Divoké byliny s hlavním výskytem ve vodním a vlhkém prostředí
Potočnice lékařská Nasturtium officinale
Listy - po celou zimu až do května na salát, posypka do jídel, do pomazánek. Bohatá na minerální látky (jod, železo, arzen) a vitaminy. Příznivě působí na metabolizmus, povzbuzuje činnost jater a vylučování žluče, působí proti jarní únavě, čistí krev.
Šípatka střelolistá (vodní) Sagitaria sagittifolia
Hlízy - po celý rok, lze pravidelně sklízet dvě pětiny oddenků v pětitýdenních intervalech. Za syrova mají ořechovou chuť, po uvaření se rozpadají na slizovitou moučnou substanci s chutí hrášku. Usušené a umleté na mouku – instantní kaše i koření. Sušené hlízové plátky – čipsy. Mladé bílé oddenkové odnože - syrové i vařené jako zelenina chutnají jako jablka.
Blatouch bahenní Caltha palustris
Mladé listy - od března v malém množství do salátů a jako jarní zelené koření do pomazánek. Poupata - květů naložená jako kapary.
Devětsil lékařský Petasites hybridus
Mladé listy - zjara nakrájené do kaše, řapíky vařit 10 minut, podávat s obilím jako chřest. Pomáhá při problémech dýchacích cest a menstruačních bolestech.
Šmel okoličnatý Butomus umbellatus
Oddenky - zjara nebo v pozdním podzimu – vaříme nakrájené nahrubo půl hodiny v osolené vodě. Můžeme je pak ještě nakrájet a vařit na kaši. Sušené oddenky umeleme na mouku, kterou pak můžeme zahušťovat polévky, nebo upražit na kávu.
Čistec bahenní Stachys palustris
Hlízy - na podzim syrové i vařené Hlízy - na podzim syrové i vařené. Velmi výživné s jemnou oříškovou chutí. Mladé výhonky - jako chřest.
Kyprej vrbice Lythrum salicaria
Listy - zjara čerstvé rozkrájené dodají salátu ovocnou chuť. Jarní výhonky - vaříme jako zeleninu.
Rozrazil potoční Veronica beccabunga
Listy - do jarních salátů, čepičky vyhonků jako špenát. Čistí krev.
Rákos obecný Phragmites australis
Oddenek - po celý rok vaříme jako brambory. Má nasládlou chuť. Mladé výhonky - na jaře před rozvinutím listů jako zelenina. Obilky - od podzimu do jara z uschlých stébel stáhneme a mezi dvěma prkénky je vydrolíme nebo je vyklepeme. Z obilek se vaří kaše. Stébla - naříznutá roní sladkou šťávu, můžeme ji nechat ztuhnout – bonbóny.
Orobinec Typha
Oddenky - na podzim syrové i vařené jako brambory, lze i usušit a pomlít na mouku. Výhonky - na jaře připravujeme jako chřest (chutnají jako okurky). Zelené palice květenství – vaří se a jedí jako kukuřičné klasy (chutnají jako kukuřice). Pyl - na zahušťování omáček, polévek.
Skřípinec jezerní Schoenoplectus lacustris
Oddenky - po celý rok, ale nejlépe na jaře a na podzim syrové i vařené se zeleninou nebo rozvařené na kaši.
Závitka mnohokořenná Spirodela polyrhiza
Sbíráme celé rostlinky (rostou v mrtvých ramenech a v zátokách), používáme syrové na salát, ušlehané s olejem na pěnu, kterou okořeníme a používáme jako pomazánku nebo vařené jako zelenina. Bohatý zdroj minerálů a bílkovin.
Rdest vzplývavý Potamogeton natans
Kořeny - syrové i vařené - mají oříškovou chuť.
Zevar vzpřímený Sparganium erectum
Kořen - vařený - má nasládlou chuť.
Rdesno peprník Persicaria hydropiper
V září zralá semena usušíme, rozdrtíme a používáme jako náhražku pepře V září zralá semena usušíme, rozdrtíme a používáme jako náhražku pepře. Celou na jemno nakrájenou rostlinku bez kořenů můžeme použít místo pepře. Čistí krev, zdroj železa, vápníku, hořčíku a vitaminů, rutinu. Ve větším množství dráždí ledviny.
Andělika lékařská Angelica officinalis
Mladé výhonky a listy - od dubna do srpna jako koření do polévek i dezertů, ovocných marmelád a kompotů. Mladé stonky - od května do června do salátů polévek, jako chřest, zeleninových i obilných pokrmů i ovocných dezertů. Mají slabou zázvorovou chuť. Kořen - na podzim nebo zjara vaříme jako zeleninu. Podporuje trávení, uvolňuje křeče, zvlhčuje kašel.