Divoké byliny s hlavním výskytem ve vodním a vlhkém prostředí

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Divoké byliny s hlavním výskytem na okrajích lesů a v křovinách
Advertisements

Kokoška pastuší tobolka Capsella bursa-pastoris
Divoké byliny s hlavním výskytem v lesních porostech
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Nově pěstované rostliny a jejich využití
Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu
ZPŮSOBY VAŘENÍ 2 Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Mgr. Jiřina Moravcová a Bc. Drahomíra Stoklasová. Střední škola hotelnictví.
Divoké byliny luk, pastvin a trávníků
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Rostliny rybníka a jeho okolí 2
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Brokolice Brokolice je jednou z odrůd květáku ale na rozdíl od květáku, který má bílé růžice květenství, má brokolice růžici zelenou nebo fialovou.Je to.
Stromy a keře.
Příprava stravy v rodině
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_11
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Léčivé rostliny a byliny - sběr a způsoby přípravy Sběr Pro sběr je důležité nejen rostliny dobře znát, ale i dbát na to, aby se sbíraly ve správný čas,
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
Brukvovité.
Byliny.
Technologie pokrmů 1.Ročník obor kuchař s maturitou 26.hodina
R O S T L I N Y R Y B N Í K A A J E H O O K O L Í
BYLINKY aromatická (kořeninová) zelenina
Mgr. Lubomír Šára: Přírodní společenství
Omáčky.
VY_32_INOVACE_PR Anotace - v prezentaci se žáci seznamují s vlhkomilnými rostlinami Autor - Zuzana Pištová Jazyk - čeština Očekávaný výstup – poznání přírodního.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Lenka Němcová Název: VY_32_INOVACE_15_EKO8 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma:Léčivé rostliny.
Kouzlo bylinek:. Vratič obecný: Účinky: antibiotické protirevmatické odpuzuje hmyz Sběr: nať, květ Příklady použití: Mast-na nehojící se rány jako antibiotikum.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL. Mají vysoký obsah bílkovin, sacharidů (hlavně škrobu), vlákniny, minerální látky (draslík, vápník), z vitamínů B, E, provitamín.
Rákos má podzemní až 4 m dlouhé oddenky, z nichž vyrůstají silná vzpřímená stébla s až 50 cm dlouhými listy. Rákos obecný je velmi statná vytrvalá.
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název.
Koření  Koření patří mezi pochutiny  Většinou jsou to produkty rostlinného původu  Mezi koření můžeme řadit i některé druhy zeleniny  Působí příznivě.
ČTVRTEK Polévka Kuřecí vývar se zeleninou a nudlemi 20,- Kč Polévka Dršťková 25,- Kč.
Význam zeleniny ve výživě  Zelenina je soubor různých rostlin a jejich částí, které se zasyrova nebo vhodně upravené významně uplatňují ve výživě lidského.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Pě7 - 3 Datum ověření ve výuce: Ročník:7.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY 32. INOVACE PoV Název DUMuPoV K.
Z LEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL Š VEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ P ROSTĚJOV REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/1.1.26/
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo: CZ.1.07/1.1.26/
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětTechnologie Tematický okruh Polévky a přílohy.
Název školy: Základní škola Městec Králové
Zelenina Vypracoval: Lukáš Karlík
Č. DUMu: VY_12_INOVACE_01_15_Člověk a příroda
Potraviny a výživa - Zelenina
května PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
20. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
LISTOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: hlávkový,salát, čekanka, špenát, polníček Autor:
16. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
HYDROBOTANIKA Prezentace sinic, řas a makrofyt
20. – 24.června PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
6. – 10. června PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
Luštěniny Vypracoval: Lukáš Karlík
SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Potraviny a výživa
26. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
9. – 13. května PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
5.12. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
23.1. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
Přirozené a umělé ekosystémy.
2. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
7. – 11. listopadu 2016 PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK Státní svátek
27.3. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
17.4. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
– PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický celek: RYBNÍK
Kuchařská repetorium 3. ročník – kuchař
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Transkript prezentace:

Divoké byliny s hlavním výskytem ve vodním a vlhkém prostředí

Potočnice lékařská Nasturtium officinale

Listy - po celou zimu až do května na salát, posypka do jídel, do pomazánek. Bohatá na minerální látky (jod, železo, arzen) a vitaminy. Příznivě působí na metabolizmus, povzbuzuje činnost jater a vylučování žluče, působí proti jarní únavě, čistí krev.

Šípatka střelolistá (vodní) Sagitaria sagittifolia

Hlízy - po celý rok, lze pravidelně sklízet dvě pětiny oddenků v pětitýdenních intervalech. Za syrova mají ořechovou chuť, po uvaření se rozpadají na slizovitou moučnou substanci s chutí hrášku. Usušené a umleté na mouku – instantní kaše i koření. Sušené hlízové plátky – čipsy. Mladé bílé oddenkové odnože - syrové i vařené jako zelenina chutnají jako jablka.

Blatouch bahenní Caltha palustris

Mladé listy - od března v malém množství do salátů a jako jarní zelené koření do pomazánek. Poupata - květů naložená jako kapary.

Devětsil lékařský Petasites hybridus

Mladé listy - zjara nakrájené do kaše, řapíky vařit 10 minut, podávat s obilím jako chřest. Pomáhá při problémech dýchacích cest a menstruačních bolestech.

Šmel okoličnatý Butomus umbellatus

Oddenky - zjara nebo v pozdním podzimu – vaříme nakrájené nahrubo půl hodiny v osolené vodě. Můžeme je pak ještě nakrájet a vařit na kaši. Sušené oddenky umeleme na mouku, kterou pak můžeme zahušťovat polévky, nebo upražit na kávu.

Čistec bahenní Stachys palustris

Hlízy - na podzim syrové i vařené Hlízy - na podzim syrové i vařené. Velmi výživné s jemnou oříškovou chutí. Mladé výhonky - jako chřest.

Kyprej vrbice Lythrum salicaria

Listy - zjara čerstvé rozkrájené dodají salátu ovocnou chuť. Jarní výhonky - vaříme jako zeleninu.

Rozrazil potoční Veronica beccabunga

Listy - do jarních salátů, čepičky vyhonků jako špenát. Čistí krev.

Rákos obecný Phragmites australis

Oddenek - po celý rok vaříme jako brambory. Má nasládlou chuť. Mladé výhonky - na jaře před rozvinutím listů jako zelenina. Obilky - od podzimu do jara z uschlých stébel stáhneme a mezi dvěma prkénky je vydrolíme nebo je vyklepeme. Z obilek se vaří kaše. Stébla - naříznutá roní sladkou šťávu, můžeme ji nechat ztuhnout – bonbóny.

Orobinec Typha

Oddenky - na podzim syrové i vařené jako brambory, lze i usušit a pomlít na mouku. Výhonky - na jaře připravujeme jako chřest (chutnají jako okurky). Zelené palice květenství – vaří se a jedí jako kukuřičné klasy (chutnají jako kukuřice). Pyl - na zahušťování omáček, polévek.

Skřípinec jezerní Schoenoplectus lacustris

Oddenky - po celý rok, ale nejlépe na jaře a na podzim syrové i vařené se zeleninou nebo rozvařené na kaši.

Závitka mnohokořenná Spirodela polyrhiza

Sbíráme celé rostlinky (rostou v mrtvých ramenech a v zátokách), používáme syrové na salát, ušlehané s olejem na pěnu, kterou okořeníme a používáme jako pomazánku nebo vařené jako zelenina. Bohatý zdroj minerálů a bílkovin.

Rdest vzplývavý Potamogeton natans

Kořeny - syrové i vařené - mají oříškovou chuť.

Zevar vzpřímený Sparganium erectum

Kořen - vařený - má nasládlou chuť.

Rdesno peprník Persicaria hydropiper

V září zralá semena usušíme, rozdrtíme a používáme jako náhražku pepře V září zralá semena usušíme, rozdrtíme a používáme jako náhražku pepře. Celou na jemno nakrájenou rostlinku bez kořenů můžeme použít místo pepře. Čistí krev, zdroj železa, vápníku, hořčíku a vitaminů, rutinu. Ve větším množství dráždí ledviny.

Andělika lékařská Angelica officinalis

Mladé výhonky a listy - od dubna do srpna jako koření do polévek i dezertů, ovocných marmelád a kompotů. Mladé stonky - od května do června do salátů polévek, jako chřest, zeleninových i obilných pokrmů i ovocných dezertů. Mají slabou zázvorovou chuť. Kořen - na podzim nebo zjara vaříme jako zeleninu. Podporuje trávení, uvolňuje křeče, zvlhčuje kašel.