Soulad připravované legislativy ČR s legislativou EU, další očekávaný vývoj Ing. Vladimír Štěpán, ENA s.r.o. prosinec 2004

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Poslanecká sněmovna 15. listopadu 2012
Advertisements

Vztah distribuční společnosti a Zákazníka po otevření trhu se zemním plynem Ing.Milan Kajtman člen představenstva Jihočeské plynárenské a.s. 1.
TRH S ELEKTŘINOU TRH S ELEKTŘINOU E URO E NERGIE CZ, spol.s r.o. E URO E NERGIE CZ Pokyny pro ovládání prezentace: Pokyny pro ovládání prezentace: Prezentace.
První zkušenosti ze vstupu ČR do EÚ Dopady na energetiku a průmysl Pohled ERÚ konference AEM 14. a 15. září 2005 Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Novela energetického zákona a teplárenství. Evropská legislativa a teplárenství EU nemá žádnou ucelenou směrnici týkající se teplárenství Novela energetického.
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Pravidla trhu s plynem v ČR - účastníci trhu s plynem Říčany, červen 2003 Pavel Dočekal, Transgas, a.s.
Podmínky podnikání v teplárenství a kogeneraci v ČR a v EU Ivo Slavotínek MVV Energie CZ s.r.o. Agora Flora, Chrudimská 2526/2a Praha 3.
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Nezávislý výrobce na trhu s elektřinou v ČR a v EU. Problémy LDS Ing. Petr Matuszek Jelenovská
8. března 2007AEM, SVSE - PRAHA 1 Návrhy ERÚ na novelu energetického zákona Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu Jednotný energetický trh – blízká vize nebo vzdálená budoucnost?
Teplárenství a liberalizovaný trh s energiemi. České teplárenství Vývoj, současnost, perspektiva.
19. října 2004Podzimní plynárenská konference1 Principy modelu trhu s plynem v ČR Ing. Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce licencí a regulace.
1 Stav novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM Brno – 20.
Významné změny v novele EZ AEM , Poděbrady Pavel Dočekal.
První zkušenosti s aplikací novely energetických zákonů a vyhlášek Role ERÚ v novelizované energetické legislativě seminář AEM , Brno Josef.
Energetická legislativa a její budoucí proměna (novela energetického zákona se zaměřením na plynárenství) Ing. Jan Zaplatílek © 2007 Ministerstvo průmyslu.
MODEL TRHU S PLYNEM, DOPAD NA VELKÉ SPOTŘEBITELE SOUČASNÁ SITUACE VELKÝCH SPOTŘEBITELŮ, CO LZE PODNIKNOUT PRO ZLEPŠENÍ Seminář SVSE Dne Jindřich.
Plynárenství v evropském kontextu Situace na trhu s plynem ČR Možnosti odběratelů při výběru dodavatele Ing. Vladimír Štěpán, ENA s.r.o. 8. březen 2007.
Hodnocení a současné podoby modelu trhu s plynem – vývoj a výsledek, dopad na velké zákazníky Jitka Kafková MVV Energie CZ s.r.o. Agora Flora, Chrudimská.
EURO Gas Business Breakfast Plynárenství před a po otevření trhu z pohledu distributora plynu Ing. Josef Kastl President, Česká plynárenská unie Praha,
Vývoj trhu s elektřinou v Evropě z pohledu provozovatele přenosové soustavy Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
1 NOVELIZACE ENERGETICKÉ LEGISLATIVY NÁZOR VELKÝCH SPOTŘEBITELŮ Luděk Piskač – tajemník SVSE ;
Pravidla pro organizování trhu s plynem
Otevírání trhu s elektřinou základní pravidla a informace
Situace na trhu s plynem v ČR
1 Přehled situace, dopad změn pro rok 2009 na odběratele, cenové srovnání dostupných evropských zemí Zdeněk K Á N S K Ý ENA s.r.o. listopad 2008
Vývoj požadavků na obchodování s elektřinou Ing.Karel Šimeček Seminář SVSE 11/2003.
Očekávaný vývoj trhu s elektřinou v kontinentální Evropě Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Brno -
1 Brno, Ing. Petr Fajmon Dopady liberalizace a legislativních změn na JMP,a.s.
Práce operátora trhu – roční zkušenost Ing. Miroslav Marvan Seminář AEM „Otevření trhu s elektřinou – první rok zkušeností a jak dále“ 5. března 2003.
VIII. jarní konference energetických manažerů Poděbrady 9. března 2004
Energetika ČR a její vyhlídky Základní změny zákona č Sb Ladislav Havel © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
AEM 20. Listopadu 2003 Operátor trhu s elektřinou - činnosti, přeshraniční přenosy, burza.
Problémy provozovatelů PS v Evropě Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
Ing.K.Šimeček Stav otvírání trhu s energií v ČR z pohledu SVSE Září 2002.
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Ostrava.
Vliv novelizované legislativy na činnost OTE Miroslav Marvan IX. jarní konference energetických manažerů Poděbrady 15.března 2005.
Asociace energetických manažerů a Sdružení velkých spotřebitelů Ing. Aleš Valla Obchodní ředitel MORAVIA ENERGO, a.s. Nová pravidla vyhodnocování odchylek,
ZMĚNY NA TRHU S PLYNEM OD Ing. Vladimír Štěpán, ENA s.r.o. březen 2005
Obchodování s elektřinou v ČR a vývoj po vstupu do EU Miroslav Marvan Konference AEM Česká energetika po vstupu do EU 8. září 2004.
Předpokládaná funkčnost trhu s elektřinou v roce 2005 Ing. Miroslav Marvan Asociace energetických manažerů Praha 14. dubna 2004.
Otevření trhu s elektřinou, první rok zkušeností a jak dále AEA – Sdružení velkých spotřebitelů energie 5. března 2003 Praha.
ENA s.r.o. – energetické analýzy ŘÁDY PROVOZOVATELŮ Význam a základní obsah Ing. Vladimír Ing. Zdeněk
Podpora obnovitelných zdrojů podle návrhu nového zákona a souvisejících vyhlášek Stanislav Trávníček ERÚ.
Podmínky obchodování se zahraničím Pavel Šolc, ČEPS, a.s. Naše cesta vede k Vám.
Liberalizace trhu z elektřinou a plynem má být prostředkem k dosažení větší konkurenceschopnosti evropského průmyslu, ne cílem za který je často vydávána.
Novela energetického zákona – část plynárenství Ing. Jan Zaplatílek © 2008 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
8. září 2004AEM Praha1 Regulace v EU a vliv vstupu ČR na činnost ERÚ Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce licencí a regulace.
Česká energetika ve sjednocené Evropě Vliv směrnic EU na energetickou legislativu ČR Konference AEM 10. a 11. září 2003 P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo.
Pohled operátora trhu na energetickou legislativu a příprava úprav při otevírání trhu s elektřinou Jaroslav Müller Seminář AEM Revize plynoucí z aplikace.
Řešení dodavatelských vztahů při dodávkách zemního plynu Jaroslav Horych 1.vicepresident; národní prodej VEMEX s.r.o. AEM,
Komentář ERÚ k cenovým rozhodnutím, kterými se stanovují ceny plynu, tepla, elektřiny a souvisejících služeb seminář AEM , Praha Josef Fiřt.
Asociace energetických manažerů Brno, 20. září 2004 Energetický zákon ELEKTROENERGETIKA A TEPLÁRENSTVÍ Ladislav Havel © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Pozice provozovatele LDS a obchodníka s energií při uplatnění na tuzemském a na evropském trhu Ing. Bohuslav Bernátek Praha
Novela Energetického zákona změny a zkušenosti v oblasti elektroenergetiky a teplárenství Brno Ing. Josef Snítilý © 2005 Ministerstvo průmyslu.
Pohled nezávislého výrobce na trh s elektřinou v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Poděbrady
Hodnocení členství ČR v EU z pohledu velké průmyslové energetiky Ing. Petr Matuszek Konference AEM 2005 Praha 14. – 15. září 2005.
ENA s.r.o. – energetické analýzy MODEL TRHU S PLYNEM Ing. Vladimír Ing. Zdeněk Praha.
Fungování energetických trhů v EU a ČR Dopady chystaných změn energetických koncepcí na energetiku a její zákazníky 1. listopadu 2012 Ing. Jiří Bis.
Ochrana práv spotřebitelů v energetických odvětvích JUDr. Petr Scholz, Ph.D. ředitel sekce legislativně správní Praha, květen 2013.
Hodnocení energetických trhů z pohledu velké průmyslové energetiky Ing. Petr Matuszek Fungování energetických trhů v ČR a EU Praha 23. října 2006.
Ing. Pavel Šolc Náměstek ministra průmyslu a obchodu Státní energetická koncepce 11 Ochrana práv spotřebitelů a zákazníků na energetickém trhu Konference.
Ing. Zdeněk Danielovský Poradce náměstka ministra Záměry MPO, novelizace EZ a POZE SVSE – 3. diskusní seminář, Jaké jsou možnosti snížení ceny.
Přispívají změny legislativy k lepšímu fungování našeho trhu s plynem? Ing. Oldřich Petržilka prezident České plynárenské unie konference DONE „Fungování.
Státní energetická koncepce, energetická bezpečnost ČR a Energetický systém EU Ing. Jiří Gavor, CSc. ředitel ENA a ANDE Žofín
Webové portály LDS/MDS
Transkript prezentace:

Soulad připravované legislativy ČR s legislativou EU, další očekávaný vývoj Ing. Vladimír Štěpán, ENA s.r.o. prosinec 2004

1.Energetický zákon ČR a sekundární legislativa pro plyn od roku 2005 Všechny principy obvyklé v monopolním prostředí se ruší, je nutno vytvořit zcela nová pravidla hry od nuly, což je extrémně složité. Plyn není elektřina, kopírování principů může být ke škodě odběratelů. (viz hodinový bilanční režim s nulovou tolerancí obvyklý v elektroenergetice) Rozumná regulace PPS je v plynu (nákl. neutrální) úspěšnější než ISO.

2. Třístupňová legislativa v ČR klade vysoké nároky na provázanost 1.Energetický zákon (MPO) (základní principy) 2. Pravidla trhu s plynem (ERÚ) (obchodní principy) 3. Řády provozovatelů (navrhují PS, schvaluje ERÚ) (provozní principy)

3. Hodnocení návrhu EZ ČR vs. EU - ČR má propracovaný EZ i PT na úrovni států EU - EZ je funkční (na principy EZ lze navázat PT a Řády) - volba principů je otázkou diskuse - některé korekce EZ jsou do budoucna nutné (např. kvalita služby a def. odchylky) - návrh EZ obsahuje základní a zásadní principy, teoreticky by se měl měnit jednou za několik roků - návrh EZ je kompromis (praxe prokáže, jak bude fungovat např. sjednaný přístup k PZP)

4. Model trhu s plynem ČR vs. EU - stimulační (ex ante) - složitý, zatím s omezenou možností volby nástrojů ze strany odběratelů - snaha o model odpovídající podmínkám v ČR (v EU nejsou dva státy se stejným modelem) - ERÚ je nový hráč na trhu 4. Model trhu s plynem ČR vs. EU - stimulační (ex ante) - složitý, zatím s omezenou možností volby nástrojů ze strany odběratelů - snaha o model odpovídající podmínkám v ČR (v EU nejsou dva státy se stejným modelem) - ERÚ je nový hráč na trhu

5. (doporučené principy EU) 5. Good practice (doporučené principy EU) - krátkodobé smlouvy - přerušitelné smlouvy - zvláštní účet - nákladově neutrální operátor - sekundární obchod (převod kapacity) ? - oddělení přepravy, distribuce, skladování, bilancování - entry – exit (trasy) ? - nominace EASEE GAS - balíček služeb

6.Základní dopady liberalizace na odběratele I. - větší právo výběru (přístupu k jednotlivým službám, sítím a zásobníkům, volba dodavatele) - vznik nových rizik pro nepřipravené (risk management pro připravené) - stanovení skutečných nákladů za jednotlivé aktivity (bilancování, cena komodity a skladování) – odstranění kříž. dotací - ale negativní dopady rozdělení integrovaného systému na části (2x platba za kapacitu)

6.Základní dopady liberalizace na odběratele II. - větší diferenciace cen mezi odběrateli proti současnosti (zejména mezi pravidelnými a nepravidelnými odběry, nízkou a vysokou roční spotřebou) - dříve nebo později dopad liberalizace i na odběratele, kteří nezmění dodavatele (pozitivní i negativní)

7. Závěr k přípravě legislativy ČR pro rok legislativa je připravena (primární i sekundární) - termíny pro dopracování Pravidel trhu a Řádů by měly být reálné - účastníci trhu na nová, složitá „pravidla hry“ připraveni nejsou – je to příliš velká změna - otevření trhu pro odběratele nad 15 mil. m 3 /rok k je rozumné

8. Zkušenosti z EU po otevření trhu - v EU až 200 pozměňovacích návrhů již první rok po otevření trhu - možnostem změny legislativy by měla být věnována pozornost, obvyklá je změna Pravidel trhu jedenkrát za rok, změny Řádů dle naléhavosti i v průběhu roku - musí existovat možnost ukládat povinnosti i mimo EZ (v sekundární legislativě)

9. Další vývoj legislativy v EU I. 1.Obecné trendy: - dopracování legislativy do větších podrobností - přesnější pravidla bezpečnosti dodávek (po získání zkušeností, problém EU jako celku) 2.Ve prospěch odběratelů (obchodníků): - zvýšení konkurence ve skladování - standard kvality - údržba a opravy - přístup odběratele k akumulaci (obchodní)

9. Další vývoj legislativy v EU II. 3.Ve prospěch provozovatele: - zvýšení role garanci ( ve prospěch provozovatelů) - klauzule na ochranu provozovatelů (nejen odběratelů, obchodníků) - stimulace provozovatelů v EU nedostatečná (rozdělení příjmu a služeb na regulované a neregulované) 4.Nejasný přínos: - krátkodobý obchod s energií (chybí však objektivní předpoklady) Děkuji Vám za pozornost.