Reforma zdravotnictví ČSSD Zdravotnický systém potřebuje postupné úpravy a změny, tedy evoluční způsob reformy. Pravicové strany se v posledních letech.
Sociální služby města Velké Meziříčí
Certifikace ISO 9001 v terénních službách z pohledu certifikované organizace Mgr. Lucie Brožková.
TÍSŇOVÁ PÉČE A JEJÍ VYUŽITÍ V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH Agentura domácí péče LADARA, o.p.s.
Zavádění procesu místní Agendy 21 Strategie, otevřenost, komunikace
Prosinec 2007 MUDr. Jana Valjentová a kolektiv Cesty domů
Centrum pro rozvoj péče o duševní zdraví v Moravskoslezském kraji
Fakultní nemocnice Ostrava
CHARITA OSTRAVA CHOS a Mobilní hospicová jednotka
Alzheimerova nemoc.
Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost
Léčebný řád nemocnice Karel Šebestík. 1. Při přijetí do nemocnice se Vás ujme sestra, která Vás seznámí s oddělením, uvede do pokoje, zapůjčí nemocniční.
PODPOROVANÉ AKTIVITY PROJEKTŮ Programu švýcarsko-české spolupráce
KONFERENCE Program obnovy rodiny MALENOVICE
ČINNOST AGENTURY DOMÁCÍ PÉČE LADARA. Agentura domácí péče LADARA poskytuje: pečovatelskou službu (od ) osobní asistenci (od ) tísňovou.
Didaktická část diplomové práce
Veřejné setkání – informace o komunitním plánování sociálních služeb ve Zlíně
Gerontopsychologie v praxi Mgr. Kateřina Bartošová Mgr. Markéta Kukaňová.
Martin Gregora.  Podvýživa je stav nerovnováhy mezi potřebami organismu a skutečným příjmem, který vzniká v důsledku nedostatku živin důležitých pro.
Průvodcovské a předčitatelské služby. jsou terénní nebo amb. služby poskytované osobám, jejichž schopnosti jsou sníženy z důvodu věku nebo zdravotního.
Domácí ošetřovatelská péče. Domácí ošetřovatelskou péčí je zdravotní péče poskytovaná pacientům v jejich sociálním prostředí. Na základě doporučení: 
Sociální péče o OZP. Krom již zmíněné sociálně právní ochrany OZP spočívá hlavně v poskytnutí: A) sociálních služeb B) Sociálních dávek C) Kompenzačních.
 Poslání sociální služby Chráněné bydlení VH, p.s.s.  Cíle služby  Cílová skupina uživatelů  Objekty Chráněného bydlení VH, p.s.s.  Poslání sociální.
ŠANCE LOVOSICE Prezentace služeb. ŠANCE LOVOSICE je nestátní neziskovou organizací, která se věnuje provozem sociálních služeb a služeb souvisejících,
Definice, základní pojmy
DEMENCE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Domácí CRP test Celostátní konference manažerek domácí péče Luděk Ogoun – HARTMANN-RICO a.s. Deštné v Orlických Horách
Domovy se zvláštním režimem. poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost z důvodu:  chronického duševního onemocnění  závislosti.
Domov důchodců Dubí, příspěvková organizace Na Výšině 494 a Ruská 130.
Tísňová péče. je terénní distanční sociální služba, jejímž základním cílem je snížit zdravotní a sociální rizika starých nebo zdravotně postižených lidí.
Leoš Heger Konference „Zdraví seniorů“ , PSP ČR Praha programové body TOP 09 zdravotnictví x senioři.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Vzdělávání pro zdrav í PředmětZdravověda Tematický.
Vývojově a aplikačně orientovaná společnost se specializací na oblast snímacích a dohledových systémů pro zpracování a přenos medicínských dat CleverTech.
Příklad dobré spolupráce ADP s poskytovateli sociálních služeb Koppová L., Walachová D. MEDICA zdravotní péče, s.r.o.
FARNÍ CHARITA LITOMYŠL Sídlo: Bělidla 392, Litomyšl.
S LUŽBY PRO SENIORY. Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu.
Osobní asistence. osobní pomoc osobám se zdravotním postižením zahrnuje služby, které zmírňují důsledky postižení pro jedince při všech jeho činnostech.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
Odlehčovací služby. terénní, ambulantní nebo pobytové služby poskytované osobám, které mají sníženou soběstačnost z důvodu věku, chronického onemocnění.
Projekt na podporu neformální péče v ORP Hodonín
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb
Pečovatelská služba.
Paliativní péče v pobytových zařízeních sociálních služeb
Koncept poskytování paliativní péče MZČR Konference Kvalita- Bezpečnost- Efektivita MUDr. Martina Novotná ředitelka odboru zdravotních služeb 3. června.
Spolupráce zdravotníků a sociálních pracovníků; možnosti následné péče
Investiční záměr Zlínského kraje Veřejné projednání obec Loučka
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Důležitost propojování zdravotního a sociálního systému
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Helena Chodounská Ukazatele potřebnosti sociálních služeb
Terénní péče o seniory s demencí a jejich podpora v domácím prostředí
Obor zdravotních služeb MZ
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2009 Praha, 20. listopadu 2008.
§ 49 Domovy pro seniory. V domovech pro seniory se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž.
„Současná situace a zkušenosti v oblasti péče a podpory seniorů s demencí v kontextu sociálních služeb“ Praha
MOBILNÍ HOSPIC SV. KRYŠTOFA
Podpora nových služeb v péči o duševně nemocné
Transkript prezentace:

Možnosti propojení sociálních služeb a domácí zdravotní péče u jedinců s psychiatrickým onemocněním Ing. Pavel Andrejkiv Agentura domácí péče LADARA, o.p.s

• V péči o psychiatricky nemocného člověka je vhodné propojit poskytování sociálních služeb se zdravotní péčí prováděnou zdravotnickým personálem terénní formou. Toto propojení v péči o uživatele je možné pouze u lehkých stupňů onemocnění.

Včasné zachycení začínající nemoci je důležité pro jedince, kterému léčba může prodloužit kvalitu života. Včasná léčba má i ekonomický dopad pro samotného jedince nebo jeho rodinu.

Nejčastějším psychiatrickým onemocněním, se kterými se v terénní sociální službě (pečovatelská služba, osobní asistence) setkáváme, jsou různé formy demence např. vaskulární, Alzheimerova choroba aj.

Součástí zpomalení procesu demence je reedukace (znovunaučení) běžných denních aktivit. Důležitý aspekt zpomalení procesu demence je to, aby uživatel (pacient) byl co nejvíce konfrontován s realitou. Reedukace se stává součástí sociální péče (osobní asistence nebo pečovatelské služby).

Vhodným doplněním této péče je využití různých úrovní tísňové péče, které reagují na potřeby uživatele. Demence se vyznačuje postupným zapomínáním, špatnou orientací. Z tohoto důvodu, když je uživatel sociální služby v domácím prostředí hrozí mnohá rizika jak pro samotného uživatele, tak pro jeho okolí.

Může dojít např. ke ztracení samotného uživatele, hrozí riziko požáru z důvodu zapomenutí hrnce na vařiči, dále může dojít k vyplavení domácnosti, úniku plynu apod. Tato rizika lze eliminovat zavedením různých úrovní tísňové péče. Existují tři úrovně tísňové péče.

• První úroveň tísňového systému je zabezpečena pomocí mobilního telefonu. Uživatel tohoto mobilního telefonu může být v případě ztracení lokalizován pomocí SMS zprávy. Tento telefon má zabudováno tísňové tlačítko. Toto tlačítko slouží ke spojení s operátorkou tísňové péče.

Tato možnost je vhodná pro uživatele, který není omezený v pohyblivosti. Pomocí zprávy SMS lze uživateli připomenout návštěvu lékaře apod. Součástí tísňového volání je k dispozici volání zdarma v délce 30 minut.

V případě uživatele, který je náchylný k pádům nebo trpí např. epileptickými záchvaty je určen mobilní telefon, který má v sobě zabudováno pádové čidlo. Toto čidlo reaguje na prudkou změnu pohybu. Při jeho aktivaci (např. pádu uživatele, záchvatu) automaticky dochází ke spojení s operátorkou tísňové péče, která reaguje na situaci. Po spojení s operátorkou dochází k řešení situace uživatele.

K ochránění uživatele, jeho bytu trpícího demencí nebo Alzheimerovou chorobou, schizofrenií apod. je určena nejvyšší úroveň tísňové péče. Tato úroveň spočívá v monitorování samotného uživatele a jeho bytu. K tomuto systému tísňové péče lze připojit různá čidla např. čidlo kouře, vyplavení domácnosti, pohybové čidlo apod. Např. při zapomenutí uživatele zavřít vodovodní kohoutek může dojít k vyplavení domácnosti.

Čidlo vyhodnotí situaci a vyhlásí poplach pomocí tísňového systému. Operátorka tísňové péče následně tuto situaci řeší. Stejný postup je v případě úniku plynu, začínajícího požáru nebo připálení hrnců na vařiči.

Pro efektivní léčbu demencí, Alzheimerovi choroby, schizofrenie je důležité dodržovat medikaci. V praxi se často stává, že nemocní lidé zapomínají užívat předepsané léky. Toto zapomínání lze eliminovat posíláním SMS zpráv s upomínkou uživatelům tísňové péče v určitý čas kdy si mají vzít předepsané léky.

Přístroje pro tísňovou péči

děkuji za pozornost Pavel Andrejkiv