Autor: Michal Jex.  Základní stav Hamiltoniánu  Bodové interakce-kontaktní potenciál  Proč studujeme základní stav  Vlastnosti základního stavu s.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vzdálenosti bodů, přímek a rovin.
Advertisements

KUŽELOSEČKY 1. Kružnice Autor: RNDr. Jiří Kocourek.
Analytická geometrie II.
I. Statické elektrické pole ve vakuu
Lekce 2 Mechanika soustavy mnoha částic
autor: RNDr. Jiří Kocourek
autor: RNDr. Jiří Kocourek
POZNÁMKY ve formátu PDF
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Soustavy dvou lineárních rovnic se dvěma neznámými
5.1 Vlnová funkce 5 Úvod do kvantové mechaniky 5.2 Operátory
Lichoběžník Obsah lichoběžníku.
Elementární částice Leptony Baryony Bosony Kvarkový model
Difrakce na difrakční mřížce
Rovinné útvary.
Předmět: Počítačová grafika 1 (PGRF1) Přednáška č
MATEMATIKA I.
Název školy: Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj žákovských kompetencí pro 21. století Název šablony:
Harmonická analýza Součet periodických funkcí s periodami T, T/2, T/3,... je periodická funkce s periodu T má periodu T perioda základní frekvence vyšší.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_92.
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
předpoklady: Klasická laminační teorie - předpoklady
Vektorová grafika.
Diferenciální počet funkcí více proměnných
Středové promítání dané průmětnou r a bodem S (Sr) je zobrazení prostoru (bez S) na r takové, že obrazem bodu A je bod A‘=SAr. R – stopník přímky.
Autor: Mgr. Jana Pavlůsková Datum: duben 2012 Ročník: 8. Vzdělávací oblast: Matematika a její aplikace Vzdělávací obor: Matematika a její aplikace Tematický.
Vektorové prostory.
Bod, přímka, rovina, prostor
Diferenciální geometrie křivek
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
PARABOLA Parabola je množina bodů v rovině, které mají od pevného bodu – ohniska F a pevné přímky d (F = d) stejné vzdálenosti. Přímka d se nazývá řídící.
Grafické řešení soustavy dvou rovnic o dvou neznámých II.
autor: RNDr. Jiří Kocourek
1 x = 9 12 x = x = x = x = x = x =
STEREOMETRIE. = prostorová geometrie, geometrie v prostoru  část M zkoumající vlastnosti prostor. útvarů  vychází z tzv. axiómů, využívá věty Axióm.
ELIPSA Elipsa je množina bodů v rovině, které mají od dvou daných bodů – ohnisek ( F1 a F2) stálý součet vzdáleností, větší než vzdálenost ohnisek. Vzdálenosti.
Středová kolineace.
MNOŽINY VŠECH BODŮ DANÉ VLASTNOSTI
IX. Vibrace molekul a skleníkový jev cvičení
autor: RNDr. Jiří Kocourek
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_MAT_NO_2_14.
Voroného (Voronoi) diagramy
Vzdálenost rovnoběžných přímek
Repetitorium z matematiky Podzim 2012 Ivana Medková
SGEO2B Témata závěrečných prací. Ukázka.. Formální stránka práce Titulní strana: škola, název práce, autor, datum Písmo vel. 12, řádkování 1,5 Okraje:
Vzdálenosti v tělesech
© Institut biostatistiky a analýz INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ANALÝZA A KLASIFIKACE DAT prof. Ing. Jiří Holčík, CSc.
Vzájemná poloha dvou přímek v prostoru
Vzdálenost 2 bodů v rovině a v prostoru Autor: RNDr. Jiří Kocourek.
Parabola.
KUŽELOSEČKY 3. Parabola Autor: RNDr. Jiří Kocourek.
Křivka Množina bodů v rovině či prostoru, která je dráhou pohybujícího se bodu.  Grafické (empirické) křivky  Graf funkce jedné reálné proměnné  Množiny.
6 Kvantové řešení atomu vodíku a atomů vodíkového typu 6.2 Kvantově-mechanické řešení vodíkového atomu … Interpretace vlnové funkce vodíkového atomu.
5.4 Časově nezávislá Schrödingerova rovnice 5.5 Vlastnosti stacionární vlnové funkce 5.6 Řešení Schrödingerovy rovnice v jednoduchých případech Fyzika.
HRANOL Blan ka Wagnerová Úvod do studia DG. Hranolový prostor Množina všech bodů navzájem rovnoběžných přímek (tvořících přímek) procházejících všemi.
ŘEZ HRANOLU ROVINOU OB21-OP-STROJ-KOG-MAT-S
Harmonická analýza Součet periodických funkcí s periodami T, T/2, T/3,... je periodická funkce s periodu T má periodu T perioda základní frekvence vyšší.
Koule těleso, tvořené množinou všech bodů prostoru, které mají od daného bodu S (střed) vzdálenost menší nebo rovnu r (poloměr)
Gymnázium B. Němcové Hradec Králové
Vzájemná poloha přímky a roviny
GRAF LINEÁRNÍ LOMENÉ FUNKCE
Chaos (nejen) v jádrech
Úvod do matematické analýzy - pokračování 3
IV. část – Vzájemná poloha dvou
Tuhé těleso Tuhé těleso – fyzikální abstrakce, nezanedbáváme rozměry, ale ignorujeme deformační účinky síly (jinými slovy, sebevětší síla má pouze pohybové.
Výuka matematiky v 21. století na středních školách technického směru
F-Pn-P054-Vypukle_zrcadlo
Gravitační pole Potenciální energie v gravitačním poli:
Soustava dvou lineárních rovnic se dvěma neznámými
Analytická geometrie kvadratických útvarů
Transkript prezentace:

Autor: Michal Jex

 Základní stav Hamiltoniánu  Bodové interakce-kontaktní potenciál  Proč studujeme základní stav  Vlastnosti základního stavu s bodovými interakcemi Úvod

Studované systémy  Rovina a třírozměrný Euklidovský prostor  Kvantový graf  Přímka s regulárním potenciálem

Teoretický úvod  Zavedení matematicky korektních operátorů  Významné vlastnosti operátorů  Řešení spektrálního problému pomocí resolventy operátoru  Kreinova formule  Birman Schwingerova formule

Základní stav na přímce v rovině a třírozměrném prostoru  Tvrzení dokázané pomocí variačního principu  Náznak důkazu

Základní stav v rovině a třírozměrném prostoru  Tvrzení pro systémy se zrcadlovou symetrii  Náznak důkazu

Základní stav v rovině a třírozměrném prostoru  Tvrzení pro systémy se vícečetnou symetrii  Náznak důkazu

Základní stav na kvantovém grafu  Hraniční podmínky ve vrcholech:  Typy vlastních funkcí na hranách: Hraniční podmínky na vrcholech:

Základní stav na kvantovém grafu  Tvrzení  Náznak důkazu

Základní stav na kvantovém grafu  Tvrzení pro hvězdicový graf  Náznak důkazu

Základní stav na kvantovém grafu Závislost energie základního stavu na délce jedné hrany a síle bodové interakce na středovém vrcholu

Základní stav v rovině a třírozměrném prostoru  Variety v rovině jsou provázány transformací pokud splňují následující podmínky: a) jsou složené ze stejného počtu křivek b) c) d) Křivky, ze kterých jsou složené variety mají stejný počet průsečíků

Základní stav v rovině a třírozměrném prostoru  Tvrzení dokázané pomocí variačního principu  Náznak důkazu Operátor není invertibilní

Základní stav v rovině a třírozměrném prostoru  Tvrzení pro systémy se zrcadlovou symetrii

Základní stav na přímce  Systémy popsané Hamiltoniánem  Typy studovaných potenciálů a) potenciálová jáma b) lomený lineární potenciál c) monotónní potenciál d) symetrický potenciál

Potenciálová jáma Závislost energie základního stavu na poloze bodové interakce E y

Lomený lineární potenciál Závislost energie základního stavu na poloze bodové interakce E y

Lomený lineární potenciál Závislost energie základního stavu na poloze bodové interakce E y

Lomený lineární potenciál Závislost energie základního stavu na poloze bodové interakce E y

Monotónní potenciál  Potenciál

Monotónní potenciál  Tvrzení  Náznak důkazu

Symetrický potenciál  Symetrický potenciál  Tvrzení  Náznak důkazu

Závěr  Závislost vzdálenosti přitažlivých bodových interakcí a energie základního stavu pro dvourozměrný a třírozměrný případ  Vztah mezi délkou hran a typem funkce kvantového grafu s „bodovými interakcemi“ a energii základního stavu  Závislost mezi polohou bodové interakce vůči regulárnímu potenciálu a energii základního stavu na přímce

Možná pokračování  Obecnější tvar regulárního potenciálu  Nekonečně mnoho bodových interakcí  Případ regulárního potenciálu a bodové interakce ve více rozměrech

Děkuji za pozornost