Úloha dobrovolníků v zahraniční rozvojové pomoci

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dobrovolníci v sociálních službách
Advertisements

MLÁDEŽ V AKCI Cíle programu  Podpora aktivního občanství mladých lidí  Rozvoj solidarity a tolerance mezi mladými lidmi  Posílení vzájemného.
III. výroční kongres poskytovatelů sociálních služeb ČR
Komunitární program PROGRESS
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Ruzanna Sargsyan dobrovolnice z Arménie Jeďte jako DOBROVOLNÍCI do celého světa!
DOBROVOLNICTVÍ V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH
ECVET v Programu celoživotního učení
2 Dobrovolníci v sociálních službách zákon č. 198/2002 Sb., o dobrovolnické službě a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů Ing. Hana.
Zákon o dobrovolnické službě č. 198/2002 Sb.. Zákon upravuje pojmy: Dobrovolník – člověk vykonávající dobrovolnou činnost, resp. práci bez nároku na finanční.
Program Mládež v akci. Program MLÁDEŽ V AKCI  Největší grantový program na podporu volnočasových aktivit  Podpora a rozvoj neformálního vzdělávání 
Mezinárodní nevládní organizace, transvládní organizace
Vývoj ve světě po 2.světové válce
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Rozdíly a interakce veřejné služby a dobrovolnické služby Mgr. Petr Beck Odbor rodiny a dávkových systémů Ústí nad Labem
Výzva č. 31 – školení pro žadatele OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 2.4 Partnerství a sítě Mgr. Martina Jedličková.
Program švýcarsko-české spolupráce Ministerstvo financí - Národní koordinační jednotka.
Mládež v akci Neformální volnočasové vzdělávání pro všechny mladé lidi.
Tandem Koordinační centrum česko-německých výměn mládeže Koordinierungszentrum Deutsch-Tschechischer Jugendaustausch Tandem Koordinační centrum česko-německých.
Konference Dobrovolnictví v obci – jak na to? Soběslav, října 2013 Akce je součástí projektu NSZM ČR „Dobrovolnictví a veřejná služba v obci -
ZAHRANIČNÍ ROZVOJOVÁ SPOLUPRÁCE ČESKÉ REPUBLIKY MZV ČR.
© NSZM ČR1 Zdravá města, regiony, kraje – cesta ke zdravému rozvoji Oucmanice, 5. června 2007.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY VZDĚLÁVÁNÍ V OBLASTI KOMUNITNÍHO PLÁNOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic NÁRODNÍ DIALOG KE KLASTROVÝM KONCEPCÍM Martina Froňková Praha,
Právní aspekty genderového rozpočtování v České republice JUDr. Kristýna Outlá Praha.
PRESENTACE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB A SOCIÁLNÍ PRÁCE V O.S. ESTER PRO ROK ČLENĚNÍ PROGRAMŮ: PROGRAMY SE ZÁKONA Č. 108/2006 SB. (SOCIÁLNÍ SLUŽBY)
Organizace spojených národů
Dobrovolnictví jako sociální služba, nebo příspěvek ke zdravotní péči?
Evropská integrace pro pedagogy s posílením aktivizačních metod ve výuce III_Shrnutí_Riskuj Evropská integrace pro pedagogy s posílením aktivizačních metod.
Outsourcing jako strategický nástroj řízení nejen v komerční sféře
MEZINÁRODNÍ ORGANIZACE
Národní tematická síť F NTS F – národní tematická sít F Ing. Václav Götz 19.listopadu 2007.
Statistika inovací v Českém statistickém úřadě Odpovědné a kontaktní osoby: Ředitelka odboru statistik rozvoje společnosti: Ing.
EUROPASS PaedDr. Miroslava Salavcová
1 Etika podnikání Společenská odpovědnost organizací Ing. Jaroslav Prachař – výkonný ředitel, Korektní podnikání, o.s CEBRE – Kam směřuje Společenská.
VZDĚLÁVÁNÍ ÚČASTNÍKŮ KOMUNITNÍHO PLÁNOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB VE SPRÁVNÍCH OBVODECH HL. MĚSTA PRAHY.
Knihovny současnosti 2011 České Budějovice
Asociace výzkumných organizací Asociace výzkumných organizací – činnost a poskytované služby Ing. Václav Neumajer výkonný předseda Asociace výzkumných.
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
Lekce III – Antidopingová politika Cíle antidopingové politiky
1 Česká asociace rozvojových agentur Regionální inovační infrastruktura a inovační proces v krajích Manfred Hellmich Praha 29. listopadu 2005.
Program Mládež v akci. Program MLÁDEŽ V AKCI Největší grantový program na podporu volnočasových aktivit Podpora a rozvoj neformálního vzdělávání Propagace.
Jsou česká muzea muzea připravena řešit krizové situace? Seminář Českého komitétu Modrého štítu Východočeské muzeum v Pardubicích 13. června 2002.
Dobrovolníci v sociálních službách Dobrá praxe v SAS pro rodiny s dětmi Dobrovolnického centra, o. s.
PAS MLÁDEŽE Akce 1.1 – Výměny mládeže (organizátorům)
1 „ Kdo za to může – kompletní vzdělávání pro přípravu a realizací projektu z PRV“
EURES – vaše práce v Evropě
PŘÍLEŽITOSTI V MEZINÁRODNÍM DOBROVOLNICTVÍ během ERD Eurocentrum Praha, Robin Ujfaluši, ředitel INEX-SDA.
Komunitární program PROGRESS Jitka Zukalová, MPSV, oddělení Evropské unie.
Akce 2 – Evropská dobrovolná služba EDS je součástí programu EU Mládež v akci Akce 1 - Mládež pro Evropu Akce 2 - Evropská dobrovolná služba Akce 3 -
Koncepce environmentální bezpečnosti a snižování rizika katastrof
PROJEKT „Integrace sociálně znevýhodněných občanů mikroregionu Prachaticko se zaměřením na začlenění klientů smíšeného Azylového domu v Husinci na trh.
PAS MLÁDEŽE Youthpass Akce 2 – Evropská dobrovolná služba (pro mentory)
ZAHRANIČNÍ ROZVOJOVÁ SPOLUPRÁCE ČESKÉ REPUBLIKY Zuzana Hlavičková MZV ČR.
ODBOR ZAHRANIČNÍCH VZTAHŮ Silvie Doubravská AIA AKADEMICKÁ INFORMAČNÍ AGENTURA.
Zahraniční rozvojová spolupráce ČR Martin Náprstek zástupce ředitele Česká rozvojová agentura (ČRA) Rozvojová spolupráce měst a obcí SMO ČR,
Co je program Mládež v akci? Největší evropský grantový program na podporu NEFORMÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ.
1 FoRS – České fórum pro rozvojovou spolupráci Seminář Rozvojová spolupráce měst a obcí, Marie Zázvorková.
Dobrovolníci v neziskovém sektoru Historické kořeny dobrovolnictví Dobrovolnictví vzájemně prospěšné Dobrovolnictví veřejně prospěšné Terminologické rozdíly:
„Podpora zaměstnanosti Litoměřicka“ CZ.1.04/3.3.05/ Projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a.
Program rozvojového partnerství pro soukromý sektor Program studie proveditelnosti ČESKÁ ROZVOJOVÁ AGENTURA Subsaharská Afrika – exportní příležitosti.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
STÁLÝ ZDRAVOTNĚ HUMANITÁRNÍ PROGRAM MEDEVAC
Trh práce v ČR, veřejné služby zaměstnanosti ČR
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Subjekty a objekty veřejných politik
ÚLOHA STÁTU VE ZDRAVOTNÍ POLITICE
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Liberecký kraj a nestátní neziskové organizace
Transkript prezentace:

Úloha dobrovolníků v zahraniční rozvojové pomoci Ing. Vladislava Šplíchalová Jitka Jandusová NKM pro spolupráci s dobrovolníky OSN

Úloha dobrovolníků v zahraniční rozvojové pomoci Úvod Rok 2001 byl vyhlášen OSN Mezinárodním rokem dobrovolníků. K této příležitosti byly přijaty zásadní postoje k vývoji dobrovolnictví a úloh vlád v tomto procesu: Dobrovolnictví je jev, který je potřebné zahrnout do strategie rozvoje společnosti jako zdroje akviziční strategie Dobrovolnictví velmi přispěje k pomoci u nejzranitelnější části obyvatelstva (sociálně slabým, nezaměstnaným, postiženým starým lidem) NKM pro spolupráci s dobrovolníky OSN Úloha dobrovolníků v ZRP

Úloha dobrovolníků v ZRP Vlády mohou napomáhat při budování infrastruktury dobrovolnické činnosti, která by měla podporovat národní i mezinárodní dobrovolnictví; Vlády mohou podporovat výzkum v oblasti dopadů dobrovolnictví na rozvoj národních ekonomik; Vlády by měly podporovat rozvoj dobrovolnictví tím, že vytvoří legislativní rámec, který pomůže odstranit politické a organizační bariery bránicí v zapojování více lidí do dobrovolnických aktivit v národním a celosvětovém měřítku. NKM pro spolupráci s dobrovolníky OSN Úloha dobrovolníků v ZRP

Definice pojmů Dobročinnost Dárcovství Dobrovolná činnost Dobrovolnictví Dobročinnost považujeme za jednu z důležitých občanských aktivit, které v našem západním světě mají“ bez ohledu na to zda jsme věřící, či nikoliv“ kořeny v  křesťanské morálce. Dárcovství jsou peněžité a nepeněžité dary určené na veřejně prospěšné účely. Dobrovolná činnost - každý z nás již někdy byl dobrovolníkem a pomáhal rodině, sousedům, kolemjdoucím, škole nebo sportovnímu klubu. Jde o občanskou výpomoc. Dobrovolnictví je vědomá, svobodně zvolená činnost ve prospěch druhých, kterou poskytují občané zpravidla bezplatně.Dobrovolník věnuje část svého času, energie a schopností ve prospěch činností,které jsou časově i obsahově vymezeny. NKM pro spolupráci s dobrovolníky OSN

Dobrovolnická činnost je prováděna jako: nevýdělečná činnost po omezenou dobu na základě osobní motivace a pohnutek v rámci pevně sjednaných podmínek (kontraktu) Dobrovolník je: občan/osoba účastnící se dobrovolnických aktivit doma či v zahraničí, na základě svobodného rozhodnutí; podílí se na činnostech řešící problémy s cílem změnit společnost k lepšímu. Dobrovolník je aktivní v projektech, které přispívají k mezinárodnímu porozumění, posilují a budují mír, napomáhají ekonomickému a ekologickému rozvoji dané země, řeší multikulturní problémy, pomáhá dětem, mládeži, starým osobám, nemohoucím a uprchlíkům apod.; Dobrovolník je činný na základě dobrovolnického kontraktu s vysílající/přijímající organizací bez nároku na mzdu,na dobu určitou, přičemž vysílající nebo přijímající organizace má odpovědnost za zabezpečení stravování(diety) ubytování, kapesného, pojištění proti nemocím a úrazu apod. vyplývající ze statutu dobrovolníka. NKM pro spolupráci s dobrovolníky OSN

Zákon o dobrovolnické službě V České republice byl v roce 2002 přijat Zákon o dobrovolnické službě (č. 198 z 24.4.2002), který reagoval na rozvoj domácího a zahraničního dobrovolnictví realizovaného prostřednictvím občanského sektoru. Zákon vymezuje podmínky za kterých stát podporuje dobrovolnickou službu organizovanou podle tohoto zákona.  NKM pro spolupráci s dobrovolníky OSN

Dle tohoto zákona se rozumí dobrovolnickou službou činnost, při níž dobrovolník poskytuje: Pomoc nezaměstnaným, sociálně slabým, zdravotně postiženým, seniorům, příslušníkům národnostních menšin a dalším skupinám; Pomoc při přírodních, ekologických a humanitárních katastrofách, při ochraně a zlepšování životního prostředí; Pomoc při uskutečňování rozvojových programů v rámci operací, programů a projektů mezinárodních organizací včetně mezinárodních nevládních organizací. NKM pro spolupráci s dobrovolníky OSN

Dobrovolníkem dle tohoto zákona může být fyzická osoba: Starší 15 let jde-li o výkon dobrovolnické služby na území ČR; Starší 18 let, jde-li o výkon dobrovolnické služby v zahraničí; Státní podpora práce dobrovolníků v zahraničí Stát si uvědomuje, že dobrovolnictví je výrazem občanské angažovanosti na osudu země, politického společenství, světa a společných hodnot. Proč stát podporuje působení dobrovolníků v zahraničí: Podpora dotváření obrazu ČR ve světě, coby země vyznávající ideje humanismu a mezinárodní solidarity; Dobrovolníci jsou přínosem pro rozvoj bilaterálních a multilaterálních politickoekonomické vztahů ČR; Podporují obraz  ČR jako dárcovské země a posilují lidské kapacity pro poskytování zahraniční pomoci a rozvojové spolupráce; Doplňují chybějící kapacity státního a soukromého sektoru;Činnost dobrovolníků se odehrává mnohdy v zemích, kde nemá ČR zastoupení ani žádné jiné obchodní a politické kontakty; Zkušenosti dobrovolníků ze zahraničního působení přispívají v  dlouhodobé perspektivě k realizaci záměrů státu v oblasti posilování partnerství státního a občanského sektoru. NKM pro spolupráci s dobrovolníky OSN

Hlavní současné trendy v zahraničním dobrovolnictví Ekologie Lidská práva Práva žen Prevence a léčba HIV/AIDS Prevence konfliktů, udržování míru Udržitelný rozvoj NKM pro spolupráci s dobrovolníky OSN

Oblasti dobrovolnické činnosti v zahraničí Humanitární pomoc a záchranné operace ČR v krizových oblastech Zahraniční rozvojová pomoc/spolupráce ČR Rozvojové programy a mírové mise OSN (Kontaktní místo dobrovolníků OSN) Mezinárodní mise organizované mezinárodními organizacemi (OBSE, EU, NATO) Dobrovolnické organizace v ČR a v zahraničí (INEX, EVS, Červený kříž, Lékaři bez hranic, Peace Corps, a další) NKM pro spolupráci s dobrovolníky OSN

Základní předpoklady pro výkon činnosti dobrovolníka v zahraničí dobrý zdravotní stav a odolnost proti stresům; ukončené vzdělání střední nebo vysokoškolské; znalost alespoň jednoho světového jazyka slovem a písmem a to dle země realizace dobrovolnického působení; odborná způsobilost (praxe,zkušenost z práce pro dobrovolnické organizace nebo z terénních misí zejména misí mezinárodních organizací; znalost práce na PC; řidičský průkaz. NKM pro spolupráci s dobrovolníky OSN

organizační a komunikační schopnosti, schopnost práce v týmu; respektovat národní zvyklosti dané země a schopnost diplomatického jednání a nevměšování se politických problémů dané země; schopnost práce v obtížných životních podmínkách a v podmínkách mezinárodního týmu; humanitární pohled na svět a vědomí solidarity. NKM pro spolupráci s dobrovolníky OSN

Co přináší dobrovolníkům práce v zahraničí Obohacení o jazykové znalosti a kulturní hodnoty hostitelské země, zvyšuje povědomí o celkové situaci ve světě, dobrovolníci se stávají zprostředkovateli multikulturních diskusí, naučí se respektu vůči právu na jinakost a jiná náboženství; Nové osobní kontakty a přátelství, cenné aktuální informace o rozvojové zemi nebo krizové oblasti, využití informací pro další rozvojovou spolupráci; NKM pro spolupráci s dobrovolníky OSN

Možnosti uplatnění občanů ČR v zahraničí: Pobyt v zahraničí je současně další odbornou praxí, velmi žádanou ze strany mezinárodních organizací takz. field activities. Cenné zkušenosti z mezinárodních programů a z oblastí kde nemá ČR diplomatické zastoupení; Možnosti uplatnění občanů ČR v zahraničí: Prostřednictvím dobrovolnických organizací ve světě, nevládních a vládami podporovaných mezinárodních organizací a agentur, které se specializují na nábor, výběr, školení dobrovolníků pro vytčené záměry a cíle. NKM pro spolupráci s dobrovolníky OSN

K nejvýznamnějším mezinárodním a dobrovolnickým organizacím patří : Program Dobrovolníci OSN (United Nations Volunteers); OBSE (Organization for Security and Co-operation in Europe); Peace Corps (Americké mírové sbory) založené v 60 letech presidentem USA; European Volunteer Service (EVS) realizuje dobrovolnické projekty Evropské komise; Červený kříž pro humanitární oblast; Lékaři bez hranic pro humanitární i rozvojovou spolupráci; Národní dobrovolnické agentury Program Dobrovolníci OSN (United Nations Volunteers) založený v roce 1970 Valným shromážděním OSN. V  Praze je Kontaktní místo UNV, Ročně působí 5.000 dobrovolníků z celého světa v rozvojových zemích a v mírových misích OSN. Čeští dobrovolníci se od roku 1994 aktivně zapojují do těchto programů prostřednictvím Kontaktního místa UNV v Praze. viz další část presentace. Program je podporovaný MZV,ČR. OBSE (Organization for Security and Co-operation in Europe) zajišťuje mírové a demokratizační mise s účastí dobrovolníků z celého světa i z ČR v Evropě a ve státech bývalého SSSR. Nábor, výběr a logistické zabezpečení účasti českých dobrovolníků zabezpečovalo do roku 2001 Volonté Czech, o.p.s., nyní MZV,ČR. Národní dobrovolnické agentury využívající práce dobrovolníků, např.Agency for Personal Service Ovearseas APSO,Irsko, Australian Volunteers International, Austrálie,,German Development Service – DED, Německo, Skillshare International,VB, Voluntary services ovearseas, VB a další. NKM pro spolupráci s dobrovolníky OSN

Organizace v ČR vysílající dobrovolníky do zahraničí: Humanitární a rozvojové organizace sdružené v Českém forum pro rozvojovou spolupráci FoRS (např.Inex, Adra, Volonté Czech, o.p.s., Člověk v tísni,Česká katolická charita, a další); Národní kontaktní místo pro spolupráci s dobrovolníky OSN, Polytechna Consulting, a.s.; Národní kontaktní místo MZV ČR pro vysílání občanů do mezinárodních vládních organizací. Národní kontaktní místo pro spolupráci s dobrovolníky OSN zabezpečuje pro občany ČR vstup do databáze OSN, přípravu, nábor, výběr a logistické zabezpečení krátkodobých nebo dlouhodobých pobytů převážně v nejméně rozvinutých zemích a krizových oblastech světa Národní kontaktní místo MZV ČR zabezpečuje uplatnění českých občanů v mezinárodních organizacích a mísích (OSN, OBSE, NATO a EU). Uplatnění zde nacházejí i občané mající zájem pracovat jako dobrovolník zejména prostřednictvím OBSE. NKM pro spolupráci s dobrovolníky OSN

Česká spolupráce s programem UNV – Dobrovolníci OSN Partnerem ČR pro tento program je United Nations Volunteers, jedna z agencií OSN; Spolupráce ČR a UNV funguje od roku 1996; ČR podporuje tuto činnost v rámci dobrovolných příspěvků; Od roku 2000 funguje Národní kontaktní místo pro spolupráci s dobrovolníky OSN, na základě Dohody o spolupráci s MZV ČR. NKM pro spolupráci s dobrovolníky OSN

Dobrovolník versus dobrovolník OSN Shodné Osobní motivace a přesvědčení (ochota pomoci bližnímu, menšinám apod.); Kontrakt/smlouva s vysílající/přijímající org., většinou za podmínek organizace a dle zákona o dobrovolnické službě. Rozdílné Činnost, kterou dobrovolník v rámci OSN vykonává musí být podložena buď vzděláním, nebo dostatečnou praxí v daném oboru; Kontrakt/smlouva s UNV za standardních podmínek OSN. NKM pro spolupráci s dobrovolníky OSN

Kdo se může stát dobrovolníkem OSN? Osoba starší 25 let, s ukončeným vzděláním; Občan ČR; Znalost cizích jazyků (slovem i písmem); 5 let praxe po ukončení studia; Dobrovolník za všech okolností dodržuje zákon, morální kodex a tradice obvyklé v hostitelské zemi a řídí se pracovními pokyny, které jsou v souladu s jeho misí. NKM pro spolupráci s dobrovolníky OSN

Jak funguje NKM UNV? Pomáhá dobrovolníkům při: posouzení odborných a jazykových znalostí; vypracování CV, včetně všech povinných příloh a jeho aktualizaci; zařazení do databáze UNV dle odpovídající profese a jazykových znalostí; nabídce na UNV; uzavření kontraktu/smlouvy s UNV; předodjezdové přípravě (víza, zdravotní prohlídky, očkování apod.); NKM pro spolupráci s dobrovolníky OSN Jak funguje NKM UNV

orientaci v podmínkách kontraktu a zemi přidělení; řešení problémů v průběhu přidělení; orientaci o dalších možnostech působení v zahraničí; NKM dále provádí: aktivně nabízí vhodné zájemce UNV; udržuje vlastní databázi kandidátů; vzdělávací činnost v oblasti rozvojové spolupráce. NKM pro spolupráci s dobrovolníky OSN Jak funguje NKM UNV

Čeští dobrovolníci ve světě v misích OSN Celkem od roku 1995 bylo vysláno 128 českých dobrovolníků do následujících zemí: Afganistan, Arménie, Bangladéš, Bosna a Hercegovina, Centrální Afrika, Djibuti, Eritrea, Gruzie, Guyana, Indonésie, Kambodža, Keňa, Kongo, Libérie, Mali, Rwanda, Sri Lanka, Sierra Leone, SRJ/Kosovo, Tanzanie/Zanzibar, Trinidad a Tobago, Východní Timor, Zair, Západní Sahara. NKM pro spolupráci s dobrovolníky OSN

Češi v terénu v roce 2004 Afganistan Kosovo Kongo K říjnu 2004 je v terénu 17 českých dobrovolníků: Afganistan Cíl mise: volební – prezidentské volby (3) Kosovo Cíl mise: rozvoj země po válečném konfliktu (2) Cíl mise: odstraňování výskytu účinků těžkých kovů v půdě na člověka z psychologického hlediska (2) Kongo Cíl mise: profesní – řízení letového provozu (1) Cíl mise: odzbrojování povstalců (food for work) (1) NKM pro spolupráci s dobrovolníky OSN češi v terénu v roce 2004

Mongolsko Libérie Sierra Leone Trinidad a Tobago Ukrajina Cíl mise: prevence HIV/AIDS, ženská otázka (1) Libérie Cíl mise: volební - kontrola a ověřování materiálu, techniky a zbraní přivezených vojenskými jednotkami dle požadavků OSN (1) Sierra Leone Cíl mise: profesní – řízení letového provozu (1) Cíl mise: humanitární – potravinová pomoc (1) Trinidad a Tobago Cíl mise: pomoc v oblasti zdravotnictví (1) Ukrajina Cíl mise: prevence a léčba HIV/AIDS postižených (2) NKM pro spolupráci s dobrovolníky OSN Češi v terénu v roce 2004

Full Fund Agreement Je mezinárodní nadstandardní smlouva mezi ČR a UNV, v rámci které působí čeští dobrovolníci v misích OSN, a to dle priorit české zahraniční politiky a v souladu s oficiální rozvojovou pomocí ČR. Jejich pobyty jsou plně hrazeny českou stranou. V rámci této smlouvy, která funguje od roku 2002 bylo v terénu 5 českých dobrovolníků v Indonésii, Kosovu, Mali, Mongolsku, Tanzanii/Zanzibaru a Ukrajině v oblasti: IT, prevence a léčba HIV/AIDS, zdravotnictví a environmentální psychologie. NKM pro spolupráci s dobrovolníky OSN

Mirek Florian „můj stan“ Banbat camp, Kasenyi, Kongo NKM pro spolupráci s dobrovolníky OSN

„domorodí chlapci“ – Východní Timor 2002 NKM pro spolupráci s dobrovolníky OSN

Mirek Florian – Bunia office, Kongo 2004 NKM pro spolupráci s dobrovolníky OSN

Mirek Ječmen- prezidentské volby Afganistan 2004 NKM pro spolupráci s dobrovolníky OSN

„Karneval“ – MUDr. Štěpán Harant, Trinidad a Tobago 2003 NKM pro spolupráci s dobrovolníky OSN

Národní kontaktní místo pro spolupráci s dobrovolníky OSN Polytechna Consulting, a.s. Benediktská 2 110 05 Praha 1 Ing. Vladislava Šplíchalová – ředitelka Jitka Jandusová - zástupce ředitelky Telefon: 224 827 047 Fax: 224 826 054 E-mail: nkmunv@polytechna.cz http://www.nkmunv.polytechna.cz NKM pro spolupráci s dobrovolníky OSN